Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009

ΑΓΑΠΗ!

• Αγάπα για να ζήσεις, ζήσε για ν' αγαπάς (Διονύσιος Σολωμός, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι)
• Αγαπάμε αληθινά μόνο όταν αγαπάμε χωρίς λόγο. (Ανατόλ Φρανς)
• Αγάπη είναι να βλέπεις στα μάτια κάποιου ολόκληρο τον κόσμο. (Ανώνυμος )
• Αγάπη είναι να κάθεσαι σε ένα παγκάκι με τον συνάνθρωπό σου μετά από χρόνια και να κουβεντιάζεις ήρεμα. Η αγάπη απαιτεί μηδενική δύναμη, μηδενική εξουσία, όπου υπάρχει εξουσία δεν υπάρχει αγάπη. Το ένα είναι σκιά του άλλου, άλλωστε. (Ανώνυμος)
• Αγάπη είναι, πάνω απ’ όλα να χαρίζεις τον εαυτό σου. (Jean Anouilh)
• Αγάπη: πονόδοντος στη καρδιά. (Χάινριχ Χάινε )
• Αγαπώ έναν άλλον άνθρωπο σημαίνει τον βοηθώ να αγαπήσει τον Θεό. (Σαίρεν Κίρκεγκωρ)
• Αν αγαπάς και υποφέρεις, αγάπα περισσότερο. (Βίκτωρ Ουγκώ)
• Αν μια αγάπη διαρκεί, είναι γιατί κάτι μένει ακόμη μέσα μας ανικανοποίητο. (Σαπφώ)
• Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να αποκτήσει τη τέλεια αγάπη, παρά μόνο εκείνος που απέβαλε τον παλιό εαυτό του (Μέγας Βασίλειος)
• Είναι ανώφελο να μιλάς γι’ αγάπη, γιατί η αγάπη έχει τη δική της γλώσσα και μιλάει από μόνη της. (Πάολο Κοέλο)
• Εκείνο που με συνδέει μ’ έναν τόπο δεν είναι το καλοκαίρι, είναι ο χειμώνας, και με τους ανθρώπους, οι λύπες της αγάπης. (Ίων Δραγούμης)
• Η αγάπη είναι η μεγαλύτερη αρετή. Είναι η πιο μεγάλη και από το μαρτύριο. Και να γιατί. Χωρίς το μαρτύριο, η αγάπη σώζει. Χωρίς την αγάπη, το μαρτύριο δεν ωφελεί σε τίποτε. (Ιωάννης ο Χρυσόστομος).
• Η αγάπη είναι μια αρρώστια του μυαλού. Δίνει αφή στις παραισθήσεις. Κάνει τα κορμιά να αναρριγούν. Κάνει τα όνειρα να αιμορραγούν. Τη μοναξιά να τρίζει τις σκάλες τα μεσάνυχτα και να τρομοκρατεί. (Δημήτρης Βάρος)
• Η αγάπη είναι μια μαγευτική απάτη την οποία ο άνθρωπος δέχεται με την καλή του θέληση. (Αλέξανδρος Πούσκιν)
• Η αγάπη είναι ο εξάντας της αλήθειας. (Ρουμί)
• Η αγάπη είναι ο μόνος τρόπος. (Νίκος Εγγονόπουλος)
• "-Να αγαπάς ή ν' αγαπιέσαι;/-Να αγαπώ."( Νίκος Εγγονόπουλος)
• Η αγάπη είναι ο σεβασμός στη ζωή. (Άλμπερτ Σβάιτσερ)
• Η αγάπη είναι το φάρμακο της περηφάνιας μας και της αυταρέσκειάς μας. Ο γιατρός όλων των ατελειών μας. (Ρουμί)
• Η αγάπη μεταμορφώνει ακόμα και τη θυσία σε χαρά. (Βίκτωρ Ουγκώ)
• Η Αγάπη συγχωρεί, υπομένει, πονά, συμπάσχει, χαίρεται, τρελαίνεται, και όλα αυτά με φλόγα. Όταν κάθε σημάδι αυταρέσκειας μέσα μας πεθάνει, και μείνει μόνο η θέληση να δοθούμε ολοκληρωτικά σε έναν φίλο, τότε η ψυχή εντελώς γυμνή καταφλέγεται από ευτυχία και αγάπη φλογίζοντας όλους όσους είναι γύρω μας. (Ανώνυμος)
• Η αγάπη φωτίζει με τη λάμψη του παραμυθιού την καθημερινότητα. (Σέλλευ)
