Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

"Μαύρο και Δαγκωτό"Προεκλογική περίοδο διανύουμε και τις τελευταίες μέρες βομβαρδιζόμαστε στην τηλεόραση για τα debate και τις τηλεμαχίες. Έτσι είπα να γράψω ένα ανάλαφρο άρθρο σχετικό με το κλίμα. Αλήθεια ξέρετε από πού βγήκε η έκφραση «Μαύρο και Δαγκωτό»;

Όπως όλοι γνωρίζουμε η παραπάνω έκφραση χρησιμοποιείται συνήθως σε εκλογικές περιόδους όταν θέλουμε να δηλώσουμε τη δυσαρέσκειά μας στο πρόσωπο κάποιου υποψηφίου και έχει χιλιοειπωθεί και στις παλιές καλές ελληνικές ταινίες όπως αυτή με τον «Μαυρογιαλούρο».

Για πρακτικούς λόγους από το 1844 και για 80 περίπου χρόνια, όταν ακόμη η ψήφος ήταν κατ’ εξοχήν ανδρικό προνόμιο, οι ψηφοφόροι καλούντω να επιλέξουν ανάμεσα στους υποψήφιους βουλευτές ρίχνοντας στην ψηφοδόχο (κάλπη) ένα σφαιρικό μολύβδινο αντικείμενο (μπαλάκι).Υπήρχαν τόσες κάλπες όσοι και οι υποψήφιοι. Ο ψηφοφόρος έβαζε μέσα στην κάλπη που εκείνη την εποχή δεν ήταν διαφανής όλο το χέρι και έριχνε το σφαιρίδιο είτε δεξιά είτε αριστερά.. Η κάλπη δηλαδή ήταν χωρισμένη στα δύο και ο ψηφοφόρος καλούνταν να ρίξει το σφαιρίδιο ανάλογα με την προτίμησή του, στη δεξιά πλευρά της ψηφοδόχου, που εξωτερικά ήταν βαμμένη λευκή, ή στην αριστερή, που εξωτερικά ήταν βαμμένη μαύρη. Αν το σφαιρίδιο έπεφτε στη δεξιά πλευρά, η ψήφος ήταν θετική, αν έπεφτε στην αριστερή, η ψήφος ήταν αρνητική.


Γ. Σουρής έχει γράψει στο «Ρωμηό» τους ακόλουθους χαρακτηριστικούς στίχους, για κάποια διάλυση Βουλής, που την ακολουθούσαν εκλογές:
«Νέα διάλυσις Βουλής
Αγγέλματα χαράς τρελής,
ανέλπιστα και αιφνίδια.
Διάλυσιν κηρύξετε
Και τα τουφέκια ρίξετε
Και πάρτε τα σφαιρίδια.»

Με τον τρόπο αυτόν οι εκλογείς μπορούσαν να ικανοποιήσουν όλες τις πλευρές, αφού είχαν τη δυνατότητα να «ασπρίσουν» όλους τους υποψηφίους όλων των κομμάτων. Φανταστείτε να ψηφίζεις με θετική λευκή ψήφο και τα δυο μεγάλα κόμματα ας πούμε, ρίχνοντας το σφαιρίδιο στη δεξιά λευκή πλευρά της αντίστοιχης φηφοδόχου. Έτσι τα έχεις καλά και με όλους και περιμένεις το ρουσφέτι σου και από τους δυο.

Βέβαια, υπήρχε και η άλλη επιλογή : η δυνατότητα να τους «μαυρίσουν». Οι παροιμιώδεις εκφράσεις «έφαγε μαύρο» και «τον μαύρισα» σχετίζονται με τη χρήση των σφαιριδίων κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Συχνά ήταν τέτοιος ο φανατισμός, που πολλοί ψηφοφόροι - που προφανώς είχαν λόγους να «φαίνεται» η ψήφος τους - το «έριχναν δαγκωτό», δηλ. δάγκωναν το σφαιρίδιο δυνατά πριν το ρίξουν στην κάλπη. Έτσι έκαναν κατά κάποιο τρόπο την ψήφο τους φανερή.!

Δηλαδή οι ψηφοφόροι που είχαν ιδιαίτερο άχτι σε κάποιους πολιτευτές και για να δηλώσουν την αγανάκτησή τους πριν ρίξουν το μολυβδένιο σφαιρίδιο στην κάλπη το δάγκωναν. Άλλοι πάλι, επιχρύσωναν το σφαιρίδιό τους εκφράζοντας τη λατρεία τους στον συγκεκριμένο υποψήφιο. Κατάλοιπο του τρόπου της ψηφοφορίας, που γίνονταν με τα σφαιρίδια, είναι και η φράση των ψηφοφόρων: «Μαύρο και δαγκωτό»! Εννοώντας, ότι έριξαν το σφαιρίδιο στο μαύρο μέρος της κάλπης. Ή αντίστροφα, «τον έβγαλα ασπροπρόσωπο»!

4 σχόλια:

delta είπε...

Καλά που κατάργησαν τα σφαιρίδια.
Δε θα μας έμεναν δόντια από το δάγκωμα σήμερα !

Χρήσιμες οι πληροφορίες σου Λάμπρο

delta είπε...

Μπορούμε βέβαια, τώρα που το σκέφτομαι, αντί για τα σφαιρίδια, να δαγκώσουμε τους ίδιους τους υποψήφιους !

Τότε, ίσως να καταλάβαιναν ότι κάτι δεν κάνουν σωστά …

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Lamda ενδιαφέρον άρθρο και επίκαιρο!

Ανώνυμος είπε...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成
,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,AV女優,聊天室,情色,性愛

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...