Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Πως καταργούμε τον εγωισμό μας


Ο άνθρωπος μονάχα ένα βήμα έχει να κάνει. Να σβήσει τον δικό του «Ήλιο», που αντιμάχεται «Εκείνον». Να καταργήσει το προσωπικό «εγώ» του, για να ενταχθεί αυτόματα στην κατάσταση πριν την πτώση. Στην εποχή που ο ομφάλιος λώρος τον συνέδεε ακόμα με το θείο. Την εποχή που η Γνώση εισέρρεε άφθονη, λούζοντας το «Είναι» του με Φως και βοηθώντας τον να βρει το δρόμο του, μέσα από τα σκοτεινά μονοπάτια που ο ίδιος δημιούργησε. Με την σταδιακή επίγνωση της Αλήθειας η Ψυχή λαχταράει την Ένωση. Την Ένωση με το Θεό, που σαν πρωταρχική ιδέα ενυπήρχε μέσα της.

Τις παρακάτω «συμβουλές» για να καταργήσουμε το «εγώ» μας, μας τις έστειλε μια ξεχωριστή ψυχή που διανύει πολλά χρόνια στο χώρο της πνευματικότητας, η Άννα από τον Λίβανο.



Παραιτήσου από την επιθυμία να έχεις δίκιο

Όταν παραιτείσαι από την επιθυμία να έχεις δίκιο, ισχυροποιείς τον δεσμό σου με την Ύπαρξη. Να θυμάσαι ότι το «Εγώ» είναι ένας αποφασισμένος πολεμιστής. Πολλοί άνθρωποι διαλύουν όμορφες σχέσεις από την προσκόλληση στην επιθυμία να έχουν πάντα δίκιο. Παραιτηθείτε από αυτή την εγωιστική ανάγκη, σταματώντας τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας και ρωτώντας τον : «Θέλω να έχω δίκιο ή να είμαι ευτυχισμένος ;» Όταν διαλέγεις την ευτυχία, την αγάπη, την πνευματικότητα, η σύνδεση σου με την Ύπαρξη δυναμώνει. Τότε η Υπέρτατη Πηγή ξεκινά να συνεργάζεται μαζί σου στην δημιουργία της ζωής που σκοπεύεις να ζήσεις.





Παραιτήσου από την επιθυμία να είσαι ανώτερος

Η αληθινή αρχοντιά δεν είναι να είσαι καλύτερος από τους άλλους. Είναι να γίνεις καλύτερος από τον παλιό σου εαυτό. Δώσε προσοχή στην δική σου εξέλιξη διατηρώντας σταθερή την επίγνωση ότι κανένας σ’ αυτόν τον πλανήτη δεν είναι καλύτερος από κανέναν άλλο. Όλοι μας απορρέουμε από την ίδια δημιουργική πηγή ζωής. Όλοι έχουμε αποστολή να αντιληφθούμε την σπουδαιότητα της ύπαρξής μας. Ότι χρειαζόμαστε για να διεκπεραιώσουμε το πεπρωμένο μας, μας είναι διαθέσιμο. Δεν μπορείς να προχωρήσεις όταν θεωρείς τον εαυτό σου ανώτερο από τους άλλους. Παραιτήσου από την ανάγκη να αισθάνεσαι ανώτερος βλέποντας την εκδήλωση του Θεού σε όλους. Μην αποτιμάς τους άλλους με βάση την εμφάνιση, τα επιτεύγματα, την περιουσία τους και άλλους εγωιστικούς παράγοντες. Τα αισθήματα υπεροχής οδηγούν σε δυσανασχέτηση, δυσφορία και τελικά σε αισθήματα εχθρότητας προς τους άλλους. Αυτά τα αισθήματα γίνονται το όχημα που σε απομακρύνουν περισσότερο από την Ύπαρξη. Ο αποκομμένος πάντα θα κάνει συγκρίσεις.



Παραιτήσου από την επιθυμία να έχεις περισσότερα αγαθά
.
Όσα κι αν καταφέρεις ή αποκτήσεις ο εγωισμός θα επιμένει ότι δεν είναι αρκετά. Θα δεις τον εαυτό σου να αγωνίζεται διαρκώς και ποτέ να μη καταφέρνει να φτάσει πουθενά. Η αλήθεια είναι ότι έχεις ήδη φτάσει στον προορισμό σου και είναι καθαρά δική σου επιλογή το πώς θα χρησιμοποιήσεις την κάθε τωρινή σου στιγμή. Από ειρωνεία, μόλις σταματήσεις να επιθυμείς περισσότερα, αυτά που επιθυμούσες έρχονται στη ζωή σου.

