Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Υποκριτική Πνευματικότητα


Από τον σκεπτόμενο άνθρωπο...


Πλησιάζουν Χριστούγεννα, μια γιορτή της ορθοδοξίας και όχι μόνο. Μια γιορτή με έντονο συμβολισμό και εσωτερικό περιεχόμενο. Η περίοδος αυτή είναι μια ευκαιρία για εσωτερική αναζήτηση αλλά και για τον ετήσιο μας απολογισμό, αφού πλησιάζει και η αρχή του νέου έτους.

Σε αυτή την διαδικασία εισέρχονται λίγο πολύ οι περισσότεροι από εμάς λόγω των παραπάνω αιτιών. Στον σύγχρονο πολιτισμένο, κυρίως Δυτικό κόσμο υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων που ασχολούνται εντατικά και καθημερινά με την προσωπική τους βελτίωση. Ασχολούνται με αυτό που λένε προσωπική ανέλιξη ή αυτοπραγμάτωση και προσπαθούν είτε ατομικά είτε ομαδικά, με πνευματικές ομάδες, με δασκάλους, με γκουρού και ό,τι άλλο πρόσφορο. Έτσι ο σύγχρονος πολιτισμένος άνθρωπος διακονίζεται την πνευματική του ανέλιξη και ευμάρεια την οποία απέκτησε μετά κόπων με την μελέτη ανατολικών και δυτικών φιλοσοφιών, τεχνών, επιστημών, θρησκευτικών κειμένων, απόκρυφων αρχαίων κειμένων αλλά και με ταξίδια σε ανατολικούς πνευματικούς προορισμούς. Έτσι κάθε πρωί στον καθρέπτη του καλημερίζει έναν γενειοφόρο Κομφούκιο ενώ πασχίζει με βοήθεια έμμισθων ειδικών να χάσει περιττά κιλά, τα οποία έχει υφαρπάξει με τον υπερυλικό τρόπο ζωής του από ολόκληρες ηπείρους που υποσιτίζονται ή δεν σιτίζονται καθόλου! Προσπαθεί να απαλλαχθεί μετά βδελυγμίας από τον περιβάλλοντα υλισμό και να επικεντρωθεί ανεπηρέαστος στην ψυχή του, στο πνεύμα του, στην διάνοια του και να ενωθεί με υποκριτικούς ψευτο-διαλογισμούς και άλλες μεθόδους με το σύμπαν, με την ανθρωπότητα. Αρνούμενος βέβαια να ενωθεί με τα άλλα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού που υποφέρει εξαιτίας της άκρατης υλιστικής του προδιάθεσης και βουλιμίας. Αλλά οι διαφορές που μας χωρίζουν με τις απόμακρες ηπείρους μας χωρίζουν και από τους συγγενείς μας, από τους φίλους μας και τους συμπολίτες μας. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο λεγόμενος τέταρτος κόσμος έχει δημιουργηθεί μέσα στον ήδη ανεπτυγμένο κόσμο. Με ειρωνικό αποκορύφωμα τα προγράμματα κοινωνικής δικτύωσης που ενώνουν τον κόσμο.

Έτσι γινόμαστε μάρτυρες μιας ανθρώπινης στρεβλής δράσης σε όλους τους τομείς, όπως η υπερεκμετάλλευση των γήινων πόρων αλλά και η μόλυνση υδάτων και αέρα. Οξύμωρες καταστάσεις επαναπροβάλλονται στην ιστορία, όπως παλιότερα οι αποικιοκράτες ξεγέλασαν τους αυτόχθονες Αμερικάνους με πολύχρωμα γυαλάκια και αγόρασαν την γη τους, έτσι και σήμερα εμείς θεοποιούμε υλικά της γης όπως τα διαμάντια και ο χρυσός, σε μια ξέφρενη έκφραση της ματαιοδοξίας μας, αγνοώντας το αίμα που φέρουν. Στο ίδιο τοτέμ της ματαιοδοξίας μας προσφέρουμε σπονδή την δημιουργία ουρανοξυστών χτισμένων πάνω στην άμμο και παγοδρόμια στην έρημο, δίπλα σε συνανθρώπους μας που διψούν για ένα ποτήρι νερό. Ενώ διατυμπανίζουμε τα φιλεύσπλαχνα μας αισθήματα, συνεχίζουμε την σύγχρονη δουλεία και την εμπορεία ανθρώπων και ζώων. Γινόμαστε λήπτες ανθρωπίνων οργάνων από τον τρίτο κόσμο, αφού η ζωή μας φέρθηκε πιο γενναιόδωρα. Ωθούμε την πολιτισμένη μας κοινωνία σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο (έστω οικονομικό) και εκφράζουμε την πολιτική μας άποψη ακραία. Αναζητούμε ισονομία και δικαιοσύνη πάντα με μέτρα και σταθμά τους πιο εύπορους από εμάς αγνοώντας το τι υπάρχει “κάτω” από εμάς!

