Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Άνθρωπε αγάπα !

Καλησπέρα

Μόλις γύρισα από μια μεσημεριανή σαββατιάτικη έξοδο με τρεις πολύ καλούς φίλους και μου ήλθε η διάθεση να μοιραστώ λίγες σκέψεις μαζί σας. Τι θα μπορούσα να γράψω όμως που να καταφέρει λίγο να αγγίξει τις καρδιές σας ; Ίσως αν περιγράψω αυτό που βιώνω τα τελευταία χρόνια. Και δεν είναι κάτι που διάβασα. Δεν έχει σχέση με εξωτερική γνώση. Κάρμα, μετενσάρκωση, ζεν, τάο, τσάκρας, κουνταλίνη και όλα όσα πρόσφατα έγιναν τόσο πολύ της μόδας. Ίσως αν μοιραστώ μαζί σας το μυστικό της ζωής μου. Και πάντα να ξέρετε ότι κάθε μυστικό είναι κρυμμένο στο πιο φανερό σημείο. Ανοίξτε όλα τα ιερά βιβλία και ψάξτε το κοινό σημείο τους. Και θα το βρείτε. Είναι το πιο δυνατό όπλο. Αυτό που θα εξοντώσει όλους τους εχθρούς σας. Αμφιβάλετε ;


Μπορείτε αυτή τη στιγμή να αγαπήσετε αληθινά αυτόν που θεωρείτε εχθρό σας ; Την επόμενη στιγμή ο εχθρός σας δεν υπάρχει πια. Η προϋπόθεση είναι να έχουμε ισχυρή αυτοεκτίμηση και αυτό επιτυγχάνεται αν αγαπήσουμε αληθινά τον εαυτό μας. Ο υπέροχος Λάο Τσε, αυτός ο μεγάλος ευγενικός δάσκαλος είχε πει ότι είμαστε ήδη όλοι τέλειοι. Πάντα με συγκινούσε αυτή η ρήση.
.
Αρχίζεις λέγοντας : «Ναι αγαπώ τον εαυτό μου εδώ που βρίσκεται με όλους τους εθισμούς και τους περιορισμούς του, όμως δε σημαίνει ότι θα βρίσκομαι και αύριο εδώ. Σημαίνει απλώς ότι μ’ αρέσει ο εαυτός μου εδώ που βρίσκεται τώρα. Είμαι σπουδαίος. Και ξεκινάω. Ξεκινάω να αγαπήσω ολόκληρο τον κόσμο. Τον άλλο μου εαυτό.»

Η αγάπη όλα τα υπομένει
η αγάπη όλα τα ελπίζει
δίνει ζωή στην οικουμένη
κι η γη γυρίζει - κι η γη γυρίζει

τραγούδησε ο Κώστας Χατζής σε στίχους της Σώτιας Τσώτου

Τι όμορφο τραγούδι !

Αγάπα άνθρωπε ! Αυτό είναι το κλειδί. Αυτό είναι η αρχή και το τέλος.


Στη σημερινή κοινωνία που εμείς δημιουργήσαμε, η λέξη αγάπη ακούγεται συχνά. Φεύγει από τα χείλια μας με επιπολαιότητα, χωρίς ούτε καν να την αντιλαμβάνεται η ψυχή μας. Η λέξη αυτή, που και το ψιθύρισμα της δονεί τα σύμπαντα, δεν ταρακουνάει καθόλου την καρδιά μας. Αλλοίμονο ! Έχουμε τόσο φροντίσει να περιβάλλουμε την ψυχή μας με περιβλήματα, ώστε να μην την φτάνουν οι Θείοι Αναπαλμοί. Η ύλη που θελήσαμε να υποτάξουμε, μας υπόταξε τελικά. Η τύφλωσή μας είναι τόσο μεγάλη που βλέπουμε το φως για σκοτάδι.

