Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Αγάπη και Κτητικότητα

.
.
Και σταθείτε ο ένας πλάι στον άλλο,
αλλά όχι υπερβολικά κοντά,
διότι οι κολόνες του ναού στέκουν χωριστές,
και η βελανιδιά με το κυπαρίσσι δε φυτρώνουν
το ένα στη σκιά του άλλου.

ΧΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΡΑΝ
.

.
Έχω ένα φίλο που δεν μπορεί να είναι φίλος μου πια. Για την ακρίβεια δεν μπορεί να είναι φίλος κανενός. Τον ζηλεύει υπερβολικά η γυναίκα του ! Είναι τέτοια η κτητικότητα της που τον θέλει αποκλειστικά δικό της. Θέλει να έχει απόλυτο έλεγχο πάνω του. Δε θέλει να τον μοιράζεται με κανέναν.

Είναι πολύ φυσικό να θέλεις να μοιράζεσαι τη ζωή σου και τον εαυτό σου με τον σύντροφο σου. Είναι φυσιολογικό να θέλεις να αισθάνεσαι κοντά με τον άνθρωπο σου, να θέλεις να παίρνεις και να δίνεις αγάπη. Το πρόβλημα αρχίζει να υπάρχει όταν προσπαθούμε να μετατρέψουμε αυτή την αγάπη σε πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Όσοι επικεντρώνουν την αγάπη τους σε ένα μόνο πρόσωπο έχουν πρόβλημα σχέσεων γενικά.


.
Θα έπρεπε να είναι ανακούφιση μάλλον, παρά απειλή το να ανακαλύπτουμε πως εκείνοι που αγαπάμε έχουν την ικανότητα να αγαπούν κι άλλους ανθρώπους και να αγαπιούνται από αυτούς. Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες που έχουν ενδιαφέροντα πέρα από εμάς. Αν τους αγαπάμε αληθινά, θα έπρεπε να είμαστε χαρούμενοι που είναι αυτάρκεις και αυτοδύναμοι.

Είμαστε πραγματικά ικανοί να αγαπάμε πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μειώνεται ή μοιράζεται η αγάπη που δίνουμε. Στην πραγματικότητα όσο περισσότερες εμπειρίες πραγματικής αγάπης έχουμε, τόσο περισσότερα μπορούμε να προσφέρουμε στην προσωπική μας σχέση. Η αγάπη δεν ξεθωριάζει όταν μοιράζεται αλλά γίνεται πιο φωτεινή. Και σίγουρα η ποιότητά της βελτιώνεται με την πείρα.



Η αγάπη είναι άρρηκτα δεμένη με την αυτοπραγμάτωση. Ολοκληρωνόμαστε μόνο μέσα από δικές μας προσπάθειες. Οι νευρωτικές ανάγκες υποδηλώνουν κενά, τα οποία θεωρούμε ότι μόνον ένας άλλος μπορεί να καλύψει. Αγαπώ σημαίνει στέκομαι στα δικά μου πόδια, υπολογίζω τον εαυτό μου, χαράζω τον δικό μου δρόμο. Κάποιες φορές, μπορεί να χρειαστούμε την βοήθεια των άλλων, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς να ικανοποιήσουν ανάγκες που είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη να ικανοποιήσουμε.



Πόσο πικρό είναι να κοιτάς την ευτυχία
με τα μάτια ενός άλλου
.
Γουίλιαμ Σαίξπηρ
.


Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό …

5 σχόλια:

LAMDA είπε...

Καλημέρα Δημήτρη, έχω καιρό να σε ακούσω. Έχεις γίνεις πολυτεχνίτης τελευταία από ότι έμαθα:-)!

Ωραίο άρθρο. Δες μια άλλη οπτική γωνία τώρα.

Έχω ένα φίλο που ήταν πολύ γυναικάς πριν παντρευτεί. Του άρεζε ο ποδόγυρος πολύ. Κάποια στιγμή παντρέυτηκε! Λοιπόν για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της γυναίκας του και για να βγει μόνο με τους φίλους του για καμιά μπύρα έφτυσε στην κυριολεξία αίμα.

Η εμπιστοσύνη κερδίζεται και πολλές φορές δύσκολα όταν έχουμε δώσει αφορμές.

