Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Η Ευδαιμονία της Καθαρής Ύπαρξης


Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα, και δεν χρειάζεται να πάτε πουθενά για να βρείτε αυτό που η ψυχή σας αληθινά αναζητά. Αυτή η ευδαιμονία είναι αυτό που είστε. Είναι αυτό που κατοικεί στον πυρήνα της ύπαρξής σας. Όταν ηρεμήσετε βαθιά και μπείτε μέσα σας με άπειρη υπομονή, τελικά θα δείτε ότι αυτή η ευδαιμονία βρισκόταν πάντα εκεί και σας περίμενε να τη βρείτε. Η αιώνια αχανής παρουσία ειρήνης και ακραίας χαράς βρίσκεται μέσα σας.



Απλά να είστε σ’ αυτόν τον κόσμο, αλλά όχι μέρος του. Αυτό σημαίνει να μην είστε προσκολλημένοι σ’ αυτόν τον κόσμο, και η δοξασμένη ευδαιμονία της καθαρής Ύπαρξης θα σας βρει. Αυτό είναι τόσο απλό και άκοπο, που θα μπορούσατε εύκολα να τρέχετε όλη σας τη ζωή αναζητώντας το στον εξωτερικό κόσμο και να μην το βρείτε. Αυτό είναι πάντα διαθέσιμο στην παρούσα στιγμή μέσα σας. Μπορείτε να το προσεγγίσετε με το να παραδώσετε το νου σας σε μερικά λεπτά σιγής.




«Εξορίστε το εγώ κι αναπτύξτε το πνεύμα της παράδοσης. Τότε θα βιώστε την Ευδαιμονία.»

~ Sri Satya Sai Baba


Σταματήστε λοιπόν το ψάξιμο! Σταματήστε να ψάχνετε για ευδαιμονία έξω από τον εαυτό σας στον υλικό κόσμο. Τα επίγεια αγαθά, τα επιτεύγματα και οι εμπειρίες δεν θα σας ικανοποιήσουν ποτέ πραγματικά. Αυτά είναι εφήμερα. Έρχονται και φεύγουν σαν τον καιρό. Το εγώ σας μπορεί να βιώσει μια φευγαλέα στιγμή ευτυχίας ή χαράς, και μόλις μερικά λεπτά αργότερα αρχίζει να απαιτεί κάτι άλλο που πιστεύει ότι θα σας κάνει «ευτυχισμένους» ξανά. Το εγώ είναι εθισμένο στη διασκέδαση. Η αληθινή ευτυχία έγκειται στην εμπειρία εκείνου που δεν έρχεται και φεύγει. Απλώς στρέψτε την προσοχή σας προς αυτό που είναι μόνιμο και αιώνιο κι απολαύστε!



«Αν θέλετε να φτάσετε σε κατάσταση ευδαιμονίας, τότε πηγαίνετε πέρα από το εγώ σας και τον εσωτερικό διάλογο.»

~ Deepak Chopra




Έτσι, μπορεί να αναρωτιέστε, «Γιατί μερικές φορές είμαι τόσο δυστυχισμένος, ενώ η ουσία μου είναι ευδαιμονία; Η δυστυχία πηγάζει από την υπερβολική ταύτιση με τον αρπακτικό, ενδεή, απαιτητικό, πλανερό εγωιστικό νου. Όποτε νιώθετε δυστυχισμένοι, είναι επειδή το εγώ απλώς δεν παίρνει αυτό που «νομίζει» ότι χρειάζεται από τον εξωτερικό κόσμο. Αυτό συμβαίνει απλώς επειδή ο εγωιστικός νους δεν μπορεί να ανοίξει την πόρτα στο Θεϊκό … η οποία συμβαίνει να είναι ήδη ανοικτή! Αυτό είναι το μυστήριο της ευδαιμονίας. Είναι πάντα εδώ και τώρα. Το εγώ υπνωτίζεται από την τάση να βρει «κάτι» που θα το κάνει ευτυχισμένο. Αυτός είναι ο κύριος περισπασμός στο να βρείτε την ευδαιμονία και προκαλεί όλων των ειδών τα τρελά συναισθήματα όπως είναι ο θυμός, η απογοήτευση, η λύπη, ο φόβος κλπ…



Η μεγαλύτερη αλήθεια πάντως είναι ότι ακόμη και σ’ αυτές τις στιγμές που το εγώ σας είναι δυστυχισμένο, μπορείτε να τα αφήσετε πίσω όλα αυτά και να έλθετε σε επαφή με την ευδαιμονία της εσώτατης ύπαρξής σας.



Αυτή η ευδαιμονία είναι αυτό που πραγματικά είστε, και δεν μπορεί να διαλυθεί ή να μολυνθεί από την δυστυχία του εγωιστικού νου. Η ευδαιμονία της ύπαρξής σας είναι εδώ, τώρα, και πάντα.




