Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2009

Καλλιεργήστε Θετικές Σκέψεις και Συναισθήματα

Χρειάζεστε έναν ήρεμο, καθαρό και θετικό νου για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας για τον εαυτό σας, την οικογένειά σας και ίσως ακόμη για την κοινωνία και τον κόσμο.

Τα συναισθήματά μας έχουν απευθείας επίδραση στο σώμα μας. Κάθε φορά που νιώθουμε ένα συναίσθημα, το ενδοκρινικό μας σύστημα εκκρίνει συγκεκριμένες ορμόνες ή πεπτίδια που κυκλοφορούν μέσα στο αίμα μας προς όλα τα κύτταρα, γεμίζοντας τα με τις «ορμόνες αυτού του συναισθήματος». Η ορμονική κατάσταση που δημιουργείται από αρνητικά συναισθήματα φέρνει ανισορροπία σε διάφορα συστήματά μας όπως το νευρικό, το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τα οποία στη συνέχεια δημιουργούν έλλειψη ισορροπίας σε όλα τα άλλα συστήματα. Αυτό έχει σαν επακόλουθο να είμαστε πολύ περισσότερο ευαίσθητοι σε ασθένειες και διαταραχές.

Ιατρικές μελέτες στο «Ινστιτούτο Αριθμητικής της Καρδιάς» στην Καλιφόρνια έχουν δείξει ότι πέντε λεπτά θυμού ή απογοήτευσης μπορούν να αποδυναμώσουν μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος για πέντε ώρες και ότι πέντε λεπτά αγάπης ή ευγνωμοσύνης μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα για πέντε ώρες.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι αποκτούμε χημικό εθισμό σε ορμονικές εκκρίσεις από συγκεκριμένα συναισθήματα και έχουμε την τάση να αναζητούμε υποσυνείδητα τρόπους να ξαναδημιουργήσουμε αυτά τα συναισθήματα και να πάρουμε τις «ορμονικές δόσεις» μας, ακριβώς όπως κάνουμε με κάθε άλλη εθιστική ουσία. Στην πραγματικότητα αποκτούμε χημικό εθισμό σε συναισθήματα φόβου, θυμού, πόνου, πίκρας, μίσους ή ενοχής και έλκουμε και δημιουργούμε καταστάσεις, στις οποίες μπορούμε να βιώσουμε ξανά εκείνα τα οικεία συναισθήματα.

Αυτό στη συνέχεια οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο αναδημιουργίας αρνητικών συναισθηματικών καταστάσεων που ενισχύουν τις λανθασμένες πεποιθήσεις μας ότι κινδυνεύουμε ή ότι είμαστε θύματα ή ανάξιοι. Η υγεία, οι σχέσεις, η εργασία και η ευτυχία μας φθείρονται.Ο νους μας δημιουργεί την πραγματικότητά μας

Το χειρότερο ίσως αποτέλεσμα είναι ότι, λόγω του νόμου της έλξης, τα αρνητικά μας συναισθήματα και οι αρνητικές μας σκέψεις έλκουν περισσότερα από αυτά για τα οποία νιώθουμε αρνητικά. Αυτό μπορεί επίσης να ονομαστεί νόμος του καθρεφτίσματος, νόμος της συμπαθητικής δόνησης ή νόμος της εκδήλωσης.

Ο νους, οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι προσδοκίες και οι συμπεριφορές μας δημιουργούν την πραγματικότητά μας. Όταν τα αλλάζουμε, η πραγματικότητά μας αλλάζει. Οι θετικές σκέψεις και τα θετικά συναισθήματα έλκουν και δημιουργούν θετικές πραγματικότητες.

Αυτή είναι η δοκιμασία του καιρού μας: το να νιώθουμε εμπιστοσύνη και θετικότητα ακόμη κι όταν η εξωτερική πραγματικότητα δεν εμπνέει θετικές σκέψεις. Εδώ είναι που ξεχωρίζουν «αυτοί που είναι στο κέντρο τους» από τους «φοβισμένους». Αυτοί, που μπορούν να συνεχίσουν να νιώθουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν τις προκλήσεις, θα είναι καλά. Αυτοί, που υποκύπτουν στο φόβο, το άγχος, το θυμό και το μίσος, όπως είναι πολύ εύκολο να κάνουν, θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο.


