Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Ξεκαρδιστείτε !



Δώρο ζωής είναι το γέλιο. Λειτουργεί σαν βαλβίδα ασφαλείας, διευρύνει την ενέργεια στο σώμα και το νου και μας επιτρέπει να βλέπουμε τα προβλήματα μας με άλλο μάτι.
Ταυτόχρονα, είναι ένα γιατρικό που, όπως απέδειξαν μελέτες, επιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα, χαλαρώνει το διάφραγμα, αναζωογονεί το πεπτικό σύστημα και βοηθά το κυκλοφορικό. Έχει δειχθεί ακόμη ότι τα μωρά που θηλάζουν από μητέρες με χιούμορ έχουν λιγότερα αναπνευστικά προβλήματα!




«όσο γελάμε , τίποτα δεν χάθηκε !!!»

Σαίξπηρ

Ξεκαρδιστείτε, λοιπόν, κάνει καλό!

Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς γέλιο; Ξαφνικά να μην μπορούμε να γελάσουμε, ούτε να καταλάβουμε ένα αστείο. Να μην μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα χαράς γύρω μας! Υπάρχει κανείς που να θέλει να ζει έτσι; Το γέλιο είναι το δώρο της ζωής, ώστε το βίωμα της πεζής καθημερινότητας να μπορεί να μετατραπεί σε μια γοητευτική ποιοτική εμπειρία. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να μάθουμε ότι η ζωή έχει τουλάχιστον δύο όψεις. Ευτυχώς που η μια είναι ξεκαρδιστική!


Το γέλιο έρχεται να διευρύνει την ενέργεια στο σώμα, το νου και το αίσθημα. Γελώντας, ανασκευάζεται το ψυχονοητικό πρόγραμμα που υπάρχει στο computer του νου. Κι επειδή το σώμα είναι νους και ο νους είναι σώμα, διευρύνεται η ενέργεια σε όλα τα υπαρξιακά επίπεδα. Η διερεύνηση της ψυχοσωματικής αντίληψης σίγουρα θα επιτρέψει να δούμε τα προβλήματα με άλλο μάτι. Αξίζει να θυμόμαστε ότι τα προβλήματα πάνε μαζί με τις λύσεις και το γέλιο ανοίγει την οπτική μας προς όλα τα σημεία του ορίζοντα


«Γέλα , καρδιά μου , γέλα
Βρες χρόνο να γελάς,
αυτό είναι η μουσική της ψυχής»

Γιάννης Ρίτσος


Σήμερα, που ο αγχώδης τρόπος ζωής είναι δεδομένος και η ανάγκη του γέλιου πιο έντονη από ποτέ, δημιουργούνται στις πέντε ηπείρους κλινικές γέλιου και υιοθετείται ετήσιος εορτασμός για ό,τι μέχρι πριν από έναν αιώνα ήταν απλώς στη φύση μας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, στην πορεία της εξέλιξης του ανθρώπου, το γέλιο πρω­τοεμφα­νί­στη­κε πιθανότατα ως αντίδραση στον κίνδυνο και γενικότερα σε κάθε άγνωστη εμπειρία. Ο άνθρωπος είναι «ζώον γελαστικόν», έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, προσδίδοντάς του μια ιδιότητα (τη δυνατότητά του να γελά) που τον ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα όντα, όπως ακριβώς η νόηση και η γλώσσα. Βέβαια, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που γίνονται στις μέρες μας, εκτός από τον άν­θρωπο, γελούν επίσης οι πίθηκοι, οι ­χιμπατζήδες και τα τρωκτικά. Στα μωρά, αρχικά συνδέεται με το γαρ­γαλητό, που τους προκαλεί ένα αίσθημα αβεβαιότητας και φόβου. Στη συνέχεια, καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για ψεύτικη απειλή και αρχίζουν να γελούν. Ο Φρόιντ υποστηρίζει ότι το γέλιο απελευθερώνει ένα μεγάλο πλεόνασμα ενέργειας που παραμένει φυλακισμένο στον οργανισμό. Ο Νίτσε θεωρεί ότι ο άνθρωπος που γελά προστατεύει την πνευματική του υγεία, η οποία διαταράσσεται από δύο επικίνδυνα συναισθήματα: το φόβο και την οργή. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι αρκετές επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του γέλιου, κάτι που ο ποιητής Ε. Ε. Cummings συνοψίζει πολύ εύστοχα σε μια φράση: «Η πιο σπαταλημένη ημέρα είναι εκείνη που δεν γελάσαμε».


"Δεν θα αντάλλασα ποτέ το γέλιο της Καρδιάς μου με τα πλούτη όλου του Κόσμου"

Χαλίλ Γκιμπράν



Τόση σοφία συγκεντρωμένη μέσα στις λέξεις ! Τόσος πλούτος ανεκμετάλλευτος ! Στην καταθλιπτική εποχή μας, όπου όλοι παραπονιόμαστε για τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, οικονομικά, συναισθηματικά, οικογενειακά, επαγγελματικά και τόσα άλλα, το καλύτερο φάρμακο όχι μόνο για την ψυχή αλλά και για το σώμα , λένε οι ειδικοί, είναι το ...γέλιο! Γιατί το γέλιο είναι φάρμακο ;


Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, το γέλιο αποτελεί ένα εσωτερικό... τζόγκινγκ, καθώς ανεβάζει την πίεση στον οργανισμό όσο χρειάζεται, ώστε να αυξηθεί η παροχή οξυγόνου και αίματος στους ιστούς. Παράλληλα, αλλάζει τον κύκλο της αναπνοής, ώστε ο άνθρωπος να εισπνέει περισσότερο οξυγόνο και να εκπνέει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Με το γέλιο, ακόμη, μπορούν να τεντώνονται και να χαλαρώνουν 400 διαφορετικοί μύες του σώματος, κάτι που επιτυγχάνεται και με ασκήσεις κατά του στρες ή γιόγκα!

