Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Χαρα, συνειδητη δημιουργια και αρμονικη συνυπαρξη για την παρεα του “Ξανθη Φιλοσοφειν” μεσα στο 2010.


Χρησιμοποιωντας την εκφραση «παρεα» στον τιτλο της αναρτησης, αμεσως το μυαλο μου πηγε σε κατι που ειχε πει ο Μανος Χατζιδακις:

« Ότι τις παρεες δεν τις ενωνει μονο η κοινη γνωμη για κατι, αλλα και η κοινη αγνοια. Μονο που σαν αγνοεις, οφειλεις να’ χεις το ταλεντο για να ανακαλυψεις το καινουργιο, αυτό που θα παρει τη θεση του «αγνοημενου».

Σκεφτηκα ότι, ονοματα όπως του Γιαννη Μοραλη που εφυγε πριν λιγες μερες από την ζωη, του Μανου Χατζιδακι, του Γιαννη Τσαρουχη, της Ραλλους Μανου, του Οδυσσεα Ελυτη, του Καρολου Κουν, του Νικου Γκατσου, ηταν ονοματα μιας παρεας που εξεφραζαν την πρωτοπορια και χαραξαν την ιστορια της μεταπολεμικης Αθηνας τοτε. Ειχαν σταθερα στεκια, όπως τα καφε-ζαχαροπλαστεια “Brazilian” και “ Zonar’s ”, κατι αντιστοιχο με τον “καφενε” του “Ξανθη Φιλοσοφειν” που εχει η δικη μας παρεα.

Σ’αυτό το σημειο, θα ηθελα να ευχαριστησω προσωπικα τον Δημητρη, που είναι “η καρδια” του δικου μας καφενειου. Γιατι, χαρη στην δικη του Δονηση-Ενεργεια, εγινε εφικτη ολη αυτή η συσπειρωση τοσο καλων και εκλεκτων φιλων στην εποικοδομητικη και πνευματικη παρεα του Ξανθη Φιλοσοφειν, κρατωντας τις ισορροπιες στα πλαισια μιας απολυτης ελευθεριας της εκφρασης.

Ευχομαι και στην καινουργια χρονια, το καφενειο μας, να συνεχισει να αποτελει πολο ελξης και αφορμη για σαγηνευτικα εσωτερικα ταξιδια για κάθε επιδοξο “ταξιδευτη” στην μαγεια του ποταμου της ζωης.

Η καινούρια χρονιά θα είναι ξεχωριστή και περισσότερο πνευματική γιατι, μεσα από τετοιου ειδους ποιοτικες παρεες, εμεις οι ιδιοι γυμναζουμε το νου, εξελισσομαστε και γινομαστε καλυτεροι. Επιλεγοντας εμεις να ειμαστε καλυτεροι, τοτε και η καινουργια χρονια θα είναι μετα βεβαιοτητας καλυτερη.

Ευχομαι μεσα στο 2010, να συντονιστουμε ακομη περισσοτερο με την θεικη αρμονια και, μεσα από τις δημιουργικες παρεες μας, να καταφερουμε να ανιχνευσουμε αυτό που μας ενωνει, αποφευγοντας τις διαχωριστικες γραμμες της ανθρωπινης ασεβειας και των εσωτερικων πολωσεων.

Καλη χρονια με υγεια, πολλα χαμογελα και γελια και αυξητικες τασεις της επιγνωσης, εχοντας παντα στην θυμηση μας ότι, η ευτυχια δεν εξαρταται από τα γεγονοτα αλλα από την κατασταση του νου.





