Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Και το ένα τούτο, ΔΕΝ υπάρχει !

«Βοήθεια !» κράζεις, κύριε. «Βοήθεια !» κράζεις, κύριε, κι ακούω.

Μέσα μου οι πρόγονοι κι οι απόγονοι κι οι ράτσες όλες, κι όλη η γης, ακούμε με τρόμο, με χαρά, την κραυγή σου.

Μακάριοι όσοι ακούν και χύνουνται να σε λυτρώσουν, κύριε, και λεν :

«Εγώ και συ μονάχα υπάρχουμε »

Μακάριοι όσοι σε λύτρωσαν, σμίγουν μαζί σου, κύριε, και λεν :

«Εγώ και συ είμαστε ΕΝΑ »

Και τρισμακάριοι όσοι κρατούν, και δε λυγούν, απάνω στους ώμους τους, το μέγα, εξαίσιο, αποτρόπαιο μυστικό :


ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΤΟΥΤΟ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ !


Έτσι κλείνει ο Νίκος Καζαντζάκης το μικρό τεράστιο βιβλίο του, την Ασκητική.

Και «το ένα τούτο», που «δεν υπάρχει», είναι μια μυστηριακή μέθεξη με την αιωνιότητα. Ουδέποτε χάνεται, αλλά γεννάει την ηθική ευθύνη και την ουσία. Είναι σαν την ψυχή του ανθρώπου. Και η ψυχή του ανθρώπου είναι μια Φλόγα, ένα πύρινο πουλί που πηδάει από κλαρί σε κλαρί, από κεφάλι σε κεφάλι, και φωνάζει πως δεν μπορεί να σταθεί, δεν μπορεί να καεί, κανένας δε μπορεί να τη σβήσει. Έτσι αρχίζει το κεφάλαιο «Η Σιγή», το τελευταίο κεφάλαιο της Aσκητικής, που ήταν το αγαπημένο βιβλίο του Καζαντζάκη.

Μπορεί να χαρακτηριστεί αυτός ο άνθρωπος άθεος ;

Και τότε πως εξηγείται ότι το «ένα τούτο δεν υπάρχει» θα ρωτήσει κάποιος.

Είναι η φράση που για μεγάλο διάστημα τυραννάει τους διαλογισμούς μου. Κι ο Νίκος δεν την εξήγησε. Ίσως γιατί τα λόγια δεν επαρκούν για να δοθεί εξήγηση.

Αλήθεια υπάρχει το ΕΝΑ ;

Θα ήθελα σήμερα να προσπαθήσουμε να αρμενίσουμε την σκέψη μας σε πιο πολυτάραχα νερά. Με κίνδυνο βέβαια πάντα να πνιγούμε !

Και τι θα ήταν άραγε η ζωή χωρίς τον κίνδυνο ; Ποια θα ήταν η ομορφιά της ; Ζητάμε μια ζωή προβλέψιμη, μα η ζωή είναι απρόβλεπτη. Ξαφνικά αντιλαμβανόμαστε το νόημα από ένα ανέκδοτο που ακούμε και ξεκαρδιζόμαστε. Την ώρα που διαβάζουμε ένα ποίημα, ένας στίχος του, μας αγγίζει και νιώθουμε δάκρυα να κυλούν στο πρόσωπό μας. Μια στιγμή αλήθειας, μια στιγμή ένωσης με το Θείο που συνταράσσει όλη την Ύπαρξή μας.



Αλήθεια υπάρχει το ΕΝΑ ;


Ποιος περιμένετε να σας δώσει την απάντηση ; Πρώτα αδειάστε το μυαλό σας από σκέψεις μετά ρωτήστε τον εαυτό σας και μπορεί να ξαφνιαστείτε.

Διαλογιστείτε όμως πρώτα στα παρακάτω ερωτήματα. Μπορεί να σας βοηθήσουν.

