Σάββατο 25 Απριλίου 2009

ΤΟ ΕΓΩ - ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ



Εμπνευσμένο από τον Τζίντoυ Κρισναμoύρτι

"Η γη ανήκει σε όλους μας είναι δική σας και δική μου. Δυστυχώς, όμως, έχουμε εθνικούς, οικονομικούς, και θρησκευτικούς φράχτες και ζώντας πίσω απ αυτούς μιλάμε με για αδελφότητα, για αγάπη, για ειρήνη, για Θεό. Για να γνωρίσουμε πραγματικά τι είναι Αγάπη πρέπει να ρίξουμε όλα αυτά τα φράγματα και πρέπει αυτό να το αρχίσει ο καθένας μας από τον εαυτό του".

12 σχόλια:

delta είπε...

Καλωσόρισες στην παρέα μας φίλε Πλωτίνε. Σ’ ευχαριστούμε για το πολύ όμορφο το βίντεο του Κρισναμούρτι.

Πρόσφατα (χάρη στην Κέλλυ) γνώρισα την ανατρεπτική και επαναστατική σκέψη του Κρισναμούρτι μέσα από τη σειρά των βιβλίων του «το ξύπνημα της νοημοσύνης» το οποίο συνιστώ σε όλους τους φίλους μας.

Παραθέτω μια παράγραφο από μια Ομιλία που δόθηκε στο Έρντε της Ολλανδίας με τίτλο -Ποιος Φέρνει την Αλήθεια-

“Ήθελα από πάντα σ’ αυτή τη ζωή – ίσως και σε περασμένες ζωές – ένα πράγμα: να ξεφύγω από τη θλίψη, να πάω πέρα από αυτήν, πέρα από περιορισμούς και να ανακαλύψω τον Δάσκαλό μου ή τον Αγαπημένο μου, που είναι και ο δικός σας Δάσκαλος και ο δικός σας Αγαπημένος: ο Αγαπημένος που υπάρχει μέσα στον καθένα· που υπάρχει κάτω από κάθε πετραδάκι, από κάθε φυλλαράκι γρασιδιού που το πατάνε. Υπήρχε από πάντα η επιθυμία μου, η λαχτάρα μου, να ενωνόμουν μ’ Εκείνον έτσι ώστε να μην πρέπει πια να νοιώθω ως μία διαφορετική οντότητα με ξεχωριστό εαυτό· κι όταν θα είχα τη δυνατότητα να καταστρέψω ολοκληρωτικά ετούτο τον εαυτό, θα είχα και τη δυνατότητα να ενωθώ με τον Αγαπημένο μου. Έτσι, επειδή βρήκα τον Αγαπημένο μου, βρήκα την Αλήθεια μου, θέλω να σας την δώσω.”

Katerina είπε...

εγώ έχω την απορία τι επαγγέλονται οι άνθρωποι που βλέπουν την υπαρξη ψυχής στα φυλλαράκια στις μελισσούλες κλπ.
πάντως χασάπηδες, ψαράδες, υλοτομοι δεν είναι.

ΠΛΩΤΙΝΟΣ είπε...

Η Ολιστική θέωρηση και θέαση των πραγμάτων, δεν έχει σχέση με έπαγγελματική ενασχόληση, αλλά με την ανάπτυξη της συνειδησιακής κατάστασης του ατόμου.

Katerina είπε...

όταν λες ολιστική θεωρηση και θέαση;
γιατι μεσα απο το μπλοκ κατάλαβα οτι αντλουνται ψηγματα παγκοσμιας σοφίας απο ολες τις περιοχές.

kelly alamanou είπε...

Οcean soul

Νομίζω πως δεν είναι σημαντικό τι επαγγέλονται κάποιοι άνθρωποι με περίσσια ευαισθησία απέναντι στη φύση.
Σημαντικό είναι πως ο καθένας από μας αισθάνεται απεναντί της και συμφωνα με αυτό πορεύεται..

Εξαιρετικό το βίντεο Πλωτίνε.
Για τον Κ τι να πω..
Είναι ο σοφός εκείνος που μου δίνει τη δυνατότητα να τον θεωρήσω φίλο,και αισθάνομαι ευγνωμοσύνη γι αυτό και όχι μόνο.

Katerina είπε...

νομιζω οτι η ερώτηση δεν απαντήθηκε.
Και με την απλοικη μου παρατηρηση τονιζω οτι έχουμε την πολυτελεια της ιδιαιτερης ευαισθησίας.

IANIS (Giannis Doganis) είπε...

