Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

O Αποσυμβολισμός του Άθλου του Ηρακλή «Οι Σταύλοι του Αυγεία»


Στην Ηλεία, ο βασιλιάς Αυγείας είχε πολλά κοπάδια βόδια, που τα έκλεινε κάθε βράδυ στους στάβλους του. Δεν τους καθάριζε όμως ποτέ. ΄Έτσι, η μυρωδιά με τα χρόνια έγινε φοβερή κι η κοπριά έφερε πανούκλα στη περιοχή. Ο Ηρακλής έπρεπε να καθαρίσει τους στάβλους μέσα σε μια μέρα. Πριν ξεκινήσει διαπραγματεύτηκε με τον Αυγεία, αν πετύχει να πάρει το 1/10 των ζώων του. Οι στάβλοι ήταν ανάμεσα σε δύο ποτάμια. Έσκαψε λοιπόν δύο αυλάκια βαθιά, από τα ποτάμια αυτά προς τους στάβλους κι άφησε να περάσει μέσα από αυτούς το νερό τον ποταμών ορμητικά. Έτσι, πριν δύσει ο ήλιος, τα νερά είχαν παρασύρει μακριά την κοπριά. Ωστόσο, ο Αυγείας θεώρησε πως ο Ηρακλής τον ξεγέλασε με τέχνασμα και αρνήθηκε να του δώσει την ανταμοιβή.

Από την κορυφή του βουνού της μύησης, ο αναζητητής πρέπει να κατέβει στην υλική ακαθαρσία. Το έργο είναι πολύ σοβαρό. Πρόκειται για τον καθαρισμό των βρώμικων ελαττωμάτων του κόσμου. Ο Ηρακλής βοηθά την ανθρωπότητα πλέον. Μοιάζει με το έργο του Ιωάννη του Βαπτιστή, ο οποίος βοηθούσε τον κόσμο να προετοιμαστεί για την κάθαρση, μέσα από τη βάφτιση. Οι δύο ποταμοί συμβολίζουν τη ζωή και την αγάπη. Πριν προχωρήσει ο αναζητητής της γνώσης στο τελευταίο σκαλοπάτι, πρέπει να έχει αίσθηση της ανιδιοτελούς αγάπης.

Ο Ηρακλής γκρεμίζει τα φράγματα που εμποδίζουν το νερό να τρέξει προς τους στάβλους. Η ανθρώπινη ψυχή, στην εξέλιξή της, γκρεμίζει τα στενά όρια της χωριστικότητας, της ιδιοτέλειας, της σκοπιμότητας. Η άρνηση του Αυγεία να πληρώσει τον Ηρακλή, δηλώνει πως ο άνθρωπος δεν προσφέρει στην ανθρωπότητα για υλικά οφέλη. Αλλά κάνει επίσης της επισήμανση πως η ανθρωπότητα είναι πολύ πιθανό να φανεί αχάριστη προς τον ευεργέτη της. Ο ευεργέτης όμως ευεργετείται από το ίδιο του το έργο. Δεν υποκινείται από την ατομική κι εγωιστική αγάπη και προσφέρεται προς όλη την ανθρωπότητα. Στην αχαριστία δε, δεν παρασύρεται από εκδικητική διάθεση. Είναι απελευθερωμένος από υλικές εξαρτήσεις. Ο Ηρακλής έκανε μία πράξη καθάρσεως μόνος του δίχως δημόσια προβολή και αιτήσεις βοήθειας όπως κάνουν οι διάφοροι φιλανθρωπικοί σύλλογοι και οργανώσεις. Και οι δύο ποταμοί που τον βοήθησαν εννοούν την συγκέντρωση του Φωτός (Αλ-φειός) και υποταγή της ύλης στον Νου (Πη-νειός).

5 σχόλια:

Katerina είπε...

καλος συσχετισμός
Αθλος ,,,,,για ημίθεους

delta είπε...

Πολύ καλή προσπάθεια φίλε ΛΑΜΔΑ

Να συμπληρώσω κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα σ' αυτόν τον άθλο.

Τα δυο ποτάμια ο Αλφειός και ο Πηνειός συμβολίζουν τα δύο ρεύματα αιθερικής ενέργειας του ανθρώπινου σώματος. Οι Ινδοί τα ρεύματα αυτά τα αποκαλούν Ίντα και Πιγκάλα (Ida και Pingala. Αυτά τα δυο ρεύματα επίσης συμβολίζονται με τα δύο φίδια επάνω στο κηρύκειο του Ερμή. Οι στάβλοι είναι τα κέντρα ενέργειας (chakras) τα οποία πρέπει να καθαρίσουν από τα κακά στοιχειακά καθώς και από στοιχειακά που μένουν εκεί απενεργοποιημένα. Ο Μύθος δεν κάνει καμιά αναφορά στην κεντρική στήλη (οι δυο ποταμοί σε μια κοινή συνδυασμένη πορεία)… το οφιόδες πυρ γνωστό σαν Kundalini στους Ινδούς. Αυτό το πανίσχυρο ρεύμα ήταν βεβαίως γνωστό στους Αιγύπτιους και Έλληνες (Ίωνες) Ιεροφάντες στα μυστήρια των Δελφών.
Ο Ιπτάμενος Ερμής κρατά μια ράβδο (το Ιερό πυρ) γύρω από την οποία κινούνται τα δύο ενεργειακά ρεύματα.

Ο καθαρισμός των στάβλων του Αυγεία, συμβολίζει τον καθαρισμό που γίνεται από το Πνεύμα – Εγώ εαυτό επάνω στο υποσυνείδητο της προσωπικότητας, ώστε να απομακρυνθούν και τα υπολείμματα από απενεργοποιημένα στοιχειακά. Διότι αλλιώς υπολείμματα από επιθυμίες που κοιμούνται, ενέχουν την πιθανότητα επανενεργοποιήσεως από παρόμοια δονούμενα στοιχειακά.

Ανεξέλεγκτη ροή αυτής της υλικο-νοητικής φωτιάς κατακαίει (δημιουργεί ανεξέλεγκτες επιθυμίες, ακόμη και παραφροσύνη) καθώς κινείται προς τα πάνω και προς τα κάτω. Αυτό το νοητικό πυρ έχει έδρα τη βάση της σπονδυλικής στήλης και διανέμεται ρυθμικά, από τις τάξεις των Αρχαγγέλων Ραφαήλ και Μιχαήλ, διαμέσω του αιθερικού αντίστοιχου των σωμάτων σε όλα τα κέντρα ενέργειας, (χωρίς ποτέ να μειώνεται η ενέργεια στη βάση της σπονδυλικής στήλης)

LAMDA είπε...

Πολύ ωραία ανάλυση φίλε ΔΕΛΤΑ! Σε ευχαριστώ για τον εμπλουτισμό του άρθρου!

ΠΛΩΤΙΝΟΣ είπε...

Ο άθλος μπορεί να ήταν για ημί-θεους ο μύθος όμως είναι για ...τους απλούς θνητούς...
Ο αποσυμβολισμός των μύθων απαιτεί σοβαρή μελέτη. Πολύ ενδιαφέρουσα ή σειρά : )
To κυρήκειο μου σας χαιρετά... :-0

WEB-STAR είπε...

Καλημέρα φίλε LAMDA. Παρόλο που δεν είχα τον τελευταίο καιρό αρκετό χρόνο για να σχολιάσω τα υπέροχα κείμενά σου, τα διάβαζα και περιμένω με περισσή χαρά τον επόμενο άθλο.

Αυτά…

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...