Υπάρχει η σιωπή χωρίς τον ήχο ; Την σιωπή την αντιλαμβανόμαστε όταν δεν υπάρχει θόρυβος. Σαν μια παύση του ήχου. Αν δεν υπήρχε ήχος λοιπόν, θα υπήρχε σιωπή ; Θα αναγνώριζε η σιωπή την ύπαρξη της ; ΟΧΙ

Πως ορίζεται ένα δωμάτιο ; Είναι ο χώρος που περικλείεται από τέσσερεις τοίχους. Αν δεν υπήρχαν τοίχοι θα υπήρχε δωμάτιο ; Θα υπήρχε μόνο χώρος ! Μα κι ο χώρος προσδιορίζεται ή από αυτό που τον περιβάλει ή από τα αντικείμενα που περιέχει. Αν δεν υπάρχει κανένα αντικείμενο δεν υπάρχει χώρος, δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Αν φανταστούμε τον εαυτό μας, όπως λέει ο Eckhart Tolle σαν μια κουκίδα συνειδητότητας που αιωρείται στην απεραντοσύνη του διαστήματος, χωρίς αστέρια, χωρίς γαλαξίες, μόνο κενό, τότε ξαφνικά το διάστημα δε θα ήταν απέραντο πια. Δε θα υπήρχε καθόλου ! Δε θα υπήρχε ταχύτητα, δε θα υπήρχε κίνηση από εδώ προς τα εκεί.



Για να υπάρξει η απόσταση και ο χώρος απαιτούνται δύο τουλάχιστον σημεία αναφοράς. Όπως λέει ο Λάο Τσε : «Ο χώρος αποκτά ύπαρξη την στιγμή που το Ένα γίνεται δύο, και καθώς τα «δύο» γίνονται τα «δέκα χιλιάδες πράγματα»

Μήπως με αυτό τον τρόπο δεν προσδιορίζουμε και τον εαυτό μας, το ΕΓΩ μας ; Μέσα δηλαδή από τις υπάρξεις των άλλων ; Αν υπήρχαμε μόνοι μας θα υπήρχε εγώ ; Ολόκληρη τη ζωή μας προσπαθούμε να προσδιορίσουμε την ύπαρξή μας μέσα από τις γνώμες των άλλων ανθρώπων, των καθρεπτών μας. Αυτοί μας αντικατοπτρίζουν και εμείς προσπαθούμε να μεταφράσουμε το καθρέπτισμα.

Τίποτα δε θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς χώρο, κι ωστόσο ο χώρος είναι «τίποτα». Πριν γεννηθεί το σύμπαν, πριν την «μεγάλη έκρηξη», δεν υπήρχε ένας τεράστιος κενός χώρος που περίμενε να γεμίσει. Δεν υπήρχε χώρος όπως δεν υπήρχε τίποτα. Υπήρχε μόνο το Ανεκδήλωτο – ΤΟ ΕΝΑ. Κι αυτό το ΕΝΑ δεν υπήρχε. Δεν μπορούσε να προσδιοριστεί. Όταν το Ένα έγινε «τα δέκα χιλιάδες πράγματα», ξαφνικά φάνηκε σαν να δημιουργήθηκε χώρος, και έδωσε τη δυνατότητα στα πολλά να υπάρξουν.



Βγες έξω μια ξάστερη νύχτα και κοίτα τον ουρανό. Τα χιλιάδες αστέρια που μπορείς να δεις με γυμνό μάτι δεν είναι παρά ένα απειροελάχιστο κλάσμα αυτών που υπάρχουν. Ένα δισεκατομμύριο γαλαξίες μπορούν ήδη να παρατηρηθούν με τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια, ο κάθε γαλαξίας ένα νησιωτικό σύμπαν που περιέχει δισεκατομμύρια αστέρια. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο δέος είναι το άπειρο του ίδιου του διαστήματος, το βάθος και η ησυχία που επιτρέπει σε όλη αυτή τη μεγαλοπρέπεια να υπάρξει. Τίποτα δε θα μπορούσε να εμπνεύσει μεγαλύτερο δέος και να είναι πιο μεγαλόπρεπο από την ασύλληπτη απεραντοσύνη και την ησυχία του διαστήματος, κι ωστόσο, τι είναι ; Κενό, απέραντο κενό !

Αυτό που εμφανίζεται σε μας σαν διάστημα στο σύμπαν μας, που το αντιλαμβανόμαστε με το νου και τις αισθήσεις μας, είναι το ίδιο το Ανεκδήλωτο, εξωτερικευμένο. Είναι ο Θεός ! Και το μεγαλύτερο θαύμα είναι τούτο : αυτή η ησυχία και η απεραντοσύνη που δίνει τη δυνατότητα στο σύμπαν να υπάρχει, δεν βρίσκονται μόνο εκεί έξω στο διάστημα.

Είναι επίσης ΜΕΣΑ ΜΑΣ !



