Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Η δύναμη της πρόθεσης


-->
Αν θέλαμε να δώσουμε τον ορισμό της πρόθεσης θα λέγαμε ότι είναι ένας ισχυρός σκοπός, στόχος, συνοδευόμενος από την σταθερή απόφαση για την επίτευξη ενός επιθυμητού αποτελέσματος.
.
Έχουμε συναντήσει στη ζωή μας ανθρώπους που καθοδηγούνται από την πρόθεση και με ισχυρή θέληση που δεν επιτρέπει σε τίποτα να παρεμποδίσει την εσωτερική επιθυμία τους, πετυχαίνουν τον στόχο τους με αποφασιστική σταθερότητα και επιμονή.
.
Η δύναμη της πρόθεσης είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.



-->
Είναι μια δύναμη που υφίσταται στο σύμπαν ως ένα αφανές πεδίο ενέργειας. Είναι καθαρή απεριόριστη ενέργεια, που δονείται με τέτοια ταχύτητα, ώστε δεν μπορεί να καταγραφεί και να παρατηρηθεί. Είναι μια δύναμη χωρίς μορφή, χωρίς όρια.
.
Η πρόθεση είναι πανταχού παρούσα, βρίσκεται στον υλικό κόσμο όσο και στον μη υλικό. Κάθε τι είναι συνυφασμένο με την πρόθεση. Αυτό ισχύει για όλες τις μορφές ζωής, είτε για τα ζώα, είτε για τα φυτά, τα βουνά, τον άνθρωπο. Για ότι υπάρχει στο σύμπαν. Η πρόθεση δεν κάνει ποτέ λάθος. Tο λουλούδι της μηλιάς θα γίνει μήλο, δεν πρόκειται να γίνει κάτι άλλο.


-->
Η φύση εξελίσσεται σε αρμονία με το πεδίο της πρόθεσης. Αυτή η αόρατη δύναμη εμπεριέχεται και στον άνθρωπο. Στην πηγή της ύπαρξής μας είμαστε άμορφη ενέργεια, αλλά παίρνουμε υλική μορφή για να μπορούμε να πάρουμε τη θέση μας στο χώρο και στον χρόνο. Η πρόθεση υπήρχε εκεί πριν την σύλληψή μας, είναι αυτή που μας δημιούργησε, βρίσκεται σε κάθε μέρος της ύπαρξης μας, στα συναισθήματα μας, στις σκέψεις μας, στο υλικό μας σώμα.
.
Αυτή η δύναμη είναι πανταχού παρούσα, βρίσκεται στο εδώ και τώρα και είναι διαθέσιμη για όλους τους ανθρώπους.


-->
Είναι ο σκοπός της ύπαρξης μας, την ενεργοποιούμε όταν επικοινωνούμε με τον ανώτερο μας εαυτό, όταν βαθειά μέσα μας γνωρίζουμε πέρα από κάθε αμφιβολία, όταν δεν είμαστε ταυτισμένοι με το εγώ μας.
.
Είμαστε πλάσματα που συνδυάζουμε την περιορισμένη ύλη και την απεριόριστη πνευματικότητα, την ενέργεια, το συναίσθημα. Είμαστε και ύλη και ουσία, μορφή και πνεύμα μαζί όσο κι αν αυτά ακούγονται αντίθετα μεταξύ τους.



-->
Μπορούμε να συνδεθούμε με αυτή την δύναμη και τίποτα ακατόρθωτο δεν θα υπάρχει στη ζωή μας. Κι αν η πρόθεση υπάρχει εκεί και είναι ο προγραμματισμός, είναι ο προορισμός του ανθρώπου, τότε η ελεύθερη βούληση μπορεί να υπάρχει;
.
Μπορεί να γεφυρωθεί αυτή η αντίφαση αν κατανοήσουμε ότι είμαστε ελεύθεροι αν θα επιλέξουμε να συνδεθούμε με το συμπαντικό πνεύμα και τη δύναμη της πρόθεσης ή θα ταυτιστούμε και θα περιοριστούμε από το εγώ και μέσα μας θα κυλούν κατώτερες ενέργειες που θα μας απομακρύνουν όλο και περισσότερο από τη δύναμη της πρόθεσης.
.
Η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν δημιουργούμε τίποτα από μόνοι μας, είμαστε όλοι πλάσματα του θεού. Η ελεύθερη βούληση μας συνδυάζει και μας αναδιανέμει αυτό που ήδη έχει δημιουργηθεί. Ελεύθερη βούληση σημαίνει πως έχουμε την επιλογή αν θα συνδεθούμε ή όχι με το πνεύμα.


