Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ο φόβος της αγάπης



Λες πως θέλεις να αγαπήσεις και να αγαπηθείς αληθινά αλλά δεν τολμάς. Η αλήθεια είναι ότι φοβάσαι την αγάπη. Το να αγαπήσεις βαθιά είναι επικίνδυνο. Η βαθιά αγάπη οδηγεί στην τρέλα και στο χάσιμο των ορίων του εαυτού σου. Σε αποδιοργανώνει και σε φοβίζει θανάσιμα. Σου θυμίζει την θεότητά σου και τον ολόκληρο εαυτό σου. Σε παρασέρνει σε παράλογες πράξεις, σε κάνει να βάζεις διαφορετικές προτεραιότητες, σε ωθεί να γίνεις διαφορετικός και δεν το αντέχεις. Φοβάσαι να ορίσεις τον εαυτό σου με άλλο τρόπο. Φοβάσαι την ελευθερία και την αναρχία της αληθινής αγάπης γιατί στηρίζεις την ύπαρξή σου στα περιορισμένα σου όρια. Αντιστέκεσαι σε ότι έχει τη δύναμη να σου γκρεμίσει αυτά τα τείχη. Νομίζεις πως είσαι ελεύθερος, είτε μοιράζοντας το σώμα σου δεξιά κι αριστερά, είτε απέχοντας πλήρως από τις ερωτικές σχέσεις.
.

.

Όμως, οι άνθρωποι που αποφεύγουν την αγάπη είναι αυτοί που έχουν τις μεγαλύτερες αλυσίδες στα πόδια τους. Είναι κρυμμένοι πίσω από όλες τις κουλτούρες και τις θρησκείες. Είναι αυτοί που είναι άψογα οργανωμένοι, προγραμματισμένοι και λογικοί. Όταν η αγάπη τους χτυπάει την πόρτα βρίσκουν χιλιάδες δικαιολογίες για να την αρνηθούν. Δεν είναι η κατάλληλη εποχή λένε, δεν είναι έτοιμοι, έχουν άλλες προτεραιότητες… Αν κοιτάξεις όμως τα μάτια τους, θα δεις τις σιδερένιες μπάρες της φυλακής μέσα σ’ αυτά. Έχουν ξεχάσει να αγαπούν και προστατεύονται μέσα στη νεκρή ασφάλεια της αποφυγής της αγάπης, γιατί δεν θέλουν να αλλάξουν. Έχουν ξεχάσει την ευδαιμονία της αγάπης και προτιμούν την κανονική μονότονη ρότα της ζωής τους.

.

.

Φοβούνται κι έτσι είναι προσκολλημένοι δήθεν στη μη προσκόλληση. Άλλωστε και η μανία τους να ελευθερωθούν μέσα από το σεξ και τις πολλαπλές σχέσεις δεν είναι προσκόλληση; Και η μανία των αγάμων να ελευθερωθούν μέσα από την αποχή δεν είναι κι αυτή προσκόλληση; Η μη προσκόλληση δεν είναι ιδέα, δεν είναι φιλοσοφία, δεν είναι θρησκεία. Η μη προσκόλληση είναι κατάσταση ύπαρξης. Δεν έχει καμιά σημασία αν είσαι πολυγαμικός, μονογαμικός, ή άγαμος. Όλα αυτά τα μοντέλα χρησιμοποιούνται για να καταλήξουν κάπου. Αν καταλήξεις εκεί που θέλεις, τότε τα μοντέλα είναι άχρηστα. Οι γιογκικές θρησκείες διδάσκουν τη μη προσκόλληση κρατώντας σε μακριά από τα ανθρώπινα. Οι ταντρικές θρησκείες διδάσκουν την μη προσκόλληση κρατώντας σε μέσα στα ανθρώπινα. Η μη προσκόλληση όμως δεν επιτυγχάνεται με καμιά μέθοδο και κανέναν τρόπο. Η μη προσκόλληση είναι κατάσταση της ύπαρξης. Μέχρι να φτάσεις στο σπίτι σου, θα δοκιμάσεις όλα τα μέσα στη διαδρομή. Αλλά κανένα από τα μέσα που χρησιμοποιείς δε θα σε οδηγήσει πουθενά γιατί το σπίτι σου είναι εκεί που στέκεσαι αυτή τη στιγμή. Το σπίτι σου είσαι μόνον εσύ.

.


Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

7 σχόλια:

IANIS (Giannis Doganis) είπε...

Ο φοβος για την Αγαπη είναι ο φοβος μπροστα στην Ελευθερια. Η κατοικια του φοβου είναι παντα το παρελθον, η Αγαπη κατοικει και ανθιζει στην παυση του χρονου με τις μνημες και τις εμπειριες του, κατοικει στο εδώ και τωρα. Καλο βραδυ να εχουμε.

i am love είπε...

