Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

“Κόκκος Ψυχής”… από την Ξάνθη !



Τα λουλούδια του κάκτου ανθίζουν και χαμογελάνε το πρωί και μαραίνονται και πεθαίνουν μετά από λίγες ώρες. Πόσο προσωρινές κι εφήμερες είναι οι ζωές τους! Είναι η ίδια αυτή η σύντομη ζωή όμως που τα κάνει ντελικάτα και αξιαγάπητα. Προβάλλουν μονομιάς τόσο φωτεινά κι όμορφα όσο το ουράνιο τόξο ή το βόρειο σέλας, και χάνονται σαν τα όνειρα. Αυτή είναι η καλύτερη κατάσταση γι’ αυτά, γιατί αν διατηρηθούν για μέρες, τότε θα πάψουν να αποτελούν την ομορφιά του πρωινού. Απλώς αφήνουν το άρωμά τους και πεθαίνουν. Παίζουν το ρόλο τους όσο καλύτερα μπορούν.



Οι μικρότεροι κόκκοι σκόνης, που θεωρούνται από εμάς η χειρότερη, χωρίς ζωή, χωρίς αξία, αδρανής ύλη βρίσκονται εκεί που τους ταιριάζει, όσο κι αν φαίνονται φτωχοί κι ασήμαντοι. Δεν χρειάζεται ποτέ να γίνουν κάτι ανώτερο από αυτό που ήδη είναι. Παίζουν το ρόλο τους στο σύμπαν έτσι όπως είναι. Εξαιτίας αυτού του ασήμαντου μικρόκοσμου που αιωρείται στον αέρα κι αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου, μπορούμε να βλέπουμε τον γαλανό ουρανό. Αυτοί είναι που διασκορπίζουν τις ακτίνες του ήλιου στον αέρα και τις στέλνουν στα δωμάτιά μας. Αυτοί οι κόκκοι σκόνης είναι που διαμορφώνουν τα σταγονίδια της βροχής και δημιουργούν τις εποχικές καταιγίδες. Έτσι δεν είναι απλά αντικείμενα χωρίς αξία, αλλά έχουν μια κρυμμένη σημασία και σκοπό στην ύπαρξή τους. Αν είχαν μυαλό να σκεφτούν και καρδιά να νιώσουν, θα ήταν ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με την παρούσα κατάστασή τους. Έχουν παίξει το ρόλο τους άψογα.





Λέει ο ποιητής:


«Πρέπει να ομολογήσω πως είμαι σκέτη σκόνη,

μέσα μου όμως μια φορά αναπτύχθηκε ένα ρόδο,

οι ρίζες του απλώθηκαν, τα ανθάκια του πέταξαν,

και όλη η γλυκύτητα του ρόδου τυλίχθηκε

σε όλη τη σύσταση του είναι μου

και γι’ αυτό το λόγο μεταδίδω

άρωμα σε εσάς, όποιοι κι αν είστε»



Ο δικός μας κόκκος ψυχής άντεξε λίγο παραπάνω απ’ το λουλούδι του κάκτου. Σήμερα συμπληρώνει τέσσερα χρόνια από την ημέρα που δειλά ξεκίνησε να μεταδίδει σε εσάς, όποιοι κι αν είστε, το άρωμά του. Τα δικά σας θετικά σχόλια και η ανταπόκριση που βρήκαμε σ’ αυτή τη διαδρομή, μας κάνουν να αισθανόμαστε χαρούμενοι,  ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με την παρούσα κατάστασή μας. Γνωρίζουμε βέβαια πολύ καλά, πως δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από έναν απειροελάχιστο κόκκο σκόνης στο διαδίκτυο. Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση πάνω σ’ αυτό. Άλλες ψευδαισθήσεις, δόξα τω θεώ, έχουμε ακόμη αρκετές να ξεφορτωθούμε. Δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από ένα λουλούδι του πρωινού που το απόγευμα θα μαραθεί και θα εξαφανιστεί. Στο μεσοδιάστημα όμως θα φροντίσουμε με ιδιαίτερη αγάπη να συνεισφέρουμε τη δική μας απόχρωση στη χρωματική φαντασμαγορία του διαδικτύου και ίσως με τη θετική μας συντροφιά να κάνουμε τη ζωή κάποιων συνοδοιπόρων μας λίγο πιο όμορφη.






