Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Ευτυχώς ...

Ευτυχώς δεν μπορούν να αγγίξουν την καρδιά μας. Όποιος μπορεί να ανακαλύψει τα απίστευτα πλούτη που κρύβονται στα βάθη της, τα κρατάει για πάντα ακέραια δικά του.

Ευτυχώς δεν μπορούν να αγγίξουν την αγάπη, από όποιο επίπεδο συνειδητότητας την βιώνει ο καθένας μας. Δε θα θέλαμε να την μολύνουν με τα χέρια τους…
.
Μια όμορφη ιστορία μου είχε στείλει ο συνοδοιπόρος Web-Star και νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να την αναρτήσω

Η σοφία της ζεστής σοκολάτας

Κάποτε μερικοί απόφοιτοι ενός γνωστού Πανεπιστημίου, με καλές δουλείες πλέον, συζητούσαν για τις ζωές τους σε μια συνάντηση παλιών συμφοιτητών. Καθώς συζητούσαν, κάποιος έριξε την ιδέα και οι υπόλοιποι συμφώνησαν, να κάνουν μια επίσκεψη σε έναν παλιό τους καθηγητή, ο οποίος όλα τα χρόνια της φοίτησης τους, υπήρξε πηγή έμπνευσης γι αυτούς.

Όση ώρα λοιπόν βρίσκονταν στο σπίτι τους καθηγητή τους και συνέχιζαν την συζήτηση τους για τα παράπονα τους για την δουλειά, την ζωή τους και τις σχέσεις τους με τους άλλους, ο Καθηγητής τους για να τους τρατάρει, έφτιαξε ζεστή σοκολάτα και την σέρβιρε σε μια μεγάλη γαβάθα, φέρνοντας και διάφορες κούπες για να πιουν την σοκολάτα. Οι κούπες ήταν διαφόρων ειδών και υλικών. Ακριβές, φτηνές, όμορφες και άσχημες. Αφού όλοι διάλεξαν προσεκτικά και πήραν από μια κούπα, ο Καθηγητής τους, τους είπε:
.
.
«Πρόσεξα ότι όλοι προτιμήσατε τις όμορφες και ακριβές κούπες απαξιώνοντας τις φτηνές και τις άσχημες. Ενώ για εσάς είναι φυσικό να θέλετε να αποκτάτε το καλύτερο για τον εαυτό σας, αυτό ακριβώς είναι και η αιτία των προβλημάτων σας.

Η κούπα δεν προσθέτει τίποτα στην ποιότητα της σοκολάτας, ούτε στην γεύση της. Συνήθως η κούπα είναι απλά πιο ακριβή και πολλές φορές κρύβει αυτό που πίνετε. Αυτό που πραγματικά θέλατε ήταν η ζεστή σοκολάτα. Δεν θέλατε την κούπα. Αλλά συνειδητά διαλέξατε αυτήν που πιστεύατε ως την πιο καλή κούπα και πολύ σύντομα αρχίσατε να κοιτάτε ο ένας την κούπα του άλλου.



Σκεφτείτε όμως φίλοι μου, η ζωή σας είναι σαν την ζεστή σοκολάτα. Η δουλειά, το χρήμα και οι θέσεις εργασίας σας, είναι σαν τις κούπες που κρατάτε στα χέρια σας, μα δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από εργαλεία για να κρατήσετε την ζωή σας.

.
Η κούπα που κρατάτε δεν χαρακτηρίζει ούτε αλλάζει την ποιότητα της ζωής σας. Με το να επικεντρώνεστε στην κούπα και την αξία της, δεν απολαμβάνετε την ζεστή σοκολάτα που σας πρόσφερα. Ο Θεός φτιάχνει τη ζωή, όπως εγώ σας έφτιαξα την ζεστή σοκολάτα. Δεν διαλέγει το περίβλημα της, όπως ούτε κι εγώ διάλεξα σε ποια κούπα θα σέρβιρα του κάθε ενός την σοκολάτα του.



