Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Προσκόλληση


Πως παραιτείσαι από την προσκόλληση στα πράγματα; Μην το προσπαθήσεις ποτέ. Είναι αδύνατον. Η προσκόλληση στα πράγματα αποβάλλεται μόνη της όταν δεν επιδιώκεις πια να βρεις τον εαυτό σου σ’ αυτά. Στο μεταξύ έχε απλώς επίγνωση της προσκόλλησής σου στα πράγματα. Μερικές φορές μπορεί να μη γνωρίζεις ότι είσαι προσκολλημένος σε κάτι, δηλαδή ταυτισμένος μαζί του, μέχρι να το χάσεις ή να υπάρξει η απειλή της απώλειας. Αν τότε στενοχωρηθείς, αγχωθείς, κ.ο.κ., σημαίνει ότι είσαι προσκολλημένος. Αν έχεις επίγνωση ότι είσαι ταυτισμένος με κάτι, η ταύτιση δεν είναι πια ολοκληρωτική. «Είμαι η επίγνωση που έχει επίγνωση ότι υπάρχει προσκόλληση». Αυτή είναι η αρχή της μεταμόρφωσης της προσωπικότητας.


Eckhart Tolle – A new earth




Μετά από 45 χρόνια διαδρομής, σ’ αυτή την ενσάρκωση στον πλανήτη γη, έχοντας αγωνιστεί για να δημιουργήσω ό,τι τέλος πάντων δημιούργησα και βλέποντας τώρα να καταρρέει το ένα απόκτημα πίσω από άλλο, αρχίσω να κατανοώ βαθύτερα την μεγάλη αξία της μη προσκόλλησης και τη μεταμορφωτική δύναμη που έχει η επίγνωση ότι διαρκώς ταυτιζόμαστε με υλικά αγαθά αλλά και με ανθρώπους. Κάθε προσκόλληση μας, μικρή ή μεγάλη, δεν είναι παρά ένα δυσβάσταχτο φορτίο που κουβαλάμε συνεχώς μαζί μας. Ίσως, έλεγα χθες σε ένα φίλο, αν τα χάσουμε όλα, να χαθεί μαζί μ’ αυτά κι ο φόβος, το άγχος και η αγωνία μας που μας λαχανιάζουν και μας εξουθενώνουν καθημερινά. Ίσως τότε να ξεφύγουμε απ’ αυτό το πηγάδι της σύγχυσης και του αδιεξόδου, απ’ αυτό το Μαραθώνιο για επιβίωση και να μπορέσουμε να φωνάξουμε πλέον σαν τον μεγάλο στοχαστή Καζαντζάκη, «δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος».





Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

4 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

Συχνά λέω "πάρτε μου τα πάντα"..

τότε θα είμαι εντελώς Ελεύθερος!

και γνωρίζω οτι σιγά σιγά αυτή η στιγμή φτάνει..

και βλέπω με διαφορετικό μάτι τους -περιθωριακούς- άστεγους που περιφέρονται στις πόλεις..

καλησπέρα Φίλοι μου..

Margo είπε...

Με τα υλικά αγαθά πιστεύω πως είναι πιο εύκολο.. με τους ανθρώπους όμως;

Πολλές φορές είπα καλύτερα να μην είχαμε δημιουργήσει τίποτα, όλα είναι βάρος πια. Ίσως πάντα να ήταν..

Την καλησπέρα μου σε όλους!

Side21 είπε...

Υπάρχει διαφορά στη
χρήση απ' την προσκόληση !!!
Δεν είναι ανάγκη να σου πάρουν
ότι με κόπο κι ιδρώτα δημιούργησες
για να διευκολύνεις τη ζωή σου και
τη ζωή των κοντινών σου προσώπων ...
Μου θυμίζει λίγο το συμπέρασμα το ...
"Σφάξε με αγά 'μ ν' αγιάσω" !!!

Efi είπε...

Ενα απο τα μεγαλύτερα μαθήματα της ζωής ειναι να μαθουμε τη Μη Προσκολληση. Κι αν εμεις δε θελουμε να την μαθουμε, η ζωή μας στέλνει μια...κεραμίδα, μήπως κι αυτη τη φορά πάρουμε το μάθημα... Οσο πιο γρηγορα τόσο το καλύτερο, τόσο λιγοτερο θα υποφέρουμε. Πουθενά δεν ειμαστε για πάντα, ουτε τιποτα είναι πραγματικά δικό μας, ούτε καν οι "δικοι" μας ανθρωποι!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...