Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

God vs Jesus


«Και ελάλησε ο Θεός πάντας τους λόγους τούτους λέγων : Εγώ είμαι Κύριος ο Θεός σου ο εξαγάγων σε εκ της Αιγύπτου εξ οίκου δουλείας. Μην έχεις άλλους θεούς πλην εμού, μη λατρεύσης άλλον πλην εμού, διότι είμαι Θεός ζηλότυπος ανταποδίδων τις αμαρτίες των πατέρων επί τα τέκνα, επί τρίτης και τέταρτης γενιάς των μισούντων Με και κάμνων Έλεος εις χιλιάδας γενεών των αγαπόντων Με και φυλαττόντων τα προστάγματά Μου» (Έξοδος Κ’ 2-6)

Αυτός είναι ο θεός της Παλαιάς Διαθήκης. Έχει καμιά σχέση αυτός ο εγωκεντρικός, ο τυραννικός, ο εκδικητικός , ο ζηλόφθονος θεός με το πνεύμα της διδασκαλίας του Χριστού ;

Ο Ιησούς δεν απομάκρυνε τον άνθρωπο από τον παράδεισο, αλλά τον δίδαξε πώς να αποκτήσει την αιώνια ζωή με το μυστήριο της θείας ευχαριστίας, του οποίου οι σύγχρονοι χριστιανοί διατηρούν μόνο τον συμβολισμό.

Δε φοβήθηκε μήπως αναδειχθεί και ο άνθρωπος Θεός, αντιθέτως συνέστησε το «Θεοί εστέ».

Δεν εκδικήθηκε και δε μίσησε κανένα και κύρηξε με λόγο αλλά και με το παράδειγμα του, την ανοχή, την επιείκεια και την αγάπη σε όλους όσους τον αγαπούν και όσους τον μισούν.

Τι χάσμα, τι διαφορά χωρίζει τον Θεό της παλαιάς διαθήκης από τον Θεό Ιησού ! Ατυχώς οι λάτρεις και οι μιμητές του θεού της παλιάς διαθήκης αφθονούν και μεταξύ αυτών που ισχυρίζονται πως ακολουθούν τον Χριστό, οι οποίοι ενώ λεν πως ακολουθούν τη διδασκαλία Του, καμιά αγάπη και επιείκεια δεν τρέφουν στην καρδιά τους.


Οι άνθρωποι έχουν πάντα έτοιμο το σφουγγάρι για να σβήσουν την ανάμνηση της ευεργεσίας ή να το βρέξουν με ξύδι για να ποτίσουν τον ευεργέτη τους.

Εκείνον που θα ζητήσει να τους βγάλει από την πλάνη, να τους αφυπνίσει από τη νάρκη, να τους διαφωτίσει και να τους ελευθερώσει από την δουλεία την κοινωνική, την πολιτική, την πνευματική, οι άνθρωποι πάντοτε, σε όλες τις χρονικές περιόδους, είναι έτοιμοι να τον δεσμεύσουν στο βράχο του Καυκάσου όπως τον Προμηθέα, να τον ποτίσουν με κώνειο όπως τον Σωκράτη, να τον καρφώσουν στο σταυρό όπως τον Χριστό, να τον δηλητηριάσουν με θάλειο όπως τον σύγχρονο δάσκαλο Όσσο. Κι αν δεν φτάνουν ως εκεί, έχουν άλλα όπλα για να χτυπήσουν τον ευεργέτη τους. Είναι τα ειδεχθή και ταπεινά μέσα της συκοφαντίας που εξουθενώνουν την ευεργετική προσπάθεια και τη δράση εκείνων που εργάζονται για να φωτίσουν και να λυτρώσουν τον άνθρωπο από τη γη.

Αυτή είναι η μοίρα όλων εκείνων που αγάπησαν τον άνθρωπο και θέλησαν να τον βγάλουν από το βούρκο του πάθους και να τον οδηγήσουν στο φως.

Φαίνεται ότι κάποιους τους βολεύει να παραμένει η ανθρωπότητα στο σκοτάδι …


Ο ίδιος ο Δίας όμως δεν κατάφερε παρά να δεσμεύσει προσωρινά τον Προμηθέα που μετέδωσε το φως του Ολύμπου στους ανθρώπους της γης, για να τους ανυψώσει με τη γνώση μέχρι τον ίδιο τον Όλυμπο. Ο Προμηθέας ελευθερώθηκε από τον Ηρακλή, που συμβολίζει τον μύστη, τον οποίο αναδεικνύουν ήρωα ,η Αρετή και η Γνώση.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι το κακό δεν έχει παρά εφήμερη ισχύ και ουδέποτε θα επικρατήσει για πάντα. Επίσης φανερώνει τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία ανατρέπεται η ισχύς του. Αυτά είναι η αρετή, η γνώση και η τόλμη, εφόδια απαραίτητα για τον μύστη εκείνον, που καλείται σε άθλους για να ελευθερώσει πρώτα τον εαυτό του, και κατόπιν τον δεσμώτη Εωσφόρο (δηλαδή αυτόν που φέρνει το φως) ευεργέτη του.

