Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Πνευματική Εξαπάτηση



Θέλοντας να γράψω ένα σχόλιο στο εξαίρετο άρθρο του Ιωάννη Αυγουστάτου με τίτλο "Οι επτά νόμοι της πνευματικής εξαπάτησης" μου βγήκε λίγο μεγάλο κι έτσι αναγκάστηκα να το δημοσιεύσω ως νέο άρθρο.




Είναι από τις στιγμές που νιώθω άτυχος που βρίσκομαι και ζω μακριά από το κέντρο και δε μου δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσω τέτοιες ομιλίες. Αισθάνομαι βέβαια ταυτόχρονα μεγάλη χαρά που συνυπάρχω στον ίδιο ιστότοπο με ανθρώπους σαν τον Ιωάννη Αυγουστάτο και θα ήθελα στην πρώτη ευκαιρία να τον γνωρίσω από κοντά. «Υπάρχουν πολλά κακώς κείμενα στο χώρο της εσωτερικής αναζήτησης και είναι απαραίτητο να χωρίσουμε την ήρα από το στάρι!» λέει ο φίλος Ιωάννης και συμφωνώ απόλυτα μαζί του.
Θα επαναλάβω ένα απόσπασμα από το προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο «αιρετικόν εγκόλπιον»:
“Η διαδικασία της απελευθέρωσης αυτής της θείας ενέργειας (της αγάπης), η διαδικασία προς τη φώτιση ουσιαστικά, δεν είναι καθόλου εύκολη. Απαιτεί αυξημένη επίγνωση και συνειδητότητα. Μπορεί να είναι ένας υπέροχος, μοναδικός για τον καθένα δρόμος, αλλά είναι τόσο δύσκολος και επώδυνος που κάποιες στιγμές δεν τον αντέχουμε. Όταν αφαιρούνται από πάνω μας κομμάτια που έχουν συνδεθεί τόσο στενά με την ύπαρξή μας, κομμάτια που έχουμε προσκολληθεί τόσο πολύ μαζί τους ώστε να νομίζουμε ότι αυτά ήμαστε κι αυτά μας προσδιορίζουν, υποφέρουμε αβάσταχτα.”
Χωρίς κόπο δεν κερδίζεται τίποτα. Ποιος μεγάλος διδάσκαλος μίλησε ποτέ για άμεση εκπλήρωση όλων των επιθυμιών μας ; Ο Κρισναμούρτι, ο Τόλλε, ο Αιβάνχοφ, ο Όσσο αλλά και οι δικοί μας, Σωκράτης, Πυθαγόρας, Ηράκλειτος, Πλάτωνας μας μίλησαν για το δύσβατο μονοπάτι της πνευματικότητας που ουσιαστικά το ανοίγουμε μόνοι μας με τα νύχια μας ματώνοντας τα χέρια μας. Ο Πυθαγόρας απαιτούσε επτά χρόνια σιωπή από τους μαθητές του. Όλοι μιλούσαν για μια μακρόχρονη διαδικασία προσωπικής προσπάθειας. Είπαν επίσης ότι όταν θα φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε καμιά απολύτως επιθυμία, όλες μας οι επιθυμίες θα εκπληρωθούν. Τι οξύμωρο στα αλήθεια !
Αυτός που ακολουθεί πιστά μια προσωπική πορεία εσωτερικής βελτίωσης νομίζω ότι γρήγορα αποστρέφει την προσοχή του από φαινόμενα τύπου Chopra και Rhonda Byrne. Αντιλαμβάνεται ότι αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν περισσότερο να ωφεληθούν παρά να ωφελήσουν. Γρήγορα καταλαβαίνει ότι οτιδήποτε βλέπει τυπωμένο σε ένα μπεστ σέλλερ δεν είναι απαραίτητα και αλήθεια. Κι όμως ακόμη και βιβλία με βαρύγδουπους τίτλους όπως «Άμεση Εκπλήρωση», «Το μυστικό» (για να πιάσετε την καλή), «Τέλεια Υγεία», «Πραγματοποιήστε τα όνειρά σας με τη βοήθεια των Αγγέλων» κλπ, που έχουν ως κύριο σκοπό να πουλήσουν χιλιάδες αντίτυπά μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανύψωση της συλλογικής συνειδητότητας, εξαιτίας της εμπορικότητάς τους. «Ουδέν κακόν αμιγές καλού». Δε μπορώ να ξεχάσω ότι ξεκίνησα στα 25 μου διαλογισμό προσπαθώντας να ξεπεράσω κάποιους σωματικούς πόνους αγοράζοντας το βιβλίο «Μέθοδος Σίλβα για τον έλεγχο του νου» το οποίο είχε πουλήσει εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και υποσχόταν άμεση πραγματοποίηση σε όλους τους τομείς. Κι όμως με αυτό το βιβλίο που πολύ σύντομα το προσπέρασα, είχα την πρώτη μου εξωσωματική εμπειρία και ξεπέρασα όλους τους πόνους που τότε με βασάνιζαν. Θέλω να πω ότι λόγω της εμπορικότητάς τους αυτά τα βιβλία μπορούν να γίνουν πόλος έλξης σε ανθρώπους που προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις υλικές επιθυμίες τους και που σε άλλη περίπτωση δε θα έδειχναν ενδιαφέρον για την πνευματικότητα, και να τους ανοίξουν έτσι νέους ορίζοντες.
«Άλλο να αποδεχόμαστε αυτό που υπάρχει και άλλο να τα βλέπουμε όλα ωραία και θεϊκά στο πεδίο των φαινομένων. Η διάκριση προϋποθέτει εγρήγορση της συνειδητότητας και συνεπάγεται την απόρριψη του ψευδούς και την επιλογή του αληθούς.»
Επαναλαμβάνω αυτό το κομμάτι γιατί το θεωρώ ίσως το σημαντικότερο του άρθρου. Εγρήγορση συνειδητότητας και διάκριση. Ο Ιωάννης εδώ μας έδωσε τα κλειδιά. Ακόμη κι όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο ας προσπαθήσουμε να διαβάζουμε με επίγνωση. Ένα μέρος της προσοχής μας ας είναι στραμμένο στο βιβλίο και ένα μέρος στραμμένο προς τα μέσα. Όπως ο δικέφαλος αετός! Ας παρατηρήσουμε αν αυτό που διαβάζουμε αγγίζει το είναι μας. Ας ακούσουμε την καρδιά μας. Αυτή έχει τη διάκριση να μας ξεκαθαρίσει τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο. Όταν βρισκόμαστε κοντά σε ένα πνευματικό δάσκαλο ας έχουμε εγρήγορση συνειδητότητας. Ο αληθινός δάσκαλος δεν χρειάζεται καν να μιλήσει. Αυτό που «είναι» μιλάει πολύ δυνατά. Οι αληθινοί πνευματικοί δάσκαλοι είναι φωτεινό παράδειγμα για τους ανθρώπους Τους θυμίζουν πια είναι η αληθινή τους φύση. Αυτό που λατρεύουμε σ’ αυτούς είναι ότι μας θυμίζουν τον ολόκληρο εαυτό μας. Ποτέ δε θα μιλήσουν για τρόπους εκπλήρωσης υλικών απολαύσεων. Θα προσπαθήσουν αντίθετα να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποπροσκολληθούν από κάθε τέτοια επιθυμία έτσι ώστε να προσεγγίσουν την εσωτερική τους πληρότητα.
Ο αληθινός αναζητητής της αλήθειας γρήγορα θα αντιληφθεί ότι ο σκοπός της ζωής του δεν είναι να βρει τη μαγική συνταγή ώστε να ικανοποιήσει γρήγορα τις χιλιάδες επιθυμίες και τα πάθη του αλλά να βρει τον τρόπο να αποφυλακίσει σύντομα την αληθινή του ύπαρξη από όλα αυτά που την καταδυναστεύουν.
Αληθινά σε ευχαριστώ φίλε Ιωάννη.
Το πλήρες άρθρο του Ιωάννη Αυγουστάτου θα διαβάσετε εδώ :

Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...