Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Το Μεγαλείο της Ύπαρξης



Υπήρχε κάτι άμορφο και τέλειο
πριν το σύμπαν γεννηθεί.
Ήταν γαλήνιο. Κενό.
Μοναχικό. Αναλλοίωτο.
Απέραντο. Αιώνια παρόν.
Είναι η Μητέρα του Σύμπαντος.
Μην έχοντας καλύτερο όνομα,
το αποκαλώ Τάο.

Το αποκαλώ μεγαλειώδες.
Το μεγαλειώδες είναι απεριόριστο.
Το απεριόριστο ρέει αιώνια.
Ρέοντας αιώνια, διαρκώς επιστρέφει.
.
Έτσι ο Δρόμος είναι μεγαλειώδης,
ο ουρανός είναι μεγαλειώδης,
η Γη είναι μεγαλειώδης,
οι άνθρωποι είναι μεγαλειώδεις.

Γι’ αυτό για να γνωρίσεις την ανθρωπότητα,
κατανόησε πρώτα τη γη.
Για να γνωρίσεις τη γη,
κατανόησε πρώτα τον ουρανό.
Για να γνωρίσεις τον ουρανό,
κατανόησε πρώτα τον Δρόμο.
Για να γνωρίσεις τον Δρόμο,
κατανόησε το μεγαλειώδες που υπάρχει μέσα σου.
.
.
25η στροφή από το Ταο Τε Κινγκ του Λάο Τσε, του κλασικού εγχειρίδιου του ζην, και ενός από τα αριστουργήματα του κόσμου, το οποίο έχει μεταφραστεί περισσότερο από κάθε άλλο κείμενο με εξαίρεση τη Βίβλο.


Η στροφή αυτή του Τάο Τε Κινγκ μας μιλάει για την περίοδο πριν από την αρχή, όταν υπήρχε «κάτι άμορφο και τέλειο». Συνεχίζει λέγοντας πως η άμορφη αυτή τελειότητα είναι η «Μητέρα του σύμπαντος». Αν και είναι απροσδιόριστο, αποκαλείται «Τάο» και είναι συνώνυμο με οτιδήποτε σπουδαίο. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει μέσα στο Τάο τίποτα που να είναι αντίθετο του σπουδαίου – δεν υπάρχει τίποτα που να είναι φτηνό, ασήμαντο, αδύναμο, ακόμα και μέτριο.

Φαίνεται πως η εν λόγω στροφή θέλει να κάνει τον αναγνώστη να καταλάβει πως υπάρχει μια καθαρή, διαχρονική ενέργεια, που διαποτίζει τα πάντα πάνω στον πλανήτη και παραμένει αμόλυντη από την υλική εμφάνιση των μορφών. Για να καταλάβετε αυτή την άμορφη τελειότητα, πρέπει πρώτα να κατανοήσετε ό,τι σπουδαίο και μεγαλειώδες υπάρχει μέσα σας. Εσείς είστε ο κεντρικός πρωταγωνιστής του θαυμαστού αυτού έπους.




Μια και παίρνετε ζωή από το αιώνιο Τάο, το μήνυμα μεγαλείου αυτής της ιστορίας σας κάνει να αλλάξετε τον τρόπο που ζείτε, έτσι ώστε να δείτε και την ίδια την ζωή σας να αλλάζει. Ξεκινήστε εξετάζοντας σκέψεις και ιδέες που έρχονται σε αντίθεση με αυτή την εκπληκτική παρατήρηση του Λάο Τσε, την οποία έχουν επαναλάβει και άλλοι στην διάρκεια της ιστορίας.

Στο βιβλίο της The Journey, που εκδόθηκε το 1954, η Λίλιαν Σμιθ το περιγράφει κάπως έτσι:

"Είναι η ανάγκη που νιώθει κάποιος κάθε μέρα της ζωής του, έστω κι αν δεν το αναγνωρίζει, να σχετίζεσαι με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σου, κάτι πιο ζωντανό από τον εαυτό σου, κάτι αρχαιότερο και ταυτόχρονα αγέννητο, το οποίο θα αντέξει αιώνια."




Αυτό το διαχρονικό «κάτι» επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητά σας, την απόλυτη σχέση σας με την αιωνιότητα. Υπάρχει η αίσθηση ότι είστε σε μόνιμη συνεργασία με ένα είδος πολύτιμου συνεταίρου – που δεν είναι τίποτα λιγότερο από την ίδια την μεγαλοσύνη.

