Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Από τους καρπούς τους θα τους αναγνωρίσετε


-->
“Ου δύναται δέντρον αγαθόν καρπούς πονηρούς ποιείν, ουδέ δέντρον σαπρόν καρπούς καλούς ποιείν. Άραγε από των καρπών αυτών επιγνώσεσθε αυτούς.
-->
Δεν μπορεί το καλό δέντρο να κάνει άχρηστους καρπούς ούτε το άχρηστο δέντρο να κάνει καλούς καρπούς. Από τους καρπούς τους θα τους καταλάβετε.



-->
Ότι κι αν πεις, όσα κι αν γράφεις, ότι κι αν προσπαθείς να πείσεις ότι είσαι, η εικόνα σου άλλα δείχνει. Υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις σου. Οπότε ματαιοπονείς. Τον μόνο που καταφέρνεις να ξεγελάσεις, αλλά κι αυτόν μόνο προσωρινά, είναι ο εαυτός σου. Η εσωτερική ένταση και η δυστυχία σου, γρήγορα θα σε προδώσουν. Και δε θα μπορείς να κρύβεσαι άλλο.




-->
Μα τι κάνεις ; Ποιόν κοροϊδεύεις με τα ομορφοστολισμένα κείμενα σου και με τις προσεχτικά διαλεγμένες λέξεις σου; Οι πράξεις σου φωνάζουν πιο δυνατά από τα λόγια σου και δεν ακούγεσαι πια. Κάνε επιτέλους μια στροφή προς τα μέσα σου, κοίταξε και θα καταλάβεις. Μπορεί στην αρχή να τρομάξεις. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος όμως.



-->
Αν θέλεις να δεις ποια είναι στα αλήθεια η πνευματική σου κατάσταση ρίξε μια ματιά στο περιβάλλον σου αλλά και στον ίδιο σου τον εαυτό, αρχίζοντας από το σώμα σου. Δεν μπορεί να υπάρχει κάποια ψυχική κατάσταση που να μην εκδηλώνεται αργά ή γρήγορα στο εξωτερικό επίπεδο και δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι σε εξωτερικό επίπεδο που να μην ανταποκρίνεται σε μια εσωτερική κατάσταση. Η εσωτερική ομορφιά ή η ασχήμια αργά ή γρήγορα σωματοποιείται.




-->
Αν θέλετε λοιπόν να διερευνήσετε την ίδια την ψυχή σας, ή οποιονδήποτε άλλον υποτιθέμενο πνευματικό άνθρωπο ή έναν δάσκαλο, η μέθοδος αυτή είναι πάντοτε απλή, άμεση και αλάθητη.
Αναρωτηθείτε :
.
Τι είδους είναι οι καρποί που παράγουν ;
.
Επειδή από τους καρπούς τους θα τους αναγνωρίσετε





-->
-->
Από σένα εξαρτώνται όλα : το πώς ακούς, το αν τα μάτια σου έχουν διαύγεια, το αν η ψυχή σου είναι ξεκλειδωμένη, το αν η συνείδησή σου είναι καθαρή. Με αυτά τα πράγματα να ασχοληθείς πλέον και ξέχνα τα όμορφα χωρίς αντίκρισμα λόγια. Ξύπνα από τον λήθαργό σου. Βελτίωσε τον εαυτό σου μέσα στη σιωπή. Ένα χιλιοστόμετρο. Αλλά αυτό το χιλιοστόμετρο θα φέρει πιο πολύ φως στη ζωή σου. Εάν μείνεις όμως μόνο σε διαπιστώσεις, μόνο σε λόγια, τίποτα δε θα αλλάξει. Μόνο το κακό, από το οποίο έχεις αρκετό, όπως φαίνεται, θα πολλαπλασιαστεί.



-->
Είχε πει ο αγαπημένος πατέρας Παίσιος :
.
“Όταν κάτι δεν πάει καλά στα παιδιά, πάντα κάτι φταίει. Μήπως φταίει το παράδειγμα μας; Μήπως φταίνε τίποτε κακά θεάματα, τίποτα άσχημες πράξεις, άσχημα λόγια μέσα στο σπίτι; Πάντως την ευσέβεια στα παιδιά τη δίνουμε με το γάλα και όχι με την ξηρά τροφή. Ποτέ με πίεση και προσταγή. Και προπαντός με το παράδειγμα μας.





Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό ...

-->

5 σχόλια:

LAMDA είπε...

Πραγματικά είναι ένα άρθρο που ταρακουνάει και ξυπνά τον καθένα. Πολύ ωραία προσπάθεια αφύπνισης...

Όντως οι πράξεις είναι που μετρούν!

Να είσαι καλά!

delta είπε...

Είναι μια προσπάθεια αφύπνισης του εαυτού μου πρώτα. Δεν είμαι εγώ ο αναμάρτητος που θα ένιωθε ικανός να κρίνει οποιονδήποτε φίλε μου Λάμπρο. Το κείμενο απευθύνεται πρώτα σε μένα και μέσα από μένα σε όλους τους υπόλοιπους που έτυχε να το διαβάσουν. Αν δεν καταφέρω να μειώσω την απόσταση ανάμεσα στα μεγάλα λόγια και τις πράξεις μου, θα παραμείνω ένα «κύμβαλο αλαλάζον»

IANIS (Giannis Doganis) είπε...

Γεια σου Δημητρη,

Υπάρχει η κρούση μιας πέτρας με ένα κεφάλι για να ανοίξει το κεφάλι, μα υπάρχει και η κρούση της πέτρας με μια άλλη πέτρα για να ανάψει φωτιά.

Μου θυμησες ένα ρητο του Κομφουκιου: «Πρώτα, όταν συναλλασσόμουν με ανθρώπους, αφού είχα ακούσει τα λόγια τους εμπιστευόμουν τις πράξεις τους. Όμως τώρα, όταν συναλλάσσομαι με ανθρώπους, αφού έχω ακούσει τα λόγια τους παρατηρώ τις πράξεις τους».

Χρειάζεται στη ζωη ο καθενας να κανει μια δέσμευση, και όταν αυτό το κανει, μονο τότε η ζωή θα του δώσει απαντήσεις.
Κάνοντας μια δέσμευση, σημαίνει πολύ περισσότερα από το να πεις: "Θα προσπαθήσω".
Σημαίνει "Είμαι μέσα ολότελα. Είμαι εντελώς δεσμευμένος σ' αυτό. Ακόμη και αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Ειδικά, τότε".

Κάποιος είπε κάποτε ότι τα γεράματα προσθέτουν ρυτίδες στο σώμα. Το να εγκαταλείπεις προσθέτει ρυτίδες στην ψυχή.

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

Καλημέρα Δημήτρη!Κι έρχεται το άρθρο σου και τα σχόλια σε μια φάση που αρνούμαι να δέσμσευτώ με τον εαυτό μου. Είτε από φόβο είτε από βόλεμα κι ας ξέρω ότι το μόνο που σου δίνει χαρά και νόημα να ζεις είναι η εύθυνη και η δημιούργια κι όποιος βολεύεται,χάνεται...

delta είπε...

Γιάννη, Ειρήνη

…ας ξεβολευτούμε κι ας δεσμευτούμε λοιπόν για να πάρουμε τις απαντήσεις και να δώσουμε νόημα στη ζωή μας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...