Βέβαια η προσωπικότητα μας, το να πατάμε γερά στα πόδια μας όπως λες, η πραγματική μας αγάπη και γενικά η συνειδητοποίηση των αισθημάτων μας και το να διαχωρίζουμε την αγάπη από την κτητικότητα, συμφωνώ μαζί σου ότι συμβάλλουν στο κτίσημο της αμοιβαίας αγάπης, σεβασμού και εμπιστοσύνης σε μία σχέση. Αλλά θέλει δουλειά για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο... Και δεν το αποδέχονται όλοι με τα αποτελέσματα που ανέφερες...

Να είσαι καλά.

Καλυψώ είπε...

Η αγαπη..ειναι ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
οταν αγαπας..αληθινα..
τον αλλο
οχι το καθρεφτισμα του εαυτου σου
οχι το νανουρισμα του εγω σου
οχι την επιστροφη των συναισθηματων σου..οταν αγαπας αληθινα
δεν γινεσαι αλυσιδα και θηλεια
αλλα φτερα και θαλασσα..

ποιο ειναι το οφελος
να κρατας καποιον κοντα σου
αν εκεινος δεν το επιλεγει
για ποια αγαπη να μιλησεις
οταν εκεινο που αγαπας ειναι μονο ο εαυτος σου..
αγαπαω σημαινει κανω τον αλλο ευτυχισμενο..
αν η ευτυχια του δεν ειναι κοντα μου τοτε τον αφηνω ελευθερο
αν με επιλεξει τοτε η χαρα θα ναι διπλη..αν οχι τουλαχιστον θα ξερω πως εκεινος ειναι ευτυχισμενος..

καπου διαβασα το εξης

η αγαπη μετριεται..με οτι απανιετε κανεις για χαρη της...εστω και την ιδια την αγαπη..


την καλημερα μου..!

delta είπε...

@ LAMDA

Ούτε ψύλλος στον κόρφο του φίλου σου, Λάμπρο ! Ανατριχίλα με πιάνει στη σκέψη ότι μια σχέση θα μπορούσε να σημάνει την πλήρη απώλεια της ελευθερίας μου, το χάσιμο του προσωπικού μου χώρου, τον εγκλεισμό μου σε μια φυλακή που κάποιος άλλος θα κρατάει το κλειδί και θα εκλιπαρώ τον δεσμοφύλακα μου να μου ανοίξει για να πιω ένα καφεδάκι με ένα φίλο. Είναι αγάπη αυτό ; Η φίλη σου έχει κάνει τον άντρα της δυστυχισμένο … Τον αγαπάει ; Αγάπη σημαίνει ελευθερία, αγάπη σημαίνει εμπιστοσύνη, αγάπη σημαίνει να φροντίζεις τον άλλο και να τον κάνεις χαρούμενο. Αγάπη σημαίνει χαρά πάνω από όλα. Αν δεν του έχει εμπιστοσύνη καλύτερα να τον χωρίσει παρά να τον τυραννάει τον άνθρωπο.

Καλή σου μέρα

delta είπε...

@ ΚΑΛΥΨΩ

Υπέροχα όλα όσα έγραψες Καλυψώ

Τα προσυπογράφω όλα και επαυξάνω

Όταν υπάρχει πραγματική αγάπη, αυτή δονεί κάθε κύτταρό μας, λιώνει τον εγωισμό μας, προηγείται η ευτυχία του συντρόφου μας από την δική μας, νιώθουμε πανέμορφα όταν τον βλέπουμε χαρούμενο, και ΝΑΙ, για να το πετύχουμε αυτό μπορούμε ακόμη και να τον αφήσουμε να φύγει.

Νομίζω ότι θα ήταν τρελός όποιος έφευγε από έναν άνθρωπο που γνωρίζει να αγαπάει με αυτό τον τρόπο…

αφήστε ένα χώρο στον σύντροφό σας να αναπνεύσει

αγαπήστε τον για αυτό που είναι

μην προσπαθείτε να τον αλλάξετε

εξάλλου όταν τον αγαπήσατε έτσι ήταν

και μην τον μετατρέψετε σε σκλάβο…

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

Eisai βεβαιος πως μπορεις να το κανεις και πραξη αυτο που περιγραφεις?Εκτος κι αν μιλας βιωματικα οποτε επαυξανω.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...