Ο Λάο Τσε σας συμβουλεύει να προσέξετε τον πλανήτη, τους κατοίκους του, τον ουρανό και να δείτε το μεγαλείο. Στη συνέχεια κοιτάξτε τον εαυτό σας, και αντιληφθείτε πως είστε κι εσείς μέρος όλων των παραπάνω. Προσεγγίστε αυτό που μοιάζει να είναι το μεγάλο μυστήριο της δημιουργίας ανακαλύπτοντας το εσωτερικό σας μεγαλείο, και νοιώστε χαρά που μοιράζεστε το μεγαλείο αυτό με τον ουρανό, την Γη και όλους τους κατοίκους της. Αν μείνετε προσκολλημένοι στη δική σας «μεγαλειώδη παρακαταθήκη», εξασφαλίζετε τη μόνιμη διαθεσιμότητα του πανταχού παρόντος Τάο. Αν σκέφτεστε τη σπουδαιότητα, μόνο σπουδαία πράγματα μπορούν να προέλθουν από εσάς. Αν έχετε συναισθήματα κατωτερότητας, απλώς θα προσελκύσετε γεγονότα που θα συνάδουν με τέτοιου είδους αντιλήψεις.




Η σπουδαιότητά σας δεν βρίσκεται σε μια σχολική τάξη, σε μια μαθητεία, σε έναν δάσκαλο ή στα κολακευτικά σχόλια από καλοπροαίρετους συγγενείς, φίλους ή εραστές. Βρίσκεται μέσα σας. Έχει μεγάλη σημασία να αντιληφθείτε τη μεγαλοσύνη που συνεχώς ρέει μέσα σας – για να το πετύχετε, αναζητήστε την σε στιγμές διαλογισμού και έκφρασης ευγνωμοσύνης, και σταματήστε να επηρεάζεστε από αντίθετες απόψεις.

Ιδιαίτερα, αφουγκραστείτε τα επικριτικά σχόλια που προέρχονται από το δικό σας εσωτερικό διάλογο. Όταν τέτοιου είδους σκέψεις αναδύονται στο νου σας, αφήστε τις να σας πουν τι θέλουν. Αν επιτρέπετε σε αυτές τις όχι και τόσο σπουδαίες σκέψεις να εκφραστούν, πάντα θα ανακαλύπτετε πως το μόνο που θέλουν πραγματικά είναι να σας κάνουν να νιώσετε καλά. Δώστε τους τον χρόνο που χρειάζονται για να καταλάβουν πως η ύπαρξή τους δεν έχει κανένα όφελος, κι αυτές ευχαρίστως θα χαθούν στη μεγαλοσύνη που υπάρχει μέσα σας. Η πρόσβαση σε αυτή την ιδιότητα σας επιτρέπει να συμμετέχετε στο ευρύτερο όλον, εκεί όπου η δύναμη του Τάο κυλάει χωρίς να παρεμποδίζεται από φοβισμένες προσωπικές αξιολογήσεις. Αλλάξτε τον τρόπο που ζείτε, αντλώντας δυνάμεις από τη σπουδαιότητα αυτήν – και η ζωή σας κυριολεκτικά θα αλλάξει σε όλους τους τομείς.




Εμπιστευτείτε το μεγαλείο σας


Δεν ταυτίζεστε με το σώμα το οποίο κατοικείτε. Αυτό είναι προσωρινό και πρόκειται να επιστρέψει στο τίποτα από το οποίο προήλθε. Είστε η απόλυτη μεγαλοσύνη… ακριβώς η ίδια μεγαλοσύνη που δημιουργεί όλη τη ζωή. Να έχετε αυτή τη σκέψη συνεχώς στο νου σας, και θα προσελκύσετε τις ίδιες τις δυνάμεις της δημιουργίας: Οι κατάλληλοι άνθρωποι θα εμφανίζονται· τα γεγονότα που επιθυμείτε θα λαμβάνουν χώρα· τα οικονομικά σας θα βελτιωθούν. Κι όλα αυτά επειδή το μεγαλειώδες ελκύει την ίδια αυτή ποιότητα προς τον εαυτό του, όπως ακριβώς οι σκέψεις ανεπάρκειας εξασφαλίζουν πως οι ελλείψεις θα γίνουν μια μόνιμη πραγματικότητα. Να επιβεβαιώνεται στον εαυτό σας τις ακόλουθες φράσεις ξανά και ξανά μέχρι να γίνει η αυθόρμητη αντίδρασή σας απέναντι στον κόσμο: Προέρχομαι από το μεγαλειώδες. Προσελκύω το μεγαλειώδες. Είμαι το μεγαλειώδες.




Αναζητήστε μέσα σας κάθε πεποίθηση
που έρχεται σε αντίθεση με τη μεγαλειώδη ύπαρξή σας


Συλλάβετε τον εαυτό σας κάθε στιγμή που σκέφτεται ή λέει κάτι που καθρεπτίζει την πεποίθηση πως είστε μέτριοι. Μιλήστε τρυφερά από μέσα σας σε αυτή την πεποίθηση και ρωτήστε την τι θέλει. Ίσως να θεωρεί πως έχει σκοπό να σας προστατέψει από την απογοήτευση ή τον πόνο, όπως πιθανώς να έκανε και παλιότερα. Όμως, αν εσείς συνεχίσετε να το παρατηρείτε και να το αποδέχεστε, το συναίσθημα τελικά θα παραδεχτεί πως το μόνο που θέλει είναι να νιώθει σημαντικό. Αφήστε το, λοιπόν! Είστε αρκετά ικανοί να αντιστέκεστε στις περαστικές απογοητεύσεις και τον πόνο που φέρνει η ζωή πάνω σε αυτόν τον πλανήτη – μα το να προσπαθείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας αρνούμενοι το εσωτερικό σας μεγαλείο είναι καταστροφικό.