Όταν γελάτε με την ψυχή σας:

› Η επιγλωττίδα κλείνει ένα μέρος του φάρυγγα και οι αναπνοές γίνονται άναρχα (μερικές φορές νιώθετε να σας κόβεται η ανάσα).

› Επηρεάζεται η στάση των ώμων σας, της σπονδυλικής στήλης και των ποδιών σας, που μπορεί να συνοδεύεται και από χειρονομίες.

› Η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα.

› Ενεργοποιούνται οι μύες της κοιλιάς, ορισμένες φορές τόσο έντονα, ώστε να προκαλούν ακόμη και πόνο. Δυναμώνει, χωνεύει, γυμνάζει!

«Οχυρώνει» το ανοσοποιητικό Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, καθώς ενεργοποιεί την παραγωγή περισσότερων Τ-κυττάρων, δηλαδή λευκών αιμοσφαιρίων που απωθούν τους εχθρούς (λοιμώξεις) του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνοντας τη συγκέντρωση των αντισωμάτων στο αίμα.

«Σύμμαχος» του πεπτικού Το έντονο γέλιο προκαλεί ένα ζωηρό εσωτερικό μασάζ στη σπλαχνική κοιλότητα, κινητοποιώντας τον πεπτικό σωλήνα. Αποτέλεσμα είναι, σε συχνές, ισχυρές δόσεις, να προστατεύει από την αεροφαγία και να βοηθά στη χώνεψη!

Γυμνάζει Αποτελεί ένα είδος γυμναστικής, καθώς, όταν γελάμε έντονα, από τις συσπάσεις που προκαλούνται γυμνάζεται όλο μας το σώμα! Έχει υπολογιστεί ότι αν ένας άνθρωπος γελούσε 10-15 λεπτά την ημέρα, θα «έκαιγε» περίπου 50 θερμίδες!


Κι όμως, το γέλιο δεν θεωρείτο αυτονόητα από όλους ως ευλογία. Ο Πλάτων φαίνεται πως υποτιμούσε την αξία του, αφού παρουσιάζεται από την παράδοση ως «ένας άνθρωπος που στον μακροσκελή βίο του κανείς δεν τον είχε δει να γελά». Ισως, επειδή θεωρούσε ως πηγή του γέλιου την ανθρώπινη χαιρεκακία. Το ίδιο ισχύει και για τον Βούδα. Το Ευαγγέλιο, αρκετές φορές, αναφέρει πως ο Χριστός δάκρυσε αλλα ουδέποτε τον παρουσιάζει να γελά ή να βρίσκεται σε κατάσταση ευθυμίας. Ο Μωάμεθ, σύμφωνα με τα λεγόμενα της δεύτερης γυναίκας του, Αϊσά, δεν γελούσε ποτέ. Οσο για τον ποιητή Σαρλ Μποντλέρ θεωρούσε το γέλιο σημείο ανθρώπινης κατάπτωσης.

Ολ' αυτά, σύμφωνα με κάποιους, έλκουν την καταγωγή τους από την εποχή που οι έλληνες φιλόσοφοι έθεσαν ως σκοπό του βίου την αυτοσυγκράτηση και την μη εξωτερίκευση των ανθρώπινων συναισθημάτων. Το γέλιο, σ' αυτήν την περίπτωση, θεωρήθηκε πως αποτελεί ένδειξη κατώτερης διανοητικότητας...Με την εμφάνιση του Χριστιανισμού, η κωμωδία γίνεται αυτόματα εχθρός. Σταματά με το ρωμαϊκό θέατρο για να επανεμφανιστεί και πάλι στην Αναγέννηση, αφού η εκκλησία, επί πολλούς αιώνες, θεωρούσε το γέλιο αδυναμία, εξαχρείωση και αηδία της σάρκας, με δυο λόγια έργο του διαβόλου. Αν μη τι άλλο, τουλάχιστον ενέπνευσε το «Ονομα του Ρόδου» στον Ουμπέρτο Εκο...



Όμως

*Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Γέλωτας , μαζί με τον Πόθο και την Ηδονή , ήταν δώρα της θεάς Αφροδίτης προς τους ανθρώπους.

*Ο Λυκούργος είχε ιδρύσει στην Σπάρτη ναό, όπου λατρεύονταν ο Γέλωτας . Ναός του Γέλωτα , υπήρχε επίσης και στην πόλη των Αινιάνων Υπάτων της Θεσσαλίας. Μάλιστα μια φορά τον χρόνο τελούσαν και δημόσιους αγώνες προς τιμή του .

*Ο Ιπποκράτης πίστευε στην θεραπευτική αξία του γέλιου !



Και αφού αντέξατε και διαβάσατε μέχρι εδώ δείτε το βίντεο και ξεκαρδιστείτε ΄:-)

Bodhisattva in metro


http://www.youtube.com/watch?v=jedd2FiZTqM



« Να θυμάσαι πως η ζωή σου ανήκει και μπορείς να τα αλλάξεις όλα . Κι αν πάλι δεν μπορείς να αλλάξεις την πραγματικότητα τότε να αλλάξεις το μάτι που βλέπει την πραγματικότητα .»

Ν. Καζαντάκης Ασκητική

1 σχόλιο:

kelly alamanou είπε...

Ε ναι!Το γέλιο βγήκε από τον παράδεισο που λένε...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...