Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Αιρετικόν Εγκόλπιον


Δεν θα μπορούσε να υπάρχει ανώτερη θρησκεία από την αγάπη που ακόμη κοιμάται μέσα μου, από τον ναό που βρίσκεται θαμμένος εντός μου.

Αυτό τον ναό, το ναό της συμπόνιας, το ναό της ενότητας, το ναό της αγάπης καλείται σήμερα η ανθρωπότητα αλλά και κάθε άνθρωπος ξεχωριστά να ανοικοδομήσει.

Της αγάπης που συντονίζει πάσα την πλάση. Της αγάπης που αφυπνίζει τις καρδιές των ανθρώπων. Της αγάπης που αφυκτιά και προσπαθεί να αναπνεύσει κάτω από το βάρος των πεποιθήσεων που έντεχνα η κοινωνία έχει αποθέσει μέσα μας. Της θείας αγάπης από την οποία τα πάντα προέρχονται και προς την οποία τα πάντα τείνουν να επιστρέψουν.




Η διαδικασία της απελευθέρωσης αυτής της θείας ενέργειας, η διαδικασία προς τη φώτιση ουσιαστικά, δεν είναι καθόλου εύκολη. Απαιτεί αυξημένη επίγνωση και συνειδητότητα. Μπορεί να είναι ένας υπέροχος, μοναδικός για τον καθένα δρόμος, αλλά είναι τόσο δύσκολος και επώδυνος που κάποιες στιγμές δεν τον αντέχουμε. Όταν αφαιρούνται από πάνω μας κομμάτια που έχουν συνδεθεί τόσο στενά με την ύπαρξή μας, κομμάτια που έχουμε προσκολληθεί τόσο πολύ μαζί τους ώστε να νομίζουμε ότι αυτά ήμαστε κι αυτά μας προσδιορίζουν, υποφέρουμε αβάσταχτα.

Δυστυχώς ο άνθρωπος είναι ταυτισμένος με αυτό που κάνει εξωτερικά και ξέχασε αυτό που είναι. Ξέχασε το βάθος της ύπαρξής του και ότι μέσα σ’ αυτό βρίσκεται ο αληθινός του εαυτός, η αληθινή μακαριότητα, η αληθινή ευδαιμονία, ο αληθινός Θεός. Δεν μπορεί να βρεθεί αυτή η ευδαιμονία σε κανένα μοναστήρι, σε κανένα ναό, σε κανένα τζαμί. Οι ιεροτελεστίες είναι απλώς εξωτερικοί τρόποι. Είναι μάταιη η προσπάθεια της θρησκείας να θυμίσει στους ανθρώπους πράγματα. Αν οι ίδιοι οι ιεράρχες και οι αρχηγοί των θρησκειών είναι μακριά από αυτή την ευδαιμονία πως έχουν την αξίωση να την μεταφέρουν στους άλλους; Ποια η διαφορά της δίψας για εξουσία ενός πολιτικού και ενός ιεράρχη; Το κίνητρό τους είναι το ίδιο. Η άσκηση εξουσίας και δύναμης μέσα από τον εγωισμό.




Για να μπορέσει να θυμηθεί ο άνθρωπος πρέπει να αρχίσει να βιώνει και πάλι αυτή τη βαθιά αγάπη και τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπό του. Όσο αυτή η θεία ενέργεια θα βαθαίνει, τόσο θα παρασέρνει σαν άγριος ποταμός τα εμπόδια που έχουμε τοποθετήσει στο δρόμο της, και θα μας ξεπλένει από κάθε αρνητικό συναίσθημα. Όσο η φωτιά της αγάπης δυναμώνει τόσο μας φέρνει πλησιέστερα στην αληθινή ύπαρξη μας. Οι άνθρωποι όμως δε θέλουν να θυμηθούν. Οι άνθρωποι έχασαν τον εαυτό τους μέσα στους ρόλους τους, στη διαφοροποίηση της μόρφωσής τους, στην οικονομική τους επιφάνεια και στη διαφορετικότητα του φύλου τους. Η διαστροφή της ανθρώπινης φύσης έκανε τους ανθρώπους να φοβούνται να εκφράσουν τα αισθήματά τους, να τα κρύβουν και να τα καταπιέζουν. Πως μπορείς ποτέ να περιμένεις να καταλάβεις και να σεβαστείς τα συναισθήματα κάποιου άλλου αν δε μπορείς να σεβαστείς τα συναισθήματα του ίδιου σου του εαυτού; Έτσι βλέπουμε χιλιάδες ανθρώπους να κάνουν δουλειές που δεν τους αρέσουν, να είναι παντρεμένοι με ανθρώπους που δεν αγαπάνε και να μιλάνε με μια γλώσσα που δεν ευφραίνει την καρδιά τους. Βλέπουμε ανθρώπους να μετράνε την ασφάλειά τους με τα λεφτά στην τράπεζα και την περηφάνια τους με τα πτυχία και τα υλικά επιτεύγματά τους.




