Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Εγώ θέλω γαλήνη
“Ποιος καλός άνεμος σε φέρνει εδώ;” ρώτησε ο σοφός δάσκαλος τον οδοιπόρο που ζητούσε απεγνωσμένα να τον συναντήσει.

“Εγώ θέλω γαλήνη” απάντησε μελαγχολικά εκείνος.


Ο δάσκαλος πήρε ένα ξύλο κι έγραψε στο χώμα : 


...Εγώ θέλω γαλήνη...


“Κοίταξε τώρα πόσο απλό είναι” είπε στον οδοιπόρο.


Διέγραψε με μια κίνηση το «Εγώ»


“Σβήνεις πρώτα το εγώ. Είναι αδύνατον να βρει γαλήνη αυτός που πιστεύει ότι είναι αποκομμένος από τον Θεό και τους συνανθρώπους του. Το εγώ πάντα νιώθει ότι απειλείται κι έτσι φοβάται και αντιστέκεται.”


Με μια δεύτερη κίνηση διέγραψε το «θέλω»


“Το θέλω δηλώνει επιθυμία, ανάγκη και προσκόλληση. Όταν τρέχεις πίσω από τις επιθυμίες σου ποτέ δε θα γίνεις ευτυχισμένος. Είναι η γνωστή «επίδραση του κουνουπιού». Αν σε ένα δωμάτιο υπάρχουν δέκα κουνούπια κι εσύ σκοτώσεις τα εννιά, το δέκατο κουνούπι δε θα σε αφήσει να κοιμηθείς. Έτσι είναι και οι επιθυμίες. Όσες και να ικανοποιήσεις πάντα θα υπάρχει κάποια που δε θα σε αφήνει να κοιμηθείς.”


Ο οδοιπόρος κοιτώντας την δυνατή εικόνα στο χώμα λένε πως βίωσε την πρώτη του αφύπνιση. Είχαν σβηστεί το «Εγώ» και το «θέλω» και είχε μείνει η 

...γαλήνη...Εγώ και θέλω πάνε μαζί. Το εγώ δημιουργεί συνεχώς νέες επιθυμίες και οι επιθυμίες προέρχονται πάντα από το εγώ. Η αληθινή ελευθερία είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης του εαυτού μας από τη δύναμη του εγώ. Ο ψεύτικος εαυτός, το «εγώ» μας, μας βομβαρδίζει συνέχεια με την ιδέα ότι πρέπει να έχουμε περισσότερα για να νιώθουμε καλά. Μας ωθεί προς την εξωτερική επιβεβαίωση του εαυτού μας και απειλείται από την ιδέα ότι μπορούμε να βρούμε την γαλήνη μέσα μας. Προσπαθεί να στρέψει την προσοχή μας συνεχώς προς τα έξω για να νιώσουμε επιβεβαίωση, ασφάλεια και αγάπη. Αν καταφέρναμε να  συνδεθούμε με την απεριόριστη αγάπη που υπάρχει μέσα μας το «εγώ» θα ήταν αδύναμο απέναντι μας.  Καθώς στρέφουμε την προσοχή μας προς τα έξω σε μια απελπισμένη προσπάθεια να βρούμε γαλήνη, αποκτούμε την λανθασμένη πεποίθηση ότι τα υλικά αγαθά ή οι σχέσεις με άλλους ανθρώπους θα μας φέρουν την πολυπόθητη ικανοποίηση και ηρεμία.


Κι όμως. Δεν μπορείς να αγοράσεις την αγάπη. Δεν μπορείς να αγοράσεις την προσωπική σου ηρεμία. Δεν υπάρχει γαλήνη στο κυνήγι εξωτερικών στόχων και στη συσσώρευση όλο και περισσότερων αγαθών.   Η επιλογή αυτή είναι λάθος. Ο δρόμος αυτός οδηγεί μόνο σε μια ζωή μόχθου που δεν καταλήγει πουθενά. Η αληθινή ελευθερία είναι η απελευθέρωση του εαυτού μας από τη δύναμη του εγώ. Όταν καταφέρεις να γίνεις θεατής του «εγώ» παύεις πλέον να είσαι "εαυτός εγώ". Για να συμβεί αυτό πρέπει να αποκτήσεις την ικανότητα να βλέπεις τα πάντα υπό το πρίσμα του αποστασιοποιημένου παρατηρητή. Όταν γίνεις παρατηρητής του εγώ σου, διαχωρίζεις αυτόματα τη σημασία του εαυτού σου από το αντικείμενο της παρατήρησής σου, δηλαδή το εγώ. Τότε γνωρίζεις πια καλά πως δεν είσαι το εγώ σου.


Ο νους σου επιμένει: «εγώ θέλω γαλήνη». Χαλάρωσε και παρατήρησε από απόσταση αυτή τη σκέψη: 


Είναι αυτός που παρατηρεί τον νου σου να αναζητά γαλήνη, γαλήνιος; Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

1 σχόλιο:

delta είπε...

Ο παρατηρητής τελικά, για να απαντήσω στο ερώτημα του άρθρου, είναι ο αποστασιοποιημένος θεατής, εκείνος που βλέπει χωρίς να πιάνεται στα δίχτυα του πόνου, της αγωνίας, του άγχους, της έντασης, της αμφιβολίας. Ο παρατηρητής, ο κάτοχος του νου σου, κι αυτός που βλέπει απροσκόλλητα τον νου σου να αναζητά απεγνωσμένα γαλήνη, είναι ο ίδιος η πηγή της γαλήνης.

Αυτή η αόρατη, άμορφη, απεριόριστη ύπαρξη είναι ο ανώτερος εαυτός μας, είναι η γεμάτη αγάπη παρουσία.

Το να γίνεις παρατηρητής σε συνδέει με την πηγή της αγάπης. Σε απελευθερώνει από τον κόσμο των ορίων και της ύλης και σου επιτρέπει να εισέλθεις στον κόσμο της απόλυτης γαλήνης, ευδαιμονίας και πληρότητας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...