Να θυμάστε, οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που έχουν τα καλύτερα πράγματα, αλλά εκείνοι που φτιάχνουν το καλύτερο με αυτά που έχουν. Γι αυτό αγαπητοί μου παλιοί μαθητές ζήστε απλά, αγαπάτε γενναιόδωρα, ενδιαφερθείτε βαθιά και μιλάτε ευγενικά και να θυμάστε ακόμα ότι, οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο δεν είναι εκείνοι που έχουν τα περισσότερα, αλλά εκείνοι που χρειάζονται τα λιγότερα»





Διαβάζοντας λοιπόν την σοφία της ζεστής σοκολάτας, και παρακολουθώντας την κρίση από την θέση του επιχειρηματία που έχει βιώσει την κάθετη βουτιά της αγοράς και τον κίνδυνο να κλείσει την επιχείρησή του, χαμογελάω έστω κι αμήχανα, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι ακόμα κι αν χάσω την κούπα, στο χέρι μου είναι να συνεχίσω να γεύομαι τη ζεστή μου σοκολάτα...





Ρώτησαν τον Σωκράτη :

«Γιατί δεν είσαι ποτέ λυπημένος ;»

Κι εκείνος απάντησε :

«Γιατί ποτέ δεν αποκτώ τίποτε που η απώλειά του θα με λυπούσε…»
.

.
Ο Κράτης o κυνικός, μαθητής του Διογένη, κατέθεσε χρήματα σε κάποιον τραπεζίτη με την συμφωνία, αν μεν τα παιδιά του γίνουν νοικοκυραίοι, να τους τα παραδώσει, αν δε φιλόσοφοι να τα μοιράσει στους δημότες, διότι, είπε, αν τα παιδιά του μάθουν να φιλοσοφούν δεν θα τους λείψει τίποτε.



Τώρα στα δύσκολα θα τα παρατήσουμε ;

Τι λέτε ;

Ε όχι εγώ μουλάρωσα !

Στην ανηφόρα φαίνεται το καλό μουλάρι

.


Συνοδοιπόροι (στον ανήφορο) είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

8 σχόλια:

ANAZHTHΣH είπε...

Γιατί εκεί που είναι ο θησαυρός σας εκεί θα είναι και η καρδιά σας, λέγει ο Ιησούς.
Για να γίνει πράξη η υπέρβαση θέλει γενναιότητα...Ας αναζητήσουμε πηγές έμπνευσης.
Καλή δύναμη φίλε.

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

"...ανασα ειναι καυτερη
και στεπα του καυκασου
η σκεψη που παραμιλα
και λεει τα ονειρα σου
οσες κι αν χτιζουν φυλακες
κι αν ο κλοιος στενευει
Ο ΝΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΤΑΡΙΟ
ΚΙ ΟΛΟ ΘΑ ΔΡΑΠΕΤΕΥΕΙ...."

δεν λεμε οτι οι σκεψεις δεν ειναι αλλο απο καθαρη ενεργεια
που ελκει και ελκεται
απο αντιστοιχες δελτα?
η σκεψη δεν ελεγχεται,
αν και ανετα μπορει να κατευθυνεται...
αυτη η περιρρεουσα ατμοσφαιρα
δημιουργει κλιμα φοβου
πανικου
και ηττοπαθειας.
παντως με εκανες να χαμογελασω
"συνοδοιποροι στην ανηφορα?"
ναι
γιατι οχι?
καλησπερα
δεξου το τραγουδακι
ως δωρο
αισιοδοξιας
οχι απαραιτητα συγκρατημενης....


http://www.youtube.com/watch?v=0daJ3PsOI2I

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

Γεια σου Δημήτρη!Δεν το βάζουμε κάτω!Θετική ενέργεια κι όλα θα πάνε καλά!Πότε δεν χαθήκαμε,δεν θα χαθούμε τώρα.Μια φάση είναι κι αυτή που θα περάσει!

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

Δημήτρη,τον καταλαβαίνω απολυτα τον webstar.εδω και 4 μήνες εχω να ανοίξω και μαζι με μένα δεν εχουν δουλειά και τα παιδιά που δουλευουν μαζί μου.Και δεν ξέρω που θα πάει αυτό.Αλλά έχω μάθει πλέον να κρατώ "μικρούς ήλιους καιπανσέλινα φεγγάρια"και την "γεύση της ζεστης σοκολάτας"μέσα μου..για να συνεχίζω στον ανήφορο...
Μου είχαν στείλει και μένα την ιστορία και ναι μου έδωσε μια σπρωξιά προς τα πάνω..
Αισιόδοξα λοιπόν..θα περάσει και αυτό.

Καλυψώ είπε...