Με την έννοια του πολιτισμού περιγράφει ο σύγχρονος στρουθοκαμηλίζων άνθρωπος όλα τα παραπάνω, ενώ πολιτισμός είναι η ορθή και ανθρωποκεντρική χρήση των πολιτιστικών και πολιτισμικών παραγώγων. Συνεπώς ξεγελάμε τον δήθεν εκλεπτυσμένο πλέον και απαλλαγμένο από αρνητισμό εαυτό μας, απεμπολώντας τα δεινά που ταλανίζουν τον συνάνθρωπό μας, βρίσκοντας θεωρίες που περιγράφουν πως αυτοί που δεινοπαθούν, βιώνουν αυτό που τους όρισε η μοίρα τους, το κάρμα τους ή το κισμέτ τους, ενώ ο σύγχρονος και ακόρεστος τρόπος ζωής μας εκμεταλλεύτηκε τους πόρους τους και τους ίδιους.

Ας αναλογιστούμε αν τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία είναι προίκα του κάρμα ή της μοίρας ή της θείας πρόνοιας στον συνάνθρωπό μας ή έχουμε συμβάλει και μεις σε αυτά:


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»
  • Παγκόσμιος πληθυσμός: 6,8 δις.
  • Το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με λιγότερα από 2,5 δολάρια / ημέρα
  • Σύμφωνα με την UNICEF 26.500 – 30.000 παιδιά πεθαίνουν ημερησίως από φτώχεια, δλδ 18 παιδιά πεθαίνουν κάθε λεπτό, ένα παιδί πεθαίνει κάθε 3 δευτερόλεπτα
  • Περίπου 1,1 δις άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό
  • Για 1,9 δις παιδιά : 640 εκατ. δεν έχουν καταφύγιο, 400 εκατ. δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλή νερό, 270 εκατ. δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
  • Περίπου 2,2 εκατ. παιδιά πεθαίνουν ετησίως επειδή δεν εμβολιάζονται
  • Περίπου 1,6 δις. άνθρωποι (1/4 της ανθρωπότητας) δεν έχουν ηλεκτρισμό
  • Πάνω από 11 εκατ. παιδιά πεθαίνουν ετησίως από ασθένειες που αντιμετωπίζονται εύκολα όπως μαλάρια, διάρροια και πνευμονία
  • Περίπου το 20% του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών κατέχουν το 86% του παγκόσμιου πλούτου
  • Περίπου 1 δις άνθρωποι δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση
  • Αν δαπανούσαμε το 1% των εξοπλιστικών προγραμμάτων στην εκπαίδευση τότε δεν θα υπήρχε παιδί που να μην πηγαίνει σχολείο
  • Σχεδόν τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση άμεση σε δίκτυο ύδρευσης
  • 10,6 εκατ. παιδιά πέθαναν το 2003 πρίν φτάσουν την ηλικία των 5 ετών (ίσον με το άθροισμα των παιδιών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδος και Ιταλίας)
  • 15 εκατ. παιδιά μένουν ορφανά εξαιτίας του ΗΙV
  • Οι 497 πλουσιότεροι άνθρωποι, δλδ το 0,000008% του παγκόσμιου πληθυσμού, κατέχουν πάνω από το 8% του παγκοσμίου ΑΕΠ
  • Το 12% του παγκοσμίου πληθυσμού καταναλώνουν το 85% της παγκόσμιας κατανάλωσης νερού και αυτό το 12% δεν ανήκει στης υποανάπτυκτες χώρες


Ας ευχηθούμε τα φετινά Χριστούγεννα να είναι η αφορμή για την ανθρωποκεντρική μεταστροφή μας. Ας αναρωτηθούμε αν αυτά που τόσο δυσκολευόμαστε να αποτινάξουμε ως περιττά ή βλαβερά,  είναι ζωτικής σημασίας για άλλους. Ας αναλογιστούμε την πραγματική μας θέση σε συνάρτηση με τον πλησίον μας και ας επαναπροσδιορίσουμε το πραγματικό επίπεδο συνειδητότητάς μας. Ας προσπαθήσουμε επί της ουσίας και συγκροτημένα να αλλάξουμε πρώτα εμάς και έπειτα με αντικειμενική θέαση της πραγματικότητας, τον κόσμο. Τέλος ας ευχηθούμε να λάβει σάρκα και οστά η “Ωδή Στην Χαρά” των Σίλερ και Μπετόβεν, φτάνοντας στα αυτιά και τις ψυχές των σχεδόν 7 δις συνανθρώπων μας. 




