Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Τελευταίο τραγούδι για την Σεζάρια Εβόρα

Έφυγε από τη ζωή στα 70 της χρόνια η «ξυπόλητη ντίβα» από το Πράσινο Ακρωτήρι, Σεζάρια Εβόρα, μετά από μάχη μηνών με σοβαρά προβλήματα υγείας.



Η διάσημη τραγουδίστρια είχε υποβληθεί πέρυσι σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς και έκτοτε έδινε μάχη για την πλήρη ανάρρωσή της.

Στις αρχές του Φθινοπώρου η επιδείνωση της υγείας της την οδήγησε στην ακύρωση των προγραμματισμένων της εμφανίσεων.

Βραβευμένη με «γκράμι» και αμέτρητες θριαμβευτικές συναυλίες σε όλο τον κόσμο, είχε ηχογραφήσει συνολικά 11 δίσκους.

Η «βαθειά» φωνή της συχνά είχε συγκριθεί με εκείνη της σταρ της μπλουζ, Μπίλι Χόλιντεϊ.

Η Σεζάρια Έβορα, η οποία τραγουδούσε ξυπόλυτη για να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για τη φτώχεια του λαού της, γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου του 1941 στο Πράσινο Ακρωτήρι. Ο πατέρας της ήταν βιολιστής και η μητέρα της μαγείρισσα.

Πέρασε τρία χρόνια σε καθολικό ορφανοτροφείο, όπου οι καλόγριες της έμαθαν να ράβει και να σιδερώνει. Τις Κυριακές τραγουδούσε στην εκκλησία.

Η Εβόρα ήταν μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της μόρνα, ένα είδος μπλουζ που θεωρείται εθνική μουσική του Πράσινου Ακρωτηρίου, πρώην πορτογαλική αποικία που ανεξαρτητοποιήθηκε το 1975.

Τα παραδοσιακά είδη μουσικής «coladeiras» και «mornas» της τα δίδαξε, όταν ήταν μόλις 16 ετών, ένας ναυτικός από το Πράσινο Ακρωτήρι.

Τα τραγούδια «μόρνας» αποτελούν τραγούδια της λύπης, της μελαγχολίας και της νοσταλγίας, ενώ η ίδια όσο ήταν άσημη ερμηνεύτρια, τα τραγουδούσε σε μικρά μπαρ της γενέτειράς της μπροστά σε τουρίστες, αλλά και ντόπιους εργάτες, μαζεύοντας πολύ λίγα χρήματα ως αμοιβή.

Η έναρξη της επιτυχημένης καριέρας της καριέρα χρονολογείται το 1987, όταν έδωσε τις πρώτες της συναυλίες στη Λισαβόνα. Ο τέταρτος δίσκος της με τίτλο Miss Perfumado» ήταν η κορυφαία της επιτυχία το 1992. Πούλησε περισσότερα από 300.000 αντίτυπα παγκοσμίως, με αποτέλεσμα η Σεζάρια να πραγματοποιήσει δεκάδες περιοδείες.

Η Σεζάρια Εβόρα είχε εθισμό στο αλκοόλ και το κάπνισμα και λόγω της βεβαρυμένης υγείας της τα τελευταία χρόνια άρχισε να το μειώνει. Επαθε καρδιακή προσβολή κατά την διάρκεια περιοδείας στην Αυστραλία το 2008 και αργότερα υποβλήθηκε σε εγχείριση ανοιχτής καρδιάς.





Τον περασμένο Σεπτέμβριο μίλησε με θλίψη για την αποχώρησή της από την μουσική σκηνή λέγοντας: «δεν έχω δύναμη, ούτε ενέργεια. Θέλω να πω στους θαυμαστές μου να με συγχωρήσουν, αλλά χρειάζομαι ξεκούραση».

«Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να σταματήσω για λόγους υγείας. Θα ήθελα να δώσω περισσότερη χαρά σε αυτούς που με ακολούθησαν τόσα χρόνια», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Η «ξυπόλυτη ντίβα» είχε επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα για συναυλίες, ενώ είχε συνεργαστεί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη.





Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

1 σχόλιο:

Paraskevi Lamprini M. είπε...

Ευχαριστούμε για την ανάρτηση... δεν γνώριζα για την καλλιτέχνιδα...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...