Ας στοχαστούμε στα δύο παρακάτω ερωτήματα :

Μπορούν να υπάρξουν οι άνθρωποι χωρίς το Θεό ;

Μπορεί να υπάρξει ο Θεός χωρίς τους ανθρώπους ;

Σας ευχαριστώ που με ανεχθήκατε
.

" Όσο το σύμπαν είχε μια αρχή, υποθέτουμε ότι πρέπει να είχε έναν δημιουργό. Εάν υποθέσουμε όμως ότι το σύμπαν είναι τελείως αυτοτελές, ότι δεν έχει σύνορα και άκρες, ότι δεν μπορεί να φτιαχτεί ούτε να καταστραφεί... που απλά υπάρχει. Τότε που χώρος για δημιουργό ; "
.
Stephen Hawking
.
.
.
Διαβάστε επίσης εδώ :
.
.
για την λανθασμένη αντίληψη της πραγματικότητας


Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό ...

33 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

"Μπορούν να υπάρξουν οι άνθρωποι χωρίς το Θεό ;

Μπορεί να υπάρξει ο Θεός χωρίς τους ανθρώπους ;"

τώρα, άν απαντήσω και με αφορίσει κανείς με όσα πώ;

μπορούν..

μπορεί..

και βέβαια και το αντίστροφο..

καλό βράδυ :)

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

Αχ,βρε Δημήτρη.''Το ένα τούτο''.. ''δεν υπάρχει''..
Δεν ξέρω..ίσως είναι η ανάγκη μας,να ακουμπήσουμε στο''ένα τούτο'',όταν διανοητικά μπαίνουμε στον χώρο του ανεξηγητου(αυτη την τόσο ρευστή έννοια)και το ''ένα τουτο''είναι το σημείο επαφής μας...η πρόσβασή μας στα πράγματα που υπερβαίνουν την πραγματικότητα..την ακριβέστερη δυνατή γνώση.
Ανάγκη ψυχής είναι,όσο έχουμε την ψυχή μας,θα υπάρχει και το ένα τούτο!
Νά'σαι καλά Δημήτρη,για τα ταξίδια!!

LAMDA είπε...

“Εν το παν και δι΄ αυτού το παν και εις αυτό το παν” είναι μία αρχαία μυστηριακή ρήση που συμβολίζεται με τον ουροβόρο όφι και σημαίνει την εμφάνιση των κόσμων στην ύλη και την επίστροφή τους στο πνεύμα. Αντιπροσωπεύει την αιώνια εξέλιξη της ζωής μέσω των κύκλων του χρόνου, την τελειότητα και την αποκατάσταση της συμπαντικής αρμονίας, καθώς επίσης και το Απεριόριστο, από το οποίο όλα προέρχονται και στο οποίο όλα επιστρέφουν.

Καλή σου μέρα!

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

ειναι ο περιορισμος του γλωσσικου κωδικα.

υπαρχει?-και κατανοει καποιος οτι η ερωτησις ειναι "υπαρχει ως ξεχωρη οντοτητα?".
και η απαντηση δινεται παντα βασει της ερωτησης.

ουτε υπαρχει
ουτε δεν υπαρχει
ως ξεχωριστη οντοτητα.

"Εν το Παν και δι΄ Αυτού το Παν και εις Αυτό το Παν".........

καλημερα delta
πολυ ωραιο αρθρο.

Κωστας είπε...

Απο εδω και περα ο Νους δεν μπορει να ακολουθησει,και καμμια λεξη δεν μπορει να περιγραψει,το θαρρος παυει,ο Νους σιωπα και μονο με εμπιστοσυνη και ταπεινοτητα βιωνεται η Αληθεια.
Εμπιστοσυνη... απ'αυτη που εχουν οι Ηρωες,τα Φωτισμενα οντα....
και ταπεινοτητα αγαπης...γιατι ειμαι Εσυ και Εσυ εισαι Εγω και ολοι ειμαστε Ενα και ολα αυτα που οι αισθησεις μας λενε ειναι του Νου παιχνιδια στον αισθητα αντιληπτο 3διαστατο παιδοτοπο..
Η Συνεχεια του ταξιδιου επιβαλει την εγκαταλειψη απο μερους μας καθε επιθυμιας,προσκολησης,ελπιδας..σβηνοντας στην σιωπη το παρελθον και το μελλον της υπαρξης μας..γιατι οποιος χανει κερδιζει..κατοικωντας στο αιωνιο Τωρα,γυμνος απεναντι στο Φως..Φως στο Φως...

