Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Είσαι κι εσύ το ίδιο σημαντικός όσο είμαι κι εγώ


.
Είναι σημαντικός ο ρόλος που παίζουν τα συναισθήματα μας στην υγεία και την ευεξία μας. Αυτό που νιώθουμε συναισθηματικά για τις καταστάσεις είναι αυτό που καταγράφεται στην πραγματικότητα μας. Καταχωρείται σε κάθε κύτταρο του σώματός μας, στον πυρήνα της προσωπικότητας, στο νου και στο αιώνιο «Είναι» μας.
.


Όποιος έχει δύο χιτώνες ας δώσει τον ένα σ' αυτόν που δεν έχει, είπε ο Χριστός. Κι όμως δεν είναι η προσφορά αυτή κάθε αυτή που έχει τόσο σημασία, ούτε το πρόσωπο στο οποίο προσφέρουμε. Εκείνο που έχει σημασία είναι το συναίσθημα που βιώνουμε όταν δίνουμε με όλη μας την καρδιά και με αγάπη. Το να δώσεις νερό σε ένα φυτό ή ζώο που πεθαίνει, ή το να ενθαρρύνεις κάποιον να υπομένει τις δυσκολίες της ζωής, σου προσφέρει την ευκαιρία, μέσα από το συναίσθημα που βιώνεις, να γνωρίσεις τη ζωή και τον Δημιουργό μας. Η πράξη είναι μόνο ο δίαυλος μέσω του οποίου επιτρέπεται στο συναίσθημα, στην πρόθεση, να εκφραστεί και να βιωθεί.
.

Η πραγματική τροφή της ψυχής μας δεν είναι η δουλειά μας και τα πλούτη, είναι ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον μας, είναι οι σχέσεις μας, είναι οι άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε, είναι η προσφορά που έχουμε κάνει στους συνανθρώπους μας και στο Σύμπαν. Η τροφή της ψυχής είναι οτιδήποτε κάνει ο άνθρωπος πέρα από τον εαυτό του. Οτιδήποτε προσφέρει στο σύνολο, στους συνανθρώπους του, χωρίς υστεροβουλία. Όταν προσφέρουμε χωρίς υστεροβουλία, η ανώτερη συνείδηση μας, η ψυχή μας, ανοίγει κι έρχεται σε επαφή με την Παγκόσμια Συνείδηση, όπου αντλεί τεράστια δύναμη και κουράγιο, που τη βοηθούν να ξεπεράσει όλα τα προβλήματά της.
.


Το εγώ χτίζεται με μίσος, με εχθρότητα, με διαμάχη. Αν θέλεις να εγκαταλείψεις το εγώ, θα πρέπει να δημιουργείς περισσότερα συναισθήματα αγάπης. Όταν αγαπάς το εγώ εξαφανίζεται. Στην αγάπη λες, είσαι κι εσύ επίσης σημαντικός, δεν είμαι μόνο εγώ. Όταν αγαπάς κάποιον αυτό που νιώθεις βαθιά μέσα στην καρδιά σου – είτε το λες με λόγια είτε όχι – είναι : «Είσαι κι εσύ το ίδιο σημαντικός όσο είμαι κι εγώ». Αν η αγάπη μεγαλώσει και βαθύνει, θα πεις : «Εσύ είσαι ακόμη πιο σημαντικός από ότι είμαι εγώ. Αν εμφανιστεί μια περίσταση στην οποία μόνο ο ένας θα μπορέσει να επιβιώσει, εγώ θα πέθαινα για να επιβιώσεις εσύ.» Ο άλλος έχει γίνει πιο σημαντικός. Είσαι έτοιμος ακόμη και να θυσιάσεις τον εαυτό σου για κείνον που αγαπάς.



Κι όσο επεκτείνεται αυτή η αγάπη εσύ σιγά - σιγά αρχίζεις να εξαφανίζεσαι. Έρχονται στιγμές που εσύ δεν βρίσκεσαι εκεί πια – απόλυτα σιωπηλός, χωρίς να υπάρχει εγώ, μόνο καθαρός χώρος.



«Όσοι πλησιάζουν τους πονεμένους, πλησιάζουν στον Θεό φυσιολογικά, διότι ο Θεός πάντα βρίσκεται κοντά στα πονεμένα παιδιά του.»

Πάτερ Παίσιος




Τα κοάλα στην Αυστραλία, καθώς η θερμοκρασία έχει ξεπεράσει τους 45 βαθμούς, παρακαλούν τους ποδηλάτες για νερό, κάτι που δεν έχει ξαναπαρατηρηθεί στο παρελθόν.



Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό ...


12 σχόλια:

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

H φωτο με τα κοαλα ειναι συγκλονιστικη....


Οσο για τα υπολοιπα, ειμαιν ερασιτεχνης ζωγραφος του τελευταιου καιρου...ελαχιστα απο αυτα που κανω εχω κρατησει.....το πως νιωθω οταν τα δωριζω δεν περιγραφεται.......


Πολυ δυνατη η αναρτηση σου φιλε μου!

marbeyou είπε...

.."κι αυτο που μενει ειναι καθαρος χωρος"..
υπεροχη φραση..μεγαλη αληθεια..
δεν μπορει να υπαρξει αλλου η αγαπη παρα μονο σε καθαρο χωρο..
απαλαγμενο απ'ολα τα δεινα..απ'ολα τα εγωικα συναισθηματα..

υπεροχο κειμενο..

delta είπε...

@ Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Ρίκη σ’ ευχαριστώ πολύ.

