Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Παραμυθάκι


Ένα όμορφο παραμύθι έλαβα αυτές τις μέρες που μπορεί να μας βοηθήσει να στοχαστούμε πάνω στη δύναμη της προσευχής αλλά και στην αλληλεπίδραση που ασκούμε ο ένας στον άλλον.

Ένα κρουαζιερόπλοιο κατά τη διάρκεια μιας σφοδρότατης καταιγίδας βυθίστηκε και μόνο δύο από τους επιβάτες του κατάφεραν να κολυμπήσουν μέχρι ένα μικρό ερημονήσι. Οι δυο ναυαγοί μη ξέροντας τι άλλο να κάνουν, συμφώνησαν ότι δεν είχαν άλλη διέξοδο από το να προσευχηθούν στο Θεό. Ωστόσο για να εξακριβώσουν ποιανού η προσευχή είναι ισχυρότερη αποφάσισαν να χωρίσουν την περιοχή στα δύο και να μείνουν στις αντίθετες πλευρές του νησιού.
.

.
Το πρώτο πράγμα για το οποίο προσευχήθηκαν ήταν τροφή. Το επόμενο πρωινό, ο πρώτος άνδρας είδε ένα δέντρο γεμάτο φρούτα στην πλευρά του και ικανοποίησε την πείνα του. Η άλλη πλευρά του νησιού παρέμεινε άγονη.

.
Μετά από μια εβδομάδα, ο πρώτος άνδρας ένοιωθε μοναξιά και αποφάσισε να προσευχηθεί για μια σύζυγο. Την επόμενη μέρα, μια γυναίκα βγήκε κολυμπώντας στη δική του πλευρά του νησιού. Στην άλλη πλευρά δεν έγινε τίποτα.

.
Σύντομα ο πρώτος άνδρας προσευχήθηκε για ένα σπίτι, ρούχα, περισσότερη τροφή. Την επόμενη μέρα έγινε το θαύμα ! Ότι προσευχήθηκε του δόθηκε ! Ωστόσο ο δεύτερος άνδρας ακόμη δεν κατάφερε να αποκτήσει τίποτα.

.
Τελικά, ο πρώτος άνδρας προσευχήθηκε για ένα πλοίο ώστε αυτός και η σύζυγος του να μπορέσουν να φύγουν από το ερημονήσι. Το πρωί, βρήκε ένα πλοίο αραγμένο στη δική του πλευρά του νησιού. Ο πρώτος άνδρας και η σύζυγος του επιβιβάστηκαν στο πλοίο και αποφάσισαν να αφήσουν τον δεύτερο άνδρα μόνο του στο νησί. Θεώρησαν ότι ο δεύτερος άνδρας ήταν ανάξιος να λάβει τις ευλογίες του Θεού καθώς καμιά από τις προσευχές του δεν εισακούστηκαν.
Καθώς το καράβι ήταν έτοιμο να σαλπάρει, ο πρώτος άνδρας άκουσε μια φωνή από τον παράδεισο να δονεί τον αέρα :
.

«Γιατί παρατάς τον σύντροφό σου στο νησί ;»

«Οι ευλογίες είναι μόνο δικές μου, καθώς εγώ ήμουν αυτός που προσευχήθηκε για να τις λάβει. Από τις δικές του προσευχές δεν εισακούστηκε καμία και έτσι δεν του αξίζει τίποτα» απάντησε ο πρώτος άνδρας

«Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος» τον επίπληξε η φωνή.

«Ο άνδρας αυτός προσευχόταν μόνο για ένα πράγμα το οποίο και εισακούστηκε. Αν δεν γινόταν αυτό εσύ δεν θα λάμβανες καμιά από τις ευλογίες μου»

«Πες μου» ρώτησε ο πρώτος άνδρας, «ποια ήταν η προσευχή του για την οποία του είμαι υποχρεωμένος ;»

«Προσευχόταν να εισακουστούν όλες οι προσευχές σου !»
.

Από όσο γνωρίζουμε, οι ευλογίες μας δεν είναι οι καρποί μόνο των δικών μας προσευχών, αλλά και των προσευχών που άλλοι άνθρωποι κάνουν για μας.
Ότι κάνεις για τους άλλους είναι σημαντικότερο από ότι κάνεις για σένα.

Μολονότι ο κοινός άνθρωπος αδιάκοπα ζητάει, η φωνή του δεν εισακούγεται γιατί δεν ζητάει, παρά μονάχα με τη διάνοιά του και τα κίνητρα του είναι εγωιστικά

«Η προσευχή για ν' ακουστεί από το Θεό πρέπει να γίνεται με ταπείνωση και να προέρχεται από την καρδιά, αλλιώς δεν ωφελεί»

Γέροντας Παϊσιος
.

Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό ...

7 σχόλια:

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

Διαλεγεις παντα ιδιαιτερα ομορφες ιστοριες Δελτα κι ετσι συμπληρωνεις με ιδανικο τροπο, οσα δεν μας ειπαν οταν ημασταν παιδια.
Δεν μας εμαθαν να αγαπαμε,δεν μας εμαθαν να σκεφτομαστε ελευθερα, ειχαμε πει καπου.
Κι ειπαμε ε ας μαθουμε απο μονοι μας κι ας επιλεγουμε τωρα εμεις τι θα τραγουδησουμε σε αυτους που αγαπαμε και με τι παραμυθια θα τους "νανουρισουμε".
Οχι μονο δεν εχουμε τιποτα να χασουμε τελικα
αλλα ολη η διαδικασια της αλληλεπιδρασης
ειναι οντως μαγικη.
σε ευχαριστω πολυ λοιπον.
Υ.Γ δεν ξερω αν προσευχομαι ταπεινα.
δεν ξερω καν αν προσευχομαι.
οταν ομως στρεφω τη σκεψη μου προς αυτους και αυτα που με νοιαζουν
το κανω με ολη μου την αγαπη.(οτι κι αν σημαινει αγαπη τελικα).
προσπαθω τουλαχιστον.
καλη σου μερα Δελτα.

