Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

ΧΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΡΑΝ «Ιησούς ο Γιος του Ανθρώπου»


ΙΑΚΩΒΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΖΕΒΕΔΑΙΟΥ

Ας γεννάει συνέχεια τον εαυτό της η άγνοια, ωσότου κουραστεί απ' τα γεννήματά της. Ο τυφλός ας οδηγεί τον τυφλό ως την παγίδα. Κι ο νεκρός ας θάβει το νεκρό, ώσπου η γη να πνιγεί απ' το δικό της τον πικρό καρπό. Το βασίλειό μου δεν είναι στη γη. Η Βασιλεία μου θα είναι εκεί που δύο ή τρεις από σας θα ανταμώνεστε με αγάπη και με θαυμασμό για την ομορφιά της ζωής και με καλή χαρά και με τη θύμησή μου.


ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ, ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Για μια ακόμα φορά το λέω, ότι με το θάνατο ο Ιησούς νίκησε το θάνατο κι ανέβηκε πάνω απ' τον τάφο, σαν πνεύμα και σαν δύναμη. Περπάτησε στη μοναξιά μας κι επισκέφτηκε τους κήπους του πάθους μας.

Δε βρίσκεται εκεί, σε κείνο το λαξευμένο βράχο, πίσω από την πέτρα.

Εμείς που Τον αγαπούμε, Τον είδαμε μ' αυτά τα μάτια μας, που Εκείνος τα έκανε να βλέπουν. Και Τον αγγίξαμε μ' αυτά τα χέρια μας, που Εκείνος τα έμαθε ν' αγγίζουν.

Σε ξέρω εσένα, που δεν Τον πιστεύεις. ΄Ημουνα κι εγώ μια από σας και σεις είσαστε οι πολλοί. Μα ο αριθμός σας θα σβηστεί.

Πρέπει να σπάσεις την άρπα σου και τη λύρα σου για να 'βρεις τη μουσική εκεί μέσα;

Πρέπει να ρίξεις ένα δέντρο για να μπορέσεις να πιστέψεις ότι έχει απάνω φρούτα;

Μισείς τον Ιησού, γιατί κάποιος απ' τη Βόρεια Χώρα είπε ότι ήταν ο Γιος του Θεού. Κι όμως, εσύ δε χωνεύεις έναν άλλο, επειδή ο καθένας σας θεωρεί τον εαυτό του πολύ σπουδαίο για να 'ναι ο αδελφός του διπλανού του.

Τον μισείς, γιατί κάποιος είπε ότι γεννήθηκε από μια παρθένα κι όχι από σπόρο άντρα.
Κι όμως, δεν ξέρεις τις μητέρες που φτάνουν αγνές ως το μνήμα ούτε τους άντρες που κατεβαίνουν στον τάφο πνιγμένοι από τη δικιά τους δίψα.

Δεν ξέρεις ότι η γη σμίγει με τον ήλιο και ότι η γη είναι που μας στέλνει στο βουνό και στην έρημο.

Υπάρχει ένα χάσμα που ανοίγεται ανάμεσα σε κείνους που πιστεύουνε και σε κείνους που δεν πιστεύουν.

Μα, όταν τα χρόνια θα έχουν γεφυρώσει αυτό το χάσμα, θα ξέρεις ότι Αυτός που έζησε μέσα μας είναι αθάνατος, ότι Αυτός ήταν Γιος Θεού όπως κι εμείς είμαστε παιδιά Θεού. ΄Οτι γεννήθηκε από παρθένα όπως κι εμείς γεννηθήκαμε απ' την ανύπαντρη γη.

Φαίνεται παράξενο που η γη δε χαρίζει στους άπιστους ρίζες για να βυζάξουνε το στήθος της ούτε φτερά για να βρεθούν ψηλά, να μεθύσουν και να γεμίσουν με τις δροσιές του κόσμου της.

Μα εγώ ξέρω ό,τι ξέρω κι αυτό 'ναι αρκετό.



ΔΑΒΙΔ, ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΤΟΥ

Δεν ήξερα τη σημασία των ομιλιών ή των παραβολών Του, μέχρις ότου έφυγε από ανάμεσά μας. ΄Οχι, δεν καταλάβαινα, μέχρις ότου τα λόγια Του πήραν ζωντανές μορφές μπροστά στα μάτια μου και μεταβλήθηκαν σε σώματα που περπατάνε στην πορεία της δικιάς μου μέρας.

Και να σου πω αυτό : Μια νύχτα που καθόμουνα στο σπίτι μου συλλογισμένος και σκεφτόμουνα τα λόγια Του και τις πράξεις Του που ίσως να έγραφα σε βιβλίο, μπήκαν τρεις κλέφτες στο σπίτι μου. Κι αν και ήξερα ότι ήρθαν να μου κλέψουν τα πράγματά μου, σκέφτηκα προσεχτικά για να τους ορμήξω με το σπαθί ή κι ακόμη να πω : «Τι κάνετε εδώ;»

Αλλά, τελικά, συνέχισα να γράφω τις αναμνήσεις μου από το Δάσκαλο.