Οι άλλοι καθρεφτίζουν τα συναισθήματά μας

Εκπέμπουμε τα συναισθήματά μας, σαν ενέργειες, είτε τα εκφράζουμε είτε όχι. Αυτές οι ενέργειες κάνουν τους άλλους να αντιδρούν και να συμπεριφέρονται με τρόπους που αντανακλούν τα συναισθήματά μας. Όταν έχουμε έντονα αρνητικά συναισθήματα για διάρκεια χρόνου (όχι απλά στιγμιαία συναισθήματα, που είναι φυσιολογικά και αβλαβή), στην πραγματικότητα αυξάνουμε την πιθανότητα να μας φερθούν οι άλλοι αρνητικά.

Ακόμη κι όταν είμαστε «αθώοι», και δεν έχουμε βλάψει κανέναν, ο φόβος μας για τους άλλους θα τους προσκαλέσει υποσυνείδητα να φερθούν με τρόπους που καθρεφτίζουν τους δικούς μας φόβους. Το ίδιο ισχύει για τα συναισθήματα του θυμού, της ενοχής, του πόνου, της προδοσίας, του μίσους, της πίκρας, της απόρριψης, της κριτικής και όλα τα άλλα. Αυξάνουν την πιθανότητα έλξης αυτού για το οποίο αισθανόμαστε αρνητικά.

Αυτό είναι ένα γεγονός που είναι εξαιρετικά σημαντικό να θυμόμαστε όταν περνάμε «καιρούς δοκιμασίας». Στην πραγματικότητα δοκιμάζεται η ικανότητά μας να παραμείνουμε θετικοί νιώθοντας άξιοι, ασφαλείς και δυνατοί μέσα μας, ώστε να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας στην αντιμετώπιση των ανθρώπων και των καταστάσεων.


Η δύναμη της Ευγνωμοσύνης

Ένας τρόπος να δημιουργείτε θετικά συναισθήματα είναι να εστιάζεστε σε όλα όσα έχετε, για τα οποία μπορείτε να νιώθετε ευγνωμοσύνη. Ακόμη κι όταν δεν έχουμε όλα όσα θέλουμε ή πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι, μπορούμε πάντοτε να εστιαζόμαστε σ’ αυτά που έχουμε. Όταν συγκεντρωνόμαστε μόνο σ’ αυτό που δεν έχουμε, χάνουμε όλα αυτά που πραγματικά έχουμε, επειδή τα αγνοούμε και δεν τα επιτρέπουμε να μας παρέχουν απόλαυση, ασφάλεια ή ευτυχία.

Μπορεί να μην έχουμε τα χρήματα ή την υλική ασφάλεια που θα θέλαμε να έχουμε, αλλά μπορεί να έχουμε ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν. Μπορεί να έχουμε καλή ή αρκετά καλή υγεία για να απολαύσουμε τη ζωή. Μπορεί να έχουμε στέγη και τροφή. Μπορεί να έχουμε ηλεκτρισμό και τρεχούμενο νερό. Μπορεί ακόμη να έχουμε και ζεστό τρεχούμενο νερό. Αν έχουμε βιβλία και τηλεόραση, τότε είμαστε πιθανώς στο ανώτερο 20% του πλανήτη. Αν έχουμε έστω και λίγα χρήματα στην τράπεζα, τότε είμαστε στο ανώτερο 8% του πλανήτη.

Μπορούμε να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τον αέρα που αναπνέουμε, τα λουλούδια, τα δένδρα και τα πουλιά γύρω μας. Κι αν ζούμε κοντά σε ένα πάρκο, δάσος, βουνό ή κοντά σε οποιοδήποτε είδος νερού, τότε μπορούμε να βρούμε ευχαρίστηση από την παρουσία τους στη ζωή μας. Ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, μπορούμε να απολαύσουμε τους ανθρώπους, τα ζώα και τη φύση γύρω μας.