...στα Μάτια που λένε την Αλήθεια.



Σημ.: έρευνες έδειξαν πως άρθρα τέτοιου περιεχομένου συνεχίζουν μετά την ανάγνωσή τους να απασχολούν τους αναγνώστες τους για τα επόμενα 40 λεπτά. 






5 σχόλια:

delta είπε...

Ανηθικότητα δεν είναι μόνο η λανθασμένη δράση αλλά και η αδράνεια. Αλλοίμονο αν την ώρα που ο συνάνθρωπός μας πνίγεται, αντί να του δώσουμε το χέρι μας μείνουμε αδρανείς για να μη του αλλοιώσουμε το κάρμα του. Αυτός είναι ο λάθος τρόπος κατανόησης των πνευματικών νόμων. Πως θα ξεφύγουμε από όλη αυτή τη σύγχυση; Πραγματοποιώντας ένα μικρό ταξίδι δύο πιθαμών περίπου από τον νου στην καρδιά μας. Αυτή θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε την Αλήθεια.

Αν ο κόσμος της Δύσης δεν περιορίσει τις καταναλωτικές του ανάγκες θα εξαντλήσει τα αποθέματα του πλανήτη και θα καταδικάσει τον υπόλοιπο κόσμο στην πείνα και την εξαθλίωση.

Το κλειδί για την αλλαγή του κόσμου είναι η στροφή στην αγάπη και την γνήσια πνευματικότητα. Πνευματικότητα δεν είναι άλλο από την κατανόηση της αληθινής μας φύσης και την αντιμετώπιση των γεγονότων που παρουσιάζονται στην ζωή και την καθημερινότητά μας με συνειδητότητα.

Είναι ανάγκη επίσης να κατανοήσουμε σε βάθος ότι καθώς εμείς αλλάζουμε, όλος ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και επιταχύνοντας την εξέλιξή μας επιταχύνουμε την παγκόσμια αλλαγή. Η κατάσταση του κόσμου που μας περιβάλλει είναι μια άμεση έκφραση της κατάστασης της δικής μας συνειδητότητας.

Αν αποκτήσουμε επίγνωση της άμεσης σχέσης ανάμεσα στη συνειδητότητα μας και την κατάσταση του κόσμου, θα αντιληφθούμε πόσο μεγάλη σημασία έχει να παραμείνουμε εστιασμένοι στην προσπάθεια να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ανυψώνοντας τη δική μας συνειδητότητα. Τελικά θα αντιληφθούμε ότι και η προηγούμενη φράση είναι λάθος. Διότι δεν υπάρχει δική μας συνειδητότητα. Υπάρχει η Μία Συνειδητότητα στην οποία ο καθένας μας συνεισφέρει.

Είναι καιρός λοιπόν να στρέψουμε την εστίαση μας στην πνευματική μας προσπάθεια, η οποία θα είναι το θεμέλιο της ανόρθωσης ενός νέου, υγιέστερου κόσμου.

Να είσαι καλά Μορφέα και να μας προβληματίζεις συχνότερα εύχομαι.

morfeas είπε...

Αγαπητέ @delta,
δεν μας μένει άλλο πια από το να ευχήθούμε την 21/12/12 να καταστραφεί συθέμελα η πανανθρώπινη στρεβλότητα και να αναγεννηθεί εκ της τέφρας της η Αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας.

delta είπε...

Έχω την αίσθηση Μορφέα πως η μοναδική καταστροφή που προλαβαίνουμε να ζήσουμε είναι η καταστροφή των προσωπικών μας ψευδαισθήσεων.

Περαστικά μας

Margo είπε...

Δυστυχώς η εξέλιξη του κόσμου δεν επικεντρώνεται στον άνθρωπο, αντιθέτως τον εξοντώνει. Εχθές είδα και σε εικόνα κάποια από τα δεινά αυτού το κόσμου. Το '12 είχε πολύ "υλικό" για "δυνατές" εικόνες όπως τις χαρακτηρίζει το άρθρο..

http://www.buzzfeed.com/mjs538/most-powerful-images-of-2012

Εύχομαι η στροφή προς την αγάπη και την αληθινή πνευματικότητα να γίνει γρήγορα εμφανής, δεν νομίζω πως έχουν μείνει άλλα περιθώρια.

Ευχαριστώ θερμά για το κείμενο!

morfeas είπε...

Αν θυμάμαι καλά ο Κρισναμούρτι έλεγε: ο άνθρωπος είναι η ανθρωπότητα και η ανθρωπότητα είναι ο άνθρωπος.
Αν αυτή η φράση μας εντυπωθεί τότε η αλλαγή που αναζητάμε θα έρθει συντομότερα από ότι φανταζόμαστε.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...