ειναι γλυκια η ζωη
η ουσια της
και δεν χρειαζετε στολιδια
οτι βαραινει και αποπροσανατολιζει
τους ανθρωπους απο τον αληθινο προορισμο τους ειναι η εξαρτηση απο την υλη, απο τις επικτητες, ψευτικες αναγκες που εχουν δημιουργηθει..
φαντασου ενα κοσμο που ανασαινει μεσα στην α-ληθη-α
μια κοινωνια που μπορει να ζει με αυταρκεια, να ζει με τολμη και αληθεια, με συμβιωνει με αλληλεγγυη και αγαπη...

πιστευω πως οι καιροι που ζουμε δεν ειναι απλα μια φαση που θα περασει απλα..

ειναι ο καιρος για να θεμελιωθουν νεες βασεις...
οι ανθρωποι εχουν αρχισει να αμφισβητουν και να αφυπνιζονται..
το οδοιπορικο για μια πραγματικη ζωη εχει αρχισει..και ισως να ειμαστε πιο κοντα απο ποτε στον προορισμο μας..

ολες οι αλλαγες που θα ερθουν σε παγκοσμιο επιπεδο θα ειναι βασισμενες πανω στις αλλαγες και τις διεργασιες εκεινες που γιναν σε ατομικο, πνευματικο επιπεδο..
αυτη θα ειναι η νικη του πνευματος και της ουσιας..
λιγοι ομως θα ειναι πραγματικα τρελοι, ιδεολογοι, τολμηροι ..οπως θες πες το..που θα τα καταφερουν και θα επιβιωσουν..
γιατι η επιβιωση δεν ειναι θεμα συμβιβασμου αλλα επιλογης..

διαλεγουμε την σοκολατα
την γευση και το αληθινο αρωμα
ανεξαρτητα απο την κουπα
που σερβιρετε..
οσο πιο ταπεινη..τοσο πιο μεστη η γευση..

την καλημερα μου..:)

Κωστας είπε...

Την ανηφορα για ν'ανεβουμε πρεπει πολλα να εγκαταλειψουμε που μας τραβανε πισω..ακομα και τις ''μποτες'' μας αν γλυστρανε..
Χανουμε ολα τα παιχνιδια μας μηπως και θυμηθουμε πως να παιζουμε μεταξυ μας...

Την καλημερα μου:)

LAMDA είπε...

Πολύ ωραία ιστορία Δημήτρη.

Ακριβώς έτσι είναι, δεν έχει σημασία η κούπα αλλά η σοκολάτα. Τώρα τελευταία βέβαια με αυτή την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας πολύ πέφτουμε στην "λούμπα" να κοιτούμε την κούπα του άλλου σκεφτόμενοι, γιατί να μικρύνει η δική μου η κούπα, να μικρύνει του γείτονα που είναι μεγαλύτερη από τη δική μου... κ.ο.κ.

"Να θυμάστε, οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που έχουν τα καλύτερα πράγματα, αλλά εκείνοι που φτιάχνουν το καλύτερο με αυτά που έχουν", μπορείς να το αναλύσεις λίγο παραπάνω. Είμαστε ευτυχισμένοι αν φτιάξουμε το καλύτερο με τα μέσα που έχουμε ή αυτό που μας ευχαριστεί και πραγματικά θέλουμε. Το καλύτερο μήπως είναι σχετικό και αποπροσανατολιστικό! (Δεν ξεχνώ βέβαια ότι είναι λόγια της ιστοριούλας και όχι δικά σου φίλε Δημήτρη αλλά λίγη φιλοσοφία δεν κάνει κακό, αυτό μας έμεινε άλλωστε)!

Nath είπε...

Καλησπέρα!

Οι κούπες είναι για τη "μόστρα". Στην εποχή που ζούμε... η ύπαρξη της σοκολάτας μας κρατάει.

Ακόμα όμως και αν στερέψει η σοκολάτα, οι "ζωντανές καρδιές" μπορούν να φτιάξουν κάτι που να μοιάζει με σοκολάτα ή και όχι.

Σημασία έχει οι καρδιές που θα υπάρχουν να φτιάξουν κάτι μαζί, και να το μοιραστούν.

Εύχομαι λοιπόν να κρατήσουμε "ζωντανές" τις καρδιές μας και "ελεύθερο" το νου μας!

Καλό βράδυ....!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...