-->
“Το πνευματικό ταξίδι δεν συνίσταται στην άφιξη σε έναν νέο προορισμό, όπου κάποιος θα αποκτήσει κάτι που δεν έχει ή θα γίνει κάτι που δεν είναι. Συνίσταται στην εξάλειψη της άγνοιας σχετικά με τον εαυτό μας και τη ζωή και στη σταδιακή ωρίμανση αυτής της κατανόησης που ενεργοποιεί την πνευματική αφύπνιση. Το να βρει κανείς το θεό σημαίνει να βρει τον εαυτό του.”
.

Aldous Huxley




Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό ...

14 σχόλια:

delta είπε...

Καλημέρα Ειρήνη. Πολύ ωραία ανάρτηση !

Απαιτούνται βέβαια κάποιες προϋποθέσεις για να έχει δύναμη η πρόθεση μας. Ο ήρεμος νους, η ανοιχτή καρδιά, η γνώση του τι θέλουμε πραγματικά, η πειθαρχία προς το στόχο μας, το θάρρος και η αποφασιστικότητα για να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας που μας κρατάνε πίσω…

Ο διαλογισμός βοηθάει πολύ στην πραγματοποίηση της πρόθεσης μας γιατί ενδυναμώνει την διάνοιά και ξεκαθαρίζει τις προτεραιότητές μας, έτσι ώστε να μην υπάρχει "συνωστισμός" προθέσεων στο μυαλό μας που δημιουργούν σύγχυση, και επιπλέον αποδυναμώνει ή εκμηδενίζει τις αρνητικές σκέψεις που είναι το μεγάλο εμπόδιο για το αποτέλεσμα της πρόθεσής.

Με δυνατή πρόθεση δεν επιτυγχάνουμε μόνο στόχους αλλά παράλληλα αποκτούμε αυτοκυριαρχία και αυτοπεποίθηση. Όταν ο νους (σκέψη), η καρδιά (συναίσθημα) και το σώμα (δράση) συναινούν προς μια συγκεκριμένη απόφαση, τότε το πνεύμα (ενέργεια) εκτελεί άμεσα την πρόθεσή μας και, στην κυριολεξία, γίνονται θαύματα.

Όταν αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα τότε τα πράγματα που βλέπουμε θα αλλάξουν!

το μολύβι είπε...

Καλημέρα…
Τι να πω ;
Αφήνω το μεγαλείο της συγχρονικότητας να μιλήσει.
Για μια ακόμη φορά…!

Τα παρακάτω μου τα στείλανε πριν από λίγο.
Και είναι λίγο παράδοξο, γιατί ξέρουν ότι δεν είμαι
και τόσο «θρησκευτικός τύπος», με την κλασική
έννοια.
Όμως η σοφία, υπάρχει παντού…
Σας τα στέλνω με χαρά…


http://www.youtube.com/watch?v=8Es86OGm0wc
http://www.youtube.com/watch?v=HVdSksbk0hw&feature=related

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

@Καλημέρα Δημήτρη, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και για την βοήθειά σου!
Συμφωνώ μαζί σου και πιστεύω ότι το πρώτο βήμα είναι να μπορούμε να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα στον εγωισμό και στον ανώτερο εαυτό.
Αν το θέλω έχει εγωιστικά κίνητρα η πηγάζει αληθινά μέσα από την καρδιά.
Από εκεί και πέρα χρειάζεται παράδοση στη ροή της ζωής,να έχουμε πειθαρχία,σοφία και απέραντη αγάπη.
Πιστεύω πάρα πολύ στη δύναμη της πρόθεσης και στην ελευθερία της βούλησης.
Είμαστε δημιουργοί της ζωής μας.
Να είσαι καλά!

@Γεια σου Μολύβι!Τίποτα δεν είναι τυχαίο.Είδα τα βίντεο στο You Tube.
Τελικά υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να ανακαλύψουμε την πνευματικότητα και τον εαυτό μας.
Αν και νιώθω ότι οι θρησκείες περιορίζουν, ωστόσο παντού υπάρχουν πνευματικοί δάσκαλοι.

delta είπε...

Εκπληκτικά τα video του ΜΟΛΥΒΙΟΥ!!!

CIMPOACA LAURENTIU είπε...

nice work at those photos...good results...