• «Η γνώσις φυσιεί (προκαλεί έπαρση), η δε αγάπη οικοδομεί». – (Απόστολος Παύλος).
• Η ελεημοσύνη, η αγάπη και η νηστεία αγιάζει τον άνθρωπο, τον πλουτίζει και σωματικά και ψυχικά (Κοσμάς ο Αιτωλός)
• Κανένας δεν αγαπάει πραγματικά εκείνον που φοβάται. (Αριστοτέλης)
• Λίγο βαστάει ο θυμός όσων αγαπούν πραγματικά. (Μένανδρος)
• Μονάχα η αγάπη γιατρεύει, ολοκληρώνει, μας οδηγεί πέρα από τον εαυτό μας. (Marsha Sinetar)
• Νίκα την οργή με την αγάπη, απάντησε με καλό στο κακό και την τσιγκουνιά νίκα με γενναιοδωρία. (Βούδας)
• Οι άγγελοι την ονομάζουν επουράνια χαρά, οι διάβολοι: μαρτύριο της κόλασης, οι άνθρωποι τη λένε αγάπη. (Χάινριχ Χάινε)
• Ο κτησάμενος αγάπην, διεσκόρπισε χρήματα, ο δε λέγων αμφοτέροις συζείν, ευατόν ηπάτησεν». (Ιωάννης της Κλίμακος).
• Όποιος αγαπά θέλει να σκλαβώνει, όμως η καλύτερη αγάπη είναι η κρυφή. Το καλύτερο είναι να σ’ αγαπούν όπως αγαπούν τη μοναξιά. (Γιάννης Τσαρούχης)
• Όποιος αγαπάει χρωστάει... (Ευριπίδης )
• Όταν αγαπάς κινδυνεύεις να μην έχει ανταπόκριση η αγάπη σου. Δεν είναι κακό αυτό. Αγαπάς για να αγαπάς και όχι για να πάρεις ανταπόδοση- αυτό δεν είναι αγάπη. Όταν ελπίζεις κινδυνεύεις να πονέσεις. Και όταν δοκιμάζεις κινδυνεύεις να αποτύχεις. Κι όμως πρέπει να ρισκάρεις γιατί η μεγαλύτερη ατυχία στην ζωή σου είναι να μην ρισκάρεις ποτέ! (Ανώνυμος)
Η πραγματική αγάπη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσφορά, τη θυσία, την ανιδιοτέλεια. Δεν σχετίζεται με την «ιδιοκτησία». Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε το «μου» (γάτα μου, σκύλος μου, γυναίκα μου, άντρας μου) για κάτι και να το αγαπάμε πραγματικά. Τίποτα δεν μας ανήκει! Μέρη του Θεού είμαστε Όλοι. Αγάπη είναι να αγαπάς κάποιον και να θες το καλό του και μόνο. Όταν δεν μπορούμε να τον έχουμε κι όμως γνωρίζουμε πως ο άλλος είναι καλά κι ευτυχισμένος και είμαστε και εμείς μαζί του γιατί θέλουμε το καλό του και δεν βάζουμε τον εγωισμό μας πάνω απ' όλα, τότε τον αγαπάμε. Αγάπη είναι να είμαστε πρόθυμοι να θυσιάσουμε ακόμα και τον εαυτό μας για αυτόν που αγαπάμε. Αγάπη είναι να μπορούμε να κατανοούμε και να σεβόμαστε τον άλλο και τις αποφάσεις του. Αγάπη είναι να βλέπουμε κάποιον που είναι λάθος και εμείς του δείχνουμε τον σωστό δρόμο χωρίς να περιμένουμε κάποιο όφελος από αυτό. Αγάπη σημαίνει να χαιρόμαστε με αυτόν που χαίρεται και να λυπόμαστε με αυτόν που πονά. Η Αγάπη προϋποθέτει να ανεχόμαστε τον άλλο με τις ατέλειές του χωρίς να τον περιφρονούμε, χωρίς να τον κάνουμε να νιώθει άσχημα για αυτό που είναι. Στην πραγματική αγάπη το ενδιαφέρον μας πρέπει να είναι αληθινό και να μη γίνεται καταπίεση και επιβολή γιατί αγάπη χωρίς τον σεβασμό της ελευθερίας του άλλου και την εκτίμηση προς την προσωπικότητά του δεν μπορεί να υπάρξει.


