Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Νέλσον Μαντέλα 1918 - 2013

Έφυγε σήμερα από την ζωή ο Νέλσον Μαντέλα. Ένας άνθρωπος που αφιέρωσε την ζωή του στην ανθρωπότητα. Πολιτικός, φιλόσοφος της πράξης, ανθρωπιστής. Η προσφορά του ήταν τεράστια όχι μόνο στην Νότια Αφρική αλλά και σε όλον τον κόσμο. Ήταν σημείο αναφοράς και παράδειγμα προς μίμηση τόσο στους πολιτικούς όσο και σε όλους εμάς. Ο Μαντίμπα τιμήθηκε το 1993 με το Νομπέλ Ειρήνης.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«Κανείς δεν γεννήθηκε με έμφυτο το χαρακτηριστικό του μίσους για κάποιον άλλο εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του, της θρησκείας του ή του υπόβαθρού του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν και αν μάθουν, τότε θα μπορούν να διδαχθούν το πώς να αγαπούν»


«Ο θαρραλέος άνδρας δεν είναι αυτός που δεν νιώθει φόβο, αλλά αυτός που κυριαρχεί επί του φόβου του»


«Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο με το οποίο μπορεί κάποιος να αλλάξει τον κόσμο»  


«Υπάρχει πάντα κάτι που φαντάζει απίθανο, μέχρι τη στιγμή που θα συμβεί»


«Το πρώτο πράγμα είναι να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να έχεις ποτέ επιρροή στην κοινωνία, εάν δεν έχεις αλλάξει τον εαυτό σου… Οι μεγαλύτεροι ειρηνοποιοί είναι όλοι άνθρωποι με ακεραιότητα, ειλικρίνεια αλλά και ταπεινότητα»


«Ενώ έβγαινα από την πόρτα πηγαίνοντας προς την πύλη που θα οδηγούσε προς την ελευθερία μου, ήξερα πως εάν δεν άφηνα την πίκρα και το μίσος μου πίσω, θα ήμουν ακόμα στη φυλακή».  


«Η μνησικακία είναι σα να πίνεις δηλητήριο και μετά να ελπίζεις πως θα σκοτώσει τους εχθρούς σου»



«Λέγεται πως κανένας δεν γνωρίζει πραγματικά ένα έθνος μέχρι να βρεθεί μέσα στις φυλακές του. Ένα έθνος δεν θα πρέπει να κρίνεται από το πως αντιμετωπίζει τους ανώτερους πολίτες του, αλλά τους κατώτερους». 


«Το να είσαι ελεύθερος δεν σημαίνει απλά να απελευθερώσεις κάποιον από τις αλυσίδες του, αλλά να ζεις κατά ένα τρόπο που σέβεται και ενισχύει την ελευθερία των άλλων». 


«Μοιάζει πάντα αδύνατο μέχρι να συμβεί»
Νέλσον Μαντέλα
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...