Αυτός που νοιώθει έτσι όπως εσύ όταν προσφέρει, γνωρίζει συνειδητά ή υποσυνείδητα ότι προσφέρει στον εαυτό του…

delta είπε...

@ marbeyou

Και από τους κοινωνικούς προγραμματισμούς που έχουν θολώσει την ψυχή μας. Να πετάξουμε τα φορτία που δεν είναι δικά μας αλλά μας τα έχουν έντεχνα φορτώσει πάνω σε ότι πιο όμορφο έχουμε. Τότε μόνο θα δώσουμε μια ευκαιρία στην αγάπη να αναδυθεί.

Καλή σου μέρα

ANAZHTHΣH είπε...

Να γίνουμε διδακτοί στην αγάπη...
Ποιος μπορεί να πει ότι αγαπάει πραγματικά;
Μαθαίνεται η αγάπη,χρειάζεται άσκηση,είναι στόχος και όχι προϋπόθεση.Διαθέτουμε όμως την καλή πρόθεση...
περνώντας αυτά τα μηνύματα πάμε βηματάκια πιο πέρα...

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

Καλημέρα,την πρώτη φορά που διάβασα αυτή την ανάρτηση άγγιξε τόσο τη ψυχή μου που άρχισα να κλαίω.Αυτό που έμαθα μέχρι τώρα στη ζωή μου είναι ότι όλη μας η περιουσία,ο θησαυρός μας είναι η ψυχή μας,είναι το συναίσθημα.
θα συμφωνήσω με την αναζήτηση ότι η αγάπη μαθαίνεται,χρειάζεται να συνδειάσεις καρδιά και ευφυία.

delta είπε...

@ ANAZHTHΣH

Η αγάπη μαθαίνεται, όπως το μικρό παιδί μαθαίνει την αλφάβητο στο σχολείο. Μάθαμε στα παιδιά μας την αληθινή αγάπη ; Τους δείξαμε ότι θα τα αγαπάμε ότι και αν γίνει, ότι κι αν κάνουν ; Αν δεν μπορούμε να αγαπήσουμε τα παιδιά μας χωρίς ανταποδοτικά οφέλη, ποιον θα μπορέσουμε να αγαπήσουμε αληθινά ; Αν η αγάπη μας κλονίζεται επειδή η κόρη μας πήρε κακούς βαθμούς στο σχολείο ή μας αντιμιλάει τι περιμένουμε να μάθουμε σ’ αυτή τη ζωή ; Είμαστε άδειοι από αγάπη και γι’ αυτό την ψάχνουμε έξω από μας. Την αναζητούμε σε άλλους άδειους ανθρώπους. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.

Σ' ευχαριστώ Όλυ μου για τις σκέψεις σου

delta είπε...

@ Με τα φτερά της ψυχής

Το συναίσθημα της αγάπης, το συναίσθημα της προσφοράς, είναι πραγματικός θυσαυρός, είναι θεραπευτική ενέργεια, είναι ευλογία που θρέφει τα κύτταρα μας.

Η αγάπη δεν είναι κάτι που κάνεις, η αγάπη είναι κάτι που είσαι...

Δεν μπορείς να επιβάλλεις στον εαυτό σου να αγαπήσει όσο μπορεί. Αυτό κάνουν οι άνθρωποι και γι' αυτό η αγάπη, χάνεται από τον κόσμο.

Μπορείς να ψάξεις μέσα στον εαυτό σου για να βρεις την αγάπη, να την ελευθερώσεις, να της δόσεις την ευκαιρία να πλημμυρίσει το Είναι σου.

Είναι λυτρωτικό το κλάμα κάποιες φορές Ειρήνη μου.

Να είσαι καλά.

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

"Έρχονται στιγμές που εσύ δεν βρίσκεσαι εκεί πια – απόλυτα σιωπηλός, χωρίς να υπάρχει εγώ, μόνο καθαρός χώρος."
το εγω απουσιαζει αλλα Εσυ Εισαι Εκει..
γιατι παντα Εισαι και θα Εισαι Εκει..
καλησπερα Δελτα

delta είπε...

@ Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

Μπορεί ο εγωικός νους μας να ικανοποιείται και να ανακουφίζεται από την σκέψη ότι πάντα θα υπάρχουμε αλλά βιώνοντας την κατάσταση χωρίς «εγώ», την αίσθηση του καθαρού χώρου, την ύπαρξη χωρίς σκέψεις πέρα από τον νου, κανένα «εγώ», μεγάλο ή μικρό, δεν μπορεί να διακριθεί μέσα σ’ αυτό το βίωμα.

Καλημέρα Πεταλούδα

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

η Ουσια αυτου που πραγματικα
ειναι ο ανθρωπος εννοουσα Δελτα..
το "μερος" μας που ειναι Αιωνιο,
κομματι
Αυτου που Πανταω Ειναι και θα Ειναι Εκει..
κομματι της Συμπαντικης Υπερψυχης αν θες...

καλη σου μερα Δελτα

delta είπε...

Και αυτή ακριβώς την ουσία, μπορούμε να αρχίσουμε να την βιώνουμε κάποιες στιγμές, όταν «αγαπάμε αλλήλους», όταν την μητέρα όλων των αρετών την μεγεθύνουμε σε συμπαντική αγάπη, μέσα από την γνώση ότι ο κάθε άνθρωπος σ’ αυτόν τον πλανήτη είναι εξίσου σημαντικός με εμάς. Κι αυτές οι στιγμές όσο εξασκούμαστε στην αγάπη θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...