23 σχόλια:

ANAZHTHΣH είπε...

Πολύ καλογραμμένο και ενδιαφέρον κείμενο!Διαφοροποιείται η οπτική μου γωνία όσον αφορά την τελευταία περίοδο.Να είστε καλά, καλημέρα.

delta είπε...

Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Θα είχε ενδιαφέρον βέβαια να αποτυπωθεί οποιαδήποτε διαφορετική άποψη.

Να είσαι πάντα καλά

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Δημήτρη πολύ καλό το άρθρο σου!Συμφωνώ απολύτως ότι κάποιους τους βολεύει να ζει η ανθρωπότητα στο σκοτάδι.
Για να επικρατεί ο φόβος, για να ελέγχουν τη μάζα.Είτε αυτό συμβαίνει από τις κυβερνήσεις, τους εκπροσώπους των θρησκειών, τα ΜΜΕ. Να μην υπάρχει αγάπη στον κόσμο.

delta είπε...

Κι αυτή η αγάπη Ειρήνη αποτυπώνεται τέλια στο πρόσωπο και στις διδασκαλίες του Χριστού (και όχι βέβαια σ’ αυτόν το θεό που παρουσιάζει η παλαιά διαθήκη).

Πιστεύω βέβαια πως αν ο Χριστός ζούσε σήμερα δε θα ήταν χριστιανός …

fotis είπε...

Ρε Δημήτρη, (το "ρε" είναι χαϊδευτικό και δηλώνει την οικειότητα με την οποία μιλάω στους πολύ δικούς μου ανθρώπους) έχεις ένα μοναδικό ταλέντο να διατυπώνεις τις σκέψεις και τις απόψεις μου, πριν προλάβω να τις διατυπώσω εγώ ο ίδιος! Ασφαλώς και δεν θα ήταν χριστιανός ο Χριστός, ούτε φυσικά θα ανήκε σε κάποια άλλη θρησκεία! Όπως λέει και ο συγγραφέας Juan Arias, "...είναι προφανές πως, αν ο Ιησούς οραματιζόταν μια νέα μορφή θρησκείας, σ' αυτή δε θα είχαν καμία σημασία οι τόποι λατρείας...Θα ήταν η καρδιά, το πνεύμα του ανθρώπου, ο εσωτερικός ναός όπου θα μπορούν να συναντηθούν καλύτερα με το Θεό." Και συνεχίζει: "θα ακουγόταν λοιπόν αιρετικό αν λέγαμε ότι στόχος του Ιησού ήταν να κάνει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν πως η ίδια η θρησκεία, κυρίως όσο αφορά τις νομικές, πολιτιστικές και τελετουργικές πλευρές της, γινόταν σκλαβιά, ενώ η αληθινή πίστη, η αληθινή πνευματικότητα, έπρεπε να είναι η μεγάλη απελευθέρωση απ' ό,τι καταπιέζει τις συνειδήσεις;" (Βλ. Juan Arias, "Ιησούς, ο μεγάλος άγνωστος", εκδ. Λιβάνη, Αθήνα 2002, σελ. 195-196 και 198)

delta είπε...

Α ρε Φώτη …
(νομίζω πως δε θα μπορούσες να έχεις πιο αντιπροσωπευτικό όνομα καθώς κάθε τοποθέτησή σου, κάθε σχόλιο σου είναι τόσο διαφωτιστικό, είναι ένα άρθρο από μόνο του)

Κρίμα που τα ψηλά αλώνια (έκανα Πάτρα στο στρατιωτικό μου –ΣΕΤΤΗΛ-) πέφτουν λίγο μακριά για να πιούμε παρέα ένα καφεδάκι.

Σ’ ευχαριστώ φίλε μου

Πλώρη είπε...

Ελπίζω να γνωρίζετε πως το κομμάτι σας απηχεί μόνο τη δική σας θεώρηση κι όχι τη θεολογία που ασπαζόμαστε ως Εκκλησία. God ή Jesus δεν τίθεται ως ερώτημα αγαπητέ Δημήτρη διότι ο Χριστός είναι Θεός π.χ.!

delta είπε...