Όταν αγάπη ονομάζουμε τις συγκινησιακές μας φορτίσεις και τους επιπόλαιους συναισθηματισμούς μας, έχουμε ποτέ συλλογιστεί πόσο διαστρεβλώνουμε την Θεία Ουσία της Ύπαρξης ; Την δική μας Θεία Ουσία ; Μα η αγάπη υψώνεται πάνω από τέτοιες μικρότητες, πάνω από όλα. Γιατί η αγάπη είναι ο Θεός, η αγάπη είναι ο νόμος που συντονίζει όλη την πλάση. Δεν είναι δυνατό να την υποδουλώνεις μέσα στα ελαττώματα και το υλικό σου πεδίο. Καλύτερα προσπάθησε να βάλεις έναν αετό πίσω στο τσόφλι από όπου βγήκε, παρά να περιορίσεις το Άπειρο και να καθορίσεις τον χώρο που καταλαμβάνει…



Η αγάπη δεν κατέχει, ούτε κατέχεται. Η αγάπη αρκείται στην αγάπη. Δεν γνωρίζει ζήλια, ούτε ανταμοιβή, ιδιοκτησία ή θυμό. Δεν δίνει τίποτα, παρά μόνο από τον εαυτό της και δεν παίρνει τίποτα παρά μόνο από τον εαυτό της. Είναι άφθαρτη και αιώνια, δεν κουράζεται και πάντα ελπίζει. Η αγάπη είναι ένωση και δεν δέχεται μέσα της τίποτα που να διαχωρίζει.

Το μίσος, το μόνο που γνωρίζει είναι ο χωρισμός. Γι’ αυτό στην κοινωνία μας τα πάντα είναι χωρισμένα. Ο εαυτός μας απ’ τον εαυτό μας, το δικό μας από του άλλου. Μαχόμαστε χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ότι πολεμάμε το άλλο μας μισό. Και φυσικά πουθενά δεν οδηγούμαστε. Πολλές φορές νομίζουμε ότι αγαπάμε κι αυτό μας γεμίζει ευτυχία. Είναι κι αυτό όμως ένα τέχνασμα του μίσους, για να μας καθησυχάσει και να μας αποκοιμίσει. Γιατί αγαπάμε με το νου μας που γνωρίζει μόνο να χωρίζει. Κι αν αγαπάμε καμιά φορά με την καρδιά μας, παρεμβάλλουμε σ’ αυτήν τόσα στοιχεία, που δεν βγαίνει παρά μια φριχτή παραποίηση.



Ας δοκιμάσουμε να γίνουμε σαν τα δέντρα, που απλόχερα προσφέρουν τους καρπούς τους σε όλους, χωρίς καμιά διάκριση και χωρίς να ζητούν κανένα αντάλλαγμα. Αυτή η προσφορά είναι η ανάγκη τους και η ζωή τους. Ας δοκιμάσουμε να γίνουμε σαν τα πουλιά που συνεχίζουν να πετούν στον ουρανό και να κελαηδούν, παρόλο που τα πυροβολούν και τα σκοτώνουν οι αδαείς κυνηγοί. Ας δοκιμάσουμε να γίνουμε σαν τα λουλούδια που σκορπίζουν το άρωμά τους παρόλο που τα κόβουν. Ας το δοκιμάσουμε. Και το αποτέλεσμα μπορεί να μας εκπλήξει. Αυτή η αγάπη θα μας κάνει άφθαρτους. Αυτή η αγάπη θα μας κάνει αιώνιους. Αυτή η Αγάπη θα μας καταστήσει Θεούς !


Δεν ξέρει η αγάπη μοιρολόι
αρχή και τέλος δεν γνωρίζει
χτυπάει τ' αόρατο ρολόι
κι η γη γυρίζει - κι η γη γυρίζει.

Άνθρωπε, αγάπα !!!
.

Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προοριαμό ...