Η αγάπη διαφέρει κατά πολύ από την προσκόλληση και την αδυναμία. Σε αυτές τις δύο άσχημες καταστάσεις φτάνουμε λόγω του εγωισμού μας, της φιλαυτίας και της ανασφάλειας μας μήπως και μας απορρίψουν οι άλλοι και μείνουμε μόνοι («Πες μου ότι με αγαπάς», «Πόσο πολύ με αγαπάς;»)

Κάποιος είπε «…Η αληθινή αγάπη μέσα στην ψυχή ενός ανθρώπου είναι σαν ένα δέντρο που σιγά – σιγά μεγαλώνει, και σκεπάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους κάτω από την δροσερή σκιά του. Από εμάς το μόνο που απαιτείται είναι να φροντίσουμε λίγο για την καλλιέργειά της, καθώς επίσης να την προστατεύσουμε από αυτά που θα μπορούσαν να την ξεριζώσουν από την καρδιά».

Η αγάπη δε δίνει τίποτα παρά μόνο τον εαυτό της και δεν παίρνει τίποτα παρά από τον εαυτό της. Η αγάπη δεν κατέχει κι ούτε μπορεί να κατέχεται, γιατί η αγάπη αρκείται στην αγάπη. (Χ. Γκιμπράν)

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα!Υπέροχο το άρθρο σου για την αγάπη!Με συγκίνησες πρωί-πρωί!
Είναι και η μουσική, τέλεια!

IANIS είπε...

"Ο συναγων απο της ψυχης αυτου συναγει αλλοις, και εν τοις αγαθοις αυτου τρυφησουσιν ετεροι" Σοφ. Σειρ. 14:4

Eξαιρετικη ανθολογηση, Ευγε!

Roadartist είπε...

Υπέροχο. Όλη αυτή αναζητάμε ..

Καλημέρα σου!

delta είπε...

Πολύ όμορη ανάρτηση και νομίζω πως όλοι έχουμε κάτι να πούμε για την αγάπη.

Ο Θεός είναι αγάπη αλλά και η αγάπη είναι ο Θεός. Αγάπη είναι η αλήθεια που αναζητούμε. Αγάπη είναι η πραγματική μας φύση.
Πολλοί άνθρωποι είναι φορτωμένοι με αρνητικότητα λόγω έλλειψης αγάπης.
Αυτό παρουσιάζεται σε κύκλους κριτικών σκέψεων και αρνητικών αισθημάτων που κατευθύνονται άλλες φορές προς τον εαυτό μας,
και άλλες φορές κατηγορώντας τους άλλους.
Τέτοιες σκέψεις και αισθήματα μειώνουν την ενέργεια και την ευημερία όλων.
Αν το αναγνωρίσουμε αυτό και αποφασίσουμε να είμαστε περισσότερο θετικοί, θα μπορέσουμε να αποτελειώσουμε τους αρνητικούς κύκλους και να αποκαλύψουμε την δύναμη της αγάπης που υπάρχει μέσα μας.

Το να είμαι γεμάτος αγάπη είναι ένας φυσικός τρόπος ζωής.

LAMDA είπε...

«Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμι. και εάν ψωμίσω πάντα τα υπάρχοντά μου, και εάν παραδώ το σώμα μου ίνα καυθήσομαι, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ωφελούμαι. Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται, ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν, ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία. πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει. είτε δε προφητείαι, καταργηθήσονται. είτε γλώσσαι παύσονται. είτε γνώσις καταργηθήσεται. εκ μέρους δε γινώσκομεν και εκ μέρους προφητεύομεν. όταν δε έλθη το τέλειον, τότε το εκ μέρους καταργηθήσεται. ότε ήμην νήπιος, ως νήπιος ελάλουν, ως νήπιος εφρόνουν, ως νήπιος ελογιζόμην. ότε δε γέγονα ανήρ, κατήργηκα τα του νηπίου. βλέπομεν γαρ άρτι δι΄εσόπτρου εν αινίγματι, τότε δε πρόσωπον προς πρόσωπον. άρτι γινώσκω εκ μέρους, τότε δε επιγνώσομαι καθώς και επεγνώσθην. νυνί δε μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα. μείζων δε τούτων η αγάπη» ( Απ. Παύλου Α' Κορ.ιγ΄).

