Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Η αόρατη ομορφιά


Στην άκρη της αγοράς, κειτόταν ένας ψόφιος σκύλος, που προκαλούσε την αηδία των περαστικών. “Τι σιχαμερός!” είπε κάποιος και απέστρεψε τα μάτια του. “Πουφ, πώς βρωμάει!” είπε κάποιος άλλος κι έπιασε τη μύτη του, καθώς περνούσε. “Κοίτα, πώς εξέχουν τα πλευρά του! Είναι αποκρουστικό!” είπε κάποιος τρίτος. “Το δέρμα του δε φτάνει ούτε για το κορδόνι ενός παπουτσιού”, είπε ένας τέταρτος και ένας πέμπτος: “Πώς να μην είχε κακό τέλος;”

Τότε, παρενέβη στο χορό της κατασυκοφάντησης μια ευγενική φωνή, που είπε: “Τη λευκότητα των δοντιών του θα τη ζήλευε και το μαργαριτάρι!” Και ο κόσμος αποτραβήχτηκε ψιθυρίζοντας: “Αυτός πρέπει να είναι ο Ιησούς, γιατί, ποιος άλλος θα έλεγε καλή κουβέντα για έναν ψόφιο σκύλο;”

Αυτό ακριβώς είναι το πνεύμα του Ιησού. Αγάπησε τον κόσμο, τόσο ολοκληρωτικά, που τίποτα δεν του φαινόταν άσχημο – όλα μεταμορφώνονταν σε φωτεινή ομορφιά.

Η ύπαρξη είναι αυτό που εσύ προβάλλεις πάνω της.

Η ύπαρξη σε αντανακλά.

Αν έχεις ασχήμια στην καρδιά σου, θα τη βλέπεις παντού. Αν η καρδιά σου είναι αθώα, θα βλέπεις την ύπαρξη σαν νεαρή παρθένα. Ακούς συνεχώς τους δικούς σου αντίλαλους.

Πραγματικός άγιος είναι εκείνος, που δεν μπορεί να βρει αμαρτωλό άνθρωπο στον κόσμο. Ακόμη κι αν ψάξει, δεν πρόκειται να βρει. Αυτός είναι ο ορισμός του πραγματικού άγιου: Εκείνος που δεν μπορεί να βρει τίποτα άσχημο μέσα στην ύπαρξη, εκείνος για τον οποίο μεταμορφώνεται, εκστασιάζεται ολόκληρη η ύπαρξη.

Μόλις η ύπαρξη γίνει για σένα ολοκληρωτικά όμορφη, τότε θα έχεις γνωρίσει το Θεό. Ο Θεός δεν είναι κάποιο πρόσωπο, δε θα Τον συναντήσεις πουθενά. Δεν έχει καμιά μορφή, κανένα όνομα. Ο Θεός είναι μια παρουσία, που μπορούν να την αισθανθούν μόνον εκείνοι που έχουν αυτήν την αισθητική ευαισθησία, αυτήν την αισθητική επίγνωση…

Ο Ιησούς βρήκε κάτι απέραντα όμορφο στον ψόφιο σκύλο, τη λευκότητα των δοντιών του, που θα τη ζήλευε κι ένα μαργαριτάρι. Μέσα σε κείνη τη λευκότητα εμφανίστηκε ο Θεός. Μέσα σε κείνη τη λευκότητα, έγινε αισθητή η παρουσία Του. Κι εσύ δεν μπορείς να τη δεις ούτε στην ανατολή του ήλιου; Και, δεν μπορείς να τη δεις στο τριαντάφυλλο; Δεν μπορείς να τη δεις στο πρόσωπο μιας όμορφης γυναίκας ή ενός άντρα; Δεν μπορείς να τη δεις στα αθώα μάτια των παιδιών; Και ψάχνεις διαρκώς από δω και από κει. Όλη σου η αναζήτηση γίνεται μάταια.

Η θρησκεία δεν είναι τίποτε άλλο από το να φτάσεις σε μια τόσο ευαίσθητη επίγνωση, που όλα να μεταμορφώνονται σε απίστευτη ομορφιά.

Η ομορφιά είναι Θεός!





Ζούμε σε ένα κόσμο αρνητικό. Η κριτική είναι ένα καθημερινό γνώρισμα της ζωής μας. Σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους που γνωρίζουμε έχουμε εντοπίσει τα αρνητικά τους, τα ελαττώματα τους. Όταν βλέπεις τον κόσμο αρνητικά είναι βέβαιο ότι θα προκαλείς αρνητικές καταστάσεις και γεγονότα στην ζωή σου.

Οι άσχημες σκέψεις και τα συναισθήματα που οι άνθρωποι αδιάκοπα ξεχύνουν γύρω τους, μεταβάλλουν την ψυχική ατμόσφαιρα της γης, σε ένα πραγματικό έλος.