''Ημουν Αθεος μεχρι που καταλαβα πως ειμαι Θεος''

Ευχαριστω,Καλημερα:)

delta είπε...

@ Ευρύνοος

Νάτονε πρώτος - πρώτος ο ωραίος τρελός !

Ο Νίτσε είπε «ο Θεός πέθανε και ο άνθρωπος είναι ελεύθερος»
Το διάβασε η θεία μου η Νίτσα και είπε 21 φορές το πάτερ ημών και 48 το κύριε ελέησον για να μη πάει στην κόλαση !

Έτσι εύκολα νομίζεις ότι θα την γλιτώσεις εσύ τον αφορισμό ; Με τον διφορούμενο λόγο σου ;

Μπορούν … Μπορεί …

Και ναι, και όχι …

και έτσι και γιουβέτσι ..

και βέβαια και το αντίστροφο …

(κι όμως πόσο δίκιο έχεις)

ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ !

…για να δω ποιοι άλλοι ακολουθούν…

delta είπε...

@ ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Πέλα μου ;

Κι εσύ εδώ ;

Για μπάρμπεκιου κι εσύ ;;;

Είδες οι κακές παρέες …

«όσο έχουμε την ψυχή μας, θα υπάρχει και το ένα τούτο!»

Τι όμορφη σκέψη !
Δόξα τω θεώ, λέει ο Όσσο, που ο Θεός δεν υπάρχει !

Δόξα τω Θεό, τολμώ να πω εγώ, που ο Θεός δεν είναι όπως προσπάθησαν να μας πείσουν ότι είναι.

Κάτσε να δω ποιος είναι στη σειρά …

delta είπε...

@ LAMDA

Όλο το πλήθος φωνάζει δυνατά,
Βάλτε τον Λάμδα για προσάναμμα !

Εσύ δε την γλιτώνεις με τίποτα !
Μετά τον εσωτερικό αποσυμβολισμό των Χριστουγέννων, έπιασες τώρα Ερμή Τρισμέγιστο, και κολοβά φίδια …

ΚΑΦΤΕ ΤΟΝ πρώτο – πρώτο !

delta είπε...

@ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

Εγώ ήμουν πολύ καλό παιδί. Αλήθεια σας λέω. Και μετά ήλθαν οι Πεταλούδες …
Ναι έτσι είναι. Οφείλω να το αποκαλύψω. Εγώ ήθελα να γράφω για τα μαθήματα που παίρνουμε από τις αγριόχηνες, από τις μελισσούλες, από τα δελφινάκια, άντε βαριά βαριά κι απ’ τους καρχαρίες. Και η Πεταλούδα με την μέθοδο της αυθυποβολής με αναγκάζει να γράφω για το ΕΝΑ που δεν υπάρχει ενώ εγώ πιστεύω ότι υπάρχει, ή μήπως αντίστροφα ; Κάτσε γιατί μπερδεύτηκα τώρα … Τέλος πάντων.

Όπως καταλαβαίνεις αγαπητή παρά τον περιορισμό του γλωσσικού κώδικα δεν μπορεί να σε γλιτώσει πλέον από την πυρά ούτε ο Άγιος Ζαπάτας !

ουτε υπαρχει (τόνος)
ουτε δεν υπαρχει
ως ξεχωριστη οντοτητα

Εσύ και το ΈΝΑ λοιπόν δεν μπορεί να είστε ΔΥΟ.

Μέσα από σένα μάλιστα το ΕΝΑ, το Ανεκδήλωτο, προσπαθεί να γνωρίσει τον εαυτό του. Βρίσκεσαι εδώ για να δώσεις τη δυνατότητα στο θεϊκό σκοπό του σύμπαντος, να ξεδιπλωθεί. Τόσο σημαντική είσαι !

Μας βλέπω να κολυμπάμε στο καυτό λάδι παρέα…
Ζαπατατάκια τηγανητά !

delta είπε...

@ kostas

"Ημουν Αθεος μεχρι που καταλαβα πως ειμαι Θεος"

ΑΜΑΝ !!!

Να τα μας !!!

Κι εσύ Θεός ;;;

Μια έντονη ζεστάρα που νιώθω Κώστα μου από πού προέρχεται ;

«..γιατι οποιος χανει κερδιζει..κατοικωντας στο αιωνιο Τωρα,γυμνος απεναντι στο Φως..Φως στο Φως...»

