Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

«Εν χρω» κούρεμα στις ζωές μας


Η κοινωνία βρίσκεται στα κάγκελα, δίνοντας μάχες οπισθοφυλακής για αξιοπρεπή διαβίωση, μισθούς, συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη. Αναστολή των κλαδικών συμβάσεων μέχρι τη λήξη του μεσοπρόθεσμου, υπηρεσίες υπό κατάληψη, κόσμος στους δρόμους, όχι ενωμένος, αλλά διάσπαρτος «συντεχνιακά».

Πολίτες που διακανονίζουν δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά, ακόμη και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Παιδιά που λιποθυμούν από ασιτία μέσα στα σχολεία σε γειτονιές της Αθήνας, παιδιά που δεν πάνε σχολείο και ζητιανεύουν, παιδιά που κάνουν τα βαποράκια, παιδιά που εκπορνεύονται για να φάνε. Και μαχαιριά στα σωθικά όλων μας η τραγική κουβεντούλα του μικρού μαθητή: «κυρία, ο μπαμπάς μου αυτοκτόνησε». Παλιά σε αυτά τα περιστατικά ψάχναμε το ψυχικό υπόβαθρο του αυτόχειρα. Τώρα ψάχνουμε πόσα χρώσταγε και σε ποιους. Οι αυτοκτονίες κρύβουν τη βεβαιότητα των αποθανόντων ότι μαζί τους θα θαφτούν και τα οικονομικά βάρη που πνίγουν τις οικογένειες τους.

Την ίδια στιγμή η μετανάστευση ξαναβγαίνει, μαζί με τα χειμωνιάτικα, από το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Οι top-10 προορισμοί για διακοπές αντικαθίστανται από τους top-5 προορισμούς με εργασιακό μέλλον: Καναδάς, ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία. Πρακτικά δεν ξέρω αν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει κοντινό ή μακρινό συγγενή σε κάποια από τι προαναφερθείσες χώρες. Προστίθεται και η Νορβηγία στις επιλογές για όσους λατρεύουν τα φιορδ και τις ατέλειωτες νύχτες. Ξανά στη μόδα και οι αραβικές χώρες, ιδίως για μηχανικούς και γενικότερα εργαζόμενους στον κλάδο των κατασκευών.

Δίπλα μας ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Έντμοντ Χατζηνάστο, δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τους Έλληνες μετανάστες στην αναπτυσσόμενη Μεγάλη Αλβανία.

Αποδεικνύεται πλέον με στοιχεία η εσωτερική μετανάστευση, με αντίθετη από τη συνηθισμένη κατεύθυνση. Κάποιοι γυρνούν στα χωριά και τα χωράφια τους. Για να ζήσουν αξιοπρεπώς από το μόχθο τους στην ύπαιθρο κυρίως αυτοσυντηρούμενοι.

Η Ελλάδα όπως την φαντάστηκαν οι εχθροί της.

Όσοι θεωρούν υπερβολή τα περί κατοχής και πείνας επιμένουν;

Το ερώτημα είναι τι λέει για όλα αυτά η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί και υφίσταται σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες. Αντιγράφουμε από την αιτιολογική Έκθεση του Σχεδίου Νόμου «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015»:

«Βασικός γνώμονας για την Κυβέρνηση είναι να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, οι περιουσίες, το εισόδημα και οι προοπτικές των αυριανών πολιτών»…

Τα σχόλια δικά σας…




Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

2 σχόλια:

Roadartist είπε...

Σουρεάλ καταστάσεις. Πικρές, δύσκολες.

Margo είπε...

Το 12-15 τι θα έχει απομείνει;
Δεν μπορώ να φανταστώ τη χώρα να συνεχίζει έτσι...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...