Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Συγχώρεση


Από το βιβλίο «Αγγελική Καθοδήγηση»

της Χαριτίνης Χριστάκου


Έχω την τύχη να έχω γνωρίσει από κοντά πολλούς ανθρώπους και έχω ακούσει ότι συχνά στο άκουσμα της λέξης συγχώρεση υπάρχει μια σύσπαση και ένα κράτημα. Ίσως, γιατί η έννοια και το πραγματικό νόημα της συγχώρεσης έχουν αλλοιωθεί. Η αληθινή έννοια της συγχώρεσης δηλώνεται από την ίδια την λέξη: συν + χωρώ. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκω χώρο μέσα στην καρδιά μου και για κάποιον άλλο. Η συγχώρεση στρέφεται προς εκείνους που μας πλήγωσαν, μας πίκραναν ή μας απογοήτευσαν, γιατί αυτούς τους διώχνουμε από την καρδιά μας.

Το ζήτημα είναι αν μπορούμε να βρούμε λίγο χώρο στην καρδιά μας ώστε να χωρέσουν κι αυτοί ! Δεν είναι απαραίτητο να τους κάνουμε παρέα, να τους μιλάμε, ούτε καν να τους βλέπουμε. Είναι όμως σημαντικό να μην τους διώχνουμε από τον παράδεισο της καρδιάς μας!

Κάθε φορά που εξηγώ το αληθινό νόημα της συγχώρεσης, εντυπωσιάζομαι από την άμεση αλλαγή στη στάση των ανθρώπων απέναντι στο ζήτημα. Όταν αλλάζει η οπτική και το νόημα της συγχώρεσης βρίσκει το σωστό του χώρο, τότε μας φαίνεται πολύ εύκολο να βρούμε λίγο χώρο μέσα μας για να χωρέσουν και εκείνοι που μας απογοήτευσαν!

Η συγχώρεση απελευθερώνει γιατί, όταν κρατάμε κάποιους εξόριστους από την καρδιά μας, τελικά εμείς νιώθουμε αποκομμένοι και θλιβεροί. Όταν χωρέσουν κι άλλοι, ο χώρος της καρδιάς διευρύνεται και εμείς αναπνέουμε ελεύθεροι. Δεν είναι μαγικές οι λειτουργίες της καρδιάς μας ; Η λογική δεν μπορεί να τα εξηγήσει, αλλά η αγάπη μπορεί να τα χωρέσει !

Συγχωρώντας, ελευθερώνουμε και εμάς και τους άλλους, αποδεσμευόμαστε από το παρελθόν και έτσι δημιουργούμε ένα καλύτερο μέλλον. Προχωράμε μπροστά αντί να γυρνάμε συνέχεια πίσω. Κοιτάμε τον ήλιο, αντί να κοιτάμε τα σύννεφα.

Σκεφτείτε λοιπόν για ποια πράγματα θα θέλατε να συγχωρέσετε καταρχήν τον εαυτό σας! Κανείς δεν είναι τέλειος και απολύτως ευχαριστημένος από τον εαυτό του. Ξεκινήστε από τη δική σας απελευθέρωση, γιατί τη δικαιούστε! Είστε θεϊκό πλάσμα και ό,τι και να έχετε κάνει ή πει, οι άγγελοι βλέπουν αυτό που πραγματικά είστε και σας αγαπούν! Βλέπουν το φως στην καρδιά σας και, καθώς εσείς συγχωρείτε τον εαυτό σας, αρχίζετε κι εσείς να βλέπετε το ίδιο φως. Αρχίζετε να βλέπετε αληθινά τον Εαυτό σας!



Εάν δεν σας είναι εύκολο να διατυπώσετε σε λόγια τη συγχώρεση σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λόγια που ακολουθούν. Θυμηθείτε πως το σημαντικό είναι να νιώθετε και να εννοείτε αυτό που λέτε. Τότε γίνονται θαύματα!