Οι άνθρωποι μαζί με τον εαυτό τους ξέχασαν και την θεία καταγωγή τους. Όλοι αναφερόμαστε στο Θεό. Ξεχνάμε όμως ότι για να τον προσεγγίσουμε πρέπει να εξορίσουμε μια για πάντα τους δικούς μας προσωπικούς θεούς που λατρεύουμε καθημερινά. Ο Θεός είναι η ανώτατη κατάσταση ύπαρξης και συνείδησης. Αν εμείς επιμένουμε στη δική μας κατάσταση συνείδησης και ζούμε αποκλειστικά αυτή τη δική μας πραγματικότητα, τότε αυτόματα αποκλείουμε τη δυνατότητα να τον συναντήσουμε. Το να βαδίζεις στο μονοπάτι του Θεού, στο μονοπάτι προς τη φώτιση, σημαίνει να αφιερώνεις όλο σου το νου, όλο σου το σώμα, όλη σου την ψυχή στη διαδικασία της δημιουργίας του εαυτού κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού. Είναι μια από μέρα σε μέρα, από ώρα σε ώρα, από στιγμή σε στιγμή δράση ύψιστης συνειδητότητας. Είναι η συνεχής συνειδητή διαδικασία ανοικοδόμησης του αληθινού μας εαυτού.

Η διαδικασία της αποκάλυψης της αληθινής μας φύσης είναι ένας δρόμος για ήρωες. Είναι ο δρόμος για τους πολεμιστές του φωτός, για τους επαναστάτες της αγάπης, γι’ αυτούς που δεν αντέχουν το ψέμα και την υποκρισία. Είναι ο δρόμος που βάδισε ο Χριστός. Γι’ αυτόν που πιστά θα τον ακολουθήσει, θα είναι πάντα ανοιχτός και στρωμένος με απίστευτη ομορφιά και αγάπη. Κάποιοι θα τον πάρουν από το χέρι και θα τον οδηγήσουν στα πρώτα του βήματα. Έπειτα οφείλει κι αυτός να απλώσει το χέρι με συμπόνοια για να τραβήξει αυτούς που έπονται… Συνοδοιπόροι είμαστε όλοι με τον ίδιο προορισμό…




Το κλειδί της επιστροφής, το κλειδί την απελευθέρωσής μας από την μοναξιά και της ευθυγράμμισης με την θεία ενέργεια που δονεί το σύμπαν, θα μπορούσαμε να το συνοψίσουμε με μια φράση :

«Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν»

Όχι γιατί το δίδαξε ο Χριστός ∙ όχι γιατί έτσι πρέπει ∙ αλλά γιατί έχουμε την γνώση και το βίωμα ότι ο πλησίον μας είναι ο εαυτός μας, ότι

ο πλησίον και ο εαυτός είναι ΕΝΑ.



Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

10 σχόλια:

diaskronos είπε...

