Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Καλή Πατρίδα


Ναμαστέϊ σε όλους τους καινούργιους και παλιούς καλούς φίλους!
Με μεγάλη χαρά συμμετέχω στο καινούργιο μπλόγκ Ξάνθη Φιλοσοφείν,
με άρθρα για το μεγάλο μας κοινό ταξίδι επιστροφής στον Εαυτό, στην χιλιοτραγουδισμένη δική μας Ιθάκη.

Αυτό το ταξίδι είναι ταυτόχρονα μοναχικό και ομαδικό!
Είναι ίσως η σύνθεση το ίδιο το ταξίδι.
Καλούμαστε διαρκώς να βρούμε το δρόμο ανάμεσα στα αντίθετα, να συμφιλιώσουμε αντίδρομες δυνάμεις και να διαβούμε της «τρίχας το γιοφύρι»!
Προχωράμε στην Ατραπό με το να γινόμαστε η Ατραπός, με την αναπόλωση των ζευγών των αντιθέτων, λέει ο Θιβετανός σοφός.
Διαρκώς χρειάζεται να συνθέτουμε τα αντίθετα, βρίσκοντας τη χρυσή τομή, το τόπο της αλήθειας.

Ταυτόχρονα η μοίρα μας είναι ο διχασμός της φύσης μας, η διάκριση του κακού και του καλού μέσα και έξω από εμάς και η συμμετοχή σε έναν μεγάλο πραγματικό πόλεμο.
Αυτός ο πόλεμος είναι δικός μας, ατομικός και κοινός μαζί.
Χαρά λοιπόν μεγάλη να βλέπουμε γύρω μας συμπολεμιστές, ανθρώπους αποφασισμένους να μπουν στη μάχη.
Κάθε γωνιά της Ελλάδας, κάθε πόλη να υψώνει τη σημαία της αντίστασης στο καθοδικό ρεύμα της εισέλιξης που τροφοδοτείται ακατάπαυστα από τα ΜΜΕ και τις φτηνές αξίες ενός σάπιου συστήματος.
Μια άλλη Ελλάδα ζει και αναπνέει ένα καθαρό αέρα και αρνείται να σκύψει το κεφάλι στην ατιμία, την αναξιοπρέπεια, τη μοιρολατρία.
Άνθρωποι πραγματικοί, με καθαρό πρόσωπο, σκέφτονται, δημιουργούν και χτίζουν αθόρυβα μια χώρα αξιών και ομορφιάς.

Έχει έρθει ο καιρός της εξωτερίκευσης αυτής της δουλειάς και της εμφάνισης αυτών των πολεμιστών!
Με θαυμασμό και ελπίδα τους βλέπουμε να υψώνουν αντάρτικο κεφάλι στο σκοτάδι που απειλεί να καταπιεί ολόκληρες γενιές.
Να υψώνουν τη καθαρή σκέψη σε πείσμα της βαρύτητας.
Σαν ένας στρατός που ξεπροβάλλει ξαφνικά μέσα από την ομίχλη και γεμίζει χαρά τους φίλους και απογοήτευση τους εχθρούς.

Να ευχηθώ λοιπόν ολόψυχα καλή δύναμη, καλό ταξίδι και καλή πατρίδα!

11 σχόλια:

delta είπε...

Είναι νομίζω ο καλύτερος τρόπος να ταξιδέψουμε μέσα στην εβδομάδα που ξεκίνησε διαβάζοντας το άρθρο του καλού νέου μας φίλου. Σίγουρα μια άλλη Ελλάδα ζει και αναπνέει ένα καθαρό αέρα και αρνείται να σκύψει το κεφάλι στην ατιμία, την αναξιοπρέπεια, τη μοιρολατρία όπως ακριβώς λες φίλε μου. Και νομίζω πως ένας άλλος κόσμος, ένας κόσμος πνευματικός αρχίζει δειλά δειλά να αναδύεται μέσα από την φυλακή του υλισμού, του καταναλωτισμού, της εγωιστικής χωριστικότητας.

Καλωσόρισες λοιπόν στο blog μας συμπολεμιστή - με μεγάλη χαρά σε εντάσσουμε στις δυνάμεις μας.
Να θυμίσουμε ότι ο φίλος stavrosn διατηρεί το blog «Ατείχιστη πόλη»
http://stavrosn.blogspot.com/

LAMDA είπε...

