Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Μιμηση. Η ληψη γνωσης είναι μια μορφη μιμητισμου. ( Krishnamurti: Who are you? )




Ιδεες που μπορουν να επηρεασουν, συνηθως γινονται αντικειμενο μιμησης.
Η ιστορια του κοσμου, η ιστορια του πολιτισμου, είναι η ιστορια της μιμησης
.

Mιλτον Γκλειζερ




Ο Ιησους, ο Γκουρτζιεφ, ο Οσσο, ο Κρισναμουρτι, ο Μαχαβιρα, ο Καμπιρ, ηταν αυτό που ηταν… Εσυ τι κανεις και τι εισαι και ποιες είναι οι επιλογες στην καθημερινοτητα σου?

Χρησιμοποιουμε σαν αλλοθι τσιτατα του Αριστοτελη, του Πλατωνα, του Σωκρατη , εδαφια από την Βιβλο κτλ., για να κρυψουμε την γυμνια μας και για να τεκμηριωσουμε τα λεγομενα μας.

Είναι πολύ παράξενο όταν οι άνθρωποι που δεν ξέρουν τι είναι, προσπαθούν να γίνουν κάτι. Δεν κάνουν καμιά προσπάθεια να γνωρίσουν τι είναι αυτή τη στιγμή, ποια είναι η ουσία τους και κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια για να γίνουν κάτι. Το να γίνεις κάτι είναι η ασθένεια της ψυχής. « Το να γίνεσαι είναι αρρώστια, το να είσαι είναι υγεία », ειχε πει ο Οσσο.


Σοφία σημαίνει να έχεις επίγνωση της συνειδητότητάς σου και του γεγονότος ότι δεν είσαι ο νους σου. Ο άνθρωπος όμως, είναι δεδομενο ότι είναι διχασμένος και η ζωη του είναι μια κολαση. Η ενοτητα είναι ανυπαρκτη. Ο αδιαίρετος, ενοποιημένος, συγκροτημένος, αποκρυσταλλωμένος ανθρωπος είναι Απων. Η διχασμενη προσωπικοτητα διαρκως παρουσα.

Σιγουρα δεν ηταν έτσι στον πρωτόγονο κόσμο, αλλά αιώνες διαπαιδαγώγησης, πολιτισμού, παράδοσης και θρησκείας μετέτρεψαν τον άνθρωπο από Ένα, σε πλήθος κομματιων: μοιρασμένος, διχασμένος, αντιφατικός...

Φθασαμε πλεον να θεωρουμε την διαιρεση, τον διχασμο, την σχιζοφρενεια, σαν μια φυσιολογική κατάσταση του ανθρώπου στις μερες μας. Ενα παζάρι, γεμάτο με πολλές φωνές. Αν θέλεις να πεις "ναι," αμέσως εμφανίζεται το "όχι." Δεν μπορείς να ξεστομίσεις ούτε ένα συνολικό "ναι"... Με τον τρόπο αυτό η ευτυχία είναι αδύνατη.

Η δυστυχία είναι η φυσική συνέπεια της διχασμένης προσωπικότητας. Πρέπει να χάσει κανεις τα παντα, για να γίνει απλός. Το να είσαι απλός είναι «δαπανηρο», γιατί το να είσαι απλός στοιχίζει όλα όσα έχεις. Γι' αυτό οι άνθρωποι επέλεξαν να είναι περίπλοκοι κι έχουν ξεχάσει πώς να είναι απλοί.








Ο Θεός δημιουργεί μόνο πρωτότυπα. Δεν του αρέσουν τα αντίγραφα.
Η κοινωνία σε θέλει πάντα ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο!

Οσσο



Απολαυστε τον αγαπημενο μου (από τα παιδικα ακομη χρονια μου) Τζιντου Κ.
Ευχαριστω τον Ιπταμενο για την εξαιρετικη αποδοση του λογου του Κ στην μεταφραση.

Ένας ακροατής ρώτησε τον Κρισναμούρτι: "Ποιος είστε;"
Το σημαντικό, του απάντησε, είναι ποιος είσαι εσύ.










Να θυμάσαι ότι η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορείς να δώσεις σε κάποιον είναι να τον αφυπνίσεις, να του θυμίσεις Ποιος πραγματικά Είναι. Μερικές φορές χρειάζεται μόνο μια μικρή βοήθεια (ένα σκούντημα, μια σπρωξιά, μια ώθηση) , κι άλλες φορές πάλι χρειάζεται να πάρεις την απόφαση να τους αφήσεις να τρέξουν την "κούρσα" τους, ν' ακολουθήσουν το μονοπάτι τους, να πάρουν το δρόμο τους, χωρίς καμιά παρεμβολή ή παρέμβαση από τη μεριά σου.

Συζήτηση με το Θεό / Neale Donald Walsch








Ελευθερία σημαίνει κίνηση προς το άγνωστο χωρίς να ξέρεις που πας,
χωρίς να ξέρεις τι θα συμβεί την επόμενη στιγμή.
Η ελευθερία υπάρχει στην αρχή, όχι στο τέλος.