Αναζητήστε αυτές τις παρερμηνείες και δώστε τους την ευκαιρία να μεταμορφωθούν σε αυτό που θέλουν (και θέλετε) πραγματικά να γίνουν. Όποιο κι αν είναι αυτό που επιθυμείτε να γίνετε ή να προσελκύσετε, μεταστρέψτε την διάθεσή σας από το «Μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί αυτό σ’ εμένα» στο «Έρχεται!». Ύστερα, αρχίστε να αναζητάτε έστω και απειροελάχιστες ενδείξεις πως η επιθυμία σας πραγματικά βρίσκετε στο δρόμο. Είναι σημαντικό να κρατάτε κατά νου το πανάρχαιο αυτό αξίωμα: Λαμβάνω αυτό ακριβώς που σκέφτομαι, είτε το θέλω είτε όχι. Σκεφτείτε, λοιπόν πόσο τυχεροί είστε να έχετε την μεγαλοσύνη μέσα σας.

Αντιγράψτε τις ακόλουθες φράσεις και εφαρμόστε τις στον εαυτό σας:
.
Προέρχομαι από τη μεγαλοσύνη.
.
Πρέπει να μοιάσω σε αυτό από το οποίο προέρχομαι.
.
Ποτέ δε θα εγκαταλείψω την πίστη μου στη σπουδαιότητά μου και στη σπουδαιότητα των άλλων.

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Άλλαξε τις σκέψεις σου, άλλαξε τη ζωή σου βιώνοντας τη σοφία του Τάο» του Wayne Dyer.


Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό ...

2 σχόλια:

IANIS (Giannis Doganis) είπε...

Τελικα όλα συγκλινουν στη διαπιστωση ότι η αφυπνιση είναι θεμα ενθυμισης. Ενθυμισης του Εαυτου, του ποιοι πραγματικα ειμαστε, του ποσο μεγαλειωδεις ειμαστε. Κατι που σκοπιμα καποιοι πριν πολλα -πολλα χρονια φροντισαν να ξεχασουμε, όταν φροντισαν να μειωσουν τις ελικες του dna μας από 12 σε 2, ώστε να μπορουν να μας χειραγωγουν.

Και τωρα καλουμαστε να τραβηξουμε το πεπλο της ληθης και να ενθυμηθουμε ξανα την πρωταρχικη μας φυση. Και ενας αποτελεσματικος τροπος είναι να σπειρουμε στο υποσυνειδητο θετικες δηλωσεις περι της πραγματικης μας ταυτοτητας.

Αυτές οι επαναλαμβανομενες προτασεις-δηλωσεις είναι που πειθουν τον υποσυνειδητο νου και δρουν σαν καταλυτης για την ενθυμηση της πραγματικης του φυσης και καταγωγης.

Εξαιρετικη δουλεια Δημητρη, καλο βραδυ να εχουμε :)

το μολύβι είπε...

Διαβάζω τις τελευταίες αναρτήσεις,
Τον Ευρύνοο με την καταπληκτική ταινία που προτείνει,
και τα κείμενά του (τα τελευταία με συγκινούν βαθύτατα), τον Ιάνη, τον Δέλτα, κλπ
και ξεπηδούν ξανά ερωτήματα…
Σήμερα δεν έχω απαντήσεις.
Μόνο ερωτήματα.
Γιατί;
Γιατί αντιλαμβάνομαι το ΔΕΟΣ, ξυπνώ μ’ αυτό, κι όμως περνώ την ζωή μου αγκαλιασμένη σφιχτά με τη σκιά μου;
Γιατί ενώ είμαι το ΕΝΑ, βιώνω το χωρισμό; Το μόνος; Γιατί χωρίστηκα;
Εξέπεσα;
Γιατί ξέχασα;
Τι άλλο ξέχασα;
Πώς από το άμορφο τέλειο έγινε αυτό; Γιατί αυτό το τέλειο δημιούργησε την υλική εμφάνιση των μορφών;
Γιατί το μηδέν έγινε το άπειρο;
Ποιος ο σκοπός; Ποιος ο λόγος;
Ποιος ο ρόλος μου, ποιο το παιχνίδι;
Γιατί νοιώθω σήμερα αυτή την αγωνία;
Συγγνώμη φίλοι μου…
Σήμερα αναρωτιέμαι για το πριν…ίσως το πριν τον άνθρωπο…ίσως το πριν τον ύπνο…
Και τα γιατί του…

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...