Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011

Αγάπη άνευ όρων - Διαλογισμός


Τις περισσότερες φορές αγαπάμε υπό όρους. Η αγάπη μας εξαρτάται από το κατά πόσο τα αγαπημένα μας πρόσωπα συμπεριφέρονται όπως θα θέλαμε ή μας στηρίζουν στις προσπάθειές μας. Ωστόσο η αγάπη άνευ όρων είναι ανώτερη –αγαπάμε τους άλλους όπως είναι, άσχετα με το τι κάνουν.


Η αγάπη άνευ όρων ακούγεται μεν καλή, δύσκολα όμως επιτυγχάνεται. Αυτός ο διαλογισμός βοηθάει να ανοίξουμε την καρδιά μας και να παραιτηθούμε από τους όρους που ενδεχομένως έχουμε θέσει στην αγάπη μας. Αν έχουμε πρόβλημα εξάρτησης ή αν προσπαθούμε να ελέγχουμε αυτούς που αγαπάμε, ο διαλογισμός αυτός μπορεί να ωφελήσει πραγματικά.
Προετοιμασία


Σκεφτείτε τα πιο κοντινά σας πρόσωπα. Αναρωτηθείτε αν έχετε βάλει όρους στην αγάπη σας γι’ αυτά. Για παράδειγμα, ίσως νιώθετε ότι η αγάπη σας εξαρτάται από το αν σας ανταποδίδει κάποιος την αγάπη με τον τρόπο που θέλετε. Συνειδητοποιήστε ότι αυτή είναι μια περιορισμένη, υπό προϋποθέσεις αγάπη.


Άσκηση


Καθίστε σε ένα μαξιλάρι ή σε μια καρέκλα, στο χώρο διαλογισμού σας. Βεβαιωθείτε ότι είστε μόνοι. Αρχίστε παρακολουθώντας την αναπνοή σας και κατευνάζοντας σώμα και νου.

Φέρτε στο μυαλό σας το σύντροφό σας ή ένα άλλο αγαπημένο πρόσωπο. Αναλογιστείτε τους όποιους όρους έχετε θέσει οι οποίοι περιορίζουν την αγάπη σας για το πρόσωπο αυτό. Για παράδειγμα ίσως αγαπάτε το σύντροφό σας υπό την προϋπόθεση ότι κερδίζει πολλά χρήματα, σας κάνει ιδιαίτερα δώρα κλπ. Προσέξτε πως αυτές οι προϋποθέσεις, ενώ φαίνονται πρακτικές και λογικές , συμπιέζουν την καρδιά σας. Συνειδητοποιήστε ότι αυτό δεν ακούγεται σαν αγάπη, αλλά περισσότερο σαν απαίτηση να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σας.

Τώρα, οραματιστείτε ότι δίνετε πλήρη ελευθερία στο αγαπημένο σας πρόσωπο να είναι και να κάνει αυτό που θέλει. Μήπως αυτό σας φοβίζει, σας θλίβει ή αλλάζει τα συναισθήματά σας; Φέρτε στο νου τις ιδιαίτερες αρετές του. Ίσως αγαπάτε την ενέργεια, το κουράγιο και την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στους άλλους.

Φανταστείτε ότι δεν είναι μαζί σας ή ότι δεν είναι διαθέσιμο να ικανοποιήσει τις ανάγκες σας, και ότι παρόλα αυτά το αγαπάτε. Νιώστε την καρδιά σας να διαστέλλεται, καθώς το αποδέχεστε και το αγαπάτε ολόκαρδα, άσχετα με το τι κάνει ή δεν κάνει για σας.


Αγάπη σημαίνει να επιθυμείτε την χαρά του αγαπημένου.. χωρίς να χρειάζεται να βάζετε θέματα και χωρίς να προσδοκάτε τίποτε σαν αντάλλαγμα.


Θα μπορούσαμε να είμαστε μαζί, μόνο και μόνο, γιατί μας αρέσει αυτό το "μαζί", αλλά πολύ συχνά μένουμε με τον άλλο, επειδή νοιώθουμε άσχημα "χωρίς" αυτόν. Μόνο αν νικήσουμε το φόβο της μοναξιάς, θα είμαστε ικανοί για την αγάπη. Μόνο αν αγαπήσεις την μοναξιά, κάθε λεπτό που ζείς με τον άλλον.. γίνετε μια επιλογή αγάπης.


Η αγάπη είναι ένα σπάνιο λουλούδι. Είναι σπάνιο, επειδή μπορεί να συμβεί μόνο όταν δεν υπάρχει φόβος. Ποτέ πριν. Αυτό σημαίνει ότι η αγάπη μπορεί να συμβεί μόνο σ’ένα βαθειά πνευματικό άτομο.


Osho

Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

2 σχόλια:

stivio είπε...

Υπεροχες σκεψεις και παρακινησεις
για τον τροπο να βγαλεις τη μασκα σου
και να εισαι πραγματικα γυμνος
κοντα στους ανθρωπους που αγαπας..

Ismini Driva είπε...

Εξαιρετικό!!με βοήθησε!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...