Αν ξέρουμε να διαβάζουμε και έχουμε πάρει διάφορες μορφές μόρφωσης, τότε είμαστε πολύ ιδιαίτεροι και ευλογημένοι. Αν έχουμε πρόσβαση στο Διαδίκτυο, τότε είμαστε μέσα στο 6% των ανθρώπων του πλανήτη που έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αν έχουμε τηλέφωνο, είμαστε πολύ καλύτερα από τα 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους (το 50% του πλανήτη) που δεν έχουν και μπορεί να μην έχουν καν δει τηλέφωνο.

Το αίσθημα της ευγνωμοσύνης για όλα όσα έχουμε έλκει περισσότερα από αυτά που χρειαζόμαστε. Όταν αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη, εκπέμπουμε θετική ενέργεια, η οποία αντανακλάται πίσω σε μας από τους ανθρώπους και το σύμπαν με τη μορφή όλων αυτών που μας κάνουν να νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη. Όταν αισθανόμαστε τυχεροί που έχουμε όσα έχουμε, έλκουμε περισσότερα από αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε τυχεροί. Όταν αισθανόμαστε ανάξιοι της αγάπης, άτυχοι και αποθαρρυμένοι, έλκουμε περισσότερα από αυτά που μας κάνουν να έχουμε αυτά τα συναισθήματα.

Η ζωή είναι ένας καθρέφτης που αντικατοπτρίζει πίσω σε μας τις υπερισχύουσες σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές μας από το παρελθόν και το παρόν. Η δύναμη να δημιουργήσουμε μια καινούρια και πιο ευτυχισμένη πραγματικότητα, ακόμη και σ’ αυτούς τους καιρούς δοκιμασίας, εξαρτάται από την ικανότητά μας να έχουμε εμπιστοσύνη ότι πάντοτε αξίζουμε, είμαστε ασφαλείς και έχουμε τη δύναμη και το εσωτερικό σθένος να αντιμετωπίσουμε και να ωφεληθούμε από κάθε πρόκληση που μας φέρνει η ζωή.

Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε τη ζωή φιλική παρά επικίνδυνη. Έχουμε μάθει και προγραμματιστεί να βλέπουμε τη ζωή δύσκολη και επικίνδυνη, επειδή για πολλές χιλιάδες χρόνια η κοινωνία μάς έχει ταυτίσει με το σώμα και το νου, αγνοώντας τον πνευματικό εαυτό μας και τον πραγματικό λόγο που βρισκόμαστε, σαν πνεύματα, μέσα σ’ αυτά τα προσωρινά σώματα.Τίποτα δεν είναι τυχαίο

Μια βασική αλλαγή που χρειάζεται να κάνουμε στον τρόπο που σκεφτόμαστε είναι να αντιληφθούμε ότι τίποτα από όσα έχουν συμβεί, συμβαίνουν και θα συμβούν στη ζωή μας δεν είναι τυχαίο. Ο Θεός, η ζωή και το σύμπαν μάς αγαπούν πέρα από κάθε μέτρο. Ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη και εξέλιξη. Δημιουργούμε αυτά τα γεγονότα και τις καταστάσεις είτε με τις μη φωτισμένες επιλογές, συναισθήματα και σκέψεις μας είτε σαν «επιλογές της ψυχής» πριν να γεννηθούμε.

Η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε ουσιαστικά αθάνατη άμορφη συνειδητότητα που έχει καταλάβει προσωρινά ένα σώμα με σκοπό να θυμηθούμε την αληθινή αιώνια φύσης μας ενώ βρισκόμαστε μέσα στο σώμα και μετά να εκδηλώσουμε στο υλικό επίπεδο την αρμονία, αγάπη, ενότητα και ομορφιά που ήδη υπάρχουν στον πνευματικό εαυτό μας.

Μ’ αυτό στο νου μας, υπάρχουν μόνο δύο λόγοι για να συμβεί κάτι δυσάρεστο στη ζωή μας. Ο ένας είναι ότι η άγνοια και ο φόβος μας έλκουν αρνητικές πραγματικότητες. Ο άλλος είναι ότι σε πνευματικό επίπεδο έχουμε επιλέξει αυτήν την εμπειρία σαν ευκαιρία να αφυπνιστούμε.

Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αυτή η οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση που βιώνει ο κόσμος είναι προϊόν αυτών των δύο λόγων. Σ’ ένα επίπεδο αυτή η κρίση είναι αποτέλεσμα της ταύτισής μας με το εγώ μας, την ιδιοτέλεια, την απληστία, το φόβο και την ξεχωριστότητά μας. Σ’ ένα άλλο επίπεδο, είναι αυτό που έχουμε τώρα επιλέξει σαν ευκαιρία για να αναπτύξουμε εσωτερική ασφάλεια και μεγαλύτερη αίσθηση ενότητας, αγάπης και συνεργασίας.


Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ

5 σχόλια:

delta είπε...

Ευχαριστώ την αρμονική ζωή που μου έστειλε το εκπληκτικό αυτό κείμενο και φυσικά τον Ρόμπερτ Νατζέμυ, τον συγγραφέα του. Προσπάθησα να το διακοσμήσω με τις καλύτερες φωτογραφίες που βρήκα.

Ανώνυμος είπε...

Αρμονική ζωή

Γκουρουϊστική οργάνωση υπό τον Robert Najemy, μαθητή του υπεργκουρού Σάι Μπάμπα. Διδάσκει τα δόγματα της μετενσάρκωσης, του κάρμα, μεθόδους διαλογισμού και γιόγκα, χορτοφαγία κ.ά. ινδουϊστικά, ενώ παρουσιάζει το Χριστό ως αβατάρ και χρησιμοποιεί για διαλογισμό την ευχή "Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με", παράλληλα με διάφορα ινδουϊστικά μάντραμ. Για τα ταξίδια που οργανώνει στην Ινδία προς επίσκεψιν του Σάι Μπάμπα λέει ότι οι οπαδοί πηγαίνουν εκεί από μόνοι τους...

Οι Ινδουϊστές ισχυρίζονται ότι... γνωρίζουν τον Χριστό
καλύτερα από τους Χριστιανούς

Έχει τακτική παρουσία στο "Ράδιο Υγεία Οικολογία", και συνδέεται με το άσραμ ("μοναστήρι") στη Μυρρινούντα. Παραπλανά με πολλούς τρόπους: καλεί ιερείς να κάνουν αγιασμό, έχει κάνει αίτηση στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης να διδάξει δωρεάν τους φυλακισμένους γιόγκα, και διαβεβαιώνει διαρκώς τους οπαδούς ότι μπορούν ν' ακολουθούν την οργάνωση και να είναι "και χριστιανοί". Δυστυχώς όμως, ο γκουρού του κ. Νατζέμυ, ο Σάι Μπάμπα, ανήκει (μαζί και με τους Hare Krishna και άλλους) στην οργάνωση Vishna Hindu Parishad, η οποία ιδρύθηκε το 1964 στη Βομβάη με σκοπό την "προστασία, ανάπτυξη και διάδοση των Ινδουϊστικών αξιών", κι αποτελεί το πολιτικό και θρησκευτικό σκέλος του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος Μπχαρατίγια Τζανάτα, στο εξωτερικό. Οι δύο αυτές οργανώσεις προέρχονται από την R.S.S. (Rastriya Swayamaseral), μέλη της οποίας δολοφόνησαν το Μαχάτμα Γκάντι.

Στο εσωτερικό της χώρας οι δύο οργανώσεις ασχολούνται με το να εξινδουΐζουν μέσω ένοπλων επιχειρήσεων τους εκ γενετής χριστιανούς της βορειοανατολικής Ινδίας, και να καλύπτουν ιδεολογικά την καύση των ζωντανών χηρών μαζί με τους νεκρούς συζύγους, το δημόσιο λυντσάρισμα Μουσουλμάνων, κι άλλες τέτοιες ευγενείς δραστηριότητες. Στο εξωτερικό, υποστηρίζουν τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων (που στη χώρα τους καταπατούν ασύστολα), γιατί στο εξωτερικό αποτελούν μειονότητα. Έτσι, χρησιμοποιούν τα περί "θρησκευτικής ελευθερίας", ώστε να προωθούν ανεμπόδιστα τη μετατροπή της κοινωνικής δομής σε ρατσιστική ινδουϊστική, με βάση την "ινδουϊστική αξία" των καστών - οι οποίες με τη σειρά τους βασίζονται στο κάρμα και στη μετενσάρκωση.

delta είπε...