Πρόταση προς όλους τους BLOGGERS
Προτείνουμε:
Στις 2 Μάρτη Τετάρτη από τις 3μ.μ. μέχρι τις 11μ.μ. να αναρτήσουμε όλα τα blog ανάρτηση με τον ίδιο τίτλο και το κάθε blog τις δικές του απόψεις ως περιεχόμενο. Ως τίτλο:
Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ - ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ – ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ Δ.Ν.Τ - ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ – ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ.
Προτείνουμε ακόμα μια φωτοσύνθεση του χάρτη της Ελλάδας με στάμπα « ΟΧΙ, ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ» μια φωτοσύνθεση είναι στην αρχική σελίδα του blog όποιος θέλει μπορεί να την πάρει .
Με αυτό τον τίτλο που είναι φανταζόμαστε λίγο πολύ αποδεκτός από την μεγάλη πλειοψηφία των bloggers και φυσικά ο καθένας μπορεί να αναπτύξει τα δικά του επιχειρήματα και απόψεις αλλά και να δώσει και άλλες προτάσεις. (Στην ανάλυση προφανώς δεν γίνεται όλοι να συμφωνήσουν με ένα κείμενο ή τουλάχιστον προς το παρών είναι πάρα πολύ δύσκολο και θέλει προετοιμασία.)
Α) Είναι ένας τρόπος να ακουστούμε από όλους ,πιο μακριά και πιο έντονα.
Β) θα είναι μια δοκιμή και για επόμενη μαζική διαμαρτυρία ή προβολή κάποιου εθνικού ή κοινωνικο-πολιτικού ή οικονομικού ζητήματος.
Γ) Η φωνή μας θα φτάσει και στο εξωτερικό και στις Βρυξέλλες πιο δυνατή.
Δ) Εάν κάποιος διαφωνεί ή τώρα ή σε επόμενη παρόμοια κίνηση είναι ελεύθερος προφανώς να μη συμμετέχει είναι πέρα για πέρα επιλογή και δικαίωμα του καθενός .
Όλοι μας να ενημερώσουμε όλα τα φιλικά μας αλλά και όσα μπορεί ο καθένας για την κίνηση αυτή. Είναι μια πρόταση που δεν κρύβει καμία ύπουλη σκοπιμότητα παρά αυτά και μόνο που γράφουμε. Την πρόταση την κάνουμε με ειλικρίνεια και χωρίς άλλο στόχο ή σκοπό. Θεωρήσαμε σωστό να την διακινήσουμε μέσω σχολίων γιατί δεν βρίσκουμε άλλο τρόπο. Συνάδελφοι (αν στέκει ) bloggers η Χώρα μας πνίγεται …κάτι μα κάτι πρέπει να γίνει.
Ευχαριστούμε κι ελπίζουμε το e-mαιl: diaskronos@gmail.com
Η ομάδα του galaxiako.blogspot.com : diskronos, anarxos, antromeda, kiklonas, anarxosimoritis
ΥΓ Εάν κάποιος (οποιοσδήποτε) θέλει το ονοματεπώνυμο μας θα το δώσουμε με το e-mail. Δεν υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα χωρίς να ζητήσουμε το δικό του για να μην υπάρχουν αμφιβολίες .

dolfman είπε...

ΠοΛύ όμορφο το άρθρο σου, αλλά και στον λίγο χρόνο που σε παρακολουθώ, θεωρώ ότι έχεις δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής.. Σε ευχαριστώ ολόψυχα για όλες τις υπέροχες στιγμές που μου έχεις χαρίσει, όλο αυτό τον καιρό που έχω την τιμή να διαβάζω τα εμπνευσμένα σου κείμενα

Ελένη Του είπε...

Σ΄ευχαριστώ που υπάρχεις!

Ναί ,,,,,ο αγαπών,ή αγάπη και ο αγαπούμενος ,είναι ένα και το αυτό.Χωρίς την αγάπη δεν υπάρχει αγαπών.Ακόμα και άν υπάρχει τόσο η αγάπη όσο και ο αγαπων,χωρίς τον αγαπούμενο,το αντικείμενό της, η αγάπη δεν έχει έννοια.Ή αγάπη είναι το νήμα που κρατάει τη γιρλάντα της ύπαρξης.Είναι αυτή που εμποτίζει τα πάντα,είναι η Οικουμενική ψυχή.Τα πάντα είναι ενσάρκωση της Υπέρτατης Ψυχής.¨ολοι συνοδοιπόροι με τον ίδιο προορισμό!

