Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

H αγάπη και η γνώση, ατελεύτητη αναζήτηση σε βάθος αιώνων..από καταβολής κόσμου...



Τι είναι αυτό που χάνεται μαζί με την παιδική ηλικία;
.
Θα σας πω:
.
Είναι, δίχως άλλο, η ικανότητα να συνδέεται κάποιος με την αλήθεια.


Όσο μεγαλώνετε, θα μαθαίνετε από τους μεγαλύτερούς σας, ώσπου μια μέρα, χωρίς να το συνειδητοποιήσετε, θα βρεθείτε μπλεγμένοι σε έναν απατηλό τρόπο ζωής. Θα έχετε χάσει τη φυσικότητα με την οποία εκφράζετε τα συναισθήματά και τις απόψεις σας, ακόμα κι εκείνα που μπορούν να βλάψουν, καθώς είναι γνωστό ότι η ειλικρίνεια των παιδιών είναι συχνά σαρωτική.



Γιατί εσείς τα παιδιά και οι νέοι αγαπάτε την αλήθεια περισσότερο απ’ ό,τι οι μεγαλύτεροί σας; Διότι βλέπετε τον κόσμο με ευθύτητα, χωρίς προκαταλήψεις που συγκαλύπτουν την πραγματικότητα, χωρίς μεροληψία που διαστρέφει την ορθή αντίληψη. Προσπαθήστε λοιπόν να μεγαλώσετε, χωρίς να απαρνηθείτε αυτό το ευθύ βλέμμα προς πρόσωπα και πράγματα.





Ο ενήλικος λίγες φορές συγκεντρώνει όλη την προσοχή του σε αυτό που κάνει. Δεν μπορεί να απολαύσει το παρόν, επειδή τον βαραίνει το παρελθόν του και επειδή το μέλλον τον πιέζει γεμίζοντάς τον επιθυμίες και ανησυχίες. Γι’ αυτό σας συμβουλεύω να μην πάψετε ποτέ να ενδιαφέρεστε να μαθαίνεται νέα και ωραία πράγματα, ώστε το πνεύμα σας να εξυψώνεται διαρκώς. Έτσι, ακόμα και μεγαλύτεροι, θα διατηρήσετε τη δροσιά σας. Αν το ενδιαφέρον σας παραμένει επικεντρωμένο στην επιθυμία για γνώση και τελειότητα, θα εξακολουθήσετε να είστε ειλικρινείς, όπως είστε τώρα εκ φύσεως.



Αγαπητά μου παιδιά, μη ικανοποιηθείτε αφού μάθετε ένα επάγγελμα. Να εξακολουθήσετε να μαθαίνεται πάντα, να ακούτε εκείνους που γνωρίζουν, να έχετε ως παράδειγμα εκείνους που είναι άξιοι θαυμασμού, επειδή πετυχαίνουν αυτό που φαντάζει αδύνατο στα μάτια εκείνων που κουράζονται από τη νεαρή τους ηλικία και που πάντα σκέφτονται και πράττουν ανόρεχτα...





Ξέρω ότι δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τα λόγια μου, εν μέρει επειδή αγνοείτε ακόμα τα στενά όρια στα οποία ζουν οι περισσότεροι μεγαλύτεροί σας. Εσείς απολαμβάνετε πάντα το παρόν. Όμως, εγώ ξέρω ότι, έστω κι αν τα λόγια μου δεν ακούγονται καθόλου ξεκάθαρα στ’ αυτιά σας, κάτι θα μείνει στη μνήμη σας. Μια ανάμνηση αιθέρια, ωστόσο ικανή να φανεί χρήσιμη την κατάλληλη στιγμή.


O λόγος αυτός εκφωνήθηκε πριν 2500 χιλιάδες χρόνια περίπου από τον Πυθαγόρα προς τους νέους του Κρότωνα, τόσο παλιός και τόσο επίκαιρος
..
Ας γίνει οδηγός και φάρος στα νέα παιδιά,σ'άυτές τις δυσκολες εποχές,να παλέψουν για τα όνειρά τους και να τα κάνουν πραγματικότητα........