Namastei φίλε Σταύρε. Μεγάλος και σημαντικός αυτός ο πόλεμος κυρίως μέσα μας σχετικά με το καλό και το κακό την διάκριση και την σύνθεση των αντιθέτων. Ας μην ξεχνάμε ότι όλα αποτελούν διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος. Π.χ το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους για άλλους ήταν μεγάλο κακό και για άλλους μεγάλο καλό στα πλαίσια ενός νέου ιερού πολέμου. Είναι δύο τάσεις που συνυπάρχουν στον άνθρωπο σε μια λεπτή ισορροπία, όπως έφερε στο φως και η λογοτεχνία, ξεκινώντας από το μυθιστόρημα του Λούις Στίβενσον Ντόκτορ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ, όπου σε ένα και μόνο σώμα συνυπάρχουν δύο ψυχές που βρίσκονται σε συνεχή διαμάχη. H κατώτερη ψυχή μας, τα κατώτερα ένστικτα μας, ο κατώτερος εαυτός μας δηλαδή ο προσκείμενος στην ύλη, στις σαρκικές και γήινες απολαύσεις μας, στα πάθη μας, τη φιλοδοξία μας, τον εγωισμό μας, το φθόνο και το μίσος βρίσκεται σε διαρκή διαμάχη με τον ανώτερο πνευματικό εαυτό μας που χαρακτηρίζεται από αγάπη προς τον εαυτό μας και τον πλησίον μας, αλτρουϊσμό, αυτοεκτίμηση και ανιδιοτελή προσφορά βοηθείας.

Πάντως σίγουρα υπάρχει και Ελλάδα (μικρή ίσως έτσι που καταντίσαμε αλλά θα μεγαλώσει που θα πάει!) που δίνει τον δικό της αγώνα για να "ζει και αναπνέει ένα καθαρό αέρα και να αρνείται να σκύψει το κεφάλι στην ατιμία, την αναξιοπρέπεια, τη μοιρολατρία" όπως είπε ο αγαπημένος μου φίλος delta. Namastei και σε σένα φίλε Delta και σε όλους εσάς τους αναγνώστες και φίλους αυτού του blog.

WEB-STAR είπε...

Namastei φίλε Σταύρε και από μένα και καλωσόρισες στο blog.
Καλύτερο πρωινό δευτέρας δεν έχω κάνει παίρνοντας τόση αγάπη και ευχές από φίλους. Πιστεύω πάντως ότι και το «κακό» (αν και δεν πιστεύω ότι υπάρχει) πρέπει να υπάρχει για να το βλέπουμε και να παίρνουμε το μάθημά μας καθημερινά άσχετα αν είμαστε συνειδητοί ή όχι. Κάθε μέρα με δάσκαλο ή χωρίς αυτόν με προτροπή ή όχι με αυτογνωσία ή χωρίς αυτήν θα πρέπει να γινόμαστε εμείς πιο ταπεινοί και δεκτικοί και όλα σε κάποια στιγμή που η κρίσιμη μάζα θα είναι αρκετή, θα αλλάξουν πολλά.
Αν βλέπουμε μίσος παντού μίσος θα πάρουμε και αν βλέπουμε αγάπη, αγάπη θα λάβουμε.

Αυτά…….

platonas είπε...

Ναμαστέϊ Σταύρο και καλή πατρίδα.
Το κείμενο σου με έκανε να καταλάβω ότι έχω κολλήσει στον ένατο σταθμό του Οδυσσέα και βολοδέρνω ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη.
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ

fractal είπε...

Ευχαριστώ για την πρόσκληση από όπου και αν προέρχεται. Καλή μέρα και καλή εβδομάδα.
Ο αγώνας για την γνώση του εαυτού μας με βρίσκει στις επάλξεις. Είμαι στη διαδικασία εξόδου από μιά καταστροφική εμπειρία, και προσπαθώ να αναπροσδιορίσω τους "πόλους" μου και να ερμηνεύσω την συμπεριφορά μου. Θέλω να πω στον φίλο Lamda πως η προσπάθεια αυτή δεν έχει σύνορα. Φυσικά αυτό που θα ευνοηθεί πρώτα από την αναβάθμηση του τρόπου που σκκεπτόμαστε θα είναι το περιβάλλον μας και κατ΄επέκταση ο τόπος μας, αφού θα μπορούμε με σωστά κριτήρια να επιλέγουμε εκείνους που θα εμπιστευτούμε την τύχη του τόπου μας. Αλλά δεν μπορούμε να δούμε την προσπάθεια αυτή κλεισμένη σε σύνορα. Με τις σημερινές συνθήκες, "ανοίγουν το παράθυρο στην Κίνα και πουντιάζει κάποιος σο Παρίσι" όπως λέει ένας καλός φίλος. Ας μην ξεχνάμε πως η πάλη του καλού και του κακού ευαυτού είναι ανθρώπινο ιδίωμα και όχι εθνικό. Παλεύοντας για τον εαυτό μας παλεύουμε για τους ανθρώπους μας το περιβάλλον μας, την πατρίδα μας και τον κόσμο ολόκληρο. θέλω με αυτά να πω πως συμμετέχω σε αυτές τις κουβ'ενυες όχι για εθνικούς λόγους αλλά για πανανθρώπινους, ξεκινώντας πρώτα από εμένα. Φυσικά θα ήθελα εκτός από τις ευχές και τις αλληλοκοπλημενταρίσματα να μπούμε σε θέματα ουσίας αλληλοβοηθο'υμενοι να βρούμε τις άκρες μας. Αλλοιώς αυτό το βλογ δεν θα ξεχωρίζει από τα άλλα. Ζω και εγώ σε επαρχία και μάλιστα Νησιώτικη. Εκεί στις εσχατιές του Ανατολοκού Αιγαίου. Χαιρετισμούς λοιπόν από την Ανατολή με ότι αυτή προσδιορίζει.

fractal είπε...