Ποιο Φως καημένε ;

Φλόγες είναι !!!

Άναψαν τα κάρβουνα κι ετοιμάζονται να μας πετάξουν μέσα :-)

Να είσαι καλά φίλε μου !

Κάτσε να δούμε ποιος άλλος θα τολμήσει να περάσει από εδώ …

Κωστας είπε...

χαμογελα,μας κοιταζει ολο το συμπαν:)

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

να σου πω την Αληθεια Παν τως
Κωστα
ειμαι σιγουρη οτι ηδη γελαει
η Αγια Συνειδητοτητα του!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
καλησπερα σε Ολους!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111111111111111111111

delta είπε...

@ kostas

Σοβαρά μας κοιτάζουν ;

Ε να χαμογελάσω τότε :-))

Να είναι που ζορίζομαι λίγο επειδή μου τσουρουφλανε οι φλόγες τον πισινό !!!

Φώτης είπε...

Τολμώ κι εγώ να επιχειρήσω "βλάσφημη" προσέγγιση, επιζητώντας το εισιτήριο του αιώνιου αφορισμού και λαχταρώντας την "γέεννα του πυρός του εξώτερου"! ΚΑΨΤΕ ΜΕ μαζί με τους συντρόφους μου!
1) Όχι, οι άνθρωποι δε μπορούν να υπάρξουν χωρίς τον Θεό! Εγώ ως "Θεό" ορίζω τη Μία και Μοναδική Ύπαρξη, τη Μία Ουσία, το Παν το εμπεριέχον τα πάντα, την Αιώνια Ψυχή του Σύμπαντος Κόσμου. Καμία υπόσταση, καμία ουσία και καμία έννοια δε μπορεί να υπάρξει ή έστω να νοηθεί αν δεν εμπεριέχεται στην έννοια του Μόνου Όντος. Δεν είναι δογματικό, απλώς δε γίνεται! Έτσι είναι οι κανόνες του παιχνιδιού!
2) Ναι, ο Θεός μπορεί να υπάρξει χωρίς τους ανθρώπους, αλλά δε θέλει! Προτιμά να καθρεφτίζει τη Θεϊκή Του Φλόγα μέσα στα βλέμματα και τις ψυχές μας, προτιμά να μοιράζει τον Άχρονο Εαυτό Του σε δισεκατομμύρια κομμάτια και να βιώνει μέσα από αυτή τη θεϊκή διχοτομία τη χαρά της υπέροχης Ύπαρξής Του!
Είναι απλό: ο Θεός είναι το μόνο που υπάρχει. Τίποτα δε μπορεί να υπάρξει έξω από Αυτόν. Ο ίδιος ασφαλώς γνώριζε και καταλάβαινε ότι...υπάρχει, αλλά δε μπορούσε να το βιώσει εμπειρικά, δεν είχε κάποιο σημείο αναφοράς έξω από Αυτόν! Έπρεπε να δημιουργήσει ένα είδος πολικότητας, κάτι έστω εικονικό, μέσω του οποίου να γευτεί την ευτυχία του να ζει και να υπάρχει! Έτσι, η Μία Αιώνια Ψυχή, η Μία Αιώνια Συνειδητότητα κυριολεκτικά...έσκασε από χαρά και διασπάστηκε σε άπειρα μέρη, σε άπειρες σπίθες συνειδητότητας, που απομακρύνονται και ύστερα επιστρέφουν πίσω στην Πηγή. Αυτή ήταν η "φυγή από τον Παράδεισο", το "Big Bang", η Maya των ινδουιστών, η ψευδαίσθηση και η απάτη του διαχωρισμού! Κάθε φορά που εμείς, τα παιδιά Του, η ουσία από την Ουσία Του, βιώνουμε με χαρά το θαύμα της ύπαρξης και θυμόμαστε πως είμαστε θεοί (όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Κώστας), εκπληρώνουμε το Θεϊκό Του σχέδιο και δικαιώνουμε την επιλογή Του. Δε χρειάζεται να κερδίσουμε τον "χαμένο κήπο της Εδέμ", δε φύγαμε ποτέ, η Βασιλεία των Ουρανών είναι ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ κι αυτό είναι το πιο χαρμόσυνο ευ-αγγέλιο που ακούστηκε ποτέ σ' αυτή τη Γη!
(Ουφ! Τα είπα! Ωραία, πότε ξεκινάμε για τον "τόπο των κλαυθμών και των οδυρμών"; Ρίξτε λίγα κάρβουνα, ρε παιδιά! Θα σβήσουν τα καζάνια!)