Το καθαρότερο πράγμα της δημιουργίας

(ποίηση: Νικηφόρος Βρεττάκος, 1912-1991)

Δεν ξέρω, μα δεν έμεινε καθόλου σκοτάδι.
Ο ήλιος χύθηκε μέσα μου από χίλιες πληγές.
Και τούτη τη λευκότητα που σε περιβάλλω
δε θα τη βρεις ούτε στις Άλπεις, γιατί αυτός ο αγέρας
στριφογυρνά ως εκεί ψηλά και το χιόνι λερώνεται.
Και στο λευκό τριαντάφυλλο βρίσκεις μια ιδέα σκόνης.
Το τέλειο θαύμα, θα το βρεις μοναχά μες στον άνθρωπο:
λευκές επεκτάσεις που ακτινοβολούν αληθινά
στο σύμπαν και υπερέχουν.
Το πιο καθαρό πράγμα λοιπόν της δημιουργίας δεν είναι το λυκόφως,
ούτε ο ουρανός που καθρεπτιζεται μες στο ποτάμι, ούτε
ο ήλιος πάνω στης μηλιάς τ’ άνθη. Είναι η αγάπη.

13 σχόλια:

delta είπε...

Κι αυτό που κυρίως ενώνει την παρέα μας, εκτός από την «κοινή άγνοια» φίλε Γιάννη, είναι και η αποδοχή της άγνοιας αυτής. Μέσα από την αποδοχή αυτή, γεννιέται η ανάγκη να μοιραστούμε σκέψεις αλλά και εμπειρίες ζωής με τους φίλους μας, έτσι ώστε συζητώντας την διαφορετική άποψη, ακούγοντας την δική τους εμπειρία, να καταφέρουμε να διευρύνουμε την συνείδηση μας.

Δεν υπάρχει «ΓΚΟΥΡΟΥ» εδώ πέρα. Δεν υπάρχει ο δάσκαλος και οι μαθητές. Μαθητές και δάσκαλοι είμαστε όλοι μας αλληλεπιδρώντας μεταξύ μας, συνοδοιπόροι με τον ίδιο προορισμό, ταξιδιώτες στο ατέλειωτο ποτάμι της ζωής …

Καλή χρονιά σε όλη την παρέα μας

Κωστας είπε...

Προς Ευχομε μαζι σου Γιαννη..
βρισκω και γω την ευκαιρια να ευχαριστησω τον Δημητρη και ολους τους αξιολογους ,συνταξιδιωτες, ''θαμωνες'' του καφενειου μας.
Υγεια,Αυτογνωσια,Ενοτητα,Αγαπη και οτι πραγματικα χρειαζομαστε να ειστε σιγουροι οτι ο καινουργιος χρονος θα μας το φερει.
Καλη χρονια σε ολους απο την καλοκαιρινη Κορινθο :)

delta είπε...

Αλήθεια φίλε Κώστα, επειδή μπερδεύτηκα, την πρωτοχρονιά γιορτάζουμε ή την Πρωτομαγιά ;

20 ο C στην ηλιόλουστη Ξάνθη αυτή τη στιγμή !

Κωστας είπε...

Εγω παντως εχω μαργαριτες στον κηπο μου αν χρειαστει να φτιαξουμε στεφανι:)
Καποτε λενε οι επιστημονες η Γη ειχε μια εποχη και εμοιαζε με τον παραδεισο του Αδαμ και της Ευας..
η ΝASA και το CERN ομως,λενε οτι μπαινουμε σε περιοδο ψυξης(http://vickytoxotis.blogspot.com/2009/12/blog-post_27.html)γιαυτο ας απολαυσουμε την ζεστασια του ζωοδοτη Ηλιου μας:)

Καλυψώ είπε...

ΕΥΧΟΜΑΙ
ΑΓΑΠΗ....η αγαπη που ειναι ζωοδοτης ηλιος..η αγαπη που φερνει την ενωση και διωχνει την χωριστηκοτητα...η αγαπη που νικα την αρρωστια και τον θανατο...

ΟΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΝΕΙ ΜΑΤ ΣΤΟ ΜΙΣΟΣ
ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ..

αυτη ειναι η ευχη μου για ολους

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

IANIS (Giannis Doganis) είπε...