Είναι ο λεγόμενος Ύμνος της Αγάπης.

Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια!

kelly alamanou είπε...

"Τo σ'αγαπώ που δεν ειπώθηκε
πόνεσε στα σπλάχνα.
Χωρίς δεσμά να υπάρξει θέλησε.
Εγινε ΑΓΑΠΩ,δίχως την ανάγκη
προσωπικού παραλήπτη.
Ηταν ΛΕΥTΕΡΟ! "
kelly alamanou

Μια φορα κι εναν τρελο... είπε...

Την κερδίζεις ταξιδεύοντας... ενώ είναι το όραμα για το ταξίδι.

Λίγο - ίσα για να την λαχταρήσεις - την αγγίζεις, μα αν τα σκοτάδια σου δε διαλύσεις το φως της δε θα σε φωτίσει.

Το μόνο μέτρο που η ψυχή και ο βαθύς μας εαυτός γνωρίζει...

Iptamenos Ollandos είπε...

Υπάρχει μια απίστευτη δύναμη, ζωντάνια, ενέργεια, αγάπη όταν καταλάβεις ότι είσαι μέλος της ανθρωπότητας και όχι κάποιο ασήμαντη οντότητα που αγωνίζεται σε κάποια γωνιά του πλανήτη. -Κρισναμούρτι

Πάρα πολύ καλή συλλογή γνωμικών και άρθρο αδελφέ Lamda.

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

'Η απλοχεριά μου,έχει της θάλασσας την άπλα,η αγάπη μου το βάθος της.Οση περσότερη σου δίνω,
τόσο περσότερη μου μένει,
γιατί άπειρες είναι και οι δυο''
shakespeare!!
Πολυ τρυφερη και όμορφη ανάρτηση
με πολυ συναισθημα που μας ακουμπά όλους!!

LAMDA είπε...

Υπέροχα σχόλια φίλοι μου για την Αγάπη!

Σας ευχαριστώ όλους σας.

Να είστε καλά.

WEB-STAR είπε...

Πολύ όμορφο άρθρο LAMDA. Συμφωνώ σε όσα ανέφερες και όσα ανέφεραν και οι αγαπητοί μας φίλοι στα σχόλιά τους. Θα ήθελα όμως να μη μείνουμε μόνο στα ευχολόγια της αγάπης και να πηγαίνουμε μια φορά το χρόνο στο γηροκομείο ή σε άλλα ιδρύματα να βγάζουμε μια φωτογραφία και μετά να το ξανασκεφτόμαστε σε 364 ή 365 μέρες. Η αγάπη ας ξεκινήσει πρώτα από τον ίδιο μας τον εαυτό και να αποδεχτούμε πρώτα αυτόν και μετά όλους τους άλλους. Γιατί δε μπορεί να είμαι νευριασμένος από την δουλειά μου και να ξεσπάω στο παιδί μου ή στους γονείς μου. Και όλα αυτά γιατί ξέρω ότι θα με συγχωρέσουν και θα σταθούν δίπλα μου. Ακόμα και τη γυναίκα μας ή τον άνδρα μας θα πρέπει να τον βλέπουμε με τα μάτια τα δικά του και να τον δικαιολογούμε και όχι να τον ή την καταπιέζουμε και να λέμε ότι όλα αυτά τα κάνουμε μεν αλλά κατά τα άλλα τον ή την αγαπάμε.
Ελπίζω φίλε LAMDA με αυτήν την όχι και τόσο χαρούμενη παρένθεση να μη χάλασα την όμορφη ατμόσφαιρα που έφτιαξες σήμερα. Και πάλι Καλή μέρα σε όλους.

Αυτά…

LAMDA είπε...

Ωραίο σχόλιο φίλε web star.

Τις απαντήσεις στο σχόλιο σου θα τις βρεις στο άρθρο που ήδη ανέρτησε ο delta και στα σχόλια αυτού.

Να είσαι καλά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...