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

Ειρήνη απλά σε ευχαριστώ πολύ για το αρθρο σου αυτό!Ήρθε και το έψαχνα, μόνο αυτό σου λέω!
Μπράβο σου!
Επίσης Μολυβακι ευχαριστώ πολυ για τα καταπληκτικά βιντεάκια!
Αυτός ο παππούλης ειναι πολυ γλυκούλης και μοιαζει με μωρό!
Κάποιες κινησεις δε που κάνει την ωρα που μιλάει ειναι απιστευτες!Ντροπαλος!
Να ειστε καλα κοριτσια!
Και πάλι ευχαριστώ πολυ!

kelly alamanou είπε...

Ωραίο κείμενο.

"Ελεύθερη βούληση σημαίνει πως έχουμε την επιλογή αν θα συνδεθούμε ή όχι με το πνεύμα. "
Ειλικρινά αισθάνομαι πως το αν κάποιος θα υπάρξει ως πνευματικός αναζητητής είναι κάτι που ΔΕΝ εξαρτάται από κείνον.

Καλο σου σ/κ
κελλυ

delta είπε...

Καλημέρα σε όλους

Νομίζω ότι το τόσο ενδιαφέρον άρθρο της Ειρήνης και οι σκέψεις των συνοδοιπόρων συμπληρώνονται όμορφα από τις προτροπές του Deepak Chopra στο βιβλίο του “Οι επτά πνευματικοί νόμοι της επιτυχίας”. Λέει λοιπόν ο Chopra:

Ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία για την πραγματοποίηση των επιθυμιών σας, η πρόθεσή σας απελευθερώνει αβίαστα τη δική της μοναδική δύναμη:

(1) Γλιστρήστε μέσα στο «κενό». Αυτό σημαίνει πως πρέπει να επικεντρωθείτε σ’ εκείνο το σιωπηλό διάστημα ανάμεσα στις σκέψεις, δηλαδή να βρεθείτε μέσα στη σιωπή – το επίπεδο της Ύπαρξης που αποτελεί την ουσιαστική σας πρωταρχική κατάσταση.

(2) Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση, απελευθερώστε τις προθέσεις και τος επιθυμίες σας. Όταν βρισκόσαστε κυριολεκτικά μέσα στο κενό, δεν υπάρχουν σκέψεις ούτε επιθυμίες, αλλά καθώς θα βγαίνετε από το κενό – στο όριο ανάμεσα στο κενό και μια σκέψη – μπορείτε να εισάγετε την πρόθεση. Αν έχετε μια σειρά από στόχους, μπορείτε να τους γράψετε σε ένα κομμάτι χαρτί και να εστιάσετε την προσοχή σας επάνω τους πριν περάσετε στο κενό. Αν εγκαταλείψετε τις προθέσεις και τις επιθυμίες σας μέσα στο κενό, είναι σαν να τις φυτεύετε στο εύφορο έδαφος της καθαρής δυνατότητας και να περιμένετε να βλαστήσουν όταν έρθει η κατάλληλη εποχή. Δεν πρέπει να σκεφτείτε να ανασκάψετε τους σπόρους των επιθυμιών σας για να δείτε αν πράγματι μεγαλώνουν, ούτε να προσκολληθείτε άκαμπτα στον τρόπο με τον οποίον θα εξελιχτούν. Απλώς θέλετε να τους σπείρετε.

(3) Παραμείνετε στην κατάσταση της έσω αναφοράς. Αυτό σημαίνει να έχετε αντίληψη του αληθινού Εαυτού σας – του πνεύματός σας, της σύνδεσής σας με το πεδίο της καθαρής δυνατότητας. Σημαίνει επίσης πως δε θα κοιτάτε τον εαυτό σας μέσα από τα μάτια του κόσμου, ούτε και θα επιτρέψετε να σας επηρεάζουν οι γνώμες και οι κριτικές των άλλων.

(4) Μην προσκολληθείτε στο αποτέλεσμα. Εγκαταλείψτε την προσμονή μιας συγκεκριμένης εξέλιξης και ζήστε με την σοφία της αβεβαιότητας. Απολαύστε κάθε στιγμή του ταξιδιού σας στη ζωή, ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε τι θα σας συμβεί στη συνέχεια.

(5) Αφήστε το σύμπαν να χειριστεί τις λεπτομέρειες. Οι προθέσεις και οι επιθυμίες σας, όταν απελευθερωθούν μέσ’ στο κενό, έχουν απεριόριστη οργανωτική δύναμη. Πιστέψτε πως αυτή η οργανωτική δύναμη της πρόθεσης θα ενορχηστρώσει όλες τις λεπτομέρειες για λογαριασμό σας.


Να θυμάστε πως στην πραγματική σας φύση είστε καθαρό πνεύμα. Μεταφέρετε τη συνείδηση του πνεύματος σας όπου κι αν βρίσκεστε, απελευθερώνοντας αβίαστα τις επιθυμίες σας, και το σύμπαν θα αναλάβει τα υπόλοιπα.