ευχαριστώ την Πεταλούδα και τον Περσέα για τα video

23 σχόλια:

Margo είπε...

Οι άνθρωποι που είναι αγάπη ξεχωρίζουν, εκπέμπουν μια απίστευτη γαλήνη και έλκουν κοντά τους, τους αναζητητές.
Ανάρτηση εφόδιο για το ταξίδι της ζωής!
Καλή σου μέρα Delta

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Delta, καλημέρα φίλε.
Το μοναδικό όπλο που μπορεί να μας φέρει την ειρήνη
Την γαλήνη.Την ευτυχία.
Αγάπη.
Ας πολεμήσουμε γι΄ αυτή, με αυτή.
Μαζί σου.

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

στον δρομο για την αποδοχη,
και της αναζητησης της αρμονιας
ας συνεισφερω
αυτο που νομιζω
συμπληρωνει το κειμενο σου:

http://www.youtube.com/watch?v=IulWyURDsxA&feature=related
καλημερα delta!
να εισαι παντα καλα
και να εχεις αγαπη και μεσα σου
και γυρω σου
παντα!

Κωστας είπε...

Να συνεισφερω και 'γω στο αιωνιο καλεσμα με ενα αγαπημενο τραγουδι.
Καλημερα σε ολους :)

http://www.youtube.com/watch?v=lV8K7MMnzhY

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Δημήτρη.

Πραγματικά ο άνθρωπος που βιώνει Αγάπη δημιουργεί πληρότητα μέσα του,ισορροπία γύρω του.
Ίσως το μοναδικό, πρωταρχικό μας στοιχείο που εμπεριέχει την γένεση,το φώς,την ομορφιά. Να την βιώνουμε λοιπόν μέσα μας σαν φλόγα και να την διαχέουμε ολόψυχα παντού χωρίς ιδιοτέλεια αξίζει πραγματικά.

kelly alamanou είπε...

Θα ειμαι ειλικρινής.
-Οχι δεν μπορώ να αγαπήσω τους πάντες.
-Μπορώ να συμπονέσω τους πάντες.
-Μπορώ επίσης να μην έχω κακία για ΚΑΝΕΝΑ
Aυτά μπορώ, ταπεινότατα αλλά και χωρίς ενοχές.

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

Δεν είναι τόσο
που θέλω να μ'αγαπούν
όσο,να με κάνουν να αγαπήσω
και..
να με εμπνέουν
να αγαπώ!
p.s.Δημήτρη,τι'ναι τούτο απο σένα δεν σε προλαβάινουμε η μια ανάρτηση πάνω στην άλλη..τι ενέργεια είναι αυτή..duracel;xαλαρα βρε παιδί μου..Καλημέρες!!

delta είπε...

@ Margo

Ναι έτσι είναι. Ο άνθρωπος που έχει μέσα του αγάπη είναι γαλήνιος και αυτό αποτυπώνεται στην αύρα του. Ακόμα κι αν δεν την βλέπουμε την νιώθουμε. Όλοι θέλουμε να είμαστε κοντά σε ένα τέτοιο άνθρωπο.

Καλή βδομάδα να’ χεις

delta είπε...

@ epikuros

Καλημέρα φίλε μου. Ξέρω ότι είσαι από τους ανθρώπους που κάνουν πράξη την αγάπη. Καθένας μας έχει ένα μικρό θαύμα μέσα του και αυτό καλούμαστε να ανακαλύψουμε. Ο πιο σύντομος δρόμος για να φτάσουμε σ’ αυτό είναι η αγάπη. Μαζί σου κι εγώ.

delta είπε...

@ Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

Πολύ όμορφη ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού. Αξέχαστες στιγμές αυτές του Χατζή με την Μαρινέλα. Συγκινητικό το κλείσιμο του κομματιού που ο Χατζής της λέει : «Είσαι η φωνή μου»

Καλή σου μέρα

delta είπε...