.......................................................................................................................
..Στον Κρότωνα,υπήρξε "Ο ναός των μουσών", όπου στεγάστηκε η Πυθαγόρειος σχολή.
Κέντρο έρευνας και διδασκαλίας και συγχρόνως μια πολιτικοθρησκευτική οργάνωση.
Η μυστηριακή ατμόσφαιρα πο επικρατουσε στη σχολή οφειλόταν στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Πυθαγόρας είχε επιρεαστεί βαθύτατα,από τις φιλοσοφικές αντιλήψεις και τις θρησκείες της ανατολής,όπου έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του.


Εκείνη την εποχή άλλωστε έζησε ο Λάο Τσε..ο Κομφούκιος στην Κίνα,ο Ζαρατούστρα στην Περσία και ο Βούδας στην Ινδία.

Η σκέψη και η φιλοσοφία του Πυθαγόρα,επηρέασαν και εξακολουθούν να επιρεάζουν την παγκόσμια πνευματική και φιλοσοφική εξέλιξη.


Σε ένα εξαιρετικό βιβλίο του Osho "Η αέναος φιλοσοφία" ομιλίες πάνω στα χρυσά έπη του Πυθαγόρα, διαφαίνεται καθαρά,πόσο κοντά είναι η Πυθαγόρειος σκέψη με τις φιλοσοφικές αντιλήψεις της ανατολής.
.
Ενα βιβλίο δοσμένο με πολύ απλό και κατανοητο τρόπο που σε αγγίζει.


Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

9 σχόλια:

ANAZHTHΣH είπε...

Η α-λήθεια πόθος διακαής,ανακαλύπτεται,αποκαλύπτεται...
Κάπου διάβασα, να ωριμάζουμε χωρίς να σαπίζουμε...
Καλησπέρα.

Καλυψώ είπε...

ειμαι ευγνωμων που εχω παιδια!
δεν με αφηνουν ποτε να ξεχασω..
μαζι τους ανακαλυπτω ξανα και ξανα την αξια της στιγμης..την μαγεια την ανακαλυψης..την επιγνωση της αγνοιας μου..και αν καμια φορα ξεχαστω
και δεν παιξω μαζι τους
σουφρωνουν το μουτρακι και μου λενε
-μαμα μεγαλωσεε και εσυ?
ειναι χαστουκι

με ξυπναει
και μου χαριζει την ευτυχια
του να νιωθω πως ειναι να ειναι κοντα στην ψυχη σου και την αληθινη της αναγκη..

καλο ξημερωμα!!

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

"Διότι βλέπετε τον κόσμο με ευθύτητα, χωρίς προκαταλήψεις που συγκαλύπτουν την πραγματικότητα, χωρίς μεροληψία που διαστρέφει την ορθή αντίληψη."
"Αν το ενδιαφέρον σας παραμένει επικεντρωμένο στην επιθυμία για γνώση και τελειότητα, θα εξακολουθήσετε να είστε ειλικρινείς, όπως είστε τώρα εκ φύσεως."
Οδηγός και για μας, όχι μόνο για τα παιδιά μας, θα συμπλήρωνα Πέλα.

..και με την επισήμανση, ότι η αλήθεια και η ορθή κρίση αφορά ,πρώτα και πάνω από όλα τους εαυτούς μας.
Όλα αυτά που με στόμφο ίσως υποστηρίζουμε ως αρχες της ζωής μας, και ως πιστεύω μας,
εύκολα τα κάνουμε πέρα όταν ,
έχουμε την αίσθηση ότι έχουμε αδικηθεί ή ότι μας έχουν κακομεταχειριστεί οι άλλοι ή απλά η στάση των άλλων δεν μας αρέσει και δεν ταιριάζει με ό,τι εμεις θα θέλαμε και θα αναμεναμε.

ΑΣ ΣΙΩΠΗΣΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ
ΚΙ ΑΣ ΔΟΥΜΕ
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ
ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΗΝ 'ΑΛΗΘΕΙΑ' ΚΑΙ ΦΟΡΤΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΛΕΙΜΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ.
ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΛΛΕΙΨΗ,
ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΑΤΑΙΩΣΗ,
ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΛΗΓΗ,
ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ.
Ε ΑΣ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟ
ΕΜΕΙΣ
ΝΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΜΑΣ...
ΕΜΕΙΣ.