Θα ήθελα να συμπληρώσω εγώ μέσα από την δική μου περιορισμένη αντιληπτική ικανότητα την σκέψη του Τσόπρα. Θεωρώ λοιπόν ότι η πραγματική δύναμη κάθε πρόθεσης είναι η επιθυμία που υποκρύπτεται πίσω από αυτήν. Όταν αυτή η επιθυμία είναι όσο το δυνατόν λιγότερο εγωιστική και όταν δεν υπάρχει προσκόλληση στο αποτέλεσμα της πρόθεσης αλλά πλήρης εμπιστοσύνη στις αποφάσεις της Ύπαρξης τότε η δύναμη της πρόθεσης είναι ισχυρότατη.

Καλό μας Σαββατοκύριακο

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

@Goodmorning Cimpoaca !Thank you!

@Καλημέρα Πεταλούδα μου,σε ευχαριστώ!
Η δύναμη της πρόθεσης είναι ένα θέμα που με απασχολεί αυτόν τον καιρό.
Διαβάζω αυτές τις μέρες το βιβλίο:
"η δύναμη της πρόθεσης" του Dyer πήρα αποσπάσματα και έφτιαξα την ανάρτηση και ήθελα πολύ να το μοιραστώ και να προσφέρω.
Χαίρομαι πολύ που βρήκες κάτι μέσα από αυτό!


@Γεια σου κέλλυ,σε ευχαριστώ!
Πιστεύω ότι ως υπόσταση η πνευματικότητα υπάρχει σε κάθε άνθρωπο και είναι ελεύθερος ο καθένας αν θα την ανακαλύψει.
Μέσα από μια διαδικασία ανακάλυψης του εσώτερου εαυτού.
Πιστεύω πολύ στην ελευθερία του ανθρώπου και αυτή η πίστη, μού δίνει δύναμη να ζω.
Καλό Σ/Κ και σε σένα!

kelly alamanou είπε...

Συμφωνώ ότι η πνευματικότητα ενυπάρχει σε κάθε άτομο.
Το να νοιώσει κανείς την ανάγκη να κατανοήσει την ουσία της,είναι κατά την ταπεινότατη γνώμη μου, αποτέλεσμα καταστάσεων και συγκυριών που δεν ελέγχει.

να είσαι καλά.

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

Γεια σου Κέλλυ,τι να σου πω,δεν απορρίπτω το σκεπτικό σου,αλλά την πνευματικότητα την ανακάλυψα σχετικά πρόσφατα κια να σου πω την αλήθεια, τη ζήτησα...
Με έβαλες σε σκέψη!
Δεν ξέρω τελικά τι ελέγχουμε και τι δεν ελέγχουμε,έχω να μάθω ακόμα πολλά στη ζωή μου.
Θα χαιρόμουν πολύ να έκανες μια ανάρτηση σχετικά με αυτό το θέμα!

Σάιλεντ είπε...

Θάλεγα όχι μόνο πρόθεση αλλά και διάθεση για να επιτευχθεί ο σκοπός.
Βέβαια καταλαβαίνω πως εννοείς το σκοπό αυτό καθαυτό απλά το επιμηκύνω λιγάκι και πάω παραπέρα.
Διότι και το λουλουδάκι της μηλιάς γίνεται μηλαράκι αλλά αν μπει το σκουληκάκι μέσα αλλάζει...γίνεται ένα μηλαράκι με σκουληκάκι...
Πρόθεση και στόχος ναι...αλλά αν αλλάξουν οι διαθέσεις έρχονται τα πάνω κάτω.

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

Καλημέρα!ναι,πρόθεση και στόχος,αφήνοντας τον ανώτερο εαυτό μας να μας καθοδηγεί.
Αλλάζοντας οπτική γωνία,αλλάζουμε τη ζωή μας.Επιλογή μας είναι.

Ανώνυμος είπε...

τα παντα εχουν ειπωθει εχουν γραφτει....δεν ειναι τιποτα κρυφο
ομως....
η πορεια στην ερημο εχει τους δικους της κανονες.Υπαρχουν αεριδες που σβηνουν καθε πατημασια και καθε ιχνος..
και κανεις δεν μπορει να βρει τον δρομο με της δικες του προσπαθειες
εαν Αυτος δεν το επιτρεψει.
το μονο που μπορει να εχει ειναι η προθεση του αν ειναι αληθινη τοτε θα ακουστει ..
ωραια αναρτηση!!!!
γεια

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...