Η Υπέρτατη Πηγή είναι απόλυτα ικανοποιημένη με τον εαυτό της. Καθώς παραιτείσαι από την εγωιστική ανάγκη να έχεις περισσότερα, ενώνεσαι με αυτή την Πηγή. Όταν αρχίσεις να εκτιμάς όσα συμβαίνουν γύρω σου αντιλαμβάνεσαι το μάθημα που δίδαξε ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης : «είναι στο δόσιμο που λαμβάνουμε». Επιτρέποντας στην αφθονία να ρέει προς και μέσα από σένα, εναρμονίζεσαι με την Ύπαρξη και εξασφαλίζεις ότι αυτή η ενέργεια θα εξακολουθεί να ρέει


Σταμάτα να αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σαν την αιτία των επιτευγμάτων σου

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το κατανοήσεις αν έχεις ταυτίσει τον εαυτό σου με τα επιτεύγματά σου. Ο Θεός συνθέτει όλη τη μουσική, ο Θεός χτίζει όλα τα κτίρια, ο Θεός είναι η πηγή για όλες τις επιτυχίες σου. Ωστόσο μείνε συντονισμένος σ’ αυτή την ιδέα. Όλα προέρχονται από την Πηγή ! Εσύ και η Πηγή είστε ΕΝΑ ! Δεν είσαι αυτό το σώμα και τα κατορθώματά του. Είσαι ο παρατηρητής. Να είσαι ευγνώμων για τις ικανότητες που έχεις συγκεντρώσει. Αλλά να δίνεις όλη την αναγνώριση στην Δύναμη της Πρόθεσης που σε έφερε στην ύπαρξη. Όσο μικρότερη ανάγκη έχεις να αναγνωρίζεις τις επιτυχίες σου και όσο περισσότερο συνδεδεμένος μένεις με την Ύπαρξη τόσο θα πληθαίνουν τα επιτεύγματά σου. Όταν συσχετίζεις τον εαυτό σου με τα επιτεύγματά σου και πιστεύεις ότι μόνο σου καταφέρνεις τα πάντα, τότε απομακρύνεσαι από τη γαλήνη και την χάρη της Υπέρτατης Πηγής.



Παραιτήσου από την ανησυχία να δημιουργήσεις ένα καλό όνομα

Η φήμη σου δεν εξαρτάται μόνο από σένα. Εξαρτάται και από την αντιληπτική ικανότητα των άλλων, όπου εσύ δεν έχεις καθόλου τον έλεγχο. Αν μιλήσεις σε τριάντα ανθρώπους θα αποκτήσεις τριάντα διαφορετικές απόψεις για σένα. Σύνδεση με την Πηγή της Ύπαρξης σημαίνει να ακούσεις την καρδιά σου και να διαμορφώσεις την συμπεριφορά σου, σύμφωνα με αυτό που η εσωτερική σου φωνή σου λέει ότι είναι ο σκοπός σου εδώ. Αν έχεις υπερβολική ανησυχία για το πώς θα σε αξιολογήσουν οι άλλοι, τότε αποσυνδέεσαι από τη δύναμη της πρόθεσης και επιτρέπεις την γνώμη των άλλων να σε οδηγεί. Έτσι λειτουργεί το «εγώ» σου στην πράξη. Είναι μια ψευδαίσθηση που μπαίνει ανάμεσα σε σένα και τη δύναμη της πρόθεσης. Δεν μπορείς να προχωρήσεις αν αποσυνδεθείς από την Πηγή της Δημιουργίας και νομίσεις ότι ο σκοπός σου είναι να αποδείξεις στους άλλους πόσο ισχυρός και ανώτερος είσαι και ξοδεύεις όλη την ενέργεια σου προσπαθώντας να δημιουργήσεις μια μεγάλη φήμη ανάμεσα σε άλλα «εγώ». Κάνε οτιδήποτε σου υπαγορεύει η εσωτερική σου φωνή. Συγκεντρώσου στο σκοπό σου, απροσκόλλητος από το αποτέλεσμα και ανέλαβε την ευθύνη για τον χαρακτήρα σου. Άσε τους υπόλοιπους να διαφωνούν για το καλό σου όνομα. Δεν έχει να κάνει με σένα.


Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό ...

17 σχόλια:

BΙΟΤΕΧΝΕΣ είπε...