Αγαπητέ φίλε Πλώρη

Σαφώς η κάθε ανάρτηση σ’ αυτό το blog αφορά μόνον την θεώρηση του αναρτώντα και κανενός άλλου. Και έχει γίνει ξεκάθαρο ότι ο μόνος περιορισμός που τίθεται είναι τα άρθρα που φιλοξενούνται να είναι φιλοσοφικού χαρακτήρα και να έχουν σχέση με την εσωτερική ανάπτυξη και την αυτογνωσία. Δεν υπάρχει κανένας άλλος περιορισμός ή λογοκρισία.

Όσον αφορά το God vs Jesus είναι ένα λογοπαίγνιο που χρησιμοποιήθηκε για να καταδείξει την τεράστια απόσταση του θεού όπως περιγράφεται στην παλαιά διαθήκη και του Θεού Ιησού όπως αναφέρουμε στο άρθρο. Δεν την διακρίνεις αλήθεια κι εσύ;

Για να το προχωρήσω βέβαια, χωρίς να έχω κανένα άγχος αν θα παραβώ κάποια θεολογική θεώρηση, θα πω ότι για μένα ο Ιησούς είναι η προσωπικότητα εκείνη που πριν από δύο χιλιάδες χρόνια ενσάρκωσε τέλεια τον εντός ημών Χριστό. Ο Χριστός τώρα είναι η παγκόσμια συνειδητότητα που είναι πανταχού παρούσα και πληρεί τα πάντα (άρα και εμάς τους ίδιους). Ο Ιησούς λοιπόν ήταν η απόλυτη προβολή της συνειδητότητας αυτής με φυσική μορφή ώστε να μπορέσει να μεταφέρει στην ανθρωπότητα το θείο μήνυμα.

Όλα τα παραπάνω βέβαια επαναλαμβάνω, αφορούν μόνο την προσωπική μου άποψη. Δεν ανήκω σε κανένα δόγμα και δεν έχω διάθεση να προσηλυτίσω κανέναν πουθενά…

Πάντα φιλικά

Πλώρη είπε...

Αγαπητέ Δημήτρη,
Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Βρίσκω πολύ τίμιο εκ μέρους σου να λες ότι αυτά που λες είναι προσωπικές σου απόψεις. Βλέποντας και εγώ το blog σου μπορώ να διακρίνω μια τάση συγκρητισμού από τον Χριστό και το Βούδα μέχρι τον Όσσο. Οπότε μπορώ να καταλάβω ότι στοιχεία παίρνεις από τον καθένα. Ξέρεις όμως πολλές φορές σε ένα τέτοιο χωνευτήρι πολλές φορές χάνουμε τα αυγά και τα καλάθια φού το ένα δεν έχει καμία σχέση με το άλλο. Επίσης το σχόλιό σου ότι αν γεννιόταν ο Χριστός δε θα γεννιόταν χριστιανός είναι προκλητικό για εμάς τους χριστιανούς και άδικο. Φιλικά Γιώργος ή Πλώρη

Πλώρη είπε...

Επίσης όταν μιλάς για τον Εωσφόρο και ξέρεις καλά τι λες πας σε πιο επικίνδυνα μονοπάτια. Ξέρεις η τακτική του να λες 5 σωστά μπερδεμένα με 3 εσφαλμένα είναι επικίνδυνα. Εκτός αν ασπάζεσαι τη θεωρία ότι ο Εωσφόρος δηλαδή ο σατανάς (αυτός που πήγε να φέρει την αυτογνωσία στην Εύα)είναι ο ευεργέτης μας...Και κακός ο Θεός πο μας θέλει πρόβατα...

delta είπε...

Ο σκοπός φίλε Γιώργο είναι να καταδείξουμε ότι μέσα από την διαφορετικότητα της έκφρασης των παραπάνω προσωπικοτήτων υπάρχει στο βάθος η ίδια διδασκαλία.
Μήπως τελικά όλοι οι φωτισμένοι δάσκαλοι δεν κατέδειξαν την αγάπη ως εργαλείο προσέγγισης του θείου ; Μήπως η αγάπη έχει θρησκεία ;

Όσον αφορά τους πραγματικούς χριστιανούς, αυτούς που εφαρμόζουν την διδασκαλία του Ιησού Χριστού, τη διδασκαλία της αγάπης, δεν νομίζω ότι έχουν να φοβηθούν τίποτα από το παραπάνω σχόλιο μου. Ο Χριστός εξάλλου προσπάθησε να ενώσει τον κόσμο κι όχι να τον χωρίσει σε ημέτερους και αλλόθρησκους και δικαιούται να είναι υπεράνω κάθε θρησκείας. Αλλά γνωρίζω αρκετούς «χριστιανούς» δυστυχώς, κληρικούς και κοσμικούς, που σταυρώνουν καθημερινά τον Χριστό τους με τις επιλογές και τις πράξεις τους.

