Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010

Οι φίλοι κάνουν καλό στην υγεία


Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε όλους τους ιντερνετικούς φίλους και στο πόσο κάποιοι άνθρωποι μαζί τους και εγώ, παίρνουν δύναμη από αυτήν την εκπληκτική παρέα.

Ένας ευρύς κύκλος φίλων κάνει καλό στην υγεία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι φίλοι αυξάνουν έως και 50% τις πιθανότητες επιβίωσης, καθώς ισοδυναμούν με το κόψιμο του τσιγάρου ή είναι διπλάσια πιο ωφέλιμοι από την φυσική άσκηση.

Συγκεκριμένα, νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αναδεικνύει τη σημασία των κοινωνικών σχέσεων για την υγεία, την ευημερία και, τελικά, για τη διάρκεια ζωής κάποιου, εκτιμώντας ότι η ύπαρξη φίλων ισοδυναμεί, από άποψη υγείας, με το κόψιμο του τσιγάρου, ενώ παρέχει σχεδόν διπλάσια ωφέλεια σε σχέση με την φυσική άσκηση.

Αντίθετα, οι επιστήμονες εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η ύπαρξη μόνο λίγων φίλων ισοδυναμεί με το να καπνίζει κανείς 15 τσιγάρα την μέρα, ή με το να είναι αλκοολικός.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ της Γιούτα, υπό την ψυχολόγο Τζούλιαν Χολτ-Λούντσταντ, σε έρευνά τους (μετα-ανάλυση) που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «PloS Medicine», σύμφωνα με το BBC, κατέληξαν στους παραπάνω υπολογισμούς, αφού ανέλυσαν 148 προηγούμενες μελέτες, αναφορικά με τη σχέση των κοινωνικών επαφών με τη θνησιμότητα, οι οποίες περιλάμβαναν περίπου 310.000 άτομα από όλο τον κόσμο για μια περίοδο επτά ετών.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι με το να νοιάζεται κανείς για τους φίλους του, νοιάζεται περισσότερο και για τον εαυτό του και εκτίθεται σε λιγότερους κινδύνους για την υγεία του, ενώ προειδοποιούν ότι στο σύγχρονο κόσμο τα κοινωνικά δίκτυα φθίνουν, καθώς οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην καριέρα ή την οικογένειά τους.

Όμως, σύμφωνα με την μελέτη, η απώλεια της κοινωνικής στήριξης από τους φίλους μειώνει το προσδόκιμο ζωής πολύ περισσότερο από το να είναι κανείς παχύσαρκος ή να μην ασκείται σωματικά.
Η έρευνα συμπέρανε ότι σε οποιαδήποτε ηλικία και ανεξάρτητα από το φύλο, το κοινωνικο-οικονομικό ή πολιτισμικό υπόβαθρο, οι άνθρωποι με φίλους είναι 1,5 φορά πιο πιθανό να είναι ζωντανοί σε σχέση με τους μοναχικούς ανθρώπους χωρίς φίλους γύρω τους.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Τίμοθι Σμιθ «η συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι μόνο επωφελής ψυχολογικά, αλλά ωφελεί άμεσα την φυσική υγεία μας».«Οι κοινωνικές σχέσεις πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά όσον αφορά την μείωση του κινδύνου θνησιμότητας», πρόσθεσε η Χολτ-Λούντσταντ, τονίζοντας τη σημασία των φίλων για την καταπολέμηση του επιβλαβούς, για την υγεία, χρόνιου στρες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αυτά....

4 σχόλια:

Ιωάννα Λουλάκη είπε...

Και παράδειγμα, εγώ το απόγευμα με την Πέλα γέλασα, δηλαδή γελάσαμε τόσο πολύ, που τώρα νιώθω τέλεια!..
Ενώ ήμουν κουρασμένη και κάπως αγχωμένη, ξεκουράστηκα-χαλάρωσα...

Σύμφωνα με τον ερευνητή Τίμοθι Σμιθ «η συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι μόνο επωφελής ψυχολογικά, αλλά ωφελεί άμεσα την φυσική υγεία μας».

Γι' αυτό, ενώ πονούσε και το κεφάλι μου πριν έρθει, μου πέρασε;

Ελάτε λοιπόν στον Πολύγυρο την Κυριακή, να μας περάσουν όλοι οι πόνοι!!..

delta είπε...

Με λίγα λόγια : Αυξήστε τους φίλους σας γιατί χανόμαστε !

delta είπε...

Γελάσατε πολύ με την Πέλα Ιωάννα ε;

Παράξενο…

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

Γεια!όχι μόνο απλά κάνουν καλό στην υγεία, αλλά θεραπεύουν!Το έζησα ακόμα και μέσω του ίντερνετ όλο αυτό το χρόνο...Ευχαριστώ!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...