Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Από τη χρεοκοπία, στο όνειρο


Απόσπασμα από το εξαιρετικό βιβλίο «Επίς σκηνής χωρίς πρόβα»

του καθηγητή Δημήτρη Μπουραντά


Παρά τις τόσες βλάβες και τα τόσο ισχυρά κύματα που δεχτήκαμε, πιστεύω ότι το καράβι έχει γερό σκαρί. Ως χώρα, διαθέτουμε αρκετά πλεονεκτήματα και πόρους, όπως η γεωγραφική μας θέση, το υψηλό γνωστικό και διανοητικό επίπεδο του λαού, ο ορυκτός πλούτος, το κλίμα, η γη, η θάλασσα και ο ουρανός, η ιστορία και ο αρχαίος πολιτισμός. Συνεπώς, μπορούμε και οφείλουμε να αλλάξουμε πορεία. Μπορούμε και οφείλουμε να ξαναονειρευτούμε. Μπορούμε και πρέπει να μάθουμε από τα λάθη και τις παραλείψεις μας και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, αφού δεν έχουμε χάσει την ψυχή μας, τον ουρανό, τη θάλασσα, τον ήλιο, το μυαλό μας, τις ικανότητές μας, την γεωπολιτική μας θέση, την ιστορία μας.




Μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα πορεία και να χτίσουμε την πατρίδα που μας αξίζει: Ανεπτυγμένη, ανταγωνιστική, δυνατή, πρωτοπόρα και ανθρώπινη. Μια πατρίδα πρότυπο προς μίμηση από όλους αυτούς που, τώρα, μας λυπούνται, μας χλευάζουν και μας λοιδορούν. Μπορούμε να γίνουμε οι πρωτοπόροι της νέας αναγέννησης σε ένα κόσμο που κυριαρχεί η απληστία του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, η αποθέωση της κατανάλωσης, η συνεχής συγκέντρωση του πλούτου, η καταστροφή του περιβάλλοντος. Έχουμε περιθώρια και δυνάμεις να κερδίσουμε το εθνικό στοίχημα. Μπορούμε, διότι είμαστε τόσοι πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας, που δεν χάσαμε τις αξίες μας, που δημιουργήσαμε στον χώρο της εργασίας μας και που ζήσαμε τόσα χρόνια στη θλίψη του περιθωρίου, παρατηρώντας την κατηφορική πορεία της χώρας μας και του ελληνισμού. Μπορούμε εμείς να τα καταφέρουμε –χωρίς αυτούς για τους οποίους «πατρίδα» σημαίνει προσπορισμό κερδών που τα εξασφαλίζουν στην Ελβετία, στο Λονδίνο και στους φορολογικούς παραδείσους.




Μπορούμε να πούμε «όχι» στο παρελθόν και στο κατεστημένο, να πούμε «ναι» στην αναγέννηση του πολιτισμού και του πολιτικού συστήματος. Αρκεί να πιστέψουμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας και στην πατρίδα μας. Μπορούμε να αφήσουμε κληρονομιά στα παιδιά μας και στην ανθρωπότητα μια πατρίδα ξεχωριστή, αυθεντική, πρωτοπόρα στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην οικολογία, στην ανθρωπιά, στο κάλλος, στον έρωτα και στο ήθος. Μπορούμε να ξανακοιτάξουμε ον γαλάζιο ουρανό της πατρίδας μας και να ονειρευτούμε ξανά. Μπορούμε να αφήσουμε το όνειρο να αγγίζει το μυαλό, την ψυχή και την καρδιά μας και, λίγο-λίγο, να το κάνουμε πραγματικότητα.




Τα όνειρα, όμως, για να γίνουν πραγματικότητα, χρειάζονται σχέδια, στρατηγικές, πολιτικές, δράσεις και, κυρίως, ανθρώπους που θα έχουν την βούληση και την ικανότητα να τα διαμορφώνουν και να τα υλοποιούν αποτελεσματικά. Ως πολίτες, είναι ευθύνη μας να έχουμε σαφή πολιτική άποψη και κρίση, ώστε να κάνουμε σωστές επιλογές και να συναντηθούμε σε μια νέα πορεία ολικού επαναπροσδιορισμού και αναγέννησης της χώρας. Μια τέτοια ευθύνη έκανε εμένα και πολλούς άλλους φίλους να ιδρύσουμε τον «Κύκλο των Χαμένων Αξιών», με σκοπό να συνενώσουμε όσους πιστεύουν στο προηγούμενο όραμα και να αγωνιστούμε για την πραγματοποίησή του.


(σχετικά βλέπε: e-cli.blogspot.com)




Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...


3 σχόλια:

delta είπε...

Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα, αυτοί που έριξαν την χώρα μας στο γκρεμό, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να το λύσουν. Είναι διεφθαρμένοι και ύποπτοι για εσχάτη προδοσία και καμία εμπιστοσύνη δεν εμπνέουν στο λαό. Πρέπει να αναγκαστούν να εξαφανιστούν από το προσκήνιο της πολιτικής ζωής και να τιμωρηθούν για τα παραπτώματά τους.

Είναι αναγκαία η ύπαρξη μιας πολιτικής ηγεσίας, ικανής, ακέραιης και αποτελεσματικής, που θα έχει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων και θα μπορέσει να εμπνεύσει επιτέλους τον λαό της, να την ακολουθήσει σε μια τέτοια πορεία, πνευματικής, ηθικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Καλή Πρωτομαγιά και καλή Λευτεριά !

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

Καλημέρα Δημήτρη,Καλή Πρωτομαγιά!
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου,που είναι όμως αυτοί οι άνθρωποι οι ακέραιοι,οι χαρισματικοί που θα μας οδηγήσουν στην ελευθερία,γιατί φως στο βάθος του τούνελ δεν βλέπω ακόμα Δημήτρη μου,μόνο να βουλιάζουμε μέρα με τη μέρα.

Καλυψώ είπε...

Καλημερα Δημητρη
και καλο μηνα...
Δυστυχως δεν υπαρχουν τετοιοι πολιτικοι..η δεν τους βλεπω εγω...
μα δεν βλεπω και αποφασισμενο λαο
μονο φοβο βλεπω και οργη..

προς ευχομαι σε ανατροπη
τα φιλια μου!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...