Για τον εαυτό σας :
.«Εαυτέ μου σε συγχωρώ για όλα όσα έχεις κάνει ενώ δεν έπρεπε,
Για όλα όσα δεν έκανες ενώ έπρεπε,
Για όλες τις φορές που με απογοήτευσες,
Για όλες τις φορές που με πίκρανες,
Για όλες τις φορές που φάνηκες μικρόψυχος,
Για όλες τις φορές που πρόδωσες τις προσδοκίες μου,
Για όλες τις φορές που με εξέθεσες,
Για όλες τις φορές που μίλησες ενώ δεν έπρεπε, και
Όλες τις φορές που δεν μίλησες ενώ έπρεπε,
.
Σε συγχωρώ και σου στέλνω αγάπη και ευλογίες για να ξέρεις ότι αληθινά σε αγαπώ»
.
Τώρα σκεφτείτε ποιους άλλους θα θέλατε να συγχωρέσετε. Πάρτε τρεις βαθιές ανάσες κι αφήστε την καρδιά σας να βρει τα λόγια. Η καρδιά σας θα φέρει τα κατάλληλα λόγια στο στόμα σας και θα βοηθήσει να επουλωθούν οι πληγές.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λόγια που σας προτείνω στη συνέχεια ή να εκφράσετε απλά με τον δικό σας τρόπο αυτά που νιώθετε για κάποιον άλλο. Μη λογοκρίνετε τον εαυτό σας. Μην ανησυχείτε ότι πρέπει να ειπωθούν τέλεια. Να ξέρετε πως δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος, γιατί η ουσία είναι να εκφραστείτε από καρδιάς. Συγχωρώντας εμάς και τους άλλους, έχουμε την ευκαιρία να νιώσουμε γαλήνη, ώστε να έλθουμε πιο κοντά στον αληθινό εαυτό μας. Διαλέξτε αυτό που ταιριάζει σε σας και πείτε το μερικές φορές, μέχρι να το αισθανθείτε μέσα σας!


Συγχώρεση για κάποιον άλλο :
[όνομα], δεν ξέρω γιατί έκανες/είπες όλα αυτά τα πράγματα/λόγια που με πλήγωσαν, αλλά υπάρχει ένας χώρος στην καρδιά μου για σένα. Να είσαι καλά όπου κι αν είσαι.

[όνομα], να ξέρεις πως αυτά που έκανες με πίκραναν πολύ. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να σε συγχωρήσω. Εντούτοις, μέσα στην καρδιά μου υπάρχει ένας χώρος, όπου μπορείς να είσαι κι εσύ. Να είσαι καλά, όπου κι αν είσαι.

[όνομα], πολλές φορές έχω νιώσει ότι δεν μπορώ να αντέξω την προδοσία σου. Εντούτοις μέσα στην καρδιά μου υπάρχει ένας χώρος όπου χωράς κι εσύ. Να είσαι καλά όπου κι αν είσαι

Φτιάξτε τη δική σας πρόταση, ιδιαίτερα για όσους σας πείραξαν, σας πλήγωσαν, σας απογοήτευσαν επανειλημμένα. Θ’ ανακαλύψετε πως πράγματι υπάρχει αυτός ο ελεύθερος χώρος στην καρδιά σας, ακόμα και για εκείνους. Όταν θα έχετε ολοκληρώσει τη συγχώρεση, θα νιώσετε να ξαλαφρώνετε, σαν να έφυγαν κοτρώνες από πάνω σας, θ’ αναπνέετε ελεύθερα και θα νιώθετε γεμάτοι φως. Θα έχετε διευρυνθεί και θα είστε έτοιμοι για επικοινωνία.




Σ’ αυτό το τόσο εμπνευσμένο κείμενο της Χαριτίνης θα ήθελα να προσθέσω δυο σκέψεις:

Σαφώς, εκτός από ακραίες περιπτώσεις, είναι πολύ πιο εύκολο να συγχωρέσουμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Ο δρόμος προς τον αληθινό μας εαυτό είναι αυτός της αληθινής αγάπης μας προς τους άλλους, αγάπη που προέρχεται από την γνώση ότι τίποτα δεν μας χωρίζει από αυτούς. Εμείς κι όλοι οι υπόλοιποι μοιραζόμαστε την ίδια θεία ουσία, όπως μας είπαν όλοι οι μεγάλοι δάσκαλοι. Είμαστε ΕΝΑ!
.
Πόσο δύσκολο θα ήταν να συγχωρήσουμε έναν άλλον άνθρωπο αν γνωρίζαμε ότι ήταν ο ίδιος μας ο εαυτός ; Μόνο η γνώση του σύμπαντος θα βάλει τον άνθρωπο στο σωστό δρόμο. Μόνο όταν ο άνθρωπος κατανοήσει βαθιά θα πάψει να είναι εγωιστής, κακός και δυστυχής. Τότε θα μπορεί να συγχωρήσει πολύ πιο εύκολα τον συνάνθρωπό του.