πάρα πολύ καλή ανάρτηση...μια στάση ζωης, ένας τρόπος για καλύτερη ζωή...να είσαι καλά

LAMDA είπε...

Πολύ καλή ανάρτηση Φίλε Δημήτρη. Απλά και ουσιαστικά βήματα για αυτοβελτίωση.

Καλό Πάσχα.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία ανάρτηση φίλε μου !

Ωστόσο έχω την εντύπωση ότι μάλλον θα ήταν σοφότερο να προτείνουμε τι είναι καλό και όχι τι δεν ειναι καλο να κάνουμε ώστε να απαλλαγούμε από το εγώ.

Προσωπικά προτείνω να αγαπάμε όσο μπορούμε. Η Αγάπη, ως η υπέρτατη άσκηση, μπορεί να λυτρώσει, να φωτίσει, να απελευθερώσει...

Καλό Πάσχα και Ανάσταση Ψυχής εύχομαι σε όλους!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!ΠΙΟ ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ,ΠΙΟ ΓΕΡΑ ΑΠΟ ΑΒΓΑ,ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΑ ΑΠΟ ΑΡΝΙΑ :)))

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω πως τίποτα που μας εδόθη ,δεν είναι περιττό ,μη χρήσιμο και προς κατάργηση . Όλα έχουν την θέση τους, την λειτουργικότητα τους και σκοπό ύπαρξης . Η ελευθερία της βούλησης ,είναι αυτό ακριβώς το δικαίωμα στην επιλογή του να καταργούμε ,να υπερτιμούμε η να συμπορευόμαστε και να συνοδοιπορούμε με όλους τους μηχανισμούς που είμαστε κατασκευασμένοι ,επιλέγοντας την σωστή χρήση τους ώστε να είμαστε σε μία αρμονική σχέση με τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας ή ακόμη και με τον δημιουργό μας ,μέσα από τις επιλογές που επιφέρουν την ψυχική μας ανάταση και την εύρυθμη σωματική μας υγεία .

Όταν καταργείς , ακυρώνεις αυτομάτως . Θα διαφωνήσω ριζικά με τη πρόταση- να καταργήσει το προσωπικό του«εγώ» – ή -Να σβήσει τον δικό του «Ήλιο», που αντιμάχεται «Εκείνον» και θα έλεγα ,να λάμψει ο δικός μας ήλιος και να ενωθεί με εκείνον,
δικαιώνοντας εκείνον, που πάνσοφα μας έντυσε με απέριττα στολίδια κι εμείς τιμώντας την ελευθερία που μας εδόθη στην επιλογή , με επίγνωσή , μέσα από τα σκοτεινά μονοπάτια που ο ίδιος δημιούργησε , ενωθήκαμε με την αλήθεια που εν-υπάρχει μέσα μας .

Η πτώση του ανθρώπου δεν καταγράφεται σε παρελθόντα χρόνο , αλλά σε παροντικό .

Η ταπεινή μου άποψη …

Καλή ανά(σ)ταση να έχουμε ..

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

Αυτο δεν είναι απλά μια αναρτηση..είναι καθημερινη ασκηση σκεπτεσθαι και διάγειν..οδηγός!!
Πολύ όμορφο Δημήτρη!
Ακουμπάω τις ευχές μου και εδώ..Καλη Ανάσταση να περα σετε όμορφα με αυτους που αγαπας!
Χρόνια Πολλά σε όλους!!

delta είπε...

@ BΙΟΤΕΧΝΕΣ

Σας ευχαριστώ πολύ. Πολύ σημαντική και η δική σας φωνή. Καλή Ανάσταση να έχουμε.

delta είπε...

@ LAMDA

Φίλε μου Λάμπρο να είσαι καλά. Είναι απλές συμβουλές που μπορούν να μας αποκαλύψουν την ανοησία του εγωισμού. Πόσες φορές π.χ. δεν εμπλεκόμαστε σε μια λογομαχία, και χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε δίκιο, επιμένουμε να στηρίζουμε την γνώμη μας από εγωιστική ανάγκη ;

Καλή Ανάσταση

delta είπε...

@ Dionespa

Καλημέρα φίλη μου. Η αγάπη είναι μια τόσο παρεξηγημένη έννοια από τους ανθρώπους. Μπορούμε να αγαπήσουμε με πλήρη ανιδιοτέλεια ; Μπορούμε να αγαπήσουμε τους άλλους έτσι όπως είναι ; - χωρίς να θέλουμε να τους αλλάξουμε, χωρίς υστεροβουλία, με πλήρη αποδοχή ; Τότε δε χρειαζόμαστε καμιά άλλη συμβουλή. Γι’ αυτούς όμως που δεν μπορούν ακόμη να αγαπήσουν με αυτό τον τρόπο, αυτά τα 5 απλά βήματα αν εφαρμοστούν μπορούν να βοηθήσουν

Καλή Ανάσταση

delta είπε...

@ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS

Ευχαριστούμε για τις πολύ γλυκές σου ευχές! Ότι επιθυμείς κι εσύ φίλε μου. Καλή σου Ανάσταση

delta είπε...

@ Ιωάννης

Φίλε Ιωάννη σε ευχαριστώ πολύ για την τοποθέτηση σου. Η αντιπαράθεση απόψεων βοηθάει στην όξυνση της διάνοιας μας, μέσα από τον προβληματισμό.

Όταν η σταγόνα πέσει στη θάλασσα χάνεται. Δεν υπάρχει πια. Η ύπαρξη της χάνεται. Με την ένωση αυτή όμως, χάνει κάτι τόσο μικρό για να κερδίσει το Ασύλληπτο, το Αιώνιο, το Άπειρο. Είναι ο Ήλιος της προσωπικότητας μας και η αντίληψη της ξεχωριστής από την Ύπαρξη υπόστασης μας, που πρέπει να σβήσει, για να αντιληφθούμε ότι τίποτα δεν μας χωρίζει από Εκείνον, ότι με την Πηγή του Φωτός είμαστε ΕΝΑ.

Τίποτα που μας εδόθη δεν είναι περιττό, είναι όμως το «εγώ» μας κληρονομικό ή επίκτητο ;

Η πτώση του ανθρώπου θεωρώ πως επήλθε με την σταδιακή απομάκρυνσή του από την Πηγή της Αγάπης, με την αποταύτιση του από το Απόλυτο που τελικά τον οδήγησαν στην λανθασμένη αντίληψη της ξεχωριστής και αποκομμένης από την Ύπαρξη οντότητας. Αυτή νομίζω πως είναι και η πηγή της δυστυχίας του.

Να είσαι καλά και καλή μας Ανάσταση

delta είπε...

@ ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Καλή μου φίλη Πέλα σ’ ευχαριστώ πολύ. Ο άνθρωπος εκτός από φιλοσοφία έχει ανάγκη και από μερικά απλά πρακτικά βήματα για να μπορέσει να αντιληφθεί τα λάθη που επαναλαμβάνει και να βγει έξω από αυτόν τον κύκλο. Προσωπικά οι συμβουλές της φίλης και δασκάλας μου, για ένα δυστυχώς μικρό διάστημα, Άννας, με βοήθησαν και γι’ αυτό το λόγο αποφάσισα να τις μοιραστώ και με τους φίλους που διαβάζουν αυτό το blog. Μόνον η δοκιμή μπορεί να μας πείσει ότι υπάρχει αποτέλεσμα.

Το Φως της Ανάστασης του Κυρίου να σε συντροφεύει πάντα.

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Καλή Ανάσταση!!!

kelly alamanou είπε...

Παρατηρώντας,καταοώντας σε βάθος τις εγωιστικές συμπεριφορές μας,η παραίτηση από αυτές ισως ακολουθήσει ως φυσικό επόμενο.
παραιτείται κανείς από κάτι που ξαφνικά αντιλαμβάνεται ως ανευ νοήματος.

Κωστας είπε...

Ταπεινοτητα με Εμπιστοσυνη..
Ο πονος της καταργησης στερευει τα δακρυα,ποτιζοντας τον θεικο σπορο που ανασταινεται στο Φως...

« Πρέπει να πεθάνεις,
πριν να πεθάνεις,
για να μην πεθάνεις,
όταν πεθάνεις!»

Χριστίνα είπε...

Πολύ ωραίο το άρθρο σου καλέ μου φίλε!!
Καλή ανάσταση να έχουμε μέσα στις καρδιές μας..

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας το κειμενό σου, οφείλω να συμφωνήσω κατα 4/5 σ'αυτα που αναφέρεις. Διαφωνώ τοσο πολυ όμως με το "Σταμάτα να αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σαν την αιτία των επιτευγμάτων σου"...Ηράκλειτος - Ηθος Ανθρώπω Δαίμων - ειναι μια ρηση που εχω ταυτιστει μαζί της...χρόνια τώρα...Δεν αναγνωρίζω τον προσωκρατικο φιλόσοφο ως "αυθεντια" αλλα ως τροφη για σκεψη...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...