Margo είπε...

Υπέροχο παραμύθι πλαισιωμένο από εξαιρετικές φωτογραφίες.. κάθε φορά!
Μοιάζουν να έρχονται να σε βρίσκουν οι κατάλληλες εικόνες:)

Κάποτε προσευχήθηκα με όλη μου τη δύναμη για ένα αγαπημένο μου πρόσωπο με σοβαρό πρόβλημα υγείας.. να γίνει καλά με αντάλλαγμα την δική μου υγεία. Όταν έγινα μητέρα θυμήθηκα εκείνη την προσευχή και φοβήθηκα πολύ.. δεν νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανη για την αδυναμία μου να τηρήσω το λόγο μου..

delta είπε...

Καλησπέρα Πεταλούδα

Υπάρχουν άνθρωποι που μας φθονούν, που σκέφτονται άσχημα για μας και που μας μεταδίδουν όλη την άσχημη ενέργεια τους. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε συνεχώς ενεργειακά φορτισμένοι και να αποφεύγουμε τις ενεργειακές διαρροές για να μην αρρωστήσουμε. Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που πολλές φορές χωρίς να το ξέρουμε προσεύχονται για μας και μας φορτίζουν με θετική ενέργεια.

Δεν χρειάζεται νομίζω να μάθουμε να αγαπάμε. Η αγάπη είναι ιδιότητα της φύσης του ανθρώπου και δεν υπάρχει καν η ανάγκη να στρέφεται προς κάποιο αντικείμενο ή πρόσωπο. Κάποιες φορές στο διαλογισμό νοιώθω να γίνομαι ένα με αυτή την πηγή της αγάπης και να ξεχειλίζω από υπέροχα συναισθήματα. Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι η αγάπη είναι η αληθινή μας φύση και καταφέρουμε να το βιώνουμε συνεχώς, τότε δεν θα μπορούμε συνειδητά ή ασυνείδητα να κάνουμε άσχημες ή άχρηστες σκέψεις για τους άλλους αλλά και για μας τους ίδιους. Το μόνο που θα μπορούμε, στο ξεχείλισμα της αγάπης μας θα είναι να προσευχηθούμε και να νιώσουμε ευγνωμοσύνη για όσα η ύπαρξη μας έχει προσφέρει. Και η προσευχή αυτή, η προσευχή που γίνεται από την καρδιά και όχι με το νου, η προσευχή με συναίσθημα έχει νομίζω ιδιαίτερη δύναμη.

Να είστε καλά, με αγάπη...

delta είπε...

Καλησπέρα Margo

Περισσότερη ώρα έφαγα να βρω τις φωτογραφίες παρά να μεταφράσω το παραμύθι από τα Αγγλικά.

Είναι ανθρώπινο μια μητέρα να νιώσει έτσι.

Είχε πάει ένας νεαρός μοναχός στο γέροντα Παίσιο και του ζήτησε να βοηθήσει για να θεραπευτεί ένας συγγενής του. Ο γέροντας του ζήτησε να τον συνοδεύσει στο εκκλησάκι για να προσευχηθούν παρέα. Του είπε μάλιστα να ζητήσει από το Θεό να αναλάβουν οι δυο τους το φορτίο του άρρωστου συγγενή. Μετά την προσευχή ο νεαρός μοναχός ρώτησε με αγωνία τον Παίσιο : «Γέροντα, τώρα τι θα γίνει ; θα αρρωστήσουμε εμείς ;»

«Μη φοβάσαι» του είπε ο γέροντας, «τις περισσότερες φορές ο φιλεύσπλαχνος Θεός λυπάται αυτούς που προσεύχονται και δεν επιτρέπει στην αρρώστια να τους βρει»

Αυτή η προσευχή, που μπορούμε να φτάσουμε σε σημείο να ζητήσουμε ειλικρινά την θεραπεία του αγαπημένου μας προσώπου με αντάλλαγμα την δική μας υγεία είναι η προσευχή με συναίσθημα και είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Ο Παίσιος πέθανε από καρκίνο. Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια της ζωής του είχε θεραπεύσει με την προσευχή του δεκάδες ασθενείς.

Καλό σου βράδυ

delta είπε...

Πάω να δω τώρα τι τέρατα ψάρια είναι αυτά που μας την πέσανε από πάνω γιατί είχα και κάτι παράπονα ότι μας φάγανε μερικά σχόλια.

Πιράνχας πρέπει να είναι …

Φώτης είπε...

Φίλε,
όταν διάβασα το παραμυθάκι, μου ήρθε στο μυαλό ο Παϊσιος και μπαίνοντας να σχολιάσω...είδα ότι κι εσύ είχες χρησιμοποιήσει το ίδιο παράδειγμα!

Πολύ θα ήθελα να τον είχα γνωρίσει αυτόν τον γέροντα!

Πολύ θα ήθελα να είχα την ψυχική δύναμη να ακολουθούσα το φωτισμένο παράδειγμά του και να θυσιαστώ για κάποιον συνάνθρωπό μου!

alexander297 είπε...

Ενδιαφέρον....κ κανένας από αυτούς τους δύο πιστούς δεν σκέφτηκε να προσευχηθεί για την ανάσταση όλων των άλλων νεκρών του πλοίου? κ προφανώς ο Θεούλης άφησε εκατοντάδες να πεθάνουν αλλά προσπαθει να διδάξει αγάπη κ αλτρουισμό στους επιζώντες.
Απίστευτα φιλεύσπλαχνος ο Θεούλης...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...