Έλπίσω μετά το μακροσκελέστατο σχόλιο του Ανώνυμου να καταφέρουν να κοιμηθούν οι χήρες αυτό το βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που βρέθηκα στο χώρο της αρμονικής ζωής. Νιώθω πραγματικά ευγνώμων και θα ήθελα να γνωστοποιήσω στον κόσμο πως για τον καθένα μας ο δρόμος είναι μοναχικός .. μόνος έρχεσαι, μόνος σου φεύγεις... Ας μέναμε λοιπόν στην ιδέα οτι αυτό που κάνει καλό σε κάποιον μπορεί να μην αφόρα καθόλου τον διπλανό του και αντίστροφα. Ουδέν νόημα υπάρχει στην κριτική... Αν κάτι δεν μας πάει απλά δεν συμμετέχουμε... Άπειροι δρόμοι οδηγούν σε μια αλήθεια... Άπειρες απόψες καταλήγουν σε ένα μόνον συμπέρασμα ... Το νόημα της ζωής μας είναι να μάθουμε να αγαπάμε... Με οποιοδήποτε τρόπο επιλέξει ο καθένας.. Έχουμε δικαίωμα στην επιλογή ...

IANIS είπε...

Χριστος και Παναγια! Ιησους Χριστος νικα και όλα τα κακα σκορπα…,

φυσικα και αναφερομαι στο μακροσκελεστατο σχολιο του ανωνυμου λασπολογου σκοταδιστη για το κειμενο του συγγραφεα Ηλια Νατζεμυ. Πολύ μπλα μπλα μπλα ολοκληρωτικής σκέψης, φανατισμου, προπαγάνδας, μισαλλοδοξίας, αγνοιας, παραληρηματος - για να μην ανοίξει ποτέ τα μάτια ο κοσμος και να μείνει γκαβός - γιατί έτσι βολεύει τους σκοταδιστές, μη και χάσουν την πελατεία.

Είναι περα από την δικη μου κατανοηση αυτές οι ισοπεδωτικες λογικες λασπολογιας και μαλιστα από ανθρωπους που αμφιβαλλω αν εχουν διαβασει εστω και μια προταση από την αναρτηση. Προθεση μου δεν είναι να υποστηριξω τον συγγραφεα-εξ’αλλου δεν το χρειαζεται-αλλα να διερευνησω αυτου του ειδους επιθεσεις για προστασια του ‘’δικου τους κομματος’’. Και ειθισται αυτά τα «κομματα» να «φακελωνουν» ονοματα που ‘πουλανε΄ και είναι απειλη για ’το μαγαζι’ τους, να συντασσουν λιβελογραφηματα, λιστες φακελωμενων «αιρετικων» και κατευθυντηριες γραμμες ταχαμ ενημερωσης, μηπως και ξεμυτισει κανενα προβατο από το μαντρι τους.

Αυτου του ειδους φασιστοειδους τυπου ολοκληρωτικες θεσεις, όχι μονο δεν προωθουν ένα γονιμο διαλογο, αλλα αφαιρουν στον καθενα την ελευθερια επιλογης να κρινει ιδιοις ομμασι.

«O κάθε άνθρωπος, η κάθε ψυχή έχει το δικό της δρόμο.., ένα από τα δείγματα πως είναι ο ''σωστός'', είναι το να μην προσπαθεί να παρασύρει κανέναν μέσα σ'αυτόν..., αλλιώς μιλάμε απλά για μια δική του θεατρική παράσταση για την οποία χρειάζεται κομπάρσους...κι αυτά δεν είναι της ψυχής...είναι ο γάμος του καραγκιόζη..»

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...