Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Οι Επτά Αλήθειες για την γνωριμία μου με τον Θεό ή για την γνωριμία με τον Εαυτό μου.




Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ.

1. Ο Θεός Προστάτης αλλά και τιμωρός.

Η μικρή Χριστίνα ζητάει προστασία από τον μπαμπά της αλλά τον τρέμει συνάμα. Του κρύβεται γιατί φοβάται την κρίση και την τιμωρία Του. Αισθάνεται ένοχη για τις αμαρτωλές σκέψεις της. Πηγαίνει στην εκκλησία κάθε Κυριακή με την γιαγιά της γιατί έτσι πρέπει.

Αυτός ο Θεός είναι: εκδικητικός, αυθαίρετος, οξύθυμος, ζηλότυπος, επικριτικός – απονέμει ανταμοιβές και τιμωρίες, ανεξιχνίαστος, κάποιες φορές ελεήμων.

2. Η Επανάσταση κατά της τυραννίας.

Η μικρή Χριστίνα, μεγαλώνει και αμφισβητεί. Κάτω η τυραννία!! Θάνατος στους τυράννους. Ο λαός στην εξουσία!! Δεν γίνεται να υπάρχει ένας τύραννος εκεί πάνω που να διαφεντεύει την μοίρα μας.! Όλα αυτά είναι ανοησίες. Δεν υπάρχει Θεός. Ζήτω ο κομμουνισμός!! Βέβαια, μέσα της, πιστεύει ότι υπάρχει μια Δύναμη Ανώτερη, αλλά δεν το παραδέχεται μήπως και την παρεξηγήσουν οι «σύντροφοί» της.

3. Η Αλλαγή και η Αναζήτηση του Μωρού μέσα στα απόνερα.

Η Χριστίνα αρχίζει να ξεπερνά την περίοδο της πνευματικής εφηβείας, σοβαρεύεται και ψάχνει για την αλήθεια. Μήπως τελικά είχε πετάξει και το «μωρό μαζί με τα απόνερα»; Ο κομμουνισμός κατέρρευσε και αυτή είχε υπάρξει τουλάχιστον αφελής που είχε πιστέψει τόσα ψέματα! Ασχολείται για πρώτη φορά με την αστρολογία και κάνει νέες ανακαλύψεις. Πως γίνεται να βγαίνουν αλήθεια οι αστρολογικές όψεις και πλανητικές θέσεις αν το μόνο που υπάρχει είναι μόνο ύλη; Η πίστη στην Ανώτερη Δύναμη έρχεται στην επιφάνεια.

4. Ο Ειρηνικός Θεός της Αγάπης.

Η Χριστίνα τώρα, αρχίζει να διαβάζει βιβλία εσωτερικής αναζήτησης, προερχόμενα κυρίως από ανατολική φιλοσοφία. Γνωρίζει ένα Θεό αποστασιοποιημένο, ήρεμο που προσφέρει παρηγοριά, μη απαιτητικό, συμφιλιωτικό, σιωπηλό και διαλογιστικό. Αρχίζει να κατανοεί. Συμφιλιώνεται και αποδέχεται περισσότερο τον εαυτό της. Ακόμα πιστεύει, όμως, ότι είναι αμαρτωλή.

5. Ο Λυτρωτής Θεός.

Η Χριστίνα γίνεται όλο και πιο χαρούμενη. Οι ενοχές και τα μπλοκαρίσματα που η ίδια είχε θέσει στον εαυτό της, ένα – ένα αποβάλλονται, σαν το δέρμα που αλλάζει το φίδι. Ο Θεός έχει κατανόηση, είναι ανεκτικός, συγχωρεί, δεν κρίνει, περιλαμβάνει τους πάντες, αποδέχεται. Συνεχίζει, όμως να φοβάται μήπως και πληγώνει τους γύρω της.

6. Ο Δημιουργός Θεός – ο Θεός των Θαυμάτων.

