Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Τα γεγονότα δε δημιουργούν τον χαρακτήρα μας, απλώς τον αποκαλύπτουν


Ζήτησα
ένα σωρό πράγματα
για να μπορώ
να απολαύσω τη ζωή.
Μου δόθηκε η ζωή
για να μπορώ
να τ’ απολαύσω όλα.

Διάβασα μια πολύ όμορφη ιστορία και είπα πως αξίζει να την μοιραστώ μαζί σας :

Συνέβη σε ένα χωριό όπου ζούσε ένας γέρος σοφός που είχε γίνει γνωστός σε Δύση και Ανατολή για την ικανότητα του να απαντάει σωστά σε οποιαδήποτε ερώτηση, όσο δύσκολη κι αν ήταν.

Στο ίδιο χωριό ζούσαν δύο πιτσιρικάδες, αληθινά «τερατάκια», που ήθελαν πολύ να βρουν κάποια ερώτηση στην οποία ο γέρος σοφός να μην μπορεί να απαντήσει. Έψαξαν λοιπόν πολύ και τη βρήκαν.



“Θα πάρουμε ένα μικρό ζωντανό πουλάκι”, είπαν μεταξύ τους, “θα το κρατήσουμε στις χούφτες μας και θα πάμε να ρωτήσουμε το γέρο σοφό αν το πουλάκι ζει. Αν μας απαντήσει «ναι», τότε εμείς θα σφίξουμε λίγο τα χέρια μας και θα του πούμε: «Έκανες λάθος το πουλί είναι ψόφιο». Αν πάλι μας πει «όχι», τότε θα ανοίξουμε τα χέρια μας και το πουλάκι, ολοζώντανο, θα πετάξει για τη φωλιά του”.

Πράγματι λοιπόν, πιάνουν ένα πουλάκι στις χούφτες τους, πάνε στο γέρο σοφό και τον ρωτούν:

“Παππού, θέλουμε να μας πεις αν το πουλάκι που κρατάμε στα χέρια μας είναι ζωντανό ή νεκρό”.

Ο σοφός γέρος τους κοιτάει στα μάτια, χαμογελάει τρυφερά και με πολλή αγάπη στη φωνή του, τους λέει:




“Παιδιά μου, προσέξτε καλά αυτό που θα σας πω. Δε χρειάζεται παρά ένα σφίξιμο των χεριών σας και το πουλάκι θα πεθάνει. Ή ένα άνοιγμα και το πουλάκι θα πετάξει ελεύθερο, όπως η φύση το όρισε να ζήσει. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο κρατάτε στις χούφτες σας και τη δική σας ζωή.

Είναι στο χέρι σας, αν θέλετε, να την κρατήσετε φυλακισμένη μέσα στο θανάσιμο σφιχταγκάλιασμα της άγνοιας, της δειλίας και της αδυναμίας που οδηγεί πάντα στο μαρασμό και στο θάνατο.

Είναι στο χέρι σας όμως και να την αφήσετε να πετάξει στα ουράνια και σαν δυνατός, περήφανος και όμορφος αϊτός να φτάσει όσο πιο μακριά και πιο ψηλά μπορεί, μαζεύοντας γνώση, ομορφιά και αγάπη.




Πως είναι δυνατόν να είναι στο χέρι μου να φτιάξω τη ζωή μου όπως τη θέλω εγώ, θα αναρωτιέστε οι περισσότεροι, όταν διανύουμε αυτή την φοβερή οικονομική κρίση, όταν υπάρχει τόση αρνητικότητα γύρω μας, όταν ακούμε συνέχεια για αρρώστιες και θανάτους; Πως μπορούμε να δούμε με διαφορετικό τρόπο όλα αυτά τα αρνητικά γεγονότα;

Κι όμως μπορούμε. Οι νικητές της ζωής διαφέρουν από τους ηττημένους, όχι γιατί αυτοί είναι “οι τυχεροί” και δε βρίσκονται μπροστά σε άσχημα γεγονότα ή σε συνθήκες που δημιουργούν προβλήματα, αλλά γιατί ξέρουν τον τρόπο με τον οποίον μπορούν να αντιδράσουν σ’ αυτά.