Μα εκει τρελλαινομαι βρε Δημητρη!,

ομαδα εδαφους-εδαφους ειμαστε χωρις Βεζυρη! –ουτε ενα ιπταμενο χαλι δεν εχουμε σαν αξεσουαρ!- και απο την αλλη εχουμε την βασιλισσα και δη ιπταμενη και δη.. δασκαλα(=γκουρου)! πεταλουδα, γκουρου να μας ανεβαζει, γκουρου να μας κατεβαζει! Καθρεπτη καθρεπτακι μου…!


Φιλε μου Κωστα,

οταν εδω στην νοτια ορεινη Πινδο-κεντρικη Ελλαδα, οι τουριστες αναγκαζονται στις βαλιτσες τους να κουβαλουν και χιονι για σκι και η καφε αρκουδα δεν εχει πεσει ακομη σε χειμερια ναρκη λογω των υψηλων θερμοκρασιων (ο καμπος χθες ειχε 22 βαθμους!), καταλαβαινεις τι παιζεται! Παντως ζηλεψα που ενας φιλος που ηρθε στα πεθερικα του εκει στην Κορινθο για τις γιορτες, μου ειπε οτι ολοι εκει εχουν βγει στις παραλιες με μαγιο!


Καλη χρονια με υγεια Καλυψω!

Ευχομαι ομορφο και δημιουργικο το 2010 για σενα.


Ψηλά το κεφάλι θα πω, και να...κολυμπάμε με το κεφαλι εξω απο το νερο, ο πατος καραδοκει…!

Άντε! Καλά να μαστε! Ευχες για χρόνια καλά,
κι αν είναι καλά….. να είναι και πολλά!

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

Αγαπητε ιανις
και ολοι οι φιλοι
Χαιρετε και Αγγαλιασθε!
βλεποντας ηδη μια αυξητικη της επιγνωσεως ταση,η οποια ευχομαι να παγιωθει συντομως..,
...και μελετωντας με χαρα της καθρεφτολογιας το αναγνωσμα να αποδιδει καρπους.............
....ελπιζοντας και στην ολοενα συμμετοχικοτερη συνεισφορα στις δρασεις της ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ ΕΠΕ-"διαδικτυακος διαλογισμος γελιου -ατραπος για την πνευματικη τελειωση και ολοκληρωση του Κυκλου"............
αντικαθρεφτιζοντας τη μεγαλη χαρα που μου εχετε δωσει
... σας την αντιγυριζω....
και δηλωνω ευθαρσως και κατηγορηματικως οτι
ΒΡΗΚΑ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Καλη Χρονια!!!!!!!!!!!!

Unknown είπε...

Καλη Χρονια

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Παρέα...να αγαλλιάζει η ψυχή σου!!!
Να είστε καλά.
Σας ευχαριστώ για όλα!

Ιπτάμενος Ολλανδός είπε...

Ευχές και από το ιπτάμενο χάλι...(χαλιά είπαμε δεν έχουμε) ("χαλιά, χάλια περσινά" για όποιον θυμάται...)

ΥΓ. Η Πεταλούδα βρήκε τον Δάσκαλο Της;;; Αποκλείεται.

delta είπε...

Καλησπέρα φίλε ιπτάμενε.
Καλή χρονιά να 'χουμε.

Και ιπτάμενο και χάλι ;
Σαν ΖΕΝ ΚΟΑΝ μου ακούγεται ...

ΥΓ. Οι δάσκαλοι βρήκαν την Πεταλούδα τους ! :-)

Sissi Soko είπε...

Σας διαβάζω πάντα.

LAMDA είπε...

Σε ευχαριστούμε φίλε Γιάννη για τα καλά σου λόγια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορείς έστω και ηλεκτρονικά να συζητάς με ανθρώπους που έχουν πνευματικές αναζητήσεις και συνειδητοποιούν το "εν οίδα ουδέν οίδα".

Πράγματι είναι σημαντική η προσφορά του φίλου Δημήτρη που αφιερώνει πολλές ερτατοώρες στο να κρατάει αυτό το καφενείο ζωντανό.

Αλλά εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο Web star που είχε την ιδεά και μαζί με τον φίλο Morfea δημιουργήσανε και στήσανε αυτόν τον ιστότοπο!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...