Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Η πρώτη μέρα της Άνοιξης



Σήμερα 21 Μαρτίου,  είναι η πρώτη η μέρα της άνοιξης !!

Είναι μια εποχή αναζωογόνησης!!  Η φύση γεμίζει με χρώμα και αρώματα..! 
.
Η έννοια της Φύσης, όμως έχει μια περεταίρω ερμηνεία και τοποθέτηση στο μαγικό Θείο Έργο.
.
Ο τρόπος που εννοούμε σήμερα τη φύση, είναι πολύ διαφορετικός από τον τρόπο που την εννοούσαν οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι.

Εμείς, όταν λέγουμε «φύση» ουσιαστικά εννοούμε το περιβάλλον, ενώ για τους προσωκρατικούς η Φύσις ήταν κάτι το πολύ ευρύτερο και περιελάμβανε μέσα της το Παν.

Η Φύσις του Ηράκλειτου δεν ήταν μόνο τα πουλάκια και τα δεντράκια και τα λουλουδάκια άλλα και ο άνθρωπος και οι κατηγορίες του στοχασμού και οι Θεοί και η Ενέργεια και κάθε τι  που μπορεί να υπάρξει.

Μέρος της Φύσεως, ας πούμε ήταν και η Γνώση και ο έρωτας και η δύναμη της να ξαναγεννιέται και η κατάρα της, να πεθαίνει. Γι αυτό ακριβώς και η συζήτηση περί Φύσεως, αποτελούσε στην πλήρη Ουσία της, την ιδία την Οντολογία.. Κι επιπλέον, οι σοφοί αυτοί άνθρωποι γνώριζαν ότι η Φύσις, δηλαδή το Είναι, ακριβώς επειδή εμπεριέχει τη Γνώση στο σύνολο της, προσπαθεί να κρατήσει καλά σφαλισμένα τα μυστικά της.

Εξ ου και το περίφημο ρητό των προσωκρατικών: «Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί», που πάει να πει ότι το Είναι αγαπάει να κρύβεται.
.
Στη φιλοσοφία του Ζεν, ένας δάσκαλος μπορεί να βοηθήσει τον μαθητή του να εισχωρήσει στον μυστικό κόσμο της Γνώσης, δείχνοντας του πως από την παρατήρηση των φαινομένων που λαμβάνουν χώρα σε έναν γιαπωνέζικο κήπο, βρίσκει τον δρόμο προς την αιτία των φαινομένων.

Το ίδιο θα μπορούσε να κάμει ένας άλλος δάσκαλος, μέσα από την ενδοπαρατήρηση του μαθητή ή κάποιος άλλος δάσκαλος μέσα από την μελέτη της καρποφορίας των ανθέων ...
.
Όπως και ο έρωτας, έτσι και η Φιλοσοφία δεν ήταν και δεν θα είναι πότε αντικείμενο καθηγεσίας.

Χρειάζεται να ματώσεις για να αισθανθείς τον αληθινό Ερώτα και την αληθινή Γνώση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...