Τα γεγονότα δε δημιουργούν τον χαρακτήρα μας, απλώς τον αποκαλύπτουν. Ο τρόπος αντίδρασης στο δυσάρεστο αλλά και στο ευχάριστο γεγονός είναι εκείνος που μας κατατάσσει στην ομάδα των νικητών ή στην ομάδα των ηττημένων της ζωής.

Αν η αντίδρασή μας είναι υποταγή, άγνοια, δειλία και αδυναμία, τότε όχι μόνο θα έχουμε ηττηθεί στο σήμερα, αλλά θα έχουμε υπογράψει και το συμβόλαιο της αυριανής μας δυστυχίας.

Αν η αντίδρασή μας είναι ενεργητικότητα, δημιουργικότητα, γνώση, θάρρος, δύναμη, αισιοδοξία και αγάπη, τότε ξεπερνάμε το πρόβλημα και υπογράφουμε το συμβόλαιο της αυριανής μας επιτυχίας.



Είναι απαραίτητο λοιπόν να αλλάξουμε αυτό τον αρνητικό τρόπο που βλέπουμε την ζωή, να αλλάξουμε την λανθασμένη μας πεποίθηση η οποία λέει: “Φταίνε οι άλλοι και οι καταστάσεις για τη ζωή μου”

“Δεν είναι τα πράγματα που μας κάνουν άνω κάτω. Είναι ο τρόπος που εμείς βλέπουμε τα πράγματα”

Επίκτητος





Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

14 σχόλια:

ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ είπε...

εξαιρετικό..για εμένα προσωπικά είναι επίκαιρο...σας ευχαριστώ...

Φώτης είπε...

Ίσως να μην είναι προφανές με την πρώτη ματιά, όμως για τα εξασκημένα πνεύματα θα είναι εύκολο να κατανοηθεί πως η ανάρτησή σου συγγενεύει θεματολογικά και εννοιολογικά με τη δική μου στα "Μονοπάτια"...

Ακόμα μία φορά, επικοινωνήσαμε σε άλλο επίπεδο, κύριε..."συγκυβερνήτα"!...

Φίλε, εγώ προσωπικά τη ζωή που κρατάω μέσα στις παλάμες μου θα την αφήσω ελεύθερη να πετάξει ψηλά...

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

Δημήτρη..διαβάζοντας το κείμενό σου..διαβαίνοντας και απότου ΦΏΤΗ..
ΞΑΝΑΓΎΡΙΣΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΧΑΜΌΓΕΛΟ ΕΥΦΟΡΊΑς
(εκεί ψηλά..θυμάσαι που μου'λεγες;)
Είναι αυτή η αίσθηση που μου ακούμπησε και ο Ευρύς στην γωνιά μου..
Ταυτόχρονες..αχρονες σκέψεις από ανθρώπους που κοινός νους και θέαση πνευματική..άλλος λιγότερη άλλος περισσότερη συναντήθηκαν..
Ετσι το ακούμπησα και εγώ διαφορετικά και τοσο ιδια με σας..
Μικροι "θεοι"και εμείς σ'αυτό το ενδιάμεσο που λέγεται ζωή..ας την βιώσουμε με δύναμη ,με αισιοδοξία δημιουργικότηταμε σκέψη και θέαση ελεύθερη..
Σας αγαπώ πολύ για αυτό το αντάμωμα!!!!

Iptamenos Ollandos είπε...

Αυτή δεν είναι και η σωστή έννοια του μετανοώ αδελφέ; Αλλάζω τρόπο σκέψης, αλλάζω μυαλό. Πρώτα πρέπει να γίνει αυτό για να μπορέσεις να αλλάξεις τη ζωή σου.
Εκτίμησα ιδιαίτερα την αναφορά στη σοφότατη ρήση του Επίκτητου :)

Καλημέρες από μια ΟΛΟΑΣΠΡΗ Ολλανδία.