Οι ορίζοντες ανοίγουν ακόμα περισσότερο. Ο Θεός έχει απεριόριστη δημιουργική δυνατότητα. Έλεγχος του χώρου και του χρόνου. Αφθονία. Ανοιχτός, γενναιόδωρος, διατεθειμένος να γίνει αντιληπτός, εμπνευσμένος. Η Χριστίνα βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση προσευχής. Ζητάει και της δίνεται. Οι συγχρονικότητες γίνονται όλο και περισσότερες. Αναγνωρίζει τα θαύματα. Είναι η φυσικά μας κατάσταση. Νιώθει όλο και περισσότερο Παιδί του Θεού. Πολλές εκπλήξεις. Το Σύμπαν έχει πολύ χιούμορ. Ο πειρασμός που αντιμετωπίζει τώρα, είναι η επιστροφή αμφιβολιών και επινόησης σεναρίων για το μέλλον. Εναποθέτει το μέλλον στον Θεό.

Η Χριστίνα βαδίζει στην 6η αλήθεια. Στην αρχή, στη μέση ή στο τέλος, δεν γνωρίζει.

7. Ο Θεός και της Καθαρής Ύπαρξης – «Ο Ων»

Τα Άλφα: Αγέννητος, Αθάνατος, Αμετάβλητος, Ακίνητος, Ανεκδήλωτος Απροσμέτρητος, Αόρατος, Ασύλληπτος, Άπειρος.

Ο υπερβατικός κόσμος, απόλυτη ιερότητα, ολοκληρωτική υπέρβαση. Το κακό δεν υπάρχει πια.

Η Χριστίνα έχει πολύ και απολαυστικό δρόμο ακόμα για την έβδομη αλήθεια. Νιώθει μια ευχάριστη προσμονή.

10 σχόλια:

delta είπε...

"Η Χριστίνα τώρα, αρχίζει να διαβάζει βιβλία εσωτερικής αναζήτησης, προερχόμενα κυρίως από ανατολική φιλοσοφία."

Είναι απαραίτητο τελικά αυτό το σκαλοπάτι για να μπορέσει η διάνοια να ανοίξει. Δεν ξέρω πως τα κατάφερε η Δύση να απολέσει την πνευματικότητα της...

Σ' ευχαριστώ πολύ για το όμορφο άρθρο σου. Λίγο ή πολύ Χριστίνα μου θυμίζεις την διαδρομή της ζωής μου μέχρι τώρα.

Να είσαι καλά που μας τιμάς συχνά με την παρουσία σου.

(Αυτό το διάστημα διαβάζω το blog σου και ανακαλύπτω εκπληκτικά μαργαριτάρια)

kelly alamanou είπε...

..Δεν ξέρω πως τα κατάφερε η Δύση να απωλέσει την πνευματικότητα της...
Αυτή την έλλειψη πνευματικότητας στη Δύση την αισθάνομαι κι'εγώ εξαιρετικά έντονα.

ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ Christina!

platonas είπε...

Προφανώς Χριστίνα αναφέρεσαι σε επτά επίπεδα κατανόησης του Θεού και όχι σε επτά αλήθειες όπως αναφέρεις στον τίτλο σου

erofili είπε...

Νομίζω πως σήμερα κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αλήθεια για το Θεό

LAMDA είπε...

Αγαπητή Χριστίνα,

Δεν ξέρω πόσα επίπεδα, πόσες αλήθειες, ή πόσα σκαλοπάτια στην εξελικτική σκάλα χρειάζονται για να γνωρίσουμε το Φως της Αλήθειας αλλά ίσως χρειαστούν περισσότερες από μία ζωές.

