Ο Ιησούς δίδαξε δια του παραδείγματός του το ότι: το να γίνουμε «τίποτα» είναι τα πάντα . Δηλαδή ο μηδενισμός του εγώ μας (εγωισμού) με απλά λόγια η ταπείνωσης, είναι το κλειδί για την ανύψωση του πνεύματός μας . O Μεσσίας αν και Θεός εκμηδενίστηκε μέσω του ανθρώπου και αφού ταπεινώθηκε δίδαξε την αθανασία..
Η Αλαζονεία θεωρείται ως η μητέρα όλων των αμαρτιών. Ο Ζήνων ο Στωικός είπε «Η μεγαλύτερη απρέπεια είναι η αλαζονεία» Αλαζόνας είναι αυτός που θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο από τους άλλους, τους βλέπει αφ’ υψηλού. Η αλαζονεία δεν έχει καμία σχέση με την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση αλλά προέρχεται από την μη συνειδητοποίηση ότι είμαστε μέρη του Όλου, όπου όλα μας τα χαρίσματα και δυνατότητες μας δόθηκαν για τα διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την κοινωνία και τον κόσμο.
Η σύγκριση με τους άλλους, είναι μέρος της αλαζονείας μας και η κριτική όσων δρουν αντίθετα με τις συνειδησιακές μας αξίες είναι έλλειψη σεβασμού στις δικές τους. Από την άλλη, αν δεν νιώσουμε την αλαζονεία μας, αν δεν αφήσουμε τον εαυτό μας να την βιώσει σαν αποδεκτή κατάσταση του εαυτού μας και σαν μέρος της ανάπτυξής του, δεν θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τις αληθινές μας ανάγκες, που περνάνε και μέσα από αυτήν την συνειδησιακή φθορά.
Ο τρόπος που προσεγγίζουμε τον εαυτό μας είναι έτσι κι αλλιώς αλαζονικός. Πόση αλαζονεία κρύβει ο έλεγχος του εαυτού μας, όταν δεν μπορούμε να αγαπήσουμε τον συνάνθρωπό μας; Όταν δεν ζητάμε βοήθεια για κάποια ανάγκη μας, αλλά θεωρούμε τον εαυτό μας ικανό να ανταπεξέλθει μόνος του και στο τέλος δεν μπορεί; Αν όμως δεν το αναγνωρίσουμε, δεν θα μπορούμε να νιώσουμε και ελεύθεροι να το βιώσουμε και να το επεξεργαστούμε. Σε αυτό βοηθάει η αυτογνωσία, «ΤΟ ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΝ ΕΙΣ ΝΟΥΘΕΣΙΑΝ ΤΩΝ ΑΛΑΖΟΝΩΝ , ΟΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΑΥΤΩΝ ΔΥΝΑΜΙΝ ΦΛΥΑΡΟΥΣΙΝ» είπε ο Βίας από Πριήνη . Δηλαδή το να έχεις αυτογνωσία είναι ωφέλιμο στους αλαζόνες , οι οποίοι φλυαρούν υπερβάλλοντες την εξουσία τους (δύναμη τους). Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να ενδοσκοπήσουμε, να κάνουμε μία διαλογική συζήτηση με τον εαυτό μας καθημερινά και να συνειδητοποιήσουμε ότι ο καθένας είναι διαφορετική έκφραση του θεού, άρα αδελφός μας με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα του, επιτελώντας και αυτός τον δικό του σκοπό ύπαρξης και αν δεν μπορούμε να τον βοηθήσουμε να γίνει καλύτερος τουλάχιστον να μην τον βλέπουμε υπεροπτικά.
2 σχόλια:
Ο αλαζόνας χρησιμοποιεί την μέθοδο της σύγκρισης με σκοπό να αποδείξει στους υπόλοιπους ότι είναι ανώτερος από αυτούς. (είμαι πιο πλούσιος, πιο ισχυρός, πιο έξυπνος, πιο πνευματικός …) Αποζητά με αυτόν τον τρόπο την αναγνώριση και την επιβράβευση των υπολοίπων. Βέβαια συνήθως το μόνο που καταφέρνει να εισπράξει είναι φθόνος και αρνητικά σχόλια πίσω από την πλάτη του. Κανείς δε συμπαθεί τον αλαζόνα. Ακόμη όμως και αν καταφέρει να αποσπάσει κάποια επιτιμητικά σχόλια από τους κόλακες που υπάρχουν στην ομήγυρή του, αυτό δεν θα καταφέρει να του αυξήσει την αυτοπεποίθηση. Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι την πραγματική αυτοπεποίθηση την αποκτούμε όχι μέσω της σύγκρισης και του ανταγωνισμού, αλλά, πρώτον με το να αναγνωρίσουμε την πραγματική φύση του Είναι μας και δεύτερον, με το να ΕΙΜΑΣΤΕ αυτή η φύση, ο πραγματικός εαυτός μας, αδιαφορώντας για το τι κάνουν οι άλλοι. Ο πραγματικός μας εαυτός δεν έχει ανάγκη από σύγκριση, δεν έχει ανάγκη από ανταγωνισμό γιατί ζει μέσα στην πληρότητα. Η αιτία λοιπόν της αλαζονείας μας είναι η άγνοια της πραγματική φύσης μας. Από αυτή την άγνοια εξάλλου προέρχονται τα μεγαλύτερα δεινά για τον άνθρωπο.
Σ’ ευχαριστούμε Λάμπρο.
για μενα υπαρχουν ανθρωποι οι οποιοι ειναι νοητικα,πνευματικα,ψυχικα,σωματικα .... πανω απο μενα και αλλοι που ειναι κατω απο μενα....
προσπαθω να βοηθησω τους κατω απο μενα ( αν θελουν να βοηθηθουν) και να φτασω τους πανω απο μενα.....
η αλαζονια προερχετε καθαρα για μενα απο την μη-αυτοεκτιμιση.πιστευω πως ειναι αρκετα δυστυχισμενοι ανθρωποι οταν μενουν μονοι τους με τον εαυτο τους
την καλησπερα μου
Δημοσίευση σχολίου