Ocean soul
Πολυ ευστοχη η παρατηρηση σου... Γιατι καποια στιγμη πρεπει να γινει σαφης η διακριση δουλειας( απο το δουλεια) και εργασιας( απο το παραγω δημιουργικο εργο). Ο Κρισναμουρτι χαρηκε σαν μικρο παιδι ( ειχε ηδη διαλυσει το ταγμα του Αστερος), οταν εμαθε οτι οι πωλησεις των βιβλιων του πηγαιναν καλα και του εξασφαλιζαν μια οικονομικη αυτονομια. Και παρ'οτι πηρε ενα υψηλο επιπεδο σπουδων στην Αγγλια απο νεαρη ηλικια, απο τους θεοσοφιστες που τον προοριζαν για παγκοσμιο δασκαλο, προτιμησε να φορα τις γαλοτσες του και να κανει κηπουρικη...

Ε, δεν γινεται να δινεις ομιλιες ως Κρισναμουρτι, και την αλλη στιγμη να εισαι συμβουλος στον οργανισμο ηνωμενων εθνων η διευθυντικο στελεχος πολυεθνικης εταιρειας. Γι΄αυτο στην ομιλια του στον ΟΗΕ, τους ξεχεσε δεοντως και με εγγλεζικο στυλ.

Ε, δεν γινεται να δουλευεις και να πληρωνεσαι πλουσιοπαροχα απο την οποια εταιρεια - κομμα - κυβερνηση - οργανωση, που ευθυνεται για τα οποια εγκληματα εχουν γινει σε βαθος χρονου στην ιστορια της ανθρωποτητας και να μην εισαι συνενοχος. Και η σιωπη και η συμμετοχη ειναι εξ'ισου ενοχη.

Δεν γινεται να χρηματιζεσαι απο την ταδε φαρμακευτικη εταιρεια που εντελως κατα...λαθος διασπειρει επικινδυνους ιους μεσα σε εμβολια που προοριζονται για τα παιδια της Αφρικης, και συ θεομπαιχτη, υποκριτη, καραγκιοζη, να δηλωνεις ενεργο μελος των γιατρων χωρις συνορα η να δινεις διαλεξεις και να γραφεις θεωρητικα
βαθυστοχαστα δοκιμια για τα αιτια της κρισης στις τριτοκοσμικες χωρες, ταιζοντας με βουλιμια, εκτος απο τις υπερβαρες τσεπες σου και το υπερτροφικο εγω σου...
Μααα... ειναι η δουλεια μου... Παραιτησου! , αν ειναι η βρωμοδουλεια σου, και τοτε μπορεις να μιλας για επιπεδο συνειδητοτητας...

Καποτε ο Τζιντου Κρισναμουρτι ταξιδευε με το αεροπλανο και καποιος απο την παρεα του τον ενημερωσε οτι με το ιδιο αεροπλανο ταξιδευει και ο μαχαρισι μαχες γιογκι( συγχωρεθηκε προσφατα, με τις γνωστες επενδυτικες δραστηριοτητες της αγιουρβεδα στην Ολλανδια). Ο Κρισναμουρτι αποκριθηκε: Μου ειναι αδιαφορος ο συγκεκριμενος κυριος, οπως αδιαφορος ειμαι και γω γι'αυτον , μια και το πιο σημαντικο του ενδιαφερον, ειναι το υψος του τραπεζικου του λογαριασμου...

Φιλοι μου, ο ανθρωπος στην μακραιωνη πορεια του εχει αναπτυξει υπερμετρα το αριστερο του ημισφαιριο, με οτι αυτο συνεπαγεται. Και το δεξι ημισφαιριο του εγκεφαλου του παραμενει ατροφικο. Καιρος ειναι ο υπερβαρος νους του απο σκεψεις, λογια, θεωριες, γνωσεις, φιλοσοφιες, μπαρουφες και εγωικες συμπεριφορικες παπαρολογιες, να κανει λιγο ..τουμπεκι ψιλοκομενο και αντ'αυτου να περασει και λιγο στην ... ΠΡΑΞΗ. Και ξερει πολυ καλα τι πρεπει να κανει...αν (μεταφορικα) ειναι χασαπης, ψαρας η υλοτομος...

delta είπε...

Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις όλων και χαίρομαι ιδιαίτερα για την ελευθερία έκφρασης που υπάρχει και θα υπάρχει πάντα στο blog.

Η ψυχή βέβαια (σ’αυτό βέβαια δεν ξέρω πόσοι συμφωνούμε) υπάρχει και στα φυλλαράκια και στις μελισσούλες και στα προβατάκια και στο χώμα και στην πέτρα.