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

Καλά που ηρθε και ο fotis να μας κάνει λίγο αέρα να μας ξορκίσει γιατί με την φόρα που πήρε ο Δημήτρηςςςς στο πυρ το εξώτερον..ελαφρυντικόν ουδέν.Στη πυρά!!!!!!!!!!!

delta είπε...

@ FOTIS

Σε όλα με βρίσκεις σύμφωνο αδελφέ μου. Και νομίζω ότι λίγο ή πολύ όλοι συμφωνούμε. Τα λόγια βέβαια είναι εκείνα που μας μπερδεύουν. Ο περιορισμός του γλωσσικού κώδικα που λέει και η Πεταλούδα.

Λες για παράδειγμα : «Ναι, ο Θεός μπορεί να υπάρξει χωρίς τους ανθρώπους»

Και μετά λες :

«Έπρεπε να δημιουργήσει ένα είδος πολικότητας, κάτι έστω εικονικό, μέσω του οποίου να γευτεί την ευτυχία του να ζει και να υπάρχει!»

Μέσω της ανθρωπότητας δηλαδή γεύεται την Ύπαρξή Του. Αν δεν υπήρχε η ανθρωπότητα πως θα την γευόταν ; Πως θα καταλάβαινε ότι υπήρχε ;

Φαίνεται σαν αντίφαση ενώ δεν είναι

Είναι απλώς λόγια …

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές του 20ου αιώνα και για κάποιους, ο σημαντικότερος Έλληνας συγγραφέας έκλεισε την Ασκητική με το πιστεύω του :

ΠΙΣΤΕΥΩ Σ' ΕΝΑ ΘΕΟ, ΑΚΡΙΤΑ, ΔΙΓΕΝΗ, ΣΤΡΑΤΕΥΟΜΕΝΟ, ΠΑΣΧΟΝΤΑ, ΜΕΓΑΛΟΔΥΝΑΜΟ, ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟ, ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΣΤ' ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΣ, ΤΙΣ ΟΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΟΡΑΤΕΣ.

ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤ' ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΑ, ΕΦΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ Ο ΘΕΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΚΡΙΝΩ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΦΤΗ ΡΟΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΚΑΤΑΛΥΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.

ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟΝ ΑΓΡΥΠΝΟ ΒΑΡΥΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΔΑΜΑΖΕΙ ΚΑΙ ΚΑΡΠΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΛΗ. ΤΗ ΖΩΟΔΟΧΑ ΠΗΓΗ ΦΥΤΩΝ, ΖΩΩΝ ΚΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΤΟ ΧΩΜΑΤΕΝΙΟ ΑΛΩΝΙ, ΟΠΟΥ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ ΠΑΛΕΥΕΙ Ο ΑΚΡΙΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ.


Όποιος θέλει να διαβάσει την Ασκητική μπορεί να την βρει εδώ :

http://www.freehellenes.org/keimena/askhtikh/askhtikh.html

delta είπε...

@ ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Είσαι με τα καλά σου κοπέλα μου ;

Ο Φώτης αέρα ;

Εδώ βρήκε το νερό χλιαρό και αν δεν του ανάψουμε τα κάρβουνα γρήγορα μας απειλεί ότι θα αυτοπυρποληθεί σαν Κούρδος αυτονομιστής !

Φώτης είπε...

Όπως το είπες, φίλε! Απλώς λόγια και λίγο καλαμπούρι για να εκφράσουμε αυτό το απειροελάχιστο μόριο του μεγάλου μυστηρίου και της αλήθειας που αποτελεί η ζωή. Τόσα καταλαβαίνουμε τόσα λέμε.
Όταν με το καλό συναντηθούμε όλοι χωρίς τα άβολα σάρκινα οχήματα, θα καταλαβαινόμαστε χωρίς φτωχούς γλωσσικούς κώδικες...Καλό βράδυ!
(Ρε τι θα γίνει με εκείνα τα καζάνια;...Τι θέλετε δηλαδή, να...πουντιάσουμε χειμωνιάτικα;...)

Nath είπε...

Είμαι καμμένη από χρόνια, στο συγκεκριμένο .... θέμα....!

