Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Ο καθρέπτης των σχέσεων

Υπάρχει μια θαυμάσια ιστορία από την παράδοση των Σούφι.

Κάποιος έφτασε σε ένα χωριό και πήγε να επισκεφτεί τον σοφότερο γέροντα. «Σκέφτομαι να έρθω να εγκατασταθώ εδώ», είπε ο επισκέπτης, «μα δεν έχω ακόμα πάρει την απόφαση. Αναρωτιέμαι τι είδους χωριό είναι αυτό. Μπορείς να μου πεις μερικά πράγματα για τους κατοίκους της περιοχής ;» Ο γέροντας του απάντησε : «Πες μου, τι είδους άνθρωποι ζούσαν εκεί που κατοικούσες μέχρι σήμερα ;» «Ήταν ληστές, απατεώνες και ψεύτες», του απάντησε ο επισκέπτης. «Ξέρεις κάτι ;» του είπε ο γέροντας. «Τέτοιου είδους άνθρωποι είναι και οι κάτοικοι αυτού του τόπου». Ο επισκέπτης έφυγε από το χωριό και δεν ξαναγύρισε. Μισή ώρα αργότερα, ένας άλλος άνδρας μπήκε στο χωριό. Αναζήτησε κι αυτός τον δάσκαλο και όταν τον βρήκε του είπε : «Τι είδους άνθρωποι μένουν σ’ αυτό το χωριό;» Και πάλι ο δάσκαλος τον ρώτησε : «Τι είδους άνθρωποι κατοικούσαν εκεί που έμενες παλιά ;» «Οι πιο καλοί, οι πιο ευγενικοί, οι πιο συμπονετικοί», απάντησε ο επισκέπτης. «Θα μου λείψουν πάρα πολύ». «Ακριβώς τέτοιου είδους άνθρωποι ζουν και εδώ», του απάντησε ο δάσκαλος.

Η ιστορία αυτή μας υπενθυμίζει ότι τα χαρακτηριστικά που διακρίνουμε πιο ξεκάθαρα στους άλλους είναι αυτά που υπερισχύουν μέσα μας. Από τη στιγμή που θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε μέσα στον καθρέπτη των σχέσεων, θα αρχίσουμε να διακρίνουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του εαυτού μας.

Μέσα από τον καθρέφτη των σχέσεων – όλων των σχέσεων – βιώνουμε διευρυμένες καταστάσεις συνείδησης. Τόσο εκείνοι που αγαπάμε όσο και αυτοί τους οποίους αντιπαθούμε, αποτελούν καθρέφτες του εαυτού μας. Ποιοι άνθρωποι μας έλκουν ; Εκείνοι που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με εμάς, αλλά και ακόμα περισσότερα. Θέλουμε να βρισκόμαστε κοντά τους επειδή υποσυνείδητα διαισθανόμαστε πως κάνοντας το, ίσως μπορέσουμε κι εμείς να εκδηλώσουμε περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά. Κατά τον ίδιο τρόπο μας απωθούν οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι αντανακλούν χαρακτηριστικά τα οποία δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι κι εμείς διαθέτουμε. Αν λοιπόν νιώθετε μια έντονη αντιπάθεια για κάποιον, τότε να είστε σίγουροι πως έχετε κάποια κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία αρνήστε να αναγνωρίσετε στον εαυτό σας. Αν ήσασταν πρόθυμοι να αποδεχτείτε την ύπαρξη τους, αυτός ο άνθρωπος δε θα σας αναστάτωνε τόσο πολύ.

Αναγνωρίζοντας το γεγονός πως μπορούμε να διακρίνουμε χαρακτηριστικά του εαυτού μας στους άλλους, κάθε σχέση γίνεται ένα εργαλείο για την εξέλιξη της συνείδησης μας. Και καθώς συντελείται αυτή η εξέλιξη, βιώνουμε διευρυμένες καταστάσεις συνείδησης.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε έλξη για κάποιον, αναρωτηθείτε τι ακριβώς σας προσέλκυσε. Η ομορφιά του, η χάρη, η κομψότητα του, η επιρροή, η δύναμη, ή η ευφυΐα του ; Ό,τι και αν είναι αυτό, να ξέρετε πως διαθέτετε και εσείς την ίδια ιδιότητα. Δώστε προσοχή σε αυτά τα συναισθήματα και ίσως αρχίσετε να αποκτάτε καλύτερη συνείδηση του εαυτού σας.

Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που σας απωθούν. Καθώς πλησιάζετε όλο και περισσότερο στον αληθινό σας εαυτό, θα πρέπει να κατανοήσετε και να αποδεχτείτε και τα λιγότερο ελκυστικά χαρακτηριστικά σας. Η θεμελιώδης φύση του σύμπαντος είναι η συνύπαρξη των αντίθετων αξιών. Δεν μπορείτε να φανείτε γενναίοι αν δεν έχετε και λίγη δειλία μέσα σας. Δεν μπορείτε να είστε ενάρετοι αν δεν έχετε και την ικανότητα να κάνετε κακό.

Περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας αρνούμενοι πως διαθέτουμε μια τέτοια σκοτεινή πλευρά, και καταλήγουμε να προβάλλουμε αυτά τα χαρακτηριστικά σε άλλους ανθρώπους στη ζωή μας. Σας έχει τύχει να γνωρίσετε άτομα τα οποία επιλέγουν πάντα «λάθος» ανθρώπους στη ζωή τους ; Συνήθως δε μπορούν να κατανοήσουν γιατί τους συμβαίνει συνεχώς κάτι τέτοιο. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι ότι τα άτομα αυτά έλκουν το σκοτάδι. Η πραγματική αιτία συνίσταται στο ότι δεν είναι πρόθυμα να αναγνωρίσουν την ύπαρξη του στη δική τους ζωή. Κάθε φορά που γνωρίζουμε ένα πρόσωπο που μας προκαλεί αντιπάθεια, μας προσφέρεται μια ευκαιρία προκειμένου να αποδεχτούμε το παράδοξο της συνύπαρξης των αντιθέτων και να ανακαλύψουμε μια καινούργια πλευρά του εαυτού μας. Είναι ένα ακόμα βήμα προς την ανάπτυξη του πνευματικού μας εαυτού. Οι πιο φωτισμένοι άνθρωποι στον κόσμο αποδέχονται πλήρως το γεγονός ότι είναι ικανοί τόσο για το καλό όσο και για το κακό. Όταν συναναστρέφεστε ανθρώπους που αναγνωρίζουν τις αρνητικές τους ιδιότητες, ποτέ δε θα αισθανθείτε ότι σας κρίνουν. Σε επικρίσεις καταφεύγουν μόνο όσοι αντιμετωπίζουν το καλό και το κακό, το σωστό και το λάθος, ως ιδιότητες που οι ίδιοι δε διαθέτουν.

Όταν είμαστε πρόθυμοι να αποδεχτούμε τόσο τη φωτεινή όσο και τη σκοτεινή μας πλευρά, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να θεραπεύουμε τον εαυτό μας, αλλά και να αποκαθιστούμε τις σχέσεις μας. Αρχίστε φέρνοντας στο νου σας το πιο αντιπαθητικό άτομο που θα μπορούσατε να σκεφτείτε. Σκεφτείτε για παράδειγμα τον Αδόλφο Χίτλερ και πείτε : «Σε τι θα μπορούσα να μοιάζω εγώ με τον Χίτλερ ;» Οι περισσότεροι άνθρωποι αρνούνται πως μπορεί να έχουν έστω και την παραμικρή ομοιότητα μαζί του. Σκεφτείτε όμως καλύτερα. Δεν έχετε ποτέ εκφράσει προκατάληψη απέναντι σε μια ομάδα ανθρώπων μόνο και μόνο επειδή έχουν μια συγκεκριμένη εθνικότητα ή ένα συγκεκριμένο χρώμα δέρματος, ή μια συγκεκριμένη προφορά ή κάποια αναπηρία ; Αν μπορείτε να ανακαλέσετε στη μνήμη σας έστω και ένα τέτοιο είδους συμβάν, τότε θα πρέπει να αποδεχτείτε την ομοιότητα σας με τον Αδόλφο Χίτλερ. Όλοι είμαστε πολυδιάστατα όντα. Οτιδήποτε υφίσταται κάπου στον κόσμο, υφίσταται και μέσα σας. Όταν αποδεχόμαστε αυτές τις διαφορετικές πλευρές του εαυτού μας, αναγνωρίζουμε τη σύνδεση μας με την συμπαντική συνείδηση και διευρύνουμε την προσωπική μας επίγνωση.


17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για την πρόσκληση... Ναι είμαστε σε παράλληλα μήκη κύμματος ή έστω μπορώ να σας καταλάβω too much...

Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι στον καθρέφτη της προσωπικότητας μας αντανακλούμε αυτό που μπορούμε να δούμε στους άλλους για να μη πω ότι βλέπουμε στους άλλους το κομμάτι μας που αναγνωρίζουμε...

Να 'σται καλά!

Ανώνυμος είπε...

Αδελφό Σύμπαν...

mar9659 είπε...

Ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου,για την πρόσκληση...επίσης συμφωνώ και με τον Οδοιπόρο οτι είμαστε σε παράλληλα μήκη κύμματος και επίσης χαίρομαι που σ'αυτόν τον ιστότοπο υπάρχουν αναρτημένα ποιήματα ενός απο τους ποιό αγαπημένους μου ποιητές του Ν.Βρεττάκου και κλείνω και εγώ μ'εναν στίχο του προς ένδειξη ευχαριστίας... Έχω τρείς κόσμους. Μια θάλασσα,έναν ουρανό κιέναν κήπο,τα μάτια σου. Θα μπορούσα να τους διάβαινα και τους τρείς. Να σας έλεγα που φτάνει ο καθένας τους.Ηθάλασσα ξέρω.Οουρανός υποψιάζομαι.Για τον πράσινο κήπο μου,μην με ρωτήσετε.

Roadartist είπε...

Ευχαριστώ για την πρόσκληση, βρήκα ενδιαφέροντα θέματα εδώ.. Το ότι έχετε ως πρώτο αγαπημένο βιβλίο την "Ασκητική" του Καζαντζάκη μου είπε πολλά..

penelope είπε...

Οι σχέσεις μας είναι πράγματι ο καθρέπτης του εαυτού μας. Στα μάτια των αγαπημένων μας καθρεφτίζεται το πρόσωπό μας. Αν εκπέμπουμε φόβο, φθόνο, οργή, μίσος, αυτό θα μας επιστραφεί. Ας προσέχουμε λοιπόν.

penelope είπε...

Ξέχασα να πω ευχαριστώ για το πολύ όμορφο κείμενο σου Δέλτα. Σ' ευχαριστώ απ' την καρδιά μου. (άρχισα να τα γράφω διπλά τα μυνήματα για να κρύψω την φλυαρία μου :))

vlachos είπε...

Αγάπη είναι αυτό που πρέπει να δίνουμε στους συνανθρώπους μας. Η ταπεινότητα πρέπει να είναι οδηγός μας και η μεγαλοψυχία αρωγός μας .Κάθε φορά που μιλάμε άσχημα σε έναν άνθρωπο, κάθε φορά που χτυπάμε έναν άνθρωπο ,κάθε φορά που αντιπαθούμε έναν συνάνθρωπο μας, είναι σαν να απορρίπτουμε τον εαυτό μας, γιατί κάθε φορά θα επαναλαμβάνουμε μια πράξη Domino που θα έρχεται πάντα πίσω σε εμάς. Η αυτοπαρατήρηση και η κατανόηση πρέπει πάντα να είναι συνειδητή και τρόπος ζωής και ο σεβασμός πάντα έκδηλος. Η αρχική μας φύση είναι ίδια καθώς και η πνευματικότητα μας , δεν διαφέρουμε κατ΄ ουσία ο ένας από τον άλλο .Έτσι αυτό που αντιπαθούμε στον άλλο ή αυτό που μας γοητεύει στον άλλο, δεν είναι παρά αντικατοπτρισμός της ίδια μας της φύσης. NAMASTE λοιπόν και από εμένα.

vlachos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Χριστίνα είπε...

Πραγματικά σοφή η παραβολή των Σούφι...
Έτσι είναι..όλα όσα βλέπουμε δεν είναι παρά η μαζική αντανάκλαση των σκέψεών μας. Αυτό, όταν το συνειδητοποιήσουμε πραγματικά, μας φέρνει μεγάλη γαλήνη διότι θα κατανοήσουμε την ελευθερία της θέλησής μας και την ελευθερία στο να επιλέγουμε τις σκέψεις μας..
Όσο για σας, καλοί μου φίλοι..σε σας βλέπω μια ακόμα εισακουσθείσα προσευχή..πάντα ζητούσα να γνωρίζω ανθρώπους που αναζητούν την αλήθεια και να μοιράζομαι μαζί τους το φως και τις σκέψεις μου...

Χριστίνα είπε...

Η επόμενη ανάρτησή μου σε αυτό το χώρο θα είναι εμπνευσμένη από αυτό το άρθρο..
σας ευχαριστώ

delta είπε...