Θεωρώ πάντως (ίσως βέβαια να κάνω και λάθος γιατί κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος) ότι ο Θεός που μας έπλασε το έκανε με καλωσύνη και αγάπη. Οπότε σίγουρα δεν το έκανε για να υφιστάμεθα τα δεινά και τα κακά του κόσμου! Αλλιώς δεν θα ήταν ΘΕΟΣ. Μας έδωσε Νου και κατ' επέκταση νόηση για να αναπτύξουμε επινοητικότητα και ανακαλύψουμε τη γνώση (όποιας μορφής) για να αντιμετωπίσουμε την άγνοια η οποία είναι όπως λέει και ο Σωκράτης η πηγή του κακού. Πεθαίναμε από το κρύο και φτιάξαμε σπίτια, πεθαίναμε από φυματίωση και ανακαλύψαμε την πενικιλίνη, κ.ο.κ. Έχουμε βέβαια πολύ δρόμο ακόμα!

Σίγουρα επίσης δεν είναι εκδικητικός! Αν ήθελε να συμπεριφερόμαστε με ένα συγκεκριμένο τρόπο θα μας έκανε να λειτουργούμε έτσι και δεν θα μας έδινε την Ελεύθερη Βούληση μέσω της οποίας κάνουμε και λάθη, βλάπτουμε τον πλησίον μας και γενικώς υποφέρουμε. Εμείς θα πρέπει να θελήσουμε και να καταπνίξουμε τα πάθη μας, την πηγή των κακών μας ώστε να εξελιχθούμε!

Σε ότι αφορά το σχόλιο για την έλειψη πνευματικότητας στη Δύση... Σίγουρα η Δύση είναι αρκετά νεότερη από την Ανατολή. Αν θεωρήσουμε σαν εποχή γέννησης της Δύσης την εποχή του Χριστού ή την Εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μιλάμε για περίπου 2000 χρόνια ζωή. Δεν συγκρίνεται με αυτή της Ανατολής των Κινέζων, Περσών, Βαβυλωνίων, Ασσυρίων, Αιγυπτίων, Αρχαίων Ελλήνων κ.α. Ίσως πάλι να ζούμε στην πιο υλιστική εποχή της Ανθρωπότητας και η περισσότερο πνευματικές να είναι αυτές που πέρασαν και αυτές που θα έρθουν. Ποιος ξέρει!

Χριστίνα είπε...

@delta

Δική μου είναι η ευχαρίστηση και η τιμή, καλέ μου φίλε, που με καλέσατε σε αυτόν το τόσο αξιόλογο "φιλοσοφικό καφενείο" και μοιραζόμαστε τις πνευματικές μας αναζητήσεις...

Χριστίνα είπε...

@kelly alamanou

Ευχαριστώ για την ευχή σου..είμαι σίγουρη ότι ο δρόμος θα είναι καλός και συναρπαστικός γεμάτος εκπλήξεις..

Χριστίνα είπε...

@platonas

Ναι, σε αυτά τα επίπεδα αναφέρομαι, και τα ανάφερα ως "αλήθειες" γιατί έτσι τα βίωσα και έτσι το φέρνω σε πιο προσωπικό επίπεδο...

Χριστίνα είπε...

@erofili

Ναι, συμφωνώ μαζί σου ότι ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του αλήθεια για τον Θεό, αλήθεια που μπορεί ν' αλλάξει πολλές φορές και στον ίδιο άνθρωπο..
Εξάλλου ο Θεός είναι εμπειρία..

Χριστίνα είπε...

@ LAMDA

Συμφωνώ μαζί σου ότι η Δύση είναι πιο νέα από την Ανατολή και δεν μπορεί να συγκριθεί με τους πανάρχαιους πολιτισμούς...Και ας μην ξεχνάμε ότι πέρασε και ένα ολοκληρωτικά σκοταδιστικό μεσαίωνα...
Νιώθω, όμως, πως τώρα κάτι αλλάζει...πως όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται στο κατώφλι ενός κβαντικού άλματος..και επίπεδα που, όπως είπες και συ, χρειαζόντουσαν πολλές ζωές για να ολοκληρωθούν, τώρα επιταχύνονται και τρόπον τινά "απελευθερωνόμαστε από το κάρμα μας"

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...