Είναι αλήθεια πως η κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, αλλά και η παγκόσμια κατάσταση, είναι πρωτόγνωρα άσχημη. Τίποτα όμως, πιστεύουμε, δε μπορεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση, κανένα οικονομικό, πολιτικό ή κοινωνικό σύστημα, αφού όλα τα συστήματα στηρίζονται στον εγωκεντρισμό, αφού όλα πηγάζουν από αυτόν. Δυστυχώς, αν δεν αλλάξουν οι καρδιές των ανθρώπων, αν η κρούστα της σκληρότητας δεν διαλυθεί, αν ο άνθρωπος δεν καταφέρει να δει λίγο πιο πέρα από το μικρό του εγώ, δεν υπάρχει καμιά ελπίδα βελτίωσης της κατάστασης μας. Κάθε ενέργεια που δε στοχεύει στη ρίζα του κακού είναι μάταιη. Για αυτό, ο μόνος δρόμος δράσης που ανοίγεται μπροστά μας, όσο περιφερειακός κι αν φαίνεται με την πρώτη ματιά, είναι ο δρόμος της αυτογνωσίας που, όταν ολοκληρώνεται, μας οδηγεί από το ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ. Είμαστε λοιπόν πλήρως δοσμένοι σ’ αυτό τον τρόπο δράσης και αποφασισμένοι να παίξουμε τον ρόλο μας όσο το δυνατόν καλύτερα.



Ευχαριστούμε όλους τους αναγνώστες, συντάκτες, σχολιαστές και διαφημιστές αυτού του ιστότοπου, που συνοδοιπόρησαν μέχρι τώρα μαζί μας κι έδωσαν ζωή στο Ξάνθη Φιλοσοφείν.

                                              
Χρόνια πιο συνειδητά περιμένουμε να ‘ρθουν



ΕΙΘΕ !


Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

11 σχόλια:

Efthalia είπε...

Κι εμεις ευχαριστούμε για την συνεχή εκπομπή Φωτός και τη συμμετοχή στη διάλυση του Σκότους σ' αυτη την περίοδο της ιστορίας που επιλέξαμε - όλοι εμεις οι συνοδοιπόροι - να ενσαρκωθούμε.
Ειθε το Φως να επεκτείνεται και να διευρύνεται εις αει!

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

Ένα μεγάλο ευχαριστώ κι από εμένα σε σένα Δημήτρη και σε όλους τους συνοδοιπόρους μας που γράφουν στο "Ξάνθη Φιλοσοφείν". Ένα σημαντικό και πολύ καλό μπλογκ που μας βοηθά πάρα πολύ να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να γίνω καλύτεροι άνθρωποι.Να τα εκατοστήσει σε δύσκολους καιρούς που έχουμε ανάγκη από ουσιαστικά πράγματα γεμάτα φως και αγάπη!

Margo είπε...

Ετούτος ο κόκκος ψυχής έγινε πολλές φορές ξεκούραση, παρηγοριά, έμπνευση, ελπίδα, θετικός προβληματισμός.. σε κάθε περίπτωση έδιωξε την πνευματική μοναξιά σε δύσκολους καιρούς.
Ευχαριστώ από καρδιάς!!!

Καλή συνέχεια Δημήτρη μου και φίλοι του Ξάνθη Φιλοσοφείν

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια σε όλους.
Το έργο σας είναι εξαιρετικό
και φωτεινό!

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

Χρόνια σας πολλά και δημιουργικά!
καλή συνέχεια με περισσότερο σθένος και και αισιοδοξοι πάντα!
καλημέρα!

Κρυσταλένια είπε...

Κι εμείς ευχαριστούμε για τη σοφία που μας χαρίζετε!!! Χρόνια πολλά!!!!

Μια Καλλιμέρα είπε...

Ευφράνσου Καρδούλα μου :)

Ανώνυμος είπε...

«Τα σύνορα της ψυχής δε θα τα βρείς, όποιον δρόμο κι αν ακολουθήσεις, τόσο βάθος έχει η ουσία της.» Ηράκλειτος , απόσπ. 45
Καλο ταξιδι μας !

delta είπε...

@ Efi Petrochilou, Με τα φτερά της ψυχής, Margo, Μωυσής Γεωργία, Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ, Κρυσταλένια, Μια Καλλιμέρα...

Ευχαριστούμε πολύ για τη συντροφιά σας και τις θετικές παροτρύνσεις σας. Μας γεμίζεται με κουράγιο και κάνετε το ταξίδι μας πολύ πιο όμορφο. Όσοι είστε συντάκτες ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη συνεισφορά σας. Όσοι δεν είστε… να γίνετε!

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ !

delta είπε...

@ Ανώνυμος

Κι όμως τα πλησιάζουμε όλο και περισσότερο τα σύνορα της ψυχής μας. Κι όσο τα πλησιάζουμε τόσο αυτά απομακρύνονται και τόσο περισσότερο διευρύνεται η ψυχή μας. Μέχρι ίσως να χωρέσει το σύμπαν ολόκληρο. Αυτή είναι η ομορφιά του ταξιδιού μας.

Συνεχίζουμε παρέα … επώνυμοι κι ανώνυμοι συνοδοιπόροι.

delta είπε...

@...

Ευχαριστούμε επίσης όλους όσους μας στείλατε μηνύματα ή μας τηλεφωνήσατε. Μας συγκινήσατε ιδιαίτερα…

Όλα θα πάνε καλά αν εμείς είμαστε αποφασισμένοι γι' αυτό.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...