Πολύ ωραίο Δέλτα...
Σε κάποια φάση ένιωσα σαν να διάβαζα βιβλίο του Όσσο :)

Επίσης πολλοί φοβούνται να αγαπήσουν και να ερωτευθούν για να μην πληγωθούν. Δεν ξέρουν όμως ότι έτσι δημιουργούν μεγαλύτερη πληγή στον εαυτό τους...
Καλύτερα είναι να αφεθούμε και ας πονέσουμε. Αυτό που θα έχουμε λάβει θα είναι η σοφία της εμπειρίας, που αξίζει όσο τίποτε άλλο.
Φιλιά πολλά!

delta είπε...

@ IANIS

Η αγάπη κατοικεί και ανθίζει στην παύση του χρόνου !

Πολύ όμορφη φράση Γιάννη μου. Εκεί πράγματι, στην παύση του χρόνου, κατοικεί η αληθινή μας ύπαρξη. Η αγάπη επίσης γκρεμίζει όλα τα τείχη που άλλοι έχτισαν γύρω μας. Η αληθινή αγάπη μας κάνει απεριόριστους.

delta είπε...

@ i am love

Είναι ίσως γιατί έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία του δάσκαλου καλή μου φίλη.

Έτσι είναι όπως τα λες. Καλύτερα να πάρουμε το ρίσκο με την πιθανότητα να πονέσουμε (αν και η αληθινή αγάπη ποτέ δεν δημιουργεί πόνο παρά μόνο η προσκόλληση) παρά να ζήσουμε μια ζωή απονεκρωμένη.

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

από τη στιγμή που όλα αυτά που γράφεις Δελτα
έχουν έρθει στο φως
έχουν γίνει Αντιληπτα και η Προσοχή σου είναι εκεί,
και η επιγνωσή σου επίσης,
σύντομα
η απελευθερωση από αυτά.
μπορεί να γινει και κατασταση υπαρξης.
όταν Κατανοείς Απελευθερωνεσαι.

Υ.Γ η φραση σου "προσκολληση στη μη προσκολληση" έγραψε πάντως!

καλημερα Δελτα

ας ανοιξουμε τα παραθυρα στο σπιτι μας να μπει φως κι αερας

delta είπε...

@ Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

Ναι έτσι είναι τελικά! Συμφωνώ με όσα μου έγραψες σήμερα…

Η μη προσκόλληση είναι κατάσταση ύπαρξης!

Η ευδαιμονία είναι κατάσταση ύπαρξης!

Η χαρά είναι κατάσταση ύπαρξης!

Η αγάπη είναι κατάσταση ύπαρξης!

Όλες οι παραπάνω ιδιότητες είναι πρωταρχικές ιδιότητες της ψυχής μας. Πρέπει να έλθεις σε κοσμικό οργασμό με την ύπαρξη για να το βιώσεις αυτό. Αυτή η κατάσταση είναι πέρα από λέξεις και από σύμβολα. Απαιτείται ειλικρινής αφοσίωση, εσωτερική δίψα και ενθουσιασμός για να την προσεγγίσεις. Διαλογισμός είναι ο τρόπος. Ο διαλογισμός σε φέρνει στα ενδότερα σημεία του εαυτού σου. Αφού σε οδηγεί στον πραγματικό εαυτό σου που είναι θεϊκός, σε φέρνει πιο κοντά στο Θεό.

Όμορφη, φωτεινή μέρα να περάσεις.

elenitou999@gmail είπε...

Αγαπημένοι ¨Ολοι,
Ζήτω!!
Η ΑΓΑΠΗ που είναι άξια του ονόματός της , είναι κατάσταση cαπόλυτη Αλήθεια της, όποιος δέν αγαπά έστω και έναν , δέν αγαπά α λ η θ ι ν ά κανέναν. Η άλλη Αγάπη που έχει να κάνει με τα συναισθήματα που απευθύνονται επιλεκτικά, έρχονται και παρέρχονται, υπόκειται σε αλλαγές, αυξομειώσεις,ορισμούς,μητρική αγάπη, συζυγική αγάπη κλπ είναι αυτή για την οποία οι δάσκαλοι
εφιστούν την προσοχή μας στη μη προσκόλληση,δεδομένου ότι ηΑΓΑΠΗ θα συμπεριλάβει σίγουρα και τα συναισθήματα και τις συναφείς εκδηλώσεις .Η ΑΓΑΠΗ (όταν έχει κατακτηθεί-εδραιωθεί)υπαγορεύει και εποπτεύει χωρίς την επέμβαση του νού, αλλά αυθόρμητα και αθώα .
Με αγάπη
Ελένη Του

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...