Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Ταλαντευόμενη πόρτα

"Για να φτάσετε σε αυτό που δεν είστε
Πρέπει να πάτε μέσω του δρόμου στον οποίο δεν είστε.
Και αυτό που δεν γνωρίζετε είναι το μόνο πράγμα που γνωρίζετε
Και αυτό που σας ανήκει είναι αυτό που δεν σας ανήκει
Και εκεί που είστε είναι εκεί που δεν είστε."
- T. S. Eliot


Η διαδικασία της αναπνοής είναι ένα θαύμα από μόνο του αν το καλοσκεφτείς. Εισερχόμενοι σ' αυτόν τον κόσμο είναι το πρώτο που μας συμβαίνει. Λέω μας συμβαίνει γιατί εμείς δεν κάνουμε τίποτα, καμία προσπάθεια. Και ως το τέλος της ζωής μας παραμένει μια ακούσια (μη εθελοντική) κίνηση η οποία σταματά όταν εξερχόμαστε από αυτόν τον κόσμο. Σκεφτείτε: ακούσια σημαίνει χωρίς τη θέλησή μας. Εμείς δεν
έχουμε να κάνουμε τίποτα σε σχέση μ' αυτήν. Εμείς υπάρχουμε μέσω αυτής αλλά στην ουσία δεν υπάρχουμε για αυτήν. Σκεφτείτε επίσης: εξέρχομαι, εισέρχομαι, κάπου πρέπει να υπάρχει μια πόρτα που να οδηγεί προς και από αυτόν τον κόσμο...
.
Έτσι είναι και η αναπνοή: μια συνεχής κίνηση όπου αέρας εισέρχεται και εξέρχεται από τον εξωτερικό στον εσωτερικό κόσμο.
.
Πάλι πόρτες βλέπω...
.
σαν να βλέπω την ταινία Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας και πάλι Άνοιξη. Όλο πόρτες άνοιγαν και κλείνανε...

Όπως μας δείχνει και το παρακάτω ΦΟΒΕΡΑ διαφωτιστικό βίντεο αυτή η κίνηση είναι η Συμπαντική δραστηριότητα και μέσω της αναπνοής μπορούμε να έχουμε την επίγνωση της. Μια επίγνωση που όμως καταργεί το εγώ. Όπως δεν υπάρχει εσωτερικός και εξωτερικός κόσμος αλλά ένας κόσμος, έτσι δεν υπάρχει το εγώ και το εσύ αλλά μία Συμπαντική Φύση σε πολλές μορφές. Αυτός είναι ο δρόμος του να μην είμαστε. Αυτή είναι η γνώση που πάντα είχαμε αλλά την αναζητάμε.
.
Έτσι νομίζω λύνεται και το ποίημα - αίνιγμα του Τ. S. Elliot.
.
Α! Πριν το ξεχάσω. Οι ξενόγλωσσοι (Αγγλικά - Γαλλικά) μπορούν να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ "Doing Time, Doing Vipasana" (Εκτίοντας ποινή, Κάνοντας Βιπάσανα)
Η Βιπάσανα είναι μια μέθοδος διαλογισμού μέσω της αναπνοής, την οποία ανακάλυψε ο Βούδας.
.
Για περισσότερες πληροφορίες (Αγγλικά) εδώ και εδώ.



ΥΓ. Ευχαριστώ τον αδελφό Βαγγέλη που μου υπέδειξε αυτό το καταπληκτικό βίντεο καθώς και την ταινία για την Βιπάσανα.

2 σχόλια:

delta είπε...

Μια εικόνα μου ήλθε διαβάζοντας την όμορφη αυτή ανάρτησή σου φίλε Ολλανδέ. Όταν η πόρτα είναι ταλαντευόμενη δεν δημιουργεί καμιά αντίσταση στην ροή της συμπαντικής ενέργειας. Η Συμπαντική δραστηριότητα εκτελείται ανεμπόδιστα. Είναι ο εγωισμός που μας διαχωρίζει από την Ύπαρξη και μας κάνει να συμπεριφερόμαστε σαν πόρτες ερμητικά κλειστές.

Πολύ διαφωτιστικό το βίντεο.

Ευχαριστούμε

Iptamenos Ollandos είπε...

Μα αδελφέ, η ανάσα θέλει καμία προσπάθεια;

Εγώ σ' ευχαριστώ για την φιλοξενία...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...