Το έλος είναι ένα μέρος όπου κανένα καινούργιο νερό, δεν έρχεται να καθαρίσει τίποτα. Είναι γεμάτο ακαθαρσίες. Έτσι είναι ο κόσμος μας. Ο καθένας πετάει τις ψυχικές του ακαθαρσίες και βρωμιές και καταπίνει αυτές του διπλανού του: την κριτική, το μίσος, τον φθόνο, την κακία , την ζήλια, την ενοχή, την εκδίκηση.

Όπως λοιπόν υπάρχει η μόλυνση του περιβάλλοντος, έτσι υπάρχει και η ψυχική μόλυνση. Η οποία είναι και η πιο σοβαρή. Προέρχεται από όλα τα άσχημα συναισθήματα που εκκρίνουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν. Η συναισθηματική μόλυνση οδηγεί και στην σωματική.

Η αγνότητα, η ομορφιά βρίσκεται μέσα μας. Ξεκινάει από τις σκέψεις μας και από τα συναισθήματα μας. Βρίσκεται στις επιθυμίες μας, στα λόγια μας, στις πράξεις και στα έργα μας.

Η φύση είναι ένας ζωντανός οργανισμός κι εμείς είμαστε μέρος του. Κάθε άνθρωπος είναι ένα κύτταρο βαλμένο κάπου μέσα σε αυτό τον τεράστιο κοσμικό οργανισμό. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε να ζούμε με αρμονία με αυτό το μεγάλο « παγκόσμιο σώμα» μέσα στο οποίο έχουμε στέγη και τροφή.

Οι θετικές σκέψεις και τα βαθιά ειλικρινή συναισθήματα βοηθούν και σένα αλλά και το περιβάλλον να ζει καλύτερα. Οι φωτεινές, αγνές σκέψεις είναι ευεργετικές. Καθαρίζουν την ατμόσφαιρα γύρω μας και προκαλούν θετικά γεγονότα στην ζωή μας.

Η ζωή δεν αποτελείται μόνο από μεγαλοπρεπείς χειρονομίες, ηρωικά κατορθώματα και ιστορικές πράξεις. Η ζωή αποτελείται από μικρά πράγματα. Οι μικρές καθημερινές σου σκέψεις και πράξεις μπορούν να προκαλέσουν την μεγαλύτερη διαφορά.

Όταν γνωρίζεις έναν άνθρωπο εστίασε την προσοχή σου στα θετικά του. Να έχεις μες στο μυαλό σου τον Ιησού, όπου σε έναν βρωμερό, σιχαμερό, αποκρουστικό, ψόφιο σκύλο διέκρινε την λαμπρότητα των δοντιών του!

Όταν δεν προσέχεις τα ελαττώματα κάποιου,

αυτά ατονούν.

Όλοι μας κρύβουμε έναν τεράστιο πλούτο μέσα μας. Εστίασε το μυαλό σου σε αυτήν την κατεύθυνση. Στις καθημερινές σου συναλλαγές με τους ανθρώπους άρχισε να παρατηρείς αυτά που σου αρέσουνε περισσότερο πάνω τους. Να θυμάσαι ότι ο κάθε άνθρωπος που συναντάς έχει κάτι να σου μάθει.

Να μιλάς θετικά στους ανθρώπους. Να τους λες όλα τα θετικά που ανακαλύπτεις πάνω τους. Να ανοίγεις την ψυχή σου και να απελευθερώνεις όλη την ομορφιά που κρύβει μέσα της. Μην περιμένεις ανταλλάγματα. Κάντο για σένα. Θα δεις ότι στο

δόσιμο κρύβεται η χαρά.

Δίνε λοιπόν το καλύτερο που μπορείς για χάρη της ίδιας της προσφοράς και τότε το καλύτερο θα επιστρέψει σε σένα. Ότι σπέρνουμε με καλοσύνη επιστρέφει σαν σοδιά εκπλήξεων. Τα δώρα που στέλνουμε επιστρέφουν σε μας με διαφορετικό περιτύλιγμα. Εξάλλου:

Όταν έχεις ανθίσει,

θα μοιράζεσαι.

Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγεις.

Όταν το λουλούδι ανοίξει, δεν υπάρχει τρόπος να κρατήσει το άρωμά του και να το φυλακίσει. Το άρωμα δραπετεύει. Απλώνεται σε όλες τις κατευθύνσεις.

Έτσι πρώτα να είσαι ολοκληρωμένος, ικανοποιημένος.

Πρώτα να Είσαι!

Τότε από την ύπαρξή σου θα υπάρξει ένα άρωμα που θα φτάνει σε πολλούς. Δεν θα είναι εκδούλευση, θα είναι ένα απλό χαρούμενο μοίρασμα.







Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

1 σχόλιο:

Katerinanina είπε...

poso omorfa ta les alla kai synama poso prospa8eia kai aytosygkrathsh 8elei gia na ginei ayto...h eykolh lysh einai na neyriasoyme, nomizoume pws etsi mas feygei ena terastio baros pou sthn ousia einai mia orgh pou syswreyetai kai epanalamvanetai...an oloi skeftomastan etsi kai apla prospa8ousame isws o kosmos na ginotan kalyteros...
katerinanina.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...