Από την άλλη είμαι κι εγώ έξω φρενών με όλους τους ανατολίτες «γκουρού» (σ’ αυτούς δεν συμπεριλαμβάνεται ο Κρισναμούρτι – ήταν αυτός που σε όλη του τη ζωή συμβούλευε τους ακροατές του να μείνουν μακριά από δασκάλους) που πληρώνονται αδρά εμπορευόμενοι την φώτιση, αλλά και με τους δυτικούς κληρικούς που έχοντας χάσει κάθε πνευματικότητα και βλέποντας το ποίμνιο να τους εγκαταλείπει βγαίνουν οργισμένοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπαθώντας να τρομάξουν τον κόσμο για να τον κρατήσουν στο μαντρί.

ΠΛΩΤΙΝΟΣ είπε...

Η Ολιστική θεώρηση των πραγμάτων υφίσταται την εποχή που ο «πρωτόγονος» άνθρωπος βίωνε την άρρηκτη σχέση του με την φύση και όλα τα έμβια όντα, αργότερα βέβαια εκφράστηκε φιλοσοφικά, με κύριους εκφραστές τους στωικούς και τους Νεοπλατωνικούς.
Στους αιώνες που ακολούθησαν κατευθύνοντας όλες μας τις προσπάθειες μας στην «κατανόηση» των μηχανισμών ενός άψυχου σύμπαντος αποκοπήκαμε από την φύση, δρέποντας σήμερα τα αποτελέσματα μίας τέτοιας πρακτικής. Κάποιοι λίγοι βέβαια πάντα μας υπενθύμιζαν πως ο άνθρωπος σε ένα ανώτερο συνειδησιακό επίπεδο είναι μία «πνευματική πύλη» μέσα από την οποία, ολόκληρο το σύμπαν συνειδητοποιεί τον εαυτό του. Σήμερα η σύγχρονη επιστήμη έρχεται εκ νέου, δια μέσου της«συστημικής» θεωρίας και της κβαντική φυσικής, να συναντήσει αυτές τις πεποιθήσεις, στις οποίες ο κόσμος αποτελεί έναν αδιάσπαστο ιστό, με στοιχεία συνειδητότητας.....

Katerina είπε...

Φυσικά και ο Πλατωνικός Θεός, όπως αναφέρεται στον Τίμαιο, δε ξεφεύγει από το ολιστικό κλειστό κοσμοείδωλο του αρχαίου κόσμου, όπου τα πάντα (Θεός, κόσμος, αιώνια ύλη) συνυπάρχουν κατ’ οντολογική αναγκαιότητα, αποκλείοντας με τον τρόπο αυτό οποιαδήποτε διαλεκτική σχέση.
Η βιβλική και πατερική διδασκαλία, μας μιλάει για μια πράξη καθαρά οντολογική που βασίζεται στη διαλεκτική σχέση ανάμεσα στον άκτιστο Δημιουργό και στο κτιστό δημιούργημα, σε αντίθεση με την κοσμοθεωρία του ελληνισμού που δεν την επιτρέπει.
H αοριστια της συστημικής θεωριας...αραγε ως προς τι;
και ένα γκουγκλάρισμα μου έδωσαν τα εξής
" Με άλλα λόγια, ο κβαντικός κόσμος πιστεύεται ότι χαρακτηρίζεται από πλήρη έλλειψη αιτιοκρατίας, εγγενή ασάφεια και αμείωτη ανομία. Όπως το θέτει ο σύγχρονος φυσικός David Bohm .."
καλό ειναι να ειμαστε σαφείς .

ΠΛΩΤΙΝΟΣ είπε...

Η σύγχρονη θεωρία των συστημάτων υοθετεί μία ολιστική αντίληψη του κόσμου, που αντιδιαστέλεται στην επικρατούσα αιτιοκρατική αντίληψη του φυσικού κόσμου, κατ’ αυτόν τον τρόπο συναντά τα πορίσματα της κβαντικής φυσικής. Σε ανθρώπινο επίπεδο η συστημική σχολή διευρύνει την μελέτη κάθε ανθρώπινου συστήματος ως «όλου», δίνοντας έμφαση στις σχέσεις των μερών που απαρτίζουν το σύστημα.
Οι αοριστίες πολύ φοβάμαι πως είναι αναπόφευκτες..., ετσι δεν είναι..?

kelly alamanou είπε...

επειδή πήρε το μάτι μου το όνομα του David Bohm,Υπάρχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο
"ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ"
Που είναι συνομιλίες του Κρισναμούρτι με τον Bohm .
εκδ. Καστανιώτη

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...