Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Το τέλος μιας περιόδου

Πρέπει πάντα να ξέρεις πότε μια περίοδος φτάνει στο τέλος της. Αν επιμένεις να μένεις σ’ αυτήν, να την συντηρείς περισσότερο από τον αναγκαίο χρόνο, θα χάσεις την ευτυχία και τη σημασία των άλλων περιόδων που θα περάσεις. Το κλείσιμο ενός κύκλου δείχνει ότι πρέπει να αφήσεις στο παρελθόν τις στιγμές της ζωής που έχουν τελειώσει.

Έχασες τη δουλειά σου; Μια σχέση αγάπης έφτασε σε ένα τέλος; Έφυγες από το σπίτι των γονέων σου; Πήγες να ζήσεις στο εξωτερικό; Μια μακρόχρονη φιλία έκλεισε ξαφνικά; Μπορεί να περάσει πολύς καιρός και να αναρωτιέσαι γιατί συνέβη αυτό. Μπορεί να πεις στον εαυτό σου ότι δεν θα κάνεις ούτε ένα βήμα μέχρι να μάθεις γιατί ορισμένα πράγματα, που ήταν τόσο σημαντικά και τόσο σταθερά στη ζωή σου έχουν μετατραπεί σε σκόνη, έτσι απλά. Όμως, μια τέτοια στάση θα είναι απαίσια και θα γεμίσει άγχος όλους εκείνους που σε περιβάλλουν: τους γονείς σου, το σύντροφό σου, τους φίλους σου, τα παιδιά σου, τ’ αδέλφια σου.




Κάθε άνθρωπος περνά από μια διαδικασία τέλους, κλεισίματος κεφαλαίων, γυρίσματος καινούργιων φύλλων στο βιβλίο της ζωής του, και όλοι θα αισθάνονται άσχημα όταν σε βλέπουν να παραμένεις σε τέλμα.

Τα πράγματα περνούν, και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα αφήσουμε πραγματικά να φύγουν. Γι’αυτό είναι τόσο σημαντικό (όσο οδυνηρό και αν αυτό μπορεί να σου φαίνεται) να καταστρέψεις τα αναμνηστικά, να δώσεις πράγματα σε ορφανοτροφεία, να χαρίσεις ή να πουλήσεις τα βιβλία που έχεις στο σπίτι σου. Τα πάντα σε αυτόν τον ορατό κόσμο είναι μια εκδήλωση του αόρατου κόσμου, για το τι συμβαίνει στην καρδιά μας - και το να απαλλαγούμε από ορισμένες μνήμες επίσης σημαίνει ότι κάνουμε χώρο σε άλλες μνήμες να πάρουν τη θέση τους.

Άσε τα πράγματα να κυλήσουν.

Ελευθέρωσέ τα.

Βγάλε τον εαυτό σου από αυτά !
.


Κανείς δεν παίζει στη ζωή με σημαδεμένη τράπουλα, οπότε, μερικές φορές κερδίζουμε και μερικές φορές χάνουμε. Μην περιμένεις τίποτα σε αντάλλαγμα, μην περιμένεις οι προσπάθειές σου να εκτιμηθούν, η ιδιοφυία σου να ανακαλυφθεί, η αγάπη σου να γίνει κατανοητή. Σταμάτησε να ενεργοποιείς τη συναισθηματική σου τηλεόραση και να παρακολουθείς ξανά και ξανά το ίδιο πρόγραμμα, αυτό που δείχνει το πόσο υποφέρεις από κάποια απώλεια· έτσι δηλητηριάζεις τον εαυτό σου, δεν κάνεις τίποτα άλλο.

Τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο από το να μην αποδέχεται τις σχέσεις αγάπης που διακόπηκαν, τη δουλειά που σου υποσχέθηκαν αλλά δεν έχει ημερομηνία έναρξης, τις αποφάσεις που πάντα αναβάλλεις περιμένοντας την «ιδανική στιγμή».


Πριν ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο, το παλαιό πρέπει να τελειώσει: πες στον εαυτό σου ότι αυτό που πέρασε ποτέ δεν θα επιστρέψει. Να θυμάσαι ότι υπήρχε μια εποχή που μπορούσες να ζεις χωρίς αυτό το πράγμα ή το πρόσωπο αυτό - τίποτα και κανένας δεν είναι αναντικατάστατος, μια συνήθεια δεν είναι μια ανάγκη. Αυτό μπορεί να ακούγεται τόσο προφανές, μπορεί ακόμη και να είναι δύσκολο, αλλά είναι πολύ σημαντικό.


Τέλος μιας περιόδου. Όχι από υπερηφάνεια, ανικανότητα ή αλαζονεία, αλλά απλώς επειδή δεν ταιριάζει πλέον στη ζωή σου.

Κλείσε την πόρτα, άλλαξε το δίσκο, καθάρισε το σπίτι, διώξε τη σκόνη.

Σταμάτα να είσαι αυτός που ήσουν και γίνε αυτός που είσαι.


ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!

Paulo Coelho's Blog

http://angelsmell.blogspot.com/




Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

2 σχόλια:

i am love είπε...

Υπέροχο Δέλτα και υπέροχη χρωματιστή γαλήνια καλή χρονιά να έχουμε!!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΕΥΧΕΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΡΟΝΟ
ΠΑΝΠΛΟΥΤΟΙ ΝΑ ΣΤΕ ΣΤΗ ΧΑΡΑ
ΚΑΙ ΠΑΜΦΤΩΧΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...