“Η ικανότητα να συγχωρούμε τους άλλους, εξαρτάται από το πόσο ειλικρινείς είμαστε με τον εαυτό μας. Έχουμε αλήθεια ταξιδέψει σ’ αυτή τη ζωή, χωρίς ποτέ να έχουμε μια λανθασμένη σκέψη, λέξη ή πράξη; Βλέποντας τον εαυτό σας με ειλικρίνεια πως μπορείτε να μη συγχωρείτε τους άλλους;”

Anthony Strano





Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

4 σχόλια:

IANIS (Giannis Doganis) είπε...

Συν+χωρώ = επεκτείνω τον κύκλο της αγάπης μου ώστε να μπορέσει να χωρέσει περισσότερο από αυτό που Είμαι.

Η συγχώρεση σπάει το κέλυφος του εγωισμού και μας επιτρέπει να αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας πρώτα με Αγάπη, και μετά τον διπλανό μας, και τελικά να γίνουμε κοινωνοί της Συμπαντικής Ενότητας.

Οταν συγχωρείς, η καρμική σχέση διακόπτεται. Όταν δεν συγχωρείς και αντιστέκεσαι, οι σχέσεις του καρμα συνεχίζουν. (Petar Denov)

Ουσιαστικά, όταν δεν συγχωρούμε, τον εαυτό μας δεν συγχωρούμε σε κάποιο επίπεδο… Οπότε πρέπει να ξεφύγουμε από την ψευδαίσθηση ότι κάνουμε και χάρη σε κάποιον ότι τον συγχωρούμε.

Επι της ουσιας, η αρνηση να μην θελουμε να συγχωρουμε καποιον, είναι ο φοβος ότι θα μας ξαναπληγωσει. Στην πραγματικοτητα με το να συγχωρεις καποιον, δεν διαγραφεις, ουτε ξεχνας την πραξη του. (Αυτο θα ηταν αφελεια)

Η συγχωρεση δεν εχει να κανει με τον αλλον, εχει να κανει με τον εαυτο που επετρεψε αυτό να συμβει από τον άλλο.

ANAZHTHΣH είπε...

Ο καθένας μας παίζει ένα ρόλο στο παγκόσμιο σχέδιο της εξέλιξης...
Καλή επιτυχία στη συνάντηση του τριήμερου-που σίγουρα θα την έχετε.
Να είστε τόσοι όσοι...
εκείνοι που...
χρειάζονται για να επικοινωνήσετε μυστικά και φανερά και να χαρείτε.
Συνδέομαι μαζί σας πνευματικά.

delta είπε...

@ ΙΑΝΙS

Θα συμφωνήσω Γιάννη μου ότι συγχωρώντας αυτούς που μας πλήγωσαν πετυχαίνουμε ένα μεγάλο πλήγμα στον μικρό εγωικό μας εαυτό και διευρύνουμε την συνειδητότητά μας. Ας θυμηθούμε και την μεγαλειώδη εικόνα του Χριστού που πάνω στο σταυρό έχει τη δύναμη να συγχωρέσει τους σταυρωτές του.

Με προβλημάτισε η φράση : «Ουσιαστικά, όταν δεν συγχωρούμε, τον εαυτό μας δεν συγχωρούμε σε κάποιο επίπεδο…»

Να είσαι καλά

delta είπε...

@ ANAZHTHΣH

Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σου Όλυ.

Τόσοι ακριβώς, όσοι λες, μείον ένας θα είμαστε !

Γιατί δεν έρχεσαι κι εσύ να συμπληρώσουμε τον αριθμό ;

Καλημέρα

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...