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

ξέρεις Δημήτρη..πρόσφατα έχασα έναν δικό μου άνθρωπο ..έφυγε στα 45 του..
υπεφερε πολύ..αλλά ξέρεις τι έλεγε "να έχεις αγάπη μέσα σου,και τα πιο δύσκολα και τα πιο άσχημα είναι πιο αναλαφρα"....
μας έδινε δύναμη...γιατί αυτός την κατείχε...

Apprentice-BJ είπε...

Κάθε κείμενό σου, όπως ειπώθηκε και πιο πάνω, είναι τόσο εμπνευσμένο, που τις περισσότερες φορές όποτε σε διαβάσω, αδυνατώ να γράψω το παραμικρό σχόλιο.
Σαφέστατα αυτό δε θεωρείται σχόλιο, απλά δείγμα ευχαρίστησης προς σε, που αφυπνίζεις συνεχώς μια σκέψη, την σκέψη μου, που πάλεται σε δονήσεις και κραδασμούς βιαστικούς, ανήμπορη να βρει από μόνη της ρυθμό. Πόσο μάλλον αυτόν τον Παγκόσμιο...
Σ’ ευχαριστώ.

delta είπε...

@ dolfman

Καλημέρα φίλε μου. Είσαι μια πολύ ευγενική ψυχή και σ’ ευχαριστώ που μου δίνεις κουράγιο να συνεχίσω μια εργασία που έχει ως στόχο κυρίως τη δική μου αφύπνιση. Μου έδωσες επίσης την ευκαιρία να ανακαλύψω ένα πολύ ενδιαφέρον ιστολόγιο το οποίο και πρόσθεσα στους όμορφους τόπους του Ξάνθη Φιλοσοφείν.

Καλή συνέχεια.

delta είπε...

@ Ελένη Του

Καλημέρα Ελένη. Σ’ ευχαριστώ για τον ενθουσιασμό και την αγάπη με την οποία περιέβαλες το ιστολόγιό μας. Νομίζω τα είπες όλα με το σύντομο σχόλιο σου. Είναι η ίδια συνεκτική ενέργεια, η ενέργεια της αγάπης που δονεί ολόκληρο το σύμπαν. Αρκεί να την ανακαλύψουμε. Αυτός νομίζω ήταν και ο σκοπός της δημιουργίας του σύμπαντος. Να μπορέσει το κάθε μέρος, το κάθε άτομο, να ανακαλύψει και να βιώσει την ολοκληρωτική αγάπη. Να γίνει ΕΝΑ με το Όλον.

Να είσαι καλά

delta είπε...

@ ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

"να έχεις αγάπη μέσα σου,και τα πιο δύσκολα και τα πιο άσχημα είναι πιο αναλαφρα"

Να είναι καλά όπου βρίσκεται ο άνθρωπος.

Χρειαζόμαστε τέτοια παραδείγματα.

Ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μας Πέλα μου.

delta είπε...

@ Apprentice-BJ

Νομίζω αδελφικέ μου φίλε (και κουμπάρε) ότι εντόπισες το εμπόδιο που οφείλει ο καθένας μας να αντιμετωπίσει αν θέλει να επιταχύνει την εξέλιξή του. Να βάλει σε τάξη την σκέψη του, που πάλλεται σε δονήσεις και κραδασμούς βιαστικούς, ανήμπορη να βρει από μόνη της ρυθμό. Να της δώσει ρυθμό. Να την συγκεντρώσει και να την κατευθύνει σε στόχους υψηλούς, έξω και πέρα από την καθημερινότητα και την τριβή που την κρατάει σκλαβωμένη.

ΚΑΛΗ ΑΝΟΙΞΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !

dolfman είπε...

Καλησπέρα και πάλι φίλε μου και καλό μήνα να έχεις! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Είναι πραγματική χαρά όταν ανακαλύπτεις, ότι στον δρόμο προς την Αλήθεια ξεκινάς μόνος, αλλά στην διαδρομή γνωρίζεις επιτέλους και τα μέλη της οικογένειας σου..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...