Kρισναμουρτι:

«Είχε έρθει από μακρυά, κι ήταν ανήσυχος να βρει πως να υποτάξει το νου....

Για να βρείτε το θεό προσπαθείτε να υποτάξετε το νου... Μπορείτε να εξαγοράσετε το Αιώνιο με την αρετή, την απάρνηση, την κυριαρχία, τις κακουχίες ; Νομίζουμε πως αν κάνουμε ορισμένα πράγματα, αν εξασκούμε την αρετή, αν αναζητούμε την αγνότητα, αν αποσυρθούμε από τον κόσμο, ότι θα μπορέσουμε να μετρήσουμε το απροσμέτρητο. Επομένως είναι απλά μια συναλλαγή, δεν είναι; ....

Χρησιμοποιείτε την πειθαρχία, τον έλεγχο, σαν μέσον για να κερδίσετε τη γαλήνη, αυτό δεν κάνετε ; Η πειθαρχία συνεπάγεται συμμόρφωση σ' ένα υπόδειγμα. Ελέγχετε για να είστε αυτό ή εκείνο. Δεν είναι η ίδια η πειθαρχία, στην ίδια της τη φύση, βία ; Μπορεί να σας δίνει ευχαρίστηση να πειθαρχείτε τον εαυτό σας, μα αυτή η η ίδια ευχαρίστηση δεν είναι μια μορφή αντιστάσεως που τρέφει μονάχα περισσότερη σύγκρουση ; Δεν είναι η εξάσκηση της πειθαρχίας η καλλιέργεια της άμυνας ;

Κι εκείνο που προασπίζεται, πάντα δέχεται επιθέσεις. Δεν συνεπάγεται η πειθαρχία την καταπίεση εκείνου που είναι για την επίτευξη κάποιου επιθυμητού σκοπού ; Η καταπίεση, η αντικατάσταση και η εξευγένιση αυξάνουν μόνον την προσπάθεια και φέρνουν περισσότερη σύγκρουση. Μπορεί να επιτύχετε να καταπιέσετε μια αρρώστια, μα θα συνεχίσει να εμφανίζεται με διάφορες μορφές μέχρις ότου να ξεριζωθεί.

Η πειθαρχία είναι η καταπίεση, η υπερνίκηση αυτού που είναι. Η πειθαρχία είναι μια μορφή βίας. Πώς μπορεί να υπάρξει το ελεύθερο, το αληθινό, με την αντίσταση ;

Η ελευθερία υπάρχει στην αρχή, όχι στο τέλος.

Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι ελεύθερο, κι όχι το τελευταίο.

Η πειθαρχία συνεπάγεται τον εξαναγκασμό, λεπτό ή κτηνώδη, που του επιβάλλουν απ' έξω ή που ο ίδιος άνθρωπος έχει επιβάλλει στον εαυτό του, κι όπου υπάρχει εξαναγκασμός υπάρχει φόβος ».







Giannis Doganis /
Faos satori - faos samadhi - Faos art Ianis

6 σχόλια:

Iptamenos Ollandos είπε...

Γιάννη ήθελα και εγώ να κάνω μία ανάρτηση με το βίντεο αλλά χαίρομαι που την έκανες εσύ! Δεν θα την έφτανα ποτέ σε τόσο υψηλά επίπεδα!

Η ερώτηση "ποιος είμαι" είναι το πρώτο βήμα για ένα μεγάλο ταξίδι. Το πραγματικό ταξίδι της ζωής. Ο Γκουρτζίεφ έλεγε: "Η ζωή είναι πραγματική μόνο όταν είμαι"...

Φώτης είπε...

Φίλε Γιάννη, εξαιρετική η ανάρτηση και η ανάλυση του συγκεκριμένου θέματος! Συμφωνώ ότι η σπουδαιότερη και υψηλότερη αποστολή μας σε αυτή τη ζωή είναι το να ανακαλύψουμε ποιοι πραγματικά είμαστε (και αφού το ανακαλύψουμε, να το αποδεχτούμε και να το αγαπήσουμε)!
Σίγουρα, η ένταση, η σύγκρουση και ο καταναγκασμός που συχνά επιβάλλουμε στον εαυτό μας δε βοηθάνε την πνευματική μας εξέλιξη. Θα ρωτήσει όμως κάποιος:
πώς θα αποτρέψουμε τον εαυτό μας από πράξεις βίας, ανηθικότητας και γενικά, ανάρμοστες συμπεριφορές, αν δεν προσπαθήσουμε να κυριαρχήσουμε στα κατώτερα ένστικτα και τα ζωώδη πάθη, που όλοι κρύβουμε μέσα μας; Αν δεν παλέψω να εξημερώσω και να εξευγενίσω τις σκοτεινές δυνάμεις μέσα μου, πώς θα μπορέσω να ζήσω αρμονικά και να βιώσω την ενότητα με τον εαυτό μου, τους γύρω μου και το Σύμπαν;

IANIS (Giannis Doganis) είπε...