Ομως μάλλον είμαι και 7ψυχη, αλλιώς δεν εξηγείται!!!

Αν υπάρχει με τυρρανά!
Αν δεν υπάρχει τυρρανιέμαι μόνη μου!
Αλλά δεν είμαι και σίγουρη!

Αν υπάρχει και δεν υπάρχει ταυτόχρονα?

ωωωω πάω να φέρω και άλλα ξύλα, αυτά δεν θα φτάσουν!!!

Καλό Βράδυ!

delta είπε...

Αγαπητή φίλη Nath

Κάρβουνο κι εσύ ;

Μη στεναχωριέσαι.

Όλοι καμένοι είμαστε. Κι ο καμένος την φωτιά δε φοβάται άλλο. Φέρε ξύλα Φώτη !!!

Δεν είναι το ανύπαρκτο Ένα, που ενώ δεν υπάρχει δίνει την δυνατότητα σε όλα τα άλλα να υπάρξουν, που σε τυραννά και μας τυραννά.

Είναι ότι αφήσαμε το λιοντάρι να μας φάει ! Και το λιοντάρι δεν είναι παρά το μικρό μας «εγώ» (αυτό το πακέτο των αναμνήσεων που έλεγε ο Κρισναμούρτι) που μας κάνει να λησμονούμε το Είναι μας και μας διαχωρίζει από την Ύπαρξη. Το μικρό μας «εγώ» η αιτία κάθε πόνου μας …

Να είσαι καλά

το μολύβι είπε...

Στο Αιώνιο Τώρα και στο Αιώνιο Ποτέ.
Στο Πουθενά και στο Παντού.
Στο Απέραντο Τρομερό Μυστήριο,
Χορεύω μυστικό χορό τώρα τελευταία…
(Αχ τώρα τελευταία…)

Στη φωτιά κι εγώ, στη φωτιά!

ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΡΑ
ΝΑ ΧΟΡΕΥΕΙ ΦΛΟΓΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΕΟΣ
ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ας είναι γιορτή αυτό που είμαστε
το τίποτα, το όλα.

delta είπε...

@ μολύβι

Έτσι σας θέλω λεβέντες μου !

Χορεύοντας και τραγουδώντας να πέφτετε στις φλόγες !

Ωωωωωχ !

Πάει και το μολυβάκι …

Στάχτη και μπούμπερη έγινε.

Έγινε ΕΝΑ με το σύμπαν …

Ενώθηκε με το Αιώνιο Τώρα …

… με το Αιώνιο Ποτέ …

Έγινε το Αιώνιο Τίποτε …

Ενώθηκε με το Ανεκδήλωτο Ένα που δεν υπάρχει

Πάει το Μολυβάκι δεν υπάρχει πια !

Το παρασύραμε κι αυτό …

Άλλος για τη φωτιάαααα

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=gZR3rsWj-Ts

Μυστικο Χορο ακουω Μολυβι?
ε μονο αυτη μπορει να ειναι η μουσικη υποκρουση τετοιου μαγικου μυστικου Χορου.....
Ειναι Ο Χορος της Ενωσης.............

καλημερα delta!
καλημερα Ολοι!
Υ.Γ Μολυβι?τις Ευχες σου περασες να τις παρεις απο το blog
δεν θυμαμαι.............
καλημερα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nath είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=gZR3rsWj-Ts

Inspiring!

I took the flight and now I am burning
Among the flames I learn my self
I speak to Him and He responses

I am in love! Dance he says!
I am in love! Dance he says!
I am in love! Dance he says!

The flames are taking shapes of flowers
The flames are taking shapes of stars
I feel my Being , I feel the others
and keep on dancing I feel the ONE!

Dedicated to Petalouda!

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

μην μου πεις οτι τογραψες πανω στο τραγουδι??????????????????????????????????????????????????????
ΤΕΛΕΙΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!!!!!!!!!!!
ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΝΑΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!

Τωρα απλα θελουμε καποιν
να τα κανει Ενα
Μουσικη και Στιχους
να γινουν Τραγουδι!!!!!!
Μπραβο Νath!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nath είπε...

ΝΑΙ! Πάνω στη μουσική μου βγηκε!

Είσαι ο ΜΕΝΤΟΡΑΣ μου!!!

Είναι το πρώτο.... και αν δεν μου το έλεγες... αποκλείεται να το σκεφτόμουνα ή να τολμούσα να γράψω κάτι τέτοιο (ειδικά στα αγγλικά!)...!