«Η ευδαιμονία του Δημιουργού διαπερνάει για πάντα όλη τη δημιουργία, και είναι μόνο όταν το ξεχνάτε αυτό που υπάρχει δυστυχία.»

~Doreen Virtue



Δεν κουραστήκατε ακόμα από την ασταμάτητη αναζήτηση της ευδαιμονίας; Το εγώ κάνει για ζωές ολόκληρες αυτή τη ογκώδη αναζήτηση. Δεν είστε έτοιμοι τώρα για ένα διάλειμμα; Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να σταματήσετε τα βάσανα αυτή εδώ τη στιγμή τώρα και ν’ ανακαλύψετε αυτή την ευδαιμονία μέσα σας. Ποτέ δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα ξανά για να βιώσετε την ευδαιμονία της ύπαρξής σας. Η ύπαρξή σας είναι απλώς ευδαιμονική από τη φύση της. Όλο κι όλο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιτρέψετε στον εαυτό σας να παραδοθεί στο ποιος και τι είναι πραγματικά, πέρα απ’ όλες αυτές τις σκέψεις κι εμπειρίες. Αν αυτό είναι πολύ προκλητικό, εδώ έχουμε δύο μονοπάτια που οδηγούν στην ευδαιμονία της ύπαρξής σας κάθε μέρα!



«Ο νους βρίσκει την ευδαιμονία και την αιώνια ειρήνη συναντώντας το Θεό»

~ Sri Guru Granth Sahib




Καθημερινός Διαλογισμός. Το πιο εκπληρωτικό ταξίδι που μπορεί να κάνετε ποτέ είναι μέσα στον εαυτό σας μέσω του μονοπατιού του διαλογισμού. Ο διαλογισμός είναι απλά η τέχνη του να παρατηρείτε τις σκέψεις σας, χωρίς να παγιδεύεστε σε καμιά από τις ιστορίες που δημιουργεί το εγώ. Καθώς συνεχίζετε να είστε ο παρατηρητής των σκέψεών σας, κάτι αληθινά καταπληκτικό θα συμβεί. Αυτές οι σκέψεις επιβραδύνονται κι αρχίζουν να χάνουν τη δύναμή τους. Αρχίζετε να βλέπετε πόσο ανόητες είναι πραγματικά αυτές οι σκέψεις και ιστορίες. Ο νους σας γίνεται όλο και πιο ήρεμος. Καθώς σας γεμίζει η ειρήνη, αναδύεται ένα νέο αίσθημα, μια απλή ευδαιμονικότητα που δεν έχει κανένα ρυθμό ή αιτία. Απλά υπάρχει. Αυτή είναι η ευδαιμονία της ύπαρξής σας, η ευδαιμονία της ίδιας της συνειδητότητας.



«Η φωτισμένη απελευθέρωση, η αμιγής κι ακιλήδωτη ευδαιμονία σας περιμένει, αλλά χρειάζεται να επιλέξετε το Εσωτερικό Ταξίδι για να την ανακαλύψετε.»

~ B.K.S. Iyengar



Ζώντας Συνειδητά στο «Τώρα». Όταν συνειδητά επιλέγετε να ζείτε στο τώρα, έχετε φυσιολογικά την εμπειρία αυτής της καθαρής ευδαιμονίας της ύπαρξης. Στο «Τώρα», οι ιστορίες του εγώ καταπίπτουν κι αντικαθίστανται από την ομορφιά της παρούσας στιγμής. Κοιτάξτε προσεκτικά αυτή τη στιγμή, και παρατηρείστε ότι μπορείτε να βιώσετε καθαρή ευδαιμονία αν παραμείνετε μόνο στο εδώ και το τώρα. Ένας εύκολος τρόπος για να βυθιστείτε περισσότερο στην παρούσα στιγμή είναι να εστιάσετε την προσοχή σας στο τι βιώνουν οι αισθήσεις σας στο «Τώρα». Αποκτήστε επίγνωση γι’ αυτό που βλέπετε, αισθάνεστε, ακούτε, οσφραίνεστε κι αγγίζετε. Ο συντονισμός στις αισθήσεις σας, εστιάζει την προσοχή σας στο Θεϊκό Στοιχείο που είναι εδώ. Όταν είστε πλήρως παρόντες σε κάθε δραστηριότητα που κάνετε, επέρχεται μια ορισμένη ετοιμότητα, κι όλες οι σκέψεις καταπίπτουν με φυσιολογικό τρόπο, αφήνοντάς σας με αυτή την κατάσταση της ευδαιμονικής ύπαρξης.


Σουάμι Σεβαράτνα



Πηγή



Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...