@ Περσέας

Καλημέρα Περσέα ! Πολύ όμορφη κι αυτή η διασκευή του «Άνθρωπε αγάπα» του Τουρνά. Και τα δύο video τα πρόσθεσα στην ανάρτηση. Σας ευχαριστώ.

delta είπε...

@ vlaxos (ανώνυμος)

Φίλε μου βλάχο έχεις τόσο καιρό να συνδεθείς που έγραψες σαν ανώνυμος! Να μην επαναληφθεί ;-)

Πληρότητα και ισορροπία είναι πανέμορφες λέξεις και είναι σπουδαίο για όποιον καταφέρνει να προσεγγίζει έστω αυτές τις ιδιότητες. Επίσης πιστεύω στην μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου. Νομίζω πως γεννηθήκαμε μοναδικοί για να κάνουμε κάτι μοναδικό. Οφείλουμε να αφιερώσουμε τη ζωή μας στην αναζήτηση αυτής της μοναδικής μας έκφρασης. Να διατυπώσουμε αυτή την έκφραση και να την μοιραστούμε με τους συνανθρώπους μας, να την διαχέουμε, όπως λες, ολόψυχα παντού χωρίς ιδιοτέλεια, με αγάπη.

delta είπε...

@ kelly alamanou

Κέλλυ μου, δεν μπορείς τώρα, όπως λες, να αγαπήσεις τους πάντες. Κι εγώ το ίδιο. Αύριο όμως ; Γι αυτό δεν δουλεύουμε ;

Πρέπει να απαλλαγούμε από λέξεις όπως «δεν μπορώ», «ποτέ», «αδύνατον». Να απαλλαγούμε από τα «ΟΧΙ», Θεέ μου τι αρνητική λέξη ! Πρέπει να απαλλαγούμε από το «δεν γίνεται» γιατί δεν υπάρχει τίποτα που να μην γίνεται. Τα πάντα είναι δυνατά για την Ύπαρξη και έχουμε ζωντανά παραδείγματα γι’ αυτό. Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας κάποτε χαρακτηρίστηκαν αδύνατα και κάποιος απέδειξε ότι το αδύνατο ήταν δυνατό.

Πες «ΝΑΙ» τώρα !

delta είπε...

@ ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Να σε εμπνεύσει κάποιος να ανακαλύψεις την αγάπη που υπάρχει μέσα σου νομίζω πως είναι εύκολο. Να σε κάνει να αγαπήσεις, όπως λες, δύσκολο το βλέπω. Μπορεί να επιβληθεί η αγάπη ;

Εκεί που νιώθω την ενέργεια μου να με εγκαταλείπει Πέλα μου, δεν ξέρω τι γίνεται, ξαφνικά περνάω στην άλλη άκρη και ξαναγίνομαι duracel ! Κι όμως δεν υπάρχει καμιά ένταση. Μου βγαίνει πολύ χαλαρά. Λες να το ψάξω ;

Καλή εβδομάδα

Ανώνυμος είπε...

Τόσοι πολλοί μιλούν για την αγάπη που νομίζεις πως όλοι την ξέρουν...
Οταν διαπιστώσεις ότι για τους πολλούς είναι γνώστη θεωρία αλλά άγνωστο συναίσθημα, απογοητεύεσαι λίγο...
Αν ξέρεις να αγαπάς ο ίδιος το προσπερνάς γιατί νιώθεις πληρότητα από τα δικά σου συναισθήματα.
Τελικά αυτό είναι αγάπη.Εκεί που σταματούν όλοι εσύ να συνεχίζεις.. ....

delta είπε...

@ Ανώνυμος

Η πρώτη αγάπη που περιγράφεις φίλε ανώνυμε είναι η εγωιστική αγάπη, αυτή που περιμένει ανταπόδοση, αυτή που σχετίζεται με το τρίτο ενεργειακό κέντρο του ανθρώπου, αυτό που βρίσκεται στον αφαλό και γι’ αυτό μας νιώθουμε έναν κόμπο στο στομάχι.