καλη σου μερα Πέλα!
σε ευχαριστω πολυ για το πολυ ωραίο κειμενο σου!

delta είπε...

Η καθαρή ματιά πέρα από προκαταλήψεις και παγιωμένες πεποιθήσεις, η απόλαυση του παρόντος μακριά από τις ενοχές για το παρελθόν και τις ανησυχίες για το μέλλον και το συνεχές ενδιαφέρον για τη μάθηση είναι οι προτροπές του Πυθαγόρα στη διαδικασία ανύψωσης του πνεύματος μας.

Τι υπέροχο και πάντα επίκαιρο κείμενο Πέλα μου ! Σ’ ευχαριστούμε που μας το χάρισες.

Ένα άλλο σημείο για προβληματισμό στο κείμενό σου είναι τι συνέβη εκείνη την εποχή το 500 π.χ. και εμφανίστηκαν συγχρόνως στον πλανήτη Γη τόσα φωτισμένα όντα : Βούδας, Κομφούκιος, Λάο Τσε, Ζαρατούστρα, Πυθαγόρας, Ηράκλειτος…

Καλημέρα να έχουμε

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

Δέλτα
αυτό που έχω διαβάσει σε ένα βιβλιο γύρω από τη ζωή του Βούδα, ηταν ότι οι πολιτικές/οικονομικες/κοινωνικές συνθήκες ηταν αντίστοιχες με της δικής μας εποχής, έλεγε ο συγγραφέας.
καλημέρα

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

@Aναζήτηση
οντως από καταβολής κόσμου ήταν είναι και θα είναι διακαής πόθος..Πολλούς φωτισμένους ανθρωπους απασχόλησε και απασχολεί,δεν ξέρω αν αποκαλυπτεται πάντως το ταξίδι στον κόσμο της γνώσης και της αναζήτησης αξίζει..ολοι βάζουν και ένα λιθαράκι για τους ακολουθούντες
Την καλημέρα μου!

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

@Καλυψώ
Καλυψώ μου,μαγεια η ανακάλυψη της ζωής μέσα στα μάτια τους,μαγεία να ανακαλύπτουμε και΄να ξαναμαθαίνουμε και εμείς μέσα από τον κόσμο τους πράγματα που εμείς στην πορεία μας σαν ενήλικοι τα έχουμε καταχωνιάσει να μην πω τα ξεχάσαμε,σε βάρος εαυτού.
να'σαι καλά!

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

@Πεταλούδα
Πεταλουδένια μου,συμφωνώ. οδηγός για μας κυρίως ,ακόμη και στο θέμα των σχέσεων
Πρώτα απ'όλα εμείς να είμαστε ειλικρινείςκαι με δια βίου μάθηση,να αποκτήσουμε έστω και μερική γνώση εαυτού
Να έχουμε ορθη κρίση,να μην μεροληπτουμε απέναντι στον ίδιο τον εαυτό μας,να αναγνωρίζουμε τις δικές μας ελλείψεις,τις δικές μας πληγές
Για να αποδεχτούμε τους γύρω μας ως έχουν με την δική τους αλήθεια,την διαφορετικότητα
Στο πρόσωπό τους να βλέπουμε αυτό που είναι,αυτό που έχουν και όχι το δικόμας προσωπο αυτο που θα θέλαμε εμείς να αντανακλάται

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

@delta
Την κάθε μέρα που περνάει να την αφήνουμε πίσω μας,Δημήτρη,και να βελτιωνουμε εαυτους με ενδιαφέρον για γνωση και τελειότητα ,με προτροπη του Πυθαγορα στο μέλλον.

Αναφέρομαι και σάυτο που λέει πιο κάτω η Πεταλούδα.Δεν είναι τυχαίο ότι μετά απο παρόμοιες πολιτικές,κοινωνικες,οικονομικες κρίσεις μετα από το τέλμα, υπήρξε αναγέννηση πνευματικη.
Να ελπίζουμε λοιπον ότι η ιστορία θα επαναληφθει;

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...