@ fotis
Αν μου επιτρεπεται και γω με την σειρα μου να ρωτησω:

Ποιος θα εβαζε ποτε έναν λυκο να φυλαξει προβατα (=σκεψεις)?
Αν βαζεις σε λειτουργια το μυαλο σου με το μυαλο σου, πως μπορεις να αποφυγεις μια τεραστια συγχυση?

Μηπως…?, η πραγματικη ερωτηση είναι:
Είναι δυνατον να νικησει κανεις έναν εχθρο που κατεχει θεση στρατηγικης σημασιας μεσα στο ιδιο του το κεφαλι?

Τα παθη, κατωτερα ενστικτα κτλ. είναι προιοντα του νου. Η οποιαδηποτε μορφη παλης, πειθαρχιας , συγκρουσης με αυτά, είναι ιδιοτητες της φυσης του νου και χαρακτηριστικα του μηχανισμου λειτουργιας του. Οποτε?
Είναι αξιοπιστο εργαλειο ο νους αντιμετωπισης προβληματικων καταστασεων, που ο ιδιος παραγει ?
Η κατανοηση, η αποδοχη, η υπερβαση, είναι «οπλα» αντιμετωπισης αρνητικων καταστασεων, οπου ο νους απουσιαζει παντελως…

LAMDA είπε...

Εξαίρετη ανάρτηση φίλε Γιάννη. Λητά και περιεκτικά μας βάζεις στον προβληματισμό για το ποιοι πραγματικά είμαστε.

"Η πειθαρχία συνεπάγεται τον εξαναγκασμό, λεπτό ή κτηνώδη, που του επιβάλλουν απ' έξω ή που ο ίδιος άνθρωπος έχει επιβάλλει στον εαυτό του, κι όπου υπάρχει εξαναγκασμός υπάρχει φόβος".

Πράγματι, αρκεί να αναλογιστούμε γιατί κάνουμε δίαιτα, γιατί εφαρμόζουμε τους τρόπους καλής συμπεριφοράς και ένα σωρό άλλα πράγματα. Οι περισσότεροι γιατί μας τα επιβάλλουν κάποιοι και τα κάνουμε από φόβο μήπως πάθουμε κάτι (δίαιτα), ή μήπως μας κακοχαρακτηρίσουν (τρόποι καλής συμπεριφοράς).

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αποδεκτούμε τον εαυτό μας, αγαπήσουμε τον εαυτό μας και τον πλησίον μας (όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενη ανάρτηση) και να τα κάνουμε όλα αυτά και ένα σωρό άλλα (μείωση των παθών και έλεγχο των εντσίκτων) γιατί έτσι πραγματικά αισθανόμαστε ευδαιμονία και όχι γιατί απλά πρέπει.

Να είσαι καλά.

delta είπε...

Πηγή της δυστυχίας μας είναι ότι η ζωή μας γίνεται μια διαρκής πάλη που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του ΕΓΩ μας, το οποίο δημιουργεί προσδοκίες για την απόκτηση υλικών αγαθών αλλά και εξωτερικών γνώσεων (μασημένη τροφή) για να επιβιώσει της σύγκρισης, για να ξεχωρίσει.

Ο μεγάλος Βούλγαρος σοφός του αιώνα μας Aivanhov λέει ότι χωρίς την προσήλωση στο θείο δεν υπάρχει ζωή. «Η ζωή είναι ο ίδιος ο Θεός. Έξω από τον Θεό δεν υπάρχει ζωή. Είναι ο Θεός που δημιούργησε και μοίρασε την ζωή και αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να την γνωρίσουν είναι γιατί στη συνείδησή τους παραμένουν χωρισμένοι από τον Θεό»

«Δεν είμαστε μια μικρή οντότητα που αγωνίζεται σε μια άκρη της γης» λέει ο Κρισναμούρτι. «Είμαστε μέρος ολόκληρης της ανθρωπότητας»

Είμαστε μέρος του Θεού. Εντείνοντας την προσπάθεια να γκρεμίσουμε τα περιοριστικά τείχη του ΕΓΩ αρχίζουμε δειλά – δειλά, να βιώνουμε αυτή την αλήθεια.

Φίλε Γιάννη ανέβασες τον πήχη πολύ ψηλά. Πραγματικά απολαυστικό άρθρο. Ευχαριστώ κι εσένα αλλά και τον φίλο Ολλανδό (για το εκπληκτικό video του Κρισναμούρτι) ο οποίος έχει γίνει εξπέρ στις μεταγλωττίσεις

delta είπε...

Εξαιρετικά επίσης τα σχόλια όλων των φίλων που συμμετέχουν. Αποδεικνύει ότι στην κενή εποχή που ζούμε, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι με πνευματικές ανησυχίες, άνθρωποι που ψάχνουν λύσεις, που αγωνιούν, άνθρωποι που φιλοσοφούν …

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...