Ο στόχος είναι να βιώσουμε την ανώτερη μορφή αγάπης, την μη εγωιστική, αυτή που δεν περιμένει ανταπόδοση. Αυτή η μορφή αγάπης εδρεύει στο τέταρτο ενεργειακό κέντρο, αυτό της καρδιάς.

Όλη η προσπάθεια της ανθρωπότητας λοιπόν είναι να περάσει από το τρίτο στο τέταρτο κέντρο.

Καλή σου μέρα

Margo είπε...

Το video με τον Χατζή και την Μαρινέλλα εκπληκτικό!!!!

Καλή βδομάδα σε όλους

LAMDA είπε...

Ωραίο άρθρο φίλε Δημήτρη.

Κάποτε είδα μια ταινία με τον Μπρους Γουίλι όπου όταν έχασε την γυναίκα του που την αγαπούσε πολύ σε ένα αυτοκινηστικό ατύχημα (παιδιά δεν είχε) άρχισε να δωρίζει τα όργανα του σε άτομα που τα είχαν ανάγκη και άξιζαν τον κόπο (τεστάριζε την καλοσύνη τους και τον ανθρωπισμό τους). Στην αρχή δώρισε το νεφρό του, μετά μέρος από το συκώτι του, μέρος του νωτιαίου μυελού του και τέλος αυτοκτόνησε για να δωρήσει τα μάτια του και την καρδιά του. Την καρδιά του την δώρησε σε μία γυναίκα που αγάπησε και ερωτεύτηκε και είχε καρδιακά προβλήματα και αν δεν έκανε μεταμόσχευση καρδιάς θα πέθαινε εκείνη.

Να είσαι καλά.

delta είπε...

@ LAMDA

Καλησπέρα Λάμπρο. Αν και έχω καιρό να δω ταινία με βάζεις σε πειρασμό να δω την συγκεκριμένη. Αν μας έλεγες και τον τίτλο ...

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

κατι με 7 ειναι ο τιτλος delta.
αλλα δεν παιζει ο μπρους γουιλις
παιζει ενας μαυρος πολυ γνωστος ηθοποιος..
αν πεις την υποθεση
αποκλειεται να μην το ξερουνε..
δεν ημουνα και μεγαλη βοηθεια..
αλλα εκτος απο τον παρατηρητη μου
χανω αργα και σταθερα
και την μνημη μου!
καλησπερα!

LAMDA είπε...

Δημήτρη μου έχει δίκιο η Μάργκο, παίζει ο Γουιλ Σμιθ και όχι ο Μπρους Γουίλι, τόσος καιρός που πέρασε τα έμπλεξα λίγο. Τον τίτλο δεν τον θυμάμαι!

prasino anthropaki είπε...

Καλησπέρα σε όλους. Χαίρομαι τον λόγο του Δημήτρη και όλα τα σχόλια που αναδίδουν χαρά και καλή προαίρεση. Όμως θέλω να σας ομολογήσω οτι θεωρώ τα κείμενα πολύ μεγάλα και αναλυτικά και νομίζω οτι έτσι χάνουν τη δύναμη τους (και είναι χρονοβόρα, αν μου επιτρέπετε να το πώ).
"Μή μου μιλάς. Θέλω να 'μαι μαζί σου" Αntonio Porcia.

Καλυψώ είπε...

Αγαπη
δυσκολα γραμματα διαλεξες φιλε Δελτα
Θα ηθελα να σου πω..."Αγαπω"
Ομως δν μπορω
Οπως δν μπορω να πω..."Γνωριζω ποια ειμαι..."
Θα μπορουσα να γραψω ενα κατεβατο
αλλα θα ηταν φλυαρια και εχω ηδη φλυαρισει

φιλια Στελλα

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...