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

εε..τώρα να μην σας αφήσω ένα τραγούδάκι.. έτσι για να μην ξεχνιώμαστε!!! :)
ΚΑΛΟ ΣΚ!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=jLMxAHV7A2E&feature=related

delta είπε...

Καλησπέρα Κλειδάριθμε

Όλες οι μεγάλες θρησκείες και οι δημιουργοί τους όπως ο Χριστός, ο Βούδας, ο Μωάμεθ, όπως και όλα τα φωτισμένα μυαλά της ανθρώπινης ιστορίας από τότε που υπάρχει γραπτός λόγος, διδάσκουν πως ο άνθρωπος διαθέτει όλα εκείνα τα όπλα που χρειάζεται για να κερδίσει τον αγώνα της ζωής. Τον αγώνα που οδηγεί στην κατάκτηση της εσωτερικής ειρήνης, του χαμόγελου, της χαράς, της αγάπης και κάθε όμορφου στοιχείου της φύσης.

Δε μένει λοιπόν παρά να ανακαλύψουμε αυτά τα όπλα.

Ο Χριστός είπε : «Πίστεψε και θα μπορέσεις να κάνεις περισσότερα από όσα κάνω εγώ»

Δε μένει λοιπόν παρά να το πιστέψουμε.

Να είσαι καλά

delta είπε...

@ Fotis

Ακόμη κι οι υλιστές, που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού, Φώτη μου, νομίζω πως συμφωνούν πως ο άνθρωπος διαφέρει από τα υπόλοιπα δημιουργήματά του Σύμπαντος, γιατί είναι το μόνο που έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στη ζωή του μέσω της «ανθρώπινης βούλησης».

Όλοι όσοι ασχολήθηκαν με τη μελέτη της φύσεως του ανθρώπου, μεγάλοι φιλόσοφοι, διανοητές, επιστήμονες και μύστες μπορεί να διαφώνησαν σε ορισμένα βασικά στοιχεία της, αλλά συμφώνησαν τουλάχιστο σε ένα. Στην ύπαρξη της «Εσωτερικής Ανθρώπινης Δύναμης», που είναι συνισταμένη των πνευματικών, ψυχικών και σωματικών δυνάμεων που υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο.

Η ανακάλυψη αυτής της εσωτερικής δύναμης θα ενεργοποιήσει όλο το δυναμικό του ανθρώπου. Ένα δυναμικό που όλοι χωρίς διαφορές στη διατύπωση, το ονομάζουν θείο, τουλάχιστον όσον αφορά την ποιότητα του περιεχομένου του.

Καλό σου βράδυ.

delta είπε...

@ ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Πραγματική μαγεία Πέλα μου! Ίσως το αόρατο να εκμηδενίζει τις αποστάσεις και να συντονίζει τους κραδασμούς των σκέψεών μας.

Στο blog σου το διάβασα το εκπληκτικό αυτό ποίημα του Λειβαδίτη πρώτη φορά. Αληθινά μαγεύτηκα. Σ’ ευχαριστώ.

Σ’ αγαπώ κι εγώ πολύ.

delta είπε...

@ Iptamenos Ollandos

Να αλλάξουμε τον νου μας, να αλλάξουμε τη σκέψη μας, να αλλάξουμε τον τρόπο θέασης των γεγονότων. Η ρήση του Επίκτητου με ακολουθεί καθημερινά φίλε μου από τότε που την πρωτοδιάβασα. Την συλλογίζομαι ιδιαίτερα τις στιγμές που ο περιορισμένος νους μου βαφτίζει «δύσκολες». Βήμα-βήμα, μέρα με τη μέρα, με προσπάθεια και επαγρύπνηση, γκρεμίζεται ο παλιός τρόμος σκέψης και παίρνει τη θέση του ο καινούργιος.

Σ’ ευχαριστώ, να είσαι καλά.

(εδώ έχουμε 20 βαθμούς και πίνουμε μπύρες στη λιακάδα)

delta είπε...

Αχ τι μου θύμησες Πέλα μου...