Σ’ ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου έδωσες να ανοίξουμε αυτόν τον εποικοδομητικό θεωρώ, διάλογο.

Να είσαι πάντα καλά

delta είπε...

Ο Εωσφόρος κατά την ελληνική μυθολογία, ήταν ο υιός της Ηούς κόρης ή αδελφής του Ηλίου. Ήταν όπως φαίνεται και από το όνομά του (ο φέρων το πρωινό φως, το φως της αυγής), πρόδρομος του Ηλίου, ηλιακή θεότης, που φυσιολογικά διαλύει τα σκότη της Αμαθείας και εμφανίζει το φως της Γνώσης. Ήταν δηλαδή πνεύμα του φωτός.

Τώρα βέβαια πρέπει να πω πως οι χριστιανοί θεολόγοι φρόντισαν να τον συνδέσουν με τον εβραϊκό Σατανά (εβραϊκά Σατάν και αραμαϊκά Σατανά) ώστε να καταστήσουν απαγορευμένη άλλη μια Ελληνική θεότητα.

delta είπε...

Το ανάλογο του Εωσφόρου είναι ο Προμηθέας που έκλεψε το πυρ από τον Ήφαιστο και το έδωσε στους ανθρώπους. Ο Προμηθέας ως Θεός του Πυρός, δηλαδή της επιστήμης και της Σοφίας, είναι μέγας ευεργέτης της ανθρωπότητας και θεωρείται αντιπρόσωπος του προς τα άνω τείνοντος ανθρώπινου πνεύματος. Αν σε ενοχλεί λοιπόν η λέξη Εωσφόρος γιατί τον έχεις συνδέσει με τον Διάβολο, χρησιμοποίησε στη θέση του το όνομα του Προμηθέα.

Δεν πιστεύω πως ο Θεός είναι κακός φίλε Γιώργο. Κακό μας τον παρουσιάζουν κάποιοι σκόπιμα. Αυτό ήθελα να καταδείξω στο άρθρο μου …

Πλώρη είπε...

Δημήτρη νομίζω ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον Χριστό με το Όσσο που έχει μεταξύ άλλων πει: "Όταν εξαφανιστούν οι εκκλησίες, μόνο τότε θα εξαφανιστούν και τα περιοδικά τύπου Ρlayboy, όχι πριν. Είναι συνέταιροι στις δουλειές. Και τα δύο υπάρχουν μαζί - οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος."

"Δημιουργώντας συνεχώς ένα συγκεκριμένο ήχο, μπορείς να παράγεις τόση πολλή ζέστη... Μπορείς να το δοκιμάσεις και μόνος σου. Μια νύχτα που κάνει κρύο, στάσου έξω και απλώς κάνε όμκαρ. Πάλλε το Ωμ μέσα σου, όσο πιο πολύ μπορείς, ώστε το Ωμ να ηχεί από τα δάχτυλα των ποδιών σου, μέχρι το κεφάλι σου. Ξαφνικά, θα αισθανθείς ότι το κρύο έχει εξαφανιστεί, το σώμα είναι ζεστό. Και αν το συνεχίσεις αυτό,
σύντομα, σε μια πάρα πολύ κρύα, παγωμένη νύχτα, εσύ θα αρχίσεις να ιδρώνεις.
Με αυτόν τον τρόπο έζησε γυμνός ο Μαχαβίρας. Με αυτόν τον τρόπο οι βουδιστές μοναχοί ζουν γυμνοί στο Θιβέτ, όπου η παγωνιά είναι κάτω από το μηδέν. Κάθονται όλη τη νύχτα κάτω από τον ουρανό, χιονίζει κι εκείνοι ιδρώνουν. Δημιουργούν συνεχώς ένα συγκεκριμένο ήχο."
"Χαρείτε! Ο Θεός έχει πεθάνει και τώρα ο άνθρωπος είναι τελείως ελεύθερος. (Φ. Νίτσε). Και η “μεταγλώττιση” της φράσης.. "Χαρείτε που πέθανε ο Θεός! Τώρα δεν υπάρχει κανείς να κυριαρχεί επάνω σας. Δεν υπάρχει κανένας πιο ψηλά από σάς δεν είναι ανάγκη να φοβάστε κανένα Θεό. Μπορείτε να τον ξεχάσετε τελείως το Θεό” Έλεος...

