Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Ο καινούργιος δρόμος"Μην πιστεύεις τις παραδόσεις, ακόμη κι αν έχουν γίνει πιστευτές 
από πολλές γενιές, και σε πολλές χώρες.

Μην πιστεύεις κάτι επειδή πολλοί το επαναλαμβάνουν.

Μη δέχεσαι τίποτα εξαιτίας της αυθεντίας του ενός ή του άλλου ή των σοφών 
ή των γερόντων ή επειδή βασίζεται στην αυθεντία των κειμένων.

Ποτέ μην πιστεύεις κάτι επειδή το ευνοούν οι πιθανότητες.

Μην πιστεύεις κάτι που φαντάστηκες, 
νομίζοντας ότι κάποιος θεός το ενέπνευσε.

Μην πιστεύεις τίποτα βασιζόμενος μόνον στην αυθεντία 
των δασκάλων σου ή των ιερέων.

Μετά από έρευνα, πίστευε αυτό που έχεις δοκιμάσει στον εαυτό σου 
και το βρίσκεις λογικό, και το οποίο είναι σε αρμονία 
με τη δική σου ευημερία όσο και με των άλλων" 


Kalama Sutra


Να βρεθείς πέρα από ό,τι γνωρίζεις για να βιώσεις την αλήθεια. Να απομακρυνθείς από τη γνώση και να αφεθείς με εμπιστοσύνη στο άγνωστο. "Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι ότι αυτών εστί η βασιλεία των ουρανών!" Το τέλος της λεγόμενης γνώσης, που δεν είναι γνώση αλλά σύγχυση, είναι η αρχή της σοφίας. 

Αυτός ο δρόμος είναι διαφορετικός από τον δρόμο της μάζας, είναι επικίνδυνος και πολύ απαιτητικός. Πρώτα από όλα απαιτεί προθυμία να ζήσεις  τη μοναξιά και την απόρριψη, ως το ακραίο της σημείο. Σημαίνει να απαλλαχθείς από κάθε είδους επενδύσεις και καλύμματα, υλικά, νοητικά, συναισθηματικά. Σημαίνει να αντιμετώπισεις το άγνωστο χωρίς προκαταλήψεις. Τελικά απαιτεί την ιδιαίτερα οδυνηρή εμπειρία του θρυμματισμού όλων των παλιών έλξεων και των παλιών δεσμών σου, αφού η καινούργια αφοσίωση στο σύνολο, προϋποθέτει μια φαινομενική απιστία στο επί μέρους. 

Ο «πολίτης του κόσμου» για να είναι πραγματικά «παγκόσμιος», πρέπει να αδειάσει εντελώς την κούπα του, να πειθαρχήσει τον εαυτό του ώστε να μείνει απόλυτα μόνος, παρεξηγημένος, κατηγορημένος και βαλλόμενος από παντού. Ο δρόμος που ακολουθεί είναι καινούργιος και ανοίγεται απάτητος μπροστά του, πότε σκαρφαλώνοντας σε υψώματα, πότε κατεβαίνοντας σε αβύσσους, χωρίς κανείς να ξέρει που οδηγεί.Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...