Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Διακοπές



Πέρασε το φθινόπωρο, πέρασε ο χειμώνας, πέρασε και η άνοιξη. Τελείωσε μια σεζόν με δυσκολίες στην δουλειά, με παιδιά που έδιναν εξετάσεις, με ένα κράτος τρομοκρατικού δικαίου, με οικονομική και κοινωνική αστάθεια, με απανωτές εκλογικές διαδικασίες και με τόσα άλλα προβλήματα υπαρκτά που μας ταλάνιζαν και άλλα τόσα προβλήματα που ο νους μας έπλαθε. Παρήλθε μια σεζόν με κατήφεια, με νεύρα και απογοήτευση που όλα και όλοι μας έφταιγαν, ξεσπώντας με το κάθε μικρό ή μεγάλο γεγονός.

Παρόλα αυτά θα βρούμε και φέτος το καλοκαίρι τον χρόνο, τις δυνάμεις, το κουράγιο, την όρεξη να ξεφύγουμε πηγαίνοντας κάπου διακοπές να εκμεταλλευτούμε τον Έλληνα ζωογόνο ήλιο που θα μας γεμίσει τις μπαταρίες – όπως συνηθίζουμε να λέμε. 

Η ικανοποίηση που προσφέρουν οι διακοπές είναι εντονότερη και πιο μεστή σε σύγκριση με την απόκτηση ενός υλικού αγαθού, διότι είναι πιο προσωπικές και εξατομικευμένες και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να υποστούν σύγκριση με βιώματα άλλων ανθρώπων. Δηλαδή αν δυο άτομα επιλέξουν το ίδιο μέρος για διακοπές τα βιώματα τους θα ήταν διαφορετικά σε αντίθεση με την απόκτηση ενός όμοιου ακριβού κινητού τηλεφώνου όπου τα συναισθήματα θα συνέκλιναν.

Βεβαίως υπάρχει μια παγίδα που ο σύγχρονος άνθρωπος φτιάχνει μόνος του και ακούσια πέφτει θύμα της. Το υπόβαθρο της αυτής παγίδας είναι ότι πλέον ο άνθρωπος ζει περισσότερο στον φανταστικό κόσμο, που πλάθει και εξιδανικεύει τις καταστάσεις, παρά στην πραγματικότητα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δημιουργεί στην φαντασία του ένα τέλειο σενάριο και ένα εξίσου τέλειο σκηνικό για την περίοδο των διακοπών. Η φαντασίωση αυτή βέβαια μπορεί να μην απέχει πολύ από την πραγματική κατάσταση του μέρους που επέλεξε για διακοπές, αλλά η προαναφερόμενη παγίδα είναι ότι δεν θα καταφέρει να προσαρμοστεί και να αλλάξει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όσο κρατούν οι διακοπές, από τον καθημερινό τρόπο ζωής στις διακοπές που ίδιος επέλεξε και φαντάστηκε. Εντέλει δεν καταφέρνει να χαρεί την μικρή αυτή ανάπαυλα λόγω της δύσκολης προσαρμογής σε άλλους ρυθμούς και κανόνες από αυτούς που έχει θεσπίσει για τις άλλες 355 μέρες του έτους.

Με το πέρας των διακοπών έρχεται η σειρά του φθινοπώρου, η σειρά του Σεπτέμβρη του μήνα που μας υπενθυμίζει και μας επαναφέρει στην βίωση των προσωπικών μας επιλογών. Δική μας επιλογή ήταν η έγγαμη συμβίωση, τα παιδιά, η δουλειά, το στεγαστικό δάνειο και όλα αυτά που μας πιέζουν και θα μας κάνουν να αναμένουμε με θέρμη τις επόμενες διακοπές, το επόμενο διάλειμμα από όλα αυτά που εμείς επιλέξαμε να ζούμε ως καθημερινότητα.

Φέτος αντί για σουβενίρ από το μέρος που επισκεφτήκαμε στις διακοπές μας θα ήταν προτιμότερο να κρατήσουμε ως βιωματική ανάμνηση την πληρότητα που μας χάρισαν κάποιες απλές στιγμές των διακοπών μας και να μας κάνουν να βρίσκουμε την χαρά σε μικρά καθημερινά πράγματα που θα τα ανάγουμε σε μικρές καθημερινές οάσεις. Ας κρατήσουμε στην μνήμη μας σαν φωτογραφία το απλό κατάλευκο κυκλαδίτικο δωμάτιο που καταλύσαμε με μοναδικό του στολίδι το γλαστράκι βασιλικού στο ηλιόλουστο τραπεζάκι στο μπαλκόνι, το κρεβάτι με τα λευκά ευωδιαστά σεντόνια, τα ανοιχτά παράθυρα που σαν πίνακας ζωγραφικής προβάλλει το αιγαιοπελαγίτικο γαλάζιο, το εράσμιο φιλί και την μακρά επίγευση του δροσερού καρπουζιού στο στόμα. 

 Ας ανακαλύψουμε την κρυφή αλήθεια της απλότητας.



ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 
  I
Ο έρωτας
Το αρχιπέλαγος
Κι η πρώρα των αφρών του
Κι οι γλάροι των ονείρων του
Στο πιο ψηλό κατάρτι του ο ναύτης ανεμίζει
Ένα τραγούδι
Ο έρωτας
Το τραγούδι του
Κι οι ορίζοντες του ταξιδιού του
Κι η ηχώ της νοσταλγίας του
Στον πιο βρεμένο βράχο της η αρραβωνιαστικιά προσμένει
Ένα καράβι

Ο έρωτας
Το καράβι του
Κι η αμεριμνησία των μελτεμιών του
Κι ο φλόκος της ελπίδας του
Στον πιο ελαφρό κυματισμό του ένα νησί λικνίζει
Τον ερχομό.


  II

Παιχνίδια τα νερά
Στα σκιερά περάσματα
Λένε με τα φιλιά τους την αυγή
Που αρχίζει
Ορίζοντας -

Και τ' αγριοπερίστερα ήχο
Δονούνε στη σπηλιά τους
Ξύπνημα γαλανό μες στην πηγή
Της μέρας
Ήλιος -

Δίνει ο μαΐστρος το πανί
Στη θάλασσα
Τα χάδια των μαλλιών
Στην ξεγνοιασιά του ονείρου του
Δροσιά-
Κύμα στο φως
Ξαναγεννάει τα μάτια
Όπου η Ζωή αρμενίζει προς
Τ' αγνάντεμα
Ζωή -

 III
Φλοίσβος φιλί στη χαϊδεμένη του άμμο - Έρωτας
Τη γαλανή του ελευθερία ο γλάρος
Δίνει στον ορίζοντα
Κύματα φεύγουν έρχονται
Αφρισμένη απόκριση στ' αυτιά των κοχυλιών
Ποιος πήρε την ολόξανθη και την ηλιοκαμένη;
Ο μπάτης με το διάφανό του φύσημα
Γέρνει πανί του ονείρου
Μακριά
Έρωτας την υπόσχεσή του μουρμουρίζει - Φλοίσβος.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ  - ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ

2 σχόλια:

Paraskevi Lamprini M. είπε...

ενθαρρυντική ανάρτηση... πολύ ωραία!!

morfeas είπε...

Ξεκινώντας από τα μικρά μικρά να τα μετουσιώνουμε σε πράξη θα κερδίσουμε έδαφος από την θεωρία στην πράξη.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...