Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Η γνώμη των άλλων


Ένας άντρας μπαίνει σε ένα τραίνο που έγραφε ότι πηγαίνει στο Λονδίνο. Ρωτάει έναν άνθρωπο που καθόταν μέσα στο βαγόνι : «Αυτό το τραίνο πηγαίνει στο Λονδίνο;». Ο άνθρωπος λέει «ναι», αλλά επειδή διαβάζει την εφημερίδα του, η απάντηση του ακούστηκε κάπως αβέβαιη, οπότε ο άνδρας δεν πείθεται. Ξαναρωτάει τον ίδιο άνθρωπο: «Κύριε, όντως πηγαίνει στο Λονδίνο;» Ο άλλος απαντάει θυμωμένα επειδή αναγκάζεται να διακόψει το διάβασμα της εφημερίδας: «Ναι, όντως πηγαίνει στο Λονδίνο».



Ένας άλλος επιβάτης ρωτάει τον αβέβαιο άντρα: «Δεν ξέρεις να διαβάζεις; Παντού γράφει ότι το τραίνο πηγαίνει στο Λονδίνο!» Τελικά ο άντρας πείθεται και ετοιμάζεται να καθίσει, ενώ το τραίνο είναι έτοιμο να φύγει. Εκείνη τη στιγμή ένας αργοπορημένος επιβάτης μπαίνει τρέχοντας στο βαγόνι, χωρίς να διαβάσει που πηγαίνει και ρωτάει τον άντρα της ιστορίας: «Αυτό το τραίνο πηγαίνει στο Λονδίνο;» Κι ο άντρας απαντάει: «Ωχ, όχι ρε γαμώτο, με κάνατε πάλι να μην είμαι σίγουρος!»



Αυτό ακριβώς κάνουμε οι περισσότεροι με τον εαυτό μας. Η γνώμη οποιουδήποτε άλλου μπορεί να μας κάνει να αμφιβάλουμε για την αξία μας. Περιμένουμε την άποψη των άλλων ως επιβεβαίωση για να νοιώσουμε όμορφοι, για να νοιώσουμε καλοί, για να νοιώσουμε ιδιαίτεροι. Το ίδιο το γεγονός ότι ζητάμε την γνώμη τους, δείχνει ότι μέσα μας ταλαντευόμαστε, ότι δεν στηριζόμαστε στον εαυτό μας και χρειαζόμαστε στήριγμα από τους άλλους. Αυτό φυσικά συμβαίνει γιατί δεν γνωρίζουμε την πραγματική φύση μας. Αν η ζωή σου εξαρτάται από την έγκριση των άλλων, τότε ζεις μια ζωή ψεύτικη, μη αυθεντική κι εσύ γίνεσαι μίζερος και δυστυχισμένος. Η ζωή σου μπορεί να είναι αυθεντική μόνο όταν δεν σκοτίζεσαι για το τι λένε οι άλλοι. Όταν απλώς ασχολείσαι με αυτό που θέλεις πραγματικά να φτάσεις εσύ και όχι με αυτό που προσδοκούν ή εγκρίνουν οι άλλοι για σένα.



Ο άνθρωπος που είναι υγιής δεν σκοτίζεται για τους άλλους αλλά επίσης δεν έχει και καμιά κρίση για τους άλλους. Δεν ζητάει την γνώμη κανενός και δεν κρίνει ποτέ κανέναν. Είναι η δική τους ζωή και τελικά εκείνοι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτήν. Αν θέλουν να είναι δημιουργικοί ωραία. Αν επιζητούν χρήματα και υλικές απολαύσεις πολύ καλά κάνουν. Αν θέλουν να ζήσουν με τρέλα την κάθε στιγμή ακόμη πιο ωραία.



Ο Θεός εξάλλου ποτέ δεν ήταν προϊόν που μπορείς να αγοράσεις. Ο Θεός ήταν πάντοτε για τους τρελούς, για εκείνους που δεν ικανοποιούνται με χρήματα, με κύρος, με εξουσία, για ανθρώπους που δεν ασχολούνται με το εφήμερο, με το απατηλό.



Ο κόσμος όμως είναι τακτοποιημένος μέσα στην αυταπάτη κι όποτε κάποιος ξεφύγει από τον κύκλο τους, αρχίζουν όλοι να φωνάζουν δυνατά πως έχει τρελαθεί. Αυτό συμβαίνει απλώς για να προστατέψουν τον εαυτό τους γιατί αν εσύ είσαι σωστός τότε εκείνοι πρέπει να είναι λάθος. Ολόκληρη η ζωή τους διακυβεύεται κι ασφαλώς εκείνοι είναι η πλειοψηφία.



Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

7 σχόλια:

ANAZHTHΣH είπε...

Και βέβαια δεν εγκλωβίζουμε τη ζωή μας στη γνώμη των πολλών,αφουγκραζόμαστε ωστόσο τη γνώμη κάποιων αξιόλογων προσώπων.
Μέχρι να μάθουμε να παίζουμε το παιχνίδι της ζωής...
Καλημέρα φίλε.

delta είπε...

Μακάρι έτσι να κάναμε όλοι μας Όλυ.