Ξέχασα να πω πως με όλο το σεβασμό που τρέφω για τις γλώσσες των άλλων λαών, που είναι επίσσης επιτευγματα του πολιτισμού τους και της πνευματικής τους διεργασίας, προτιμώ τη γλώσσα μου, γιατί μπορώ να αντιλαμβάνομαι με απόλυτο τρόπο τα νοήματά των λέξεων και γιατί μου αρέσει η μουσική της. Τα κείμενα αριστερά είναι πολύ σημαντικά αλλά γιατί παρατίθενται στην αγγλική. Ποτέ δεν κατάλαβα το βάθος ενός κειμένου αν δεν το διαβάζω στη γλώσσα μου.

Το blog μου είναι fractalx.blogspot.com

LAMDA είπε...

Φίλε/η Τρεχαντίρι καλημέρα, καλως ήλθες και καλοδεχούμενα τα σχόλια σου από την Ανατολή σου με ότι αυτή προσδιορίζει!!! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για την πανανθρωπινη έννοια που εισήγαγες. Απλώς εγώ αναφέρθηκα στην Ελλάδα γιατί το αρχικό άρθρο του φίλου Σταύρου μιλούσε για πατρίδα και αναφερόταν στην Ελλάδα!

delta είπε...

Δυστυχώς φίλε fractal αυτά τα gadget (μαραφέτια) υπάρχουν μόνο στην Αγγλική. Το blog σου έχει καταχωρηθεί στους αξιόλογους ιστότοπους του Ξάνθη Φιλοσοφείν. Καλωσόρισες στην παρέα μας

fractalx είπε...

Το ψευδώνυμο Fractal διαχειρίζεται το τρεχαντίρι που ταξιδεύει αιώνες στο Αιγαίο αλιεύοντας τις σκέψεις τα όνειρα και τις ψυχές των ανθρώπων που το κατοικούν. Μόνο κάποια μικρή στιγμή στο δρόμο του, έτυχε να συναντήσει ένα fractal..Και από τότε προσπαθεί να βρει την νέα ισορροπία του άξονα της Γης. Αυτή που του χρειάζεται για να συνεχίσει την πορεία του... Λέγεται πως ο μύθος του Οιδήποτα συμπίπτει(σύμφωνα με ένα Αιγυπτιακό ημερολόγιο) με μιά μεγάλη έκρηξη που είχε σαν αποτέλεσμα την ,μετατόπιση του άξονα της Γης. Η μετατόπιση αυτή που ήταν μιά βαθειά ανατροπή, αποτυπώθηκε στην μυθολογία με την ανατροπή των σχέσεων που συνδέουν τα μέλη της οικογένειας..
Όσα συμβαίνουν γύρω μας αποτελούν μιά μεγάλη ανατροπή στην κλίμακα των αξιών, μιά νέα αντίληψη των υλικών που οικοδομούνται οι ανθρώπινες σχέσεις και το μέλλον του κόσμου..΄....
Καλώς σας βρήκα λοιπόν.

LAMDA είπε...

Εντυπωσιακή η σύντομη ερμηνεία του μύθου φίλε Fractalx..'....Καλώς ήλθες λοιπόν.

stavrosn είπε...

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους!
Η συνεργασία, η αλληλοβοήθεια, ο σεβασμός, η εγγύτητα είναι ιδιότητες πολύτιμες για κάθε καλό έργο και είναι μια πραγματική ευθύνη των ανθρώπων καλής θέλησης να τις παρουσιάζουν και επίσης αποκαλύπτει πολύ καλά και την ποιότητα των εργατών.
Οι τυχόν διαφωνίες και οι διαφορετικές προσεγγίσεις, αποτελούν μέσα σε αυτό το κλίμα γόνιμο έδαφος για την έρευνα και την σύνθεση!
Είναι πραγματική κατάρα για εσωτερικές ομάδες η αλληλοϋποτίμηση, η διαφωνία για τη διαφωνία, ο ανταγωνισμός, η ασέβεια, η ενασχόληση με τα ελαττώματα και τις σκιές, η αυθεντία.
Δείχνετε λοιπόν φίλοι, ότι ξέρετε πολύ καλά να αποφεύγετε αυτές τις παγίδες και αυτό προδικάζει μια πολύ θετική συνέχεια!
Τα θέματά μας είναι αναγκαστικά πολύπλοκα, όπως το πρόβλημα του κακού και θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε εκτενώς.
Καλώς σας βρήκα!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...