«Δέξου ότι σου έρχεται υφασμένο μέσα στο σχέδιο του πεπρωμένου σου, γιατί τι θα μπορούσε να ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου;» Αυτό γράφτηκε πριν από 2.000 χρόνια, από τον Μάρκο Αυρήλιο, έναν από εκείνους τους σπάνιους ανθρώπους που κατείχαν κοσμική εξουσία μαζί με σοφία.
Φαίνεται ότι οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε να βιώσουμε πολύ πόνο πριν παραιτηθούμε από την αντίσταση και αποδεχτούμε τις καταστάσεις που βιώνουμε όπως ακριβώς αυτές έχουν. Μόλις το κάνουμε, συμβαίνει ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα: η αφύπνιση της συνειδητότητας της Ύπαρξης μέσα από αυτό που εμφανίζεται σαν κακό· η μεταστοιχείωση του πόνου σε εσωτερική γαλήνη. Μπορεί ακόμη να υπάρχει λύπη (καθώς θα προτιμούσαμε η κατάσταση να είναι διαφορετική), αλλά αν έχουμε παραιτηθεί από την αντίσταση, νιώθουμε μια βαθιά ηρεμία, μια ησυχία, μια ιερή παρουσία. Αυτή είναι η ακτινοβολία της Ύπαρξης, αυτή είναι η εσωτερική αταραξία, το καλό που δεν έχει αντίθετο. Επιτρέπουμε στα πράγματα να είναι όπως είναι· αυτό είναι όλο. Κι αυτή η στάση μας πάει πέρα από το νου και τα πρότυπα της αντίστασής του.
Το τελικό αποτέλεσμα κάθε κακού και κάθε πόνου στον κόσμο είναι ότι θα μας αναγκάσει να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είμαστε πέρα από όνομα και μορφή. Έτσι αυτό που αντιλαμβανόμαστε σαν κακό από την περιορισμένη μας προοπτική, στην πραγματικότητα είναι μέρος του ανώτερου καλού που δεν έχει αντίθετο. Προσοχή όμως: Αποδοχή της παρούσας κατάστασης ως έχει δεν συνεπάγεται απάθεια, απραξία και αδράνεια. Το αντίθετο μάλιστα. Συνεπάγεται συνειδητή δράση. Όταν δεν κυβερνάει τη ζωή μας ο φόβος και ο πόνος, μια ευφυΐα πολύ μεγαλύτερη από το νου μας αναλαμβάνει την ευθύνη, κι έτσι μια διαφορετική ποιότητα συνειδητότητας αρχίζει να ρέει στη δράση μας. Τότε μόνο μπορούμε να δράσουμε (κι όχι να αντιδράσουμε) ουσιαστικά, όταν η δράση μας απορρέει από τη συνειδητότητά μας κι όχι από το νου μας. Έτσι, επιτρέποντας σε μια κατάσταση να υπάρξει όπως είναι, μπορούμε ταυτόχρονα να επενδύσουμε όλη την ενέργεια μας (που δε θα έχει αναλωθεί στη μίζερη αντίσταση στη συγκεκριμένη κατάσταση και στην αυτολύπηση) ώστε να την αλλάξουμε προς το καλύτερο.
4 σχόλια:
mporw na daneistw to keimeno??? fusika tha grapsw apo katw oti einai apo to sugekrimeno blog?? perimenw apantisi!!
Καλησπέρα Rosy
Φυσικά και μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κείμενο.
Να είσαι καλά
euxaristw polu...!! kali sunexeia
κειμενο για πολυ προβληματισμο, και εσωτερικη αναζητηση.
Δημοσίευση σχολίου