Την γνώμη των άλλων σαφώς πρέπει να την αφουγκραζόμαστε καθώς είναι ο δικός μας καθρέπτης. Πάνω από όλα όμως να μάθουμε να ακούμε την αλήθεια της ψυχής μας.

Καλό σου βράδυ

Φώτης είπε...

Εμένα με βασάνιζε για χρόνια η γνώμη των άλλων, το "τι θα πει ο κόσμος" και μήπως με παρεξηγήσουν!

Αν και έχουν μείνει κάποια κατάλοιπα, τα τελευταία χρόνια έχω βελτιωθεί σ' αυτόν τον τομέα και δίνω περισσότερη βάση σε πιο σημαντικές φωνές μέσα στην ψυχή μου...

Καληνύχτα, φίλε!

delta είπε...

@ Fotis

Και ποιος δεν ταλαιπωρήθηκε Φώτη μου, από το «τι θα πει ο κόσμος ;» Αλήθεια ποιος κόσμος ; Η λέξη κόσμος προέρχεται από το κόσμημα και ο σημερινός κόσμος σε τίποτα στα αλήθεια δεν το θυμίζει.

Με απασχολούσε κι εμένα η γνώμη του κόσμου Φώτη, με απασχολούσε πως φαίνομαι, πως ακούγομαι, μέχρι που αντιλήφθηκα, παρατηρώντας τους άλλους, ότι τελικά κανένας δεν πολυνοιάζεται. Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για το πως δείχνουν και πως ακούγονται εκείνοι οι ίδιοι. Οπότε γιατί να στεναχωριέσαι ; Έτσι κι αλλιώς ο άνθρωπος που καταφέρνει να έχει επικοινωνία με το εσωτερικό Είναι του, πάντα θα παρεξηγείται από τη σημερινή μεταλλαγμένη κοινωνία.

Καλή Κυριακή να περάσεις

Margo είπε...

Η γνώμη των άλλων! Έχω μεγαλώσει με με μια μητέρα που πρωταρχικό λόγο για την ίδια αλλά και για όλη την οικογένεια ήταν και είναι ο κόσμος, τι θα πει ο κόσμος αν...
Αν και ήταν ο εφιάλτης μου και αντέδρασα πολύ έντονα σ' αυτό παραδέχομαι ότι κληρονόμησα αυτήν την ανασφάλεια όμως μόνο για τον εαυτό μου και όταν πρέπει να κάνω μεγάλα βήματα. Είναι βασανιστικό...

Η ιστορία με τον επιβάτη του τραίνου πολύ εύστοχη!
Καλή σου μέρα Delta

delta είπε...

@ Margo

Λίγο ή πολύ μοιάζουν όλες οι μητέρες Margo μου. Και μας προγραμμάτισαν αντί να ζούμε για τον εαυτό μας και να χαιρόμαστε την ζωή μας, να ζούμε για τους άλλους. Μας πήρε χρόνια να το αντιληφθούμε. Ας κοιτάξουμε μπροστά τώρα.

Καλημέρα

Ανώνυμος είπε...

καλη σας ημερα καλοι ανθρωποι.Μου εγινε ξαφνηκα συνηδηση .Το οτι ειμαι τρελος για το μεγαλητερο μερος του κοσμου.εχω δει οτι οι περισσοτεροι λενε ψεματα γιατι ζουν σε μια ψευθαισθηση που τους εχουν δημηουργισει οι γυρω τους και πριν γεννηθουν ακομη.εφοσον ολοι ζουν και μεγαλωνουν με ψεματα .ακομα και αν κατα τυχη ακουσουν την Αληθεια,με τοσα δισεκατομιρια τουλαχιστον ψεματα πως να ξεχωρησει την αληθεια για τους αλλους γυρω του η για τον εαυτοτου?Τρελος οντος γινεσαι οταν το νιωσεις.και σε μερικους τους επηρεαζει τοσο πυ γινεται μονιμο,και ολοι ξερουμαι που ειναι κλεισμενοι,μερικοι το ξεπερναν χωρις φαρμακα και λενε με καποιο τροπο οτι τους ηρθε αλλοι κυρησουν διαφορες θρησκειες αναλογος τον χρονο που συνευει αυτο και που ειχαν στραμενει την προσοχη τους ,πως το καταλαβενει κανεις,πως το αισθανεται.αλλοι το ριχνουν στην ποιηση αλλοι στην ζωγραφηκηκ.λ.π.εχουμαι γεννηθοι ολοι σε εναν κοσμο ψευτηκο βρωμηκο,και χωρεις αληθειες.μπορει να της ακουσουμαι μπορει να της ζησουμαιαλλα με τοσα ψεματα γυρω μας δυσκολο.σαν ενα αισιοδοξο μηνυμα,εχω μια προταση .η Ελληνικη παραδοση εχει την πρωτη Απριλιου την μερα που λεμε ψεματα.γιατι οι Ελληνες ελεγαν παντα την αληθεια.Αλλα εγω σας λεω αν τολμαται στην σημερηνη εποχη να θεσπησουμαι μια μερα της Αληθειας γιατι κοντεβει να εξαφανηστουν αυτες οι μερες αν και σε πολλους εχουν εξαφανηστειτολμαται διαφησταιτο μια μερα Αληθειας.εμεις οι απλοι ανθρωποι την εχουμαι αναγκη.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...