Μπορώ να χαρίσω κι εγώ ένα;

http://www.youtube.com/watch?v=Vjz6-q4zLNg&feature=related

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

όπως τα Βλέπεις τα πράγματα
ετσι σου φαινονται
και τελικα ετσι και ειναι
για σενα
μια κι οπως τα Αντιλαμβανεσαι "εσωτερικά"
τα προβάλλεις κι "εξωτερικά".
Ακόμα κι όταν όμως
αοσθανεσαι αδυναμος
ή παρασυρεσαι απο το φόβο του αγνώστου που αντιμετωπιζεις αλλάζοντας τις οπτικές σου,
ε
απλά συνεχιζεις
να αλλάζεις τις οπτικές σου.
κι αν πεσεις
σηκωνεσαι.
ή μενεις πεσμενος λιγακι μεχρι να ξανασηκωθεις.
θεμα χρόνου ειναι να αντιληφθεις
θεμα χρονου να αποφασισεις
θεμα χρονου να Κατανοησεις
και μετα παλι και ξανα.
κι αν αποκαλυπτεται ο χαρακτηρας
κι αυτο χρειαζεται να γινει.
φως σε ολα ερχεται
αν εχεις τη διαθεση να ριξεις φως σε ολα.
μετα ειναι μονοδρομος.
καλημερα Δελτα
φωτεινη κι οπως την επιθυμείς να ειναι

delta είπε...

@ Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

«Όπως πάνω έτσι και κάτω»…

Όπως μέσα έτσι και έξω.

Αν μέσα σου είσαι άνω κάτω, και οι εξωτερικές καταστάσεις που θα αντιμετωπίζεις θα είναι μπερδεμένες.

Το ίδιο τοπίο δύο διαφορετικοί ζωγράφοι με ίδιες ζωγραφικές ικανότητες, θα το απεικονίσουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Ο ένας θα μπορούσε να το αποτυπώσει θλιμμένο κι ο άλλος χαρούμενο. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Μα απλούστατα γιατί ο καθένας το βλέπει με το δικό του μοναδικό τρόπο. Με τον τρόπο που οι πεποιθήσεις του το καθορίζουν.

Ο καθένας από εμάς είναι ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο δημιούργημα της φύσης, το οποίο για διάφορους λόγους, στο πέρασμα των αιώνων, έπεσε στην παγίδα της αφύσικης και διαστρεβλωμένης ζωής. Ζώντας μακριά από τους νόμους που η σοφία του Σύμπαντος ορίζει, ο σημερινός άνθρωπος δε βλέπει ποιος πραγματικά είναι. Δε “βλέπει” ότι την επιτυχία στον τομέα της υγείας, στο χώρο του έρωτα και γενικά στη ζωή την έχει εκείνος στα χέρια του. Ο σημερινός άνθρωπος σε γενικές γραμμές δε “βλέπει” σωστά.

Ένα ακόμη όμορφο τραγούδι :

http://www.youtube.com/watch?v=sNXjiQ6RYa4&feature=related

...χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια, μόνο τρόπο να κοιτάνε...

Καληνύχτα

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

Γεια σου Δημήτρη μου,είναι τα γεγονότα που έχουμε επιλέξει για την εξέλιξη της ψυχή μας.
κι αν πονέσαμε είναι γιατί φοβόμασταν,όσο έχουμε περισσότερο εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στο θεό τόσο λιγότερο πονάμε.
Όταν είσαι στην αγάπη δεν υπάρχει πόνος.

delta είπε...

@ Με τα φτερά της ψυχής

Καλημέρα Ειρήνη

Κάποιοι λένε ότι τις καταστάσεις τις ζωής μας τις έχουμε επιλέξει πριν ενσαρκωθούμε. Αυτό θυμίζει λίγο το πεπρωμένο, το αναπόφευκτο. Εγώ νομίζω ότι τις καταστάσεις της ζωής μας τις έλκουμε, τις επιλέγουμε ή καλύτερα τις δημιουργούμε κάθε μέρα με τις σκέψεις και τις πράξεις μας και είναι στο χέρι μας έτσι να κρατήσουμε τη ζωή μας φυλακισμένη ή να την αφήσουμε να πετάξει στα ουράνια.

Να είσαι καλά

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...