Οδειπόρε, Mar9659 και Roadartist σας ευχαριστούμε που οδειπορίσατε προς τον ιστότοπο μας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος.

Πηνελόπη πραγματικά στα μάτια των αγαπημένων μας καθρεφτίζεται το πρόσωπο μας αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους που δε συμπαθούμε που τους θεωρούμε εχθρούς μας. Αν εγώ σε χαρακτήρισα φλύαρη είναι γιατί είμαι και εγώ φλύαρος. Τα ελαττώματα που έχουμε διαπιστώνουμε στους άλλους. Αυτά που δεν έχουμε μας αφήνουν αδιάφορα. Είναι λοιπόν μια άσκηση οι σχέσεις μας. Ας έχουμε στο μυαλό μας το βέλος με τις δύο αιχμές. Η μια αιχμή παρατηρεί τον "άλλον" και η άλλη τον εαυτό μας. Πολλά έχουμε να μάθουμε ...

delta είπε...

Φίλε Βλάχο σε επηρέασε η αύρα της Πηνελόπης και άρχισες τις διπλές αναρτήσεις !

Βρήκες ακριβώς στο "στόχο" λέγοντας "αυτό που αντιπαθούμε στον άλλο ή αυτό που μας γοητεύει στον άλλο, δεν είναι παρά αντικατοπτρισμός της ίδια μας της φύσης".
Είναι μία συνεχόμενη άσκηση λοιπόν ο καθρέφτης των σχέσεων η οποία έπεται του Ναμάστεϊ, δηλαδή της αναγνώρισης ότι ο "άλλος" είναι ένα πνευματικό ον όπως ακριβώς είμαστε και εμείς ...

vlachos είπε...

Ναί πραγματικά η αύρα της Πηνελόπης είναι πολύ δυνατή και χαίρομαι πραγματικά που είναι μαζί μας... μου έκανε διπλό "κλίκ"!!!

Όπως πραγματικά χαίρομαι που εισπράττω τέτοιες σκεπτομορφές στο blog, είστε όλοι θαυμάσιοι.

Σας ευχαριστώ.

EL.ZIN είπε...

Αλήθεια τι είδους ανθρώπους θεωρείτε τους συντάκτες του Ξάνθη Φιλοσοφείν ;

Εμείς θεωρούμε τους συντάκτες του
Ξάνθη Φιλοσοφείν
...αναζητητές της γνώσης και της αλήθειας
σε αυτό το ταξίδι του ανθρώπου,
και θέλουν να
...το μοιραστούν μαζί μας!
Τους ευχαριστούμε πολύ γι αυτό
στην πρώτη μας επίσκεψη!

Επίσης "το φιλοσοφείν" μας βρίσκει κάτι παραπάνω απο σύμφωνους
και είναι η προτίμηση μας
...καθώς και η έννοια της ομάδας και της φιλίας.

Καλή συνέχεια στο ταξίδι μας
... φίλοι,αναζητητές, φιλόσοφοι!

fractalx είπε...

O καθρέφτης λοιπόν... Ένα πολύ καλό μέσον να βλέπεις κατάματα τον εαυτό σου μέσα στο χρόνο.. χρειάζεται όμως 'ασκηση για να μην κοιτάς το χρόνο σαν ρυτίδες. Ο χρόνος νομίζω σαρκώνεται κυρίως στην έκφραση, όπου εντυπώνεται ο τρόπος που βιώνει κανεις το χρόνο. Και αν μπορεί να σταθει κανείς απέναντί σε αυτό το χρόνο χωρίς στραβισμό.
Για τους ανθρώπους που γράφουν εδώ θα ήθελα να
πιστέψω πως έχουν βιώσει το "ουκ επ΄άρτω μόνον" και με την πίστη αυτή συμμετέχω και συνοδοιπορώ...

LAMDA είπε...

Νιώθω πραγματικά ικανοποίηση και ευχαρίστηση τόσο από το ίδιο το άρθρο όσο και από τα σχόλια σας αγαπητοί συντάκτες που το εμπλούτισαν και αποσαφήνισαν.

NAMASTEI λοιπόν φίλοι μου!

mar9659 είπε...

Καλέ μου φίλε Lamda!Καλή σου μέρα και καλό μήνα!με την σειρά μου πρέπει,κι εγώ να σε ευχαριστήσω για την θερμή και φιλόξενη υποδοχή σου στο Ξάνθη Φιλοσοφείν! Να είσαι πάντα καλά!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...