Κι όταν οι κλέφτες έφυγαν, τότε θυμήθηκα αυτό που είχε πει : «Αυτός που θα πάρει το πανωφόρι σου, ας πάρει και το άλλο σου πανωφόρι».

Και κατάλαβα.

Καθώς καθόμουνα καταγράφοντας τα λόγια Του, κανείς δεν μπόρεσε να με σταματήσει, ακόμα κι αν πήραν όλα μου όσα είχα.

Γιατί, αν και φύλαγα τα υπάρχοντά μου και τον εαυτό μου, ξέρω πού είχα το μεγαλύτερο θησαυρό.

5 σχόλια:

Φώτης είπε...

Καλή σου μέρα, φίλε! Πραγματικά, αυτός είναι ο Ιησούς Χριστός στον οποίο πιστεύω εγώ και όχι ο απόμακρος και βλοσυρός τιμωρός που εικονίζεται στους χριστιανικούς ναούς. Το συγκεκριμένο βιβλίο του Γκιμπράν μου ξεκαθάρισε πολλές σκέψεις και έννοιες που στριμώχνονταν μέσα μου συγκεχυμένες. Πάντα πάλευε μέσα μου η πίστη και ο ορθολογισμός και κατά συνέπεια η θεϊκή και η ανθρώπινη φύση του Ιησού. Τώρα πια πιστεύω πως ήταν ένας άνθρωπος όπως όλοι μας, που συνειδητοποίησε τη θεϊκή Του προέλευση και υπόσταση, άνοιξε το πνεύμα Του στις ευλογίες του σύμπαντος και δέχτηκε με ευγνωμοσύνη τις ουράνιες δωρεές τις οποίες μοίρασε απλόχερα μέσα από τη διδασκαλία, τα θαύματα και τον τρόπο ζωής Του. Έτσι ο άνθρωπος Ιησούς έγινε ο Χριστός που άνοιξε με το παράδειγμά Του το δρόμο της σωτηρίας. Δε νομίζω ότι ήθελε να ιδρύσει άλλη μία δογματική θρησκεία. Ήρθε μόνο για να μας θυμίσει ότι είμαστε όλοι αδέρφια, αφού προερχόμαστε από την αρχέγονη πηγή του Ενός, για να μας θυμίσει την ουράνια καταγωγή μας, να μας ξυπνήσει και να φωτίσει με τη θυσία Του το δρόμο της επιστροφής. Δυστυχώς, στη συντριπτική μας πλειοψηφία ακόμα κοιμόμαστε...

kelly alamanou είπε...

Xaireto apo INDIA!

Prin pola xronia eixa diavasei kati tou Halil GIBRAN pou mou eixe kani poly megali entiposi.
MIA FORA MONAXA VOUVATHIKA: OTAN KAPOIOS ME ROTISE POIOS EISAI?

Ps.Sygnomi gia ta Greeklish ala o ypologistis den exei greek fonds.

delta είπε...

Φίλε Φώτη

Ήμουν σίγουρος ότι διάβασες το συγκεκριμένο βιβλίο.
Πολύ περιεκτικά και πολύ «ποιητικά» εδώ μας περιέγραψες τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τον Ιησού Χριστό, που όπως σου έχω ξαναπεί συμφωνεί με τον δικό μου τρόπο αντίληψης.

Είναι λάθος να θεωρούμε τον Χριστό σαν κάτι ξένο από μας.

Ο Χριστός είναι η ανώτερη συνειδητότητα που βρίσκεται μέσα μας, που βρίσκεται γύρω μας, που κατοικεί στους φίλους μας και τους εχθρούς μας, στον άγιο και στον δολοφόνο.

Είναι ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών.

Είπε ο Απόστολος Παύλος :

Πρός Κορινθιούς– «Δεν ξέρετε ότι είστε ναός τού Θεού, και το Πνεύμα τού Θεού κατοικεί μέσα σας;

Προς Κολοσσαείς –«Σ’ αυτούς θέλησε ο Θεός να γνωρίσει ποιος είναι ο πλούτος της δόξας του μυστηρίου τούτου στα έθνη, που είναι ο Χριστός μέσα σας, η ελπίδα της δόξας»

Ο Ιησούς ήταν ο άνθρωπος που εξέφρασε τέλεια αυτή την χρηστική συνειδητότητα και βέβαια θα πρέπει όλοι να τον έχουμε ως πρότυπο και βοηθό στη ζωή μας.

delta είπε...

Φίλη Κέλλυ

Σε ζηλεύω πραγματικά !
Σου εύχομαι να περάσεις όμορφα και να γυρίσεις φορτισμένη με πνευματική ενέργεια.

Θα ήθελα επίσης κάποιες πληροφορίες όταν επιστρέψεις γιατί σκοπεύω, αν με βοηθήσει το σύμπαν, να κάνω ένα ταξίδι στην Ινδία του χρόνου.

kelly alamanou είπε...

nai bebeaios oti pliroforia thelis meta haras!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...