Ο ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ το επιχείρησε από μια γωνία: Προσπάθησε απλώς να θυμηθείς ότι υπάρχεις, ότι είσαι. Ο Ραμάν Μαχάρσι το επιχείρησε από μια άλλη γωνία. Το έκανε ένα διαλογισμό ερώτησης, έρευνας: “Ποιος είμαι;”
Μην πιστεύεις σε καμία απάντηση που μπορεί να δώσει ο νους. Ο νους θα πει: “Τι ανοησίες είναι αυτές που ρωτάς; Είσαι αυτό, είσαι εκείνο, είσαι άντρας ή γυναίκα, είσαι μορφωμένος ή αμόρφωτος, είσαι φτωχός ή πλούσιος.”
Ο νους θα δίνει απαντήσεις, αλλά εσύ συνέχισε να ρωτάς. Μη δέχεσαι καμία απάντηση, επειδή όλες οι απαντήσεις που έρχονται από το νου είναι ψεύτικες.
Έρχονται από το μη αληθινό κομμάτι σου. Έρχονται από λέξεις, έρχονται από γραφές, έρχονται από καταβολές, έρχονται από την κοινωνία, έρχονται από τους άλλους. Συνέχισε να ρωτάς. Άφησε αυτό το βέλος του “ποιος είμαι;” να διεισδύσει ολοένα και βαθύτερα. Θα έρθει μια στιγμή που δεν θα έρχεται καμία απάντηση.
Αυτή είναι η σωστή στιγμή. Τώρα είσαι πολύ κοντά στην απάντηση. Όταν δεν έρχεται καμία απάντηση, τότε βρίσκεσαι πολύ κοντά στην απάντηση, επειδή ο νους γίνεται σιωπηλός ή εσύ έχεις φύγει πολύ μακριά από το νου. Όταν δε θα υπάρχει απάντηση και θα έχει δημιουργηθεί γύρω σου ένα κενό, τότε η ερώτησή σου θα φαίνεται παράλογη.
Ποιόν ρωτάς; Δεν υπάρχει κανένας για να σου απαντήσει. Ξαφνικά, ακόμη και το ερωτηματικό σου θα σταματήσει. Με το ερωτηματικό έχει διαλυθεί το τελευταίο κομμάτι του νου, επειδή αυτή η ερώτηση ήταν επίσης στο νου. Τώρα που έχει διαλυθεί και η ερώτηση και η απάντηση, τώρα είσαι.
Δοκίμασέ το. Υπάρχει η πιθανότητα, αν επιμένεις, ότι αυτή η τεχνική μπορεί να σου δώσει μια αναλαμπή από το πραγματικό. Και το πραγματικό είναι αυτό που ζει αιώνια.
1 σχόλιο:
Ποιος είμαι;Η ερώτηση.
επικεντρώνομαι συχνά σε αυτό που ο σύγχρονος δάσκαλος της Advaita(ινδική φιλοσοφία του μη δυϊσμού) Νisargadatta Maharaj(1897-1981) στην ιδια οπτική με τον Ramana Maharshi
έχει πει:
"είμαι εκείνο μέσω του οποίου γνωρίζω ότι είμαι"
Δημοσίευση σχολίου