Χαίρομαι που σου άρεσε!

ΒΕΒΑΙΑ ευχαριστώ και ΟΛΟΥΣ διότι χωρίς την ΠΥΡΡΑ τίποτα δεν γίνεται!

Και τώρα σπεύδω για τα υπόλοιπα ξύλα!!!!!

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

"....αγαπώ ιδιαίτερα -μάλλον είμαι και ερωτευμένη...- την αγγλική γλώσσα!..." ειχες πει σε καποιο σχολιο
το ειχες μεσα σου Nath!
απλά εγω εριξα λιγο...λαδακι στη φωτια !!!!!!!!!!!!!!!!!!!-ε τι τσαμπα θα κατηγορουμαι ως μη εχουσα πυροσβεστικες ικανοτητες?
καλησπερα Νath
καλη συνεχεια
Υ.Γ αντε και να σκεφτεις να κανεις και δικο σου blog σιγα σιγα...
αντε
αντε
αντε.....

και παλι μπραβο σου!

μιά φορά κι ἕναν τρελλό... είπε...

Καλό σου μεσημέρι delta!!

Πολύτιμα τα ερωτήματα που βάζεις... Πολύτιμα γιατί αν αφουγκραστούμε προσεκτικά το μέσα μας οι απαντήσεις που θα μας δώσει θα είναι ανεκτίμητες.

Πώς θα ήταν για παράδειγμα αν κάποιος για λίγο, για μια μέρα, έκανε ότι κάνει συνήθως αλλά ταυτόχρονα έψαχνε τις απαντήσεις αυτές στο κάθε τι, μικρό ή μεγάλο της μέρας του; Μέσα του και έξω του;
Αν παραφυλάξουμε, η Γνώση ίσως και ο Θεός κάτι θα μας ψιθυρίσουν.

delta είπε...

@ Μια φορα κι εναν τρελο...

Είναι το παλιό που εμποδίζει το νέο να γεννηθεί. Επαναλαμβάνουμε τα ίδια συνεχώς πράγματα και μετά περιμένουμε διαφορετικό αποτέλεσμα. Αφού δε μπορούμε λοιπόν να αλλάξουμε τις συνήθειες μας, ας αρχίσουμε, όπως μας προτρέπεις να παρατηρούμε. Να παρατηρούμε τις αντιδράσεις μας σε κάθε εξωτερικό ερέθισμα, και να προσπαθούμε συγχρόνως να ανακαλύψουμε το μήνυμα που προσπαθεί να μας στείλει το σύμπαν μέσα από αυτό το ερέθισμα

Καλή σου μέρα Ελένη

delta είπε...

@ Nath

Κατάλαβες Φώτη μου ;

Εγώ άναψα τη φωτιά, εσύ κουβαλάς ξύλα για να την συντηρήσεις και όλη την δόξα την πήρε η Πεταλούδα ! Κάτι κάνει αυτή και μαγεύει τους ανθρώπους. Ρίχτε την στη φωτιά γρήγορα τη μάγισσα !

Πες βρε Νάθ μια καλή κουβέντα και για μας. Τόσους ανθρώπους κάναμε μπάρμπεκιου :-)

Πολύ ωραίο το ποίημα σου (Ρε Φώτη τι θα γίνει με σας τους ποιητές ; Έναν καίμε επτά φυτρώνουν !)


Καλημέρα

kelly alamanou είπε...

Δυνατή ανάρτηση!

Η συνείδηση-παρατηρητής μέσα μου ,μου λέει πως η όποια απάντηση σε τέτεια ερωτήματα είναι πέρα από θεωρίες και λέξεις.
Είναι βιωματική.

delta είπε...

@ kelly alamanou

Καλημέρα Κέλλυ

Έχεις απόλυτο δίκιο.

Γι’ αυτό και ο μόνος που μπορεί να μας σώσει ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματα είναι ο ανώτερος εαυτός μας

Ας τον ρωτήσουμε λοιπόν …

kelly alamanou είπε...

Ειλικρινά πιστεύω πως η αναζήτηση απάντησης συνιστά ΤΡΟΠΟ ζωής.
Και δεν είναι και σίγουρο πως στο τέλος της πορείας θα την βρούμε.


Αλλά ...Ετσι σοφός που έγινες με τόση πείρα ήδη θα το κατάλαβες Ιθάκες τι σημαίνουν.."

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...