Πλώρη είπε...

Δημήτρη από τις απαντήσεις σου φαίνεται ότι είσαι άνθρωπος με καλή προαίρεση και ευγένεια ψυχής. Αυτό όμως που πρέπει να υπερασπιζόμαστε είναι την αλήθεια πάνω από όλα. Εύχομαι ο Χριστός να μας φωτίζει όλους. Είμαι συνειδητά χριστιανός όρθοδοξος και χαρούμενος και ελεύθερος και περήφανος γι΄αυτό.

delta είπε...

Χαίρομαι ειλικρινά που νιώθεις περήφανος και κυρίως που αισθάνεσαι ελεύθερος.

Νομίζω φίλε Γιώργο ότι οι δρόμοι μας και ο τρόπος που υπερασπιζόμαστε την αλήθεια, στο βάθος δεν διαφέρουν. Οι λέξεις ίσως μας κάνουν να υποφέρουμε λίγο.

Όχι δε θα συγκρίνω σε καμιά περίπτωση τον Χριστό με τον Όσσο. Αν και δε νομίζω ότι παίρνοντας αποσπασματικά κάποιες φράσεις ενός δασκάλου μπορούμε να προσδιορίσουμε την ποιότητα της διδασκαλίας του και το μήνυμα που ήθελε να απευθύνει στην ανθρωπότητα. (Ο ίδιος εξάλλου δήλωνε ότι περισσότερο από όλους αγαπούσε τον Χριστό)

Μπορεί επίσης να διαφωνώ σε ορισμένα σημεία με ότι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες.

Εξάλλου μέσα από τη διαφωνία και την αντίθεση προέρχεται η πιο όμορφη σύνθεση και η εξέλιξη.

Ευχαρίστως (αν το θέλεις κι εσύ βέβαια) θα σε προσκαλούσα να γίνεις συντάκτης σο Ξάνθη Φιλοσοφείν.

Το κέρδος μου από την ενασχόληση με το ίντερνετ και κυρίως με αυτόν τον ιστότοπο είναι ότι μέσα από συζητήσεις και αντιπαραθέσεις γνώρισα αξιόλογους και καλοπροαίρετους ανθρώπους σαν εσένα.

Πλώρη είπε...

Δημήτρη σε ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σου (θα γράψω φυσικά). Νομίζω ότι ο καλός μας Θεός ο ερευνών νεφρούς και καρδίας θα σου δώσει όπως δίνει σε όλους μας την ευκαιρία να γνωρίσεις το φως του. Αυτό ψάχνω να βρω κι εγώ...Απλώς τυχαίνει να χουμε στην αυλή μας αυτό το μποστάνι την Ορθοδοξία και πάμε για ψώνια στα σουπερμαρκετ των δυτικών και στα παζάρια της ανατολής...Καμιά φορά η αλήθεια είναι δίπλα μας και δεν καταδεχόμαστε να την δούμε...Έχουμε Παίσιο και Πορφύριο και πλήθος αγίων και πάμε να πιούμε νερό σε θολούς γκουρού...

delta είπε...

Γιώργο θα χρειαστώ το mail σου για να σου αποστείλω την πρόσκληση.

Καλή σου νύχτα

Ανώνυμος είπε...

Παρακολουθώ εδώ και αρκετή ώρα τη συζήτησή σας και την ανταλλαγή απόψεων σας.
Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του αλήθειες για να πορεύεται στη ζωή.
Ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε.

Πλώρη είπε...

Θα στο στείλω Δημήτρη Καληνύχτα και απο μένα
Με τα φτερά της ψυχής Καλησπερούδια...

delta είπε...

Μη σε τρομάζουν οι αντιπαραθέσεις φίλη Ειρήνη. Οι άνθρωποι που έχουν αληθινές και ειλικρινείς πνευματικές ανησυχίες, στο βάθος πάντα συμφωνούν.

delta είπε...

Την καληνύχτα μου σε όλους ...

Ανώνυμος είπε...

Γεια!Δε φοβάμαι τις αντιπαραθέσεις,απλά παρακολουθώ με ενδιαφέρον. Διαβάζοντας τα σχόλιά σας, βλέπω τον εαυτό μου.Το τότε και το τώρα.Οι απόψεις του Γιώργου αντιπροσωπεύουν ένα παλιό μου κομάτι,οι δικές σου απόψεις την